Ubud

Ubud, een plaats met zo’n 11.000 inwoners in het centrum van Bali, wordt algemeen gezien als het culturele hart van het eiland en ligt verscholen in de bergen op 600 meter hoog boven de zeespiegel. Het stadje kent een fascinerende geschiedenis van creativiteit, inspirerende landschappen en toewijding aan de prachtige Balinese Hindoe-cultuur. Het is dan ook hier in Ubud waar deze Balinese cultuur nog sterk aanwezig is met dagelijks uitgebreide ceremonies, familiegebeurtenissen, festivals en godenvereringen.

De hoogte van de koele bosbergen met reusachtige rijstterrassen, die patronen nalaten op de hellingen, en een achtergrond van indrukwekkende bergen, maken Ubud tot een klassiek Indonesisch plaatje van natuurlijke schoonheid. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vele lokale schilders en andere kunstenaars al generaties lang hier hun inspiratie opdoen. Het dorp telt dan ook een bonte verzameling aan kunstgalerieën en lokale kunstmarkten.

De lokale ingezeten zijn bijna allen Balinees, die het gebied met hun traditionele plechtige kleding verfraaien. Regelmatig worden er plechtigheden gehouden en het zou zomaar kunnen, dat men wordt uitgenodigd voor bijwoning van een ceremonie, gamalan- of lokale dansvoorstelling.

Bezienswaardigheden in Ubud zijn koninklijke paleizen, tempelcomplexen, kunstmarkten & galerieën, musea van Balinese cultuur, het apenwoud Monkey Forest en de olifantengrot. In de hoofdstraat (Jalan Rayan Ubud) vindt men winkels (vooral kunst), restaurants, cafés, de markt (Pasar) en het Puri Saren Agung-paleis, waar regelmatig optredens zijn van Balinese dansgroepen.

Ubud heeft uitstekende restaurants met lokale en internationale keuken, waarvan enkele zelfs met Michelinsterren. Tijdens onze Luxe Rondreis Bali gaat u bij onder andere de sterrenrestaurants Mozaic en Locavore van de Nederlandse chefkok Eelke Plasmeijer dineren.

Werd Ubud vroeger vooral bezocht door backpackers, het is nu een populaire bestemming bij een bredere groep toeristen, waaronder kunstverzamelaars uit de gehele wereld. Vergeet ook zeker niet de omgeving te verkennen!

Interesse om Ubud zelf te bezoeken? Tijdens onderstaande individuele rondreizen brengt u onder andere een bezoek aan dit interessante stadje.

 

Rondreis The Bali Explorer – 10 dagen

Luxe Rondreis Bali – 15 dagen

Rondreis Java, Bali en Gili Trawangan – 17 dagen

Rondreis Java, Sulawesi en Bali – 17 dagen