Reisinformatie & Tips Vietnam

REISINFORMATIE & TIPS VIETNAM

Op deze pagina treft u nuttige informatie en tips aan die van pas kunnen komen voor uw reis náár en verblijf ín Vietnam. Onze informatie zal niet voldoende zijn om al uw vragen te kunnen beantwoorden. Raadpleeg daarom ook de vele Vietnam blog- en websites voor nog meer info. Ook zijn er goede reisgidsen in de boekhandel verkrijgbaar. In Vietnam kunt u op steun van de gids rekenen.

Een vakantie begint met een goede voorbereiding en brengt u alvast in de stemming voor een bezoek aan dit schitterende land!

Tips Vietnam
REISINFORMATIE & TIPS VIETNAM

Hoofdstad: Hanoi
Aantal inwoners: ca. 97 miljoen
Oppervlakte: 331.690 km² (8 keer Nederland)
Regeringsvorm: Republiek    
Taal: Vietnamees
Klimaat: Tropisch moessonklimaat
Religie: Boeddhisme (55%), taoïsme, confucianisme
Tijdsverschil: Zomer 5 uur later, winter 6 uur later
Munteenheid: Dong (VND)
Elektriciteit: 110 of 220 volt

Bekijk hier onze reizen naar Vietnam:

Bij aankomst in het hotel is het verstandig om niet de hele dag te gaan slapen. Het duurt dan langer voordat u geacclimatiseerd bent. Beter is om het rustig aan te doen en ’s avonds vroeg naar bed te gaan. De volgende dag bent u dan al aan het tijdsverschil gewend.

Begin rustig met eten. Vergeet niet dat u een vermoeiende reis achter de rug heeft en dat u in de tropen bent. Uw lichaam moet daar eventjes aan wennen. Begin ook niet meteen met ijskoud(e) cola of bier. Neem liever een kopje warme thee. Dat helpt ook tegen de dorst en doet in ieder geval geen aanslag op uw maag. En let vooral goed op met de zon!

Neem niet teveel kleding mee op reis. Kleding laten wassen kan in bijna elk hotel. Bovendien kunt u overal goedkoop kleding kopen. Verstandig is het om in de (mini)bus/auto een trui mee te nemen in verband met de airco.

In de aankomsthal van de luchthaven in Hanoi of Ho Chi Minh City wordt u opgewacht door onze vertegenwoordiger, herkenbaar aan een bordje met uw naam of LAZOA Travel erop. Daarna volgt transfer naar uw hotel.

Besef goed dat u naar een land reist waar men andere wetten, regels en gebruiken kent. Probeer daar met zoveel mogelijk respect mee om te gaan. Vietnamezen vormen een beleefd, bescheiden en zeer vriendelijk volk. Gedraag u daarom ook beleefd en vriendelijk.

Zeker niet compleet, maar houdt u in ieder geval aan de volgende regels:

  • Het hoofd wordt als het belangrijkste deel van het lichaam beschouwd, aangezien de ziel daarin huist. Raak daarom nooit iemands hoofd aan (ook niet van kinderen).
  • Er gelden geen strikte kledingvoorschriften in Vietnam, maar al te bloot wordt niet erg op prijs gesteld, net als topless of naakt zonnebaden.
  • Draag gepaste kleding bij een bezoek aan paleizen, moskeeën of tempels. De kleding dient armen, benen en schouders te bedekken. Draag geen hoofddeksel en schoenen bij het naar binnen gaan.
  • Wanneer u het mausoleum van Ho Chi Minh in Hanoi bezoekt, moet u zich aan een paar regels houden: aangepaste kleding dragen, niet praten, handen niet in de zakken en u mag er geen foto’s/films maken.
  • Boeddhistische monniken, herkenbaar aan hun oranje gewaden, dienen met eerbied behandeld te worden. U mag een monnik niet aanraken. Maak zonder toestemming ook geen foto’s van monniken.
  • In Vietnam worden de voeten als minderwaardig beschouwd. Voorkom daarom dat uw voeten naar iemand of een Boeddhabeeld wijzen.
  • E-sigaretten zijn verboden. Om problemen te voorkomen kunt u ze beter thuis laten.

> Reisinformatie & Tips Vietnam

Bellen:

Het internationale toegangsnummer in Vietnam is +84. Het landennummer van Nederland is +31. Bellen naar Nederland kies dan: 00 31 – netnummer zonder nul – abonneenummer.

Het gebruik van een mobiele telefoon in Vietnam is over het algemeen geen probleem, maar in afgelegen gebieden kan het bereik minder zijn. U kunt gebruik maken van een Nederlandse provider, maar dat is vaak erg prijzig. Een overzicht van de belkosten per provider vindt u op: www.bellen.com (keuze Buitenland). Sommige providers bieden voordeelbundels aan voor reizen in de wereld.

Een stuk voordeliger is het kopen van een lokale simkaart in Vietnam. Deze kaarten zijn erg goedkoop en al verkrijgbaar op de luchthaven en in de grote(re) steden bij belwinkels, kiosken en supermarkten. Vraag of de verkoper de simkaart wil installeren. Kijk eens op internet wat de mogelijkheden zijn voor het gebruik van simkaarten voor uw mobiele telefoon in Vietnam.

Het gebruik van een smartphone is tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld. Bellen, internetten, whatsappen en skypen. Wat is er allemaal niet mogelijk? Het is de ultime reisgids die je altijd op zak hebt.

Internet:
Zeker in de grote steden zijn volop internetmogelijkheden, maar ook in de kleinste gehuchten komt u internetcafés tegen. Internet is een goedkope manier om contact te onderhouden met het thuisfront. Veel hotels, restaurants en cafés bieden hun klanten gratis WiFi aan, wat erg handig is als je een eigen laptop of smartphone bij je hebt. In afgelegen gebieden kan er minder goed internetbereik zijn.

Invoer in Vietnam:
Als toerist mag je 400 sigaretten of 500 gram tabak/sigaren invoeren. Invoer van 1,5 liter sterke drank is ook toegestaan. Neemt u vreemde valuta mee met een waarde van US$ 5.000 of meer, dan moet u dat bij de Vietnamese douane aangeven.

Invoer in Nederland (EU):
Als u met het vliegtuig of per boot vanuit een land buiten de EU naar de Europese Unie reist, mag u voor maximaal € 430 per persoon belastingvrij goederen invoeren. Boven dit bedrag moet u belasting betalen. Het is streng verboden om producten van beschermde plant- en diersoorten in Nederland in te voeren.

TIP! Meer informatie over in- en uitvoerbepalingen vindt u op de handige ‘Douane reizen app’. Deze is te downloaden in de appstore van Apple of Google Play.

> Reisinformatie & Tips Vietnam

De netspanning is in Vietnam 110 of 220 volt. In Vietnam gelden dus meerdere netspanningen. Het kan afhangen van de regio, de stad of zelfs het hotel welke netspanning wordt gebruikt. Vergewis u vooraf wat het voltage is voordat u een toestel aansluit. In de meeste hotels kunt u gebruik maken van uw Nederlandse stekkers om bijvoorbeeld uw batterijen op te laden. Neem voor alle zekerheid een wereldstekker mee. Check hier uw voltage en type stekker voor Vietnam: www.wereldstopcontacten.nl.

Soms zijn er stroomstoringen, vooral in kleinere plaatsen. De onderbrekingen kunnen van korte tot langere duur zijn. De meeste hotels hebben een noodstroomvoorziening. Het meenemen van een zaklamp, reservebatterijen en een powerbank kunnen wij adviseren.

> Reisinformatie & Tips Vietnam

De Vietnamese keuken is veelzijdig, verfijnd en heerlijk en vindt zijn oorsprong in de Chinese keuken, maar heeft ook (gezien het verleden) veel Franse invloeden. Het gaat veel verder dan de ons bekende Vietnamese loempia’s. Heerlijke vis en schaaldieren, vlees en verse groenten worden hier voor een prikje aangeboden. Lekker en niet echt spicy. Verder zijn er nogal wat restaurants met de heerlijke Franse keuken. Uiteraard zijn er ook pizzeria’s en fastfood restaurants.

Wat de drankjes betreft kunt u gaan voor: koffie, thee, mineraalwater, vruchtensappen, frisdrank, verse kokosmelk en bier. Let op: drink alleen water uit flesjes en mijd ijsblokjes!

> Reisinformatie & Tips Vietnam

Fooien zijn niet verplicht maar worden zeer op prijs gesteld. Vietnam is een arm land, de mensen verdienen erg weinig. Gidsen, chauffeurs, obers, kamermeisjes en kruiers verwachten allemaal een fooi. Een fooi is dan ook een vorm van waardering. Het is handig om ervoor te zorgen dat u steeds wat kleinere biljetten bij de hand heeft. Uiteraard kunt u naar eigen goeddunken fooien geven. Restaurants voegen gewoonlijk 10% servicetoeslag aan de rekening toe, maar bedenk dat de bedienden daar niets van krijgen.

Fotograferen/filmen is in Vietnam doorgaans geen probleem. De kleurrijke bevolking, prachtige landschappen, historische bouwwerken, markten: u kunt hier naar hartenlust fotograferen. Wilt u de lokale bevolking op de foto zetten, vraag dan eerst om toestemming. Bij sommige attracties moet u extra betalen voor uw (video)camera. Het is niet toegestaan militaire objecten, vliegvelden en rond politiebureaus te fotograferen.

Hoewel film- en fotomateriaal in toeristische gebieden goed verkrijgbaar is, adviseren wij u toch om voldoende films, geheugenkaartjes, batterijen e.d. van huis mee te nemen. Bewaar uw apparatuur op een koele plek i.v.m. de hitte en houd rekening met de luchtvochtigheid.

De Vietnamese munteenheid is de DONG (VND). Er zijn munten van 200, 500, 1.000, 2.000 en 5.000 dong en biljetten van 100, 200, 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000, 50.000, 100.000, 200.000  en 500.000 dong in omloop. Biljetten van 200.000 en 500.000 dong worden niet overal geaccepteerd, omdat niet altijd voldoende wisselgeld voorradig is. Zorg er dus voor dat u voldoende  kleine coupures op zak heeft.

Voor 10 euro ontvangt u ongeveer 260.000 dong en voor US$ 10 ongeveer 230.000 dong. Dat betekent al gauw een portemonnee vol met briefgeld. De koers kan fluctueren, dus kijk voor de actuele koers op: www.oanda.com/currency/converter.

Contant geld:
Neem naast een bankpas en een creditcard ook voldoende contant geld mee in euro’s of Amerikaanse dollars, voor het geval dat geldopname (pinnen) niet mogelijk is. Neem uitsluitend onbeschadigde of nieuwe bankbiljetten mee, omdat gescheurde, gekreukte en beduimelde exemplaren mogelijk niet worden geaccepteerd. Geld kunt u wisselen bij banken, wisselkantoren en veelal bij recepties van hotels. Al bij aankomst op het vliegveld kunt u geld (dong) opnemen.

Pinnen:
Geld opnemen kan in Vietnam met uw Nederlandse pinpas op veel plaatsen. Zeker in grote steden als Hanoi, Ho Chi Minh City, Hoi An, Nha Trang en Dalat. Zorg er wel voor dat u vooraf ‘wereldwijd pinnen’ bij uw bank heeft aangezet! Probeer het aantal transacties zoveel mogelijk te beperken; dat scheelt in de transactiekosten. Het aanbod van pinautomaten buiten de grote steden is beperkt. Dus als u buiten de grote steden verblijft, zorg dan vooraf voor voldoende contant geld.

Geld wisselen/wisselkantoren:
Eurobiljetten en Amerikaanse dollars kunt u probleemloos omwisselen bij banken, wisselkantoren en recepties van hotels. Wisselkantoren bieden doorgaans de beste koers. Neem een paspoort mee als u geld gaat wisselen. Het verdient aanbeveling alleen geld te wisselen bij banken of officiële wisselkantoren.

Creditcards:
Internationale creditcards zoals VISA en Mastercard kunnen over het algemeen als betaalmiddel worden gebruikt in hotels, grote winkelcentra en duurdere restaurants. Verder is het gebruik van creditcards vaak gelimiteerd, zorg er dus voor dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft. Gebruik de creditcard zo min mogelijk en pas als het echt nodig is geld op te nemen of met de kaart te betalen. Het gebruik ervan is erg onvoordelig door de hoge transactiekosten.

Opgelet! Als u gebruik maakt van uw pinpas of creditcard let dan goed op dat u uw kaart niet uit het oog verliest. Voorzichtig omgaan met betaalkaarten kan heel wat problemen voorkomen.

De banken in Vietnam zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur. In grote steden is een enkele bank op zaterdagochtend geopend. Wisselkantoren hebben over het algemeen ruimere openingstijden.

In Vietnam staat handenarbeid op een hoog niveau. Vooral op de traditionele lokale markten wordt aan souvenirs heel wat te koop aangeboden. Het zal dan ook niet moeilijk zijn een mooi souvenir voor thuis te kopen. Het beperkt zich niet alleen tot de Vietnamese hoed (Nón lá), maar er is een groot aanbod aan zijde, kleding, fijne keramiek en decoratieve voorwerpen van bamboe. Etnische minderheden leveren een bijdrage met fijn borduurwerk, kunstnijverheid en sieraden. Bij aankoop is het vrijwel altijd mogelijk om af te dingen.

Met name de markten van Ho Chi Minh City, Hanoi en Hoi An staan bekend als goede plekken om de mooiste souvenirs te kopen. De 2 grootste markten in Ho Chi Minh City zijn Ben Tanh en Binh Tay. In Hanoi is de Dong Xuanmarkt geliefd onder toeristen. Koop je graag kleding, schoenen en voorwerpen als zijde, lakwaren en keramiek, dan is Hoi An ‘The place to be’.

De grote steden in Vietnam beschikken over moderne en luxueuze shopping malls. De meeste vindt u in Ho Chi Minh City. Daar is Diamond Plaza de grootste en meest exclusieve. In dit warenhuis bevindt zich ook een supermarkt, bioscoop en bowlingbaan.

Houdt u aan de douanevoorschriften m.b.t. het invoeren van producten uit Vietnam en pas op met ‘imitatie merkartikelen’. Meer informatie over in- en uitvoeren vindt u op de handige  ‘Douane reizen app’. Deze is te downloaden in de appstore van Apple of Google Play.

> Reisinformatie & Tips Vietnam

Wat u mee moet nemen aan kleding en schoeisel, is afhankelijk van uw bestemming en in welke tijd van het jaar u reist. Gezien de warmte en luchtvochtigheid is luchtige (katoenen) kleding aan te bevelen. Vrijetijdskleding wordt in hotels, restaurants, nachtclubs e.d. doorgaans toegestaan. Bovendien beschikken vrijwel alle goede hotels over een snel werkende wasserij en kunt u goedkoop kleding aanschaffen.

Reist u tijdens de wintermaanden naar het noorden van Vietnam en trekt u de bergen in, dan kunnen wij u een trui en jack adviseren. Neem ook een lichte regenjas en paraplu mee, want er kan nog weleens een (flinke) regenbui vallen.

Bij een bezoek aan paleizen, moskeeën of tempels wordt aangeraden om kleding te dragen die je armen, benen en schouders bedekken. Zomerse kleding wordt wel toegestaan, mits niet te kort of te bloot. Een paar comfortabele wandelschoenen komen van pas als u van plan bent veel te gaan lopen. Voor het strand zijn een paar slippers of sandalen geen overbodige luxe.

> Reisinformatie & Tips Vietnam

Klimaat:
Hoewel Vietnam in de tropen ligt kent het land verschillende klimaattypes. Er zijn grote verschillen tussen het noorden en het zuiden en de kust en de hooglanden. Waar in het zuiden de temperatuur kan oplopen tot 35º-40º C, kan het in het hooggebergte in het noorden vriezen en kan er zelfs sneeuw vallen.

Het klimaat van Vietnam wordt bepaald door twee moessonseizoenen: de noordoostelijke moesson, die grofweg loopt van oktober tot maart en de zuidwestelijke moesson van april tot september.

Het klimaat in Vietnam is in te delen in 3 verschillende seizoenen:

  • Nat seizoen: In het noorden mei-oktober, in Centraal-Vietnam augustus-december en in het zuiden mei-november. Zoals in zoveel Zuidoost-Aziatische landen wordt het natte seizoen gekenmerkt door een fikse regenbui van een paar uur per dag.
  • Droog seizoen: In het noorden november-april, in Centraal-Vietnam januari-juli en in het zuiden december-april.
  • Koel seizoen: Alleen het noorden kent een koel seizoen, dat loopt van december tot maart.

Niets is veranderlijker dan het weer, zelfs in Vietnam. In een land met een tropisch klimaat is het nooit exact te voorspellen op welke momenten van het jaar regen kan worden verwacht. En waar regen wordt verwacht schijnt vaak de zon en andersom. Als er regen valt is het vaak een (hevige) bui van korte duur.

Het klimaat kan in de verschillende delen van Vietnam sterk verschillen. Kijk voor meer informatie op: www.klimaatinfo.nl/vietnam.

Beste reistijd:
Op basis van bovenstaande informatie zou je kunnen concluderen, dat december t/m maart de beste periode is om Vietnam te bezoeken. Toch moet je je niet al te veel vastpinnen op de seizoenen, omdat ieder seizoen naast nadelen ook voordelen kent. Er zijn reizigers die bijvoorbeeld bewust kiezen voor het regenseizoen. Het regent immers zelden de hele dag, de reizen zijn goedkoper en het is minder druk. Als je goed tegen de hitte kunt of aan zee verblijft (verkoelend zeebriesje) dan is zelfs het warme seizoen een optie.

Budget en persoonlijke voorkeur kunnen bepalend zijn voor de beste reistijd in Vietnam.

Indien u geneesmiddelen gebruikt is het verstandig om deze in ruime mate mee te nemen. Berg deze op in uw handbagage. Niet alle geneesmiddelen zijn in Vietnam verkrijgbaar. Neem de originele verpakking mee en vraag uw (huis)arts om een medisch paspoort of een verklaring (in het Engels) met informatie over uw aandoening en medicijnen. In geval van nood kunt u dan snel geholpen worden. Mocht u medicijnen moeten kopen, controleer dan wel de houdbaarheidsdatum. Ook is het verstandig een EHBO-set voor kleine ongemakken mee te nemen.

Opgelet! Sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet en daarvoor heeft u een verklaring nodig. Informeer bij uw apotheek of (huis)arts of dat voor u van toepassing is. Op www.hetcak.nl is te lezen hoe de verklaring aangevraagd kan worden. Meenemen van deze middelen zonder verklaring is strafbaar.

> Reisinformatie & Tips Vietnam

Paspoort:
Voor een bezoek aan Vietnam heeft u een geldig paspoort en een visum nodig. Uw paspoort moet bij aankomst in Vietnam nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Ook moet het paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina. Kinderen dienen over een eigen paspoort en visum te beschikken. U bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het bezitten van de juiste reisdocumenten.

Visum:
Elektronisch visum (E-visum)
Voor een bezoek aan Vietnam heeft u een visum nodig. Om het aanvragen van een visum niet al te ingewikkeld te maken adviseren wij onze reizigers online een e-visum aan te vragen. Het is een eenvoudige procedure, kan in de Nederlandse taal geregeld worden en u hoeft nergens meer aan te denken als u het vliegtuig instapt. Het e-visum voor Vietnam heeft een geldigheidsduur van 30 dagen. Ook kinderen hebben een e-visum nodig.

Voor nadere informatie en procedure voor het aanvragen van een e-visum kunt u gebruik maken van een visumbureau. Kijk hiervoor op internet.

TIP! Maak een digitaal dossier aan. Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Zo heb je, in geval van diefstal of verlies tijdens de reis, altijd kopieën van je belangrijke papieren achter de hand.

Ga nooit op reis zonder een goede reisverzekering. Reizen en op vakantie gaan doet u voor uw plezier. Het zal je maar gebeuren: bagage gestolen, ziek worden of in een ziekenhuis belanden. Daar zit u echt niet op te wachten. Mocht er onverhoopt toch iets vervelends gebeuren, dan bent u met een goede reisverzekering van ALLIANZ  Global Assistance beschermd tegen de eventuele gevolgen. Desgewenst kunt u hier een reis- en/of annuleringsverzekering afsluiten.

Indien u reist via Bangkok en daar nog enkele dagen verblijft:
Indien u niet direct doorvliegt naar Vietnam, maar eerst nog een aantal dagen in Bangkok (of elders in Thailand) verblijft, krijgt u in het vliegtuig een ‘Arrival/Departure Card’ voor Thailand uitgereikt, die u al van tevoren in kunt vullen met uw persoonlijke gegevens en bij aankomst op Suvarnabhumi Airport in Bangkok bij de paspoortcontrole moet afgeven. Daar krijgt u een toeristenvisum voor 30 dagen. Opgelet: bewaar uw ‘Departure Card’ goed, deze moet bij vertrek uit Thailand weer ingeleverd worden!

Indien u direct doorreist naar Vietnam:
Bij aankomst in Bangkok volgt u de aanwijzingen ‘Transit passengers’. Begeef u naar de transitzone en vervolgens naar de gate waar u voor de vlucht naar Vietnam incheckt.

Indien u weer huiswaarts keert via Bangkok:
Verlaat u Vietnam en gaat u via de airport van Bangkok weer naar huis, dan kunt u in het vertrekgedeelte (terminal level 4) inchecken. Bij de paspoortcontrole moet de ‘Departure Card’ weer ingeleverd worden.

> Reisinformatie & Tips Vietnam

Het tijdsverschil is met Nederland +6 uur in de winter en +5 uur tijdens de zomer. Dus 12.00 uur  ’s middags in Nederland is 18.00 uur in Vietnam (wintertijd). Vietnam kent maar één tijdzone. Wilt u de juiste tijd weten kijk dan op: www.dewereldklok.nl/tijd/vietnam.

Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie of avontuurlijke reis niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij vaccinatie kunt u zich een hoop ellende besparen. Vaccinaties zijn niet verplicht voor Vietnam maar worden wel sterk aangeraden. Gebruik van een muggenwerend middel met een hoog percentage DEET is zeker te adviseren.

Welke vaccinaties en medicijnen u voor uw reis naar Vietnam precies nodig hebt, laten wij graag aan deskundigen over. Er zijn verschillende medische instanties (waaronder GGD en Meditel) die u kunnen adviseren en uw vaccinatie kunnen verzorgen. Weinig tijd? U kunt zelfs thuis of op het werk gevaccineerd worden. Zie: www.thuisvaccinatie.nl.

TIP! Maak tijdig een afspraak.

Paspoort, vliegticket, geld en bankpassen kunt u het beste opbergen in een kluisje in het hotel. Vrijwel alle hotels beschikken over kluisjes, bij de receptie of op de hotelkamer. Waardevolle sieraden kunt u beter thuislaten.

Waar ter wereld je ook op vakantie gaat, je hebt overal criminelen die het voorzien hebben op toeristen. Hoewel Vietnam een veilige reisbestemming is, dient u toch goed op uw spullen te letten. Vooral als u ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten of op de markt is waakzaamheid geboden.

Wees vooral in de grote steden heel alert op zakkenrollers en tasjesdieven. Helaas blijkt maar al te vaak dat mensen die u aanspreken op straat bijna altijd een bijbedoeling hebben. Let dus te allen tijde goed op! Ga ook niet in zee met zgn. studenten of taxichauffeurs die u naar ‘goedkope’ winkels en restaurants willen brengen. Zij krijgen hoge provisies en u betaalt de hoofdprijs.

Het is beter uw paspoort niet af te geven bij verhuurkantoren van auto’s, brommers, fietsen e.d., maar geef een kopie. Je paspoort is je kostbaarste bezit op reis; dat geef je toch niet zomaar af?! Als zich problemen mochten voordoen heeft u dit officiële document in ieder geval nog in uw bezit.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft overigens een interessante website met actuele reisadviezen en artikelen over criminaliteit en veiligheid: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/vietnam.

> Reisinformatie & Tips Vietnam

U wordt geadviseerd 3 uur voor de aangegeven vertrektijd op de luchthaven aanwezig te zijn. Het toegestane maximumgewicht en overige informatie over uw bagage staat op uw vliegticket vermeld. Neem geen scherpe voorwerpen, of voorwerpen die gevaar op kunnen leveren, mee in uw handbagage! Ook voor vloeistoffen gelden strenge regels. Wat u mee mag nemen vindt u op: www.schiphol.nl/nl/pagina/wat-mag-in-handbagage.

> Reisinformatie & Tips Vietnam

Eerst een waarschuwing! Het verkeer in Vietnam is een echte heksenketel, wees hier dus super voorzichtig. Zelf gaan rijden raden wij sterk af. Vietnamezen rijden erg roekeloos, en met de verkeersregels neemt men het ook niet zo nauw. Bussen, vrachtwagens, brommers, fietsers en ossenkarren worstelen zich (al dan niet toeterend) door de smalle straatjes.

Laat u dus liever rijden. Maak eens gebruik van de fietstaxi (riksja/cyclo), een leuk vervoermiddel om een stad te gaan verkennen. Wel moet u steeds eerst even onderhandelen over de prijs voor u instapt. Laat u niet verleiden tot het bezoeken van allerlei ‘goedkope’ winkels.

Taxi’s zijn alleen in de grote steden beschikbaar en u kunt deze het beste vertrouwd regelen bij uw hotel. Ook hier geldt weer: onderhandel over de prijs voordat u vertrekt! Als u het hotel verlaat en de stad ingaat, raden wij u aan om steeds een adreskaartje mee te nemen. Dat is handig als u zich weer door een taxi naar het hotel wilt laten brengen.

Het is vanuit Nederland niet mogelijk om rechtstreeks naar Ho Chi Minh City en Hanoi in Vietnam te vliegen. Er dient altijd een tussenstop gemaakt te worden. Dat kan bijvoorbeeld in Bangkok, Kuala Lumpur of Singapore. Veel reizigers maken van de gelegenheid gebruik om een ‘stop-over’ in de reis op te nemen, zodat zij nog een aantal dagen in Thailand, Maleisië of Singapore kunnen verblijven. Ook interesse? Informeer dan naar de mogelijkheden bij LAZOA Travel.

Voor winkels en warenhuizen zijn niet echt vastgestelde tijden aan te geven. Wel zijn de meeste dagelijks geopend van 08.00 uur ’s morgens tot ’s avonds 21.00 uur. Op markten en kleinere winkels kan men vaak tot heel laat terecht. De banken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur. In grote steden is een enkele bank op zaterdagochtend geopend. De meeste postkantoren doordeweeks van 08.00 tot 17.00 uur en soms ook op zaterdag.

> Reisinformatie & Tips Vietnam

Bekijk hier onze reizen naar Vietnam: