Yala National Park in Sri Lanka

Het park
Yala combineert een schitterend natuurgebied met een nationaal park. Verdeeld in 5 blokken, heeft het park een beschermd gebied van bijna 130.000 hectare land bestaande uit bossen, struikgewas, graslanden, waterreservoirs en lagunes. Het park strekt zich uit van de jungles landinwaarts tot de stranden aan de Indische Oceaan. De beste tijd om het Yala National Park te bezoeken is tussen februari en juli, wanneer het water in de vijvers laag staat en de dieren de open vlaktes opzoeken.

Yala werd in 1900 aangewezen als wildreservaat en kreeg in 1938 de officiële status van National Park. Ironisch genoeg werd het park aanvankelijk gebruikt als jachtgebied voor de elite onder Britse heerschappij. Yala National Park is de thuisbasis van 44 variëteiten van zoogdieren en 215 vogelsoorten. Tot de meer bekende bewoners behoren: ’s werelds grootste concentratie van luipaarden, majestueuze olifanten, lippenberen, sambarherten, jakhalzen, pauwen en krokodillen.

Hoe heet is het in Yala National Park?
Het nationale park is gelegen in een semi-dorre klimatologische regio ondanks zijn weelderige groene uitstraling, vooral tijdens het moessonseizoen. De temperatuur varieert van 26º C tot ongeveer 30º C. Het grootste deel van het jaar is het droog. Tijdens het noordoostelijke moessonseizoen krijgt Yala van september tot december de meeste regenval te verwerken.

Safari in Yala
Uiteraard draait een bezoek aan Yala om een jeepsafari, die je meeneemt op een ervaring van je leven. Yala is een van de beste plekken voor het spotten van luipaarden. Vergeet niet, dit is geen circus en de dieren zijn niet verplicht om op u te wachten. Het is dat gevoel van onzekerheid en avontuur dat het tot een wildlife-ervaring maakt. Om de bewoners van de jungle te spotten moet je er op het juiste moment zijn en geduld hebben. Ondanks het ontbreken van echt dichte bebossing, zijn dieren nog steeds experts in het ontwijken van nieuwsgierigen.

Dieren in Yala
Yala is een perfect park als je veel verschillende dieren wilt zien. In het bekendste wildpark van Sri Lanka leven enorm veel dieren: olifanten, sambarherten, krokodillen, schildpadden, waterbuffels, varanen, jakhalzen, zwijnen en apen om er maar een aantal te noemen. Het park wordt een paradijs voor luipaarden genoemd, en omdat Yala ’s werelds grootste concentratie van luipaarden kent, is de kans dat je er tijdens een safari één ziet geen uitzondering. Het hoogseizoen voor luipaarden is februari en maart.

Ook voor vogelliefhebbers (er zijn 215 vogelsoorten in Yala) is genoeg te beleven. Veel vogels komen hier overwinteren om te ontsnappen aan de koude winters in het noorden van de wereld. Verder zie je overal bontgekleurde inheemse vogels zoals de neushoornvogel, hetgeen een lust voor het oog is. Prachtige vlinders zijn er ook te kust en te keur.

Tsunami treft Yala
De afschuwelijke tsunami van 2004 trof het park op die noodlottige dag van 26 december. Zo’n 250 mensen in en rond het park werden getroffen door de kolkende golven. Het zou ook de landkenmerken van Yala’s kustzone voor altijd veranderen.

De meest fascinerende ontdekking in de nasleep van de tsunami was dat er geen dieren in gevaar zijn geweest. Dit leidde tot een theorie dat het ‘zesde zintuig’ van de dieren hen heeft behoed voor de gevaren van de opkomende golven. Bevindingen op basis van twee olifanten met elektronische halsbanden doen vermoeden dat reacties op basis van snel begrip van aanwijzingen, alle dieren ertoe hebben aangezet om aan de golven te ontsnappen.

Een Tsunami Memorial is gebouwd op Patanangala, en herinnert bezoekers aan de verwoesting en de levens die het kostte. Bezoekers mogen op dit punt bij het strand uitstappen om het gedenkteken te bezoeken.

Ontdek de ware pracht van de natuur
Een bezoek aan Sri Lanka is nooit compleet zonder een verblijf in Yala National Park dat het legendarische Jungle Book tot leven brengt. Het is tijd om dat nu te ervaren. Wees één met de natuur.


Interesse om de dieren in Yala National Park zelf te bekijken? Tijdens onderstaande individuele rondreis maakt u een jeepsafari door dit schitterende park!

 

Rondreis Klassiek Ceylon – 15 dagen