Reisinformatie & Tips Thailand

REISINFORMATIE & TIPS THAILAND

Hieronder treft u nuttige informatie en tips aan die van pas kunnen komen voor uw reis náár en verblijf ín Thailand. Onze informatie zal niet voldoende zijn om al uw vragen te kunnen beantwoorden. Raadpleeg daarom ook de vele Thailand blog- en websites voor nog meer info. Ook zijn er goede reisgidsen in de boekhandel verkrijgbaar. In Thailand kunt u op steun van de gids rekenen.

Een vakantie begint met een goede voorbereiding en brengt u alvast in de stemming voor een bezoek aan dit schitterende land!

Tips Thailand
REISINFORMATIE & TIPS THAILAND

Hoofdstad: Bangkok
Aantal inwoners: ca. 70 miljoen
Oppervlakte: 513.115 km² (12 keer Nederland)
Regeringsvorm: Parlementaire monarchie
Taal: Thai
Klimaat: Tropisch moessonklimaat
Religie: Boeddhisme 95 %
Tijdsverschil: Zomer 5 uur later, winter 6 uur later
Munteenheid: Bath (THB)
Elektriciteit: 220 volt

Bekijk hier onze reizen naar Thailand:

Bij aankomst in het hotel is het verstandig om niet de hele dag te gaan slapen. Het duurt dan langer voordat u geacclimatiseerd bent. Beter is om het rustig aan te doen en ‘s avonds vroeg naar bed te gaan. De volgende dag bent u dan al aan het tijdsverschil gewend.

Begin rustig met eten. Vergeet niet dat u een vermoeiende reis achter de rug heeft en dat u in de tropen bent. Uw lichaam moet daar eventjes aan wennen. Begin ook niet meteen met ijskoud(e) cola of bier. Neem liever een kopje warme thee. Dat helpt ook tegen de dorst en doet in ieder geval geen aanslag op uw maag. En let vooral goed op de zon!

Neem niet teveel kleding mee op reis. Kleding laten wassen kan in bijna elk hotel. Bovendien kunt u overal goedkoop kleding kopen. Verstandig is het om in de (mini)bus/auto een trui mee te nemen in verband met de airco.

Aankomst in Bangkok:
Ruimschoots vóór de landing op Suvarnabhumi Airport in Bangkok, krijgt u in het vliegtuig een ‘Arrival/Departure Card’ uitgereikt om in te vullen met uw persoonlijke gegevens.

Zodra u het vliegtuig heeft verlaten, gaat u naar ‘Immigration’ voor de paspoortcontrole. Hier dient u – naast het paspoort – de ingevulde ‘Arrival/Departure Card’ af te geven. Deze ‘Card’ wordt na controle door de douanier in uw paspoort vastgeniet en dient bij vertrek uit Thailand weer ingeleverd te worden. Deze dus niet verwijderen! U krijgt een toeristenvisum voor 30 dagen.

Vervolgens loopt u door naar de bagageband om uw bagage op te halen en verlaat de hal via de bagagecontrole. In de aankomsthal wordt u opgewacht door de chauffeur en/of gids (met een bordje met uw naam of LAZOA Travel erop), die u naar uw hotel brengt.

Op het vliegveld vindt u direct al veel geldautomaten (ATM’s). Dus mocht u (nog) niet in het bezit zijn van Thais geld, dan heeft u de mogelijkheid om alvast voor de eerste dagen te pinnen.

Vertrek uit Bangkok:
Nadat de chauffeur en/of gids u heeft afgezet bij het vliegveld gaat u naar het vertrekgedeelte dat zich bevindt in de terminal op level 4. Hier checkt u in voor alle binnenlandse en internationale bestemmingen. Verlaat u vanaf hier Thailand dan loopt u na het inchecken door naar de douane, waar de douanier de ‘Arrival/Departure Card’ weer uit uw paspoort haalt.

Besef goed dat u naar een land reist waar men andere wetten, regels en gebruiken kent. Probeer daar met zoveel mogelijk respect mee om te gaan. Thai vormen een beleefd, bescheiden en zeer vriendelijk volk. Gedraag u daarom ook beleefd en vriendelijk.

Zeker niet compleet, maar houdt u in ieder geval aan de volgende regels:

 • Het hoofd wordt als het belangrijkste deel van het lichaam beschouwd, aangezien de ziel daarin huist. Raak daarom nooit iemands hoofd aan (ook niet van kinderen).
 • Er gelden geen strikte kledingvoorschriften in Thailand, maar al te bloot wordt niet erg op prijs gesteld, net als topless of naakt zonnebaden.
 • Draag gepaste kleding bij een bezoek aan paleizen, moskeeën of tempels. De kleding dient armen, benen en schouders te bedekken. Draag geen hoofddeksel en schoenen bij het naar binnen gaan.
 • Boeddhistische monniken, herkenbaar aan hun oranje gewaden, dienen met eerbied te worden behandeld. U mag een monnik niet aanraken. Maak zonder toestemming ook geen foto’s van monniken.
 • In Thailand worden de voeten als minderwaardige ledematen beschouwd. Voorkom daarom dat uw voeten of voetzolen naar iemand of naar een Boeddhabeeld wijzen.
 • Thailand is een koninkrijk en u zult merken dat het koningshuis in een zeer hoog aanzien staat. Overal komt u foto’s van het koningshuis tegen. Laat u nooit kritisch of laatdunkend uit over het Thaise koningshuis. Hier staat zelfs gevangenisstraf op!
 • Roken is op de populaire stranden verboden. 
 • E-sigaretten zijn verboden. Om problemen te voorkomen kunt u ze beter thuis laten.

Bellen:
Het internationale toegangsnummer van Thailand is +66. Het landennummer van Nederland is +31. Bellen naar Nederland kies dan: 00 31 – netnummer zonder nul – abonneenummer.

Het gebruik van een mobiele telefoon in Thailand is over het algemeen geen probleem, maar in afgelegen gebieden kan het bereik minder zijn. U kunt gebruik maken van een Nederlandse provider, maar dat is vaak erg prijzig. Een overzicht van de belkosten per provider vindt u op: www.bellen.com (keuze Buitenland). Sommige providers bieden voordeelbundels aan voor reizen in de wereld.

Een stuk voordeliger is het kopen van een lokale simkaart in Thailand. Deze kaarten zijn erg goedkoop en al verkrijgbaar op de luchthaven en in de grote(re) steden bij belwinkels, kiosken en supermarkten. Vraag of de verkoper de simkaart wil installeren. Kijk eens op internet wat de mogelijkheden zijn voor het gebruik van simkaarten voor uw mobiele telefoon in Thailand.

Het gebruik van een smartphone is tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld. Bellen, internetten, whatsappen en skypen. Wat is er allemaal niet mogelijk? Het is de ultieme reisgids die je altijd op zak hebt.

Internet:
Zeker in de grote steden zijn volop internetmogelijkheden, maar ook in de kleinste gehuchten komt u internetcafés tegen. Internet is een goedkope manier om contact te onderhouden met het thuisfront. Veel hotels, restaurants en cafés bieden hun klanten gratis WiFi aan, wat erg handig is als je een eigen laptop of smartphone bij je hebt. In afgelegen gebieden kan er minder goed internetbereik zijn.

Invoer in Thailand:
Als toerist mag je 200 sigaretten of 250 gram tabak/sigaren invoeren. Invoer van 1 liter sterke drank is ook toegestaan. Neemt u vreemde valuta mee met een waarde van US$ 20.000 of meer, dan moet u dat bij de Thaise douane aangeven.

Invoer in Nederland (EU):
Als u met het vliegtuig of per boot vanuit een land buiten de EU naar de Europese Unie reist, mag u voor maximaal € 430 per persoon belastingvrij goederen invoeren. Boven dit bedrag moet u belasting betalen. Het is streng verboden om producten van beschermde plant- en diersoorten in Nederland in te voeren.

TIP! Meer informatie over in- en uitvoerbepalingen vindt u op de handige ‘Douane reizen app’. Deze is te downloaden in de appstore van Apple of Google Play.

> Reisinformatie & Tips Thailand

De netspanning is in Thailand 220 volt. Er worden stopcontacten gebruikt, die niet altijd geschikt zijn voor Nederlandse stekkers. Neem dan ook voor alle zekerheid een wereldstekker mee. Soms is bij de receptie van het hotel een verloopstekker verkrijgbaar. Check hier uw voltage en type stekker voor Thailand: www.wereldstopcontacten.nl.

De Thaise keuken is veelzijdig, verfijnd en heerlijk, zij het naar westerse smaak pikant en soms scherp gekruid. In de belangrijkste toeristencentra zijn talrijke specialiteitenrestaurants waar u terecht kunt voor internationale gerechten zoals Chinese, Indonesische, Japanse of andere gerechten. In sommige typische Thaise restaurants wordt het diner opgeluisterd met traditionele Thaise dansen, zoals bijvoorbeeld bij het Kantoke diner. Uiteraard zijn er ook pizzeria’s en fastfood restaurants.

Wat de drankjes betreft kunt u gaan voor: koffie, thee, mineraalwater, vruchtensappen, frisdrank, verse kokosmelk en bier. Let op: drink alleen water uit flesjes en mijd ijsblokjes.

Fooien zijn niet verplicht maar worden zeer op prijs gesteld. Thailand is een arm land, de mensen verdienen erg weinig. Gidsen, chauffeurs, obers, kamermeisjes en kruiers verwachten allemaal een fooi. Een fooi is dan ook een vorm van waardering. Het is handig om ervoor te zorgen dat u steeds wat kleinere biljetten bij de hand heeft. Uiteraard kunt u naar eigen goeddunken fooien geven. Restaurants voegen gewoonlijk 10% servicetoeslag aan de rekening toe, maar bedenk dat de bedienden daar niets van krijgen. 

> Reisinformatie & Tips Thailand

Fotograferen/filmen is in Thailand doorgaans geen probleem. De kleurrijke bevolking, prachtige landschappen, markten: u kunt hier naar hartenlust fotograferen. Wilt u de lokale bevolking op de foto zetten, vraag dan eerst om toestemming. Militaire objecten en luchthavens mogen niet gefotografeerd worden.

Film-/fotomateriaal, geheugenkaartjes, batterijen e.d. zijn vrijwel overal te koop. Bewaar uw apparatuur op een koele plek i.v.m. de hitte en houd rekening met de luchtvochtigheid.

De Thaise munteenheid is de BAHT (THB). Er zijn munten van 25 en 50 satang, 1, 2, 5 en 10 baht en biljetten van 20, 50, 100, 500 en 1.000 baht in omloop. Biljetten van 500 en 1.000 baht worden niet overal geaccepteerd, omdat niet altijd voldoende wisselgeld voorradig is. Zorg er dus voor dat u voldoende kleine coupures op zak heeft.

Voor 10 euro ontvangt u ongeveer 350 baht en voor US$ 10 ongeveer 300 baht. De koers kan fluctueren, dus kijk voor de actuele koers op: www.oanda.com/currency/converter.

Contant geld:
Neem naast een bankpas en een creditcard ook voldoende contant geld mee in euro’s of Amerikaanse dollars, voor het geval dat geldopname (pinnen) niet mogelijk is. Neem uitsluitend onbeschadigde of nieuwe bankbiljetten mee, omdat gescheurde, gekreukte en beduimelde exemplaren mogelijk niet worden geaccepteerd. Geld kunt u wisselen bij banken, wisselkantoren en veelal bij recepties van hotels.

Pinnen:
In alle grote steden en toeristische plaatsen is pinnen geen probleem. Dat kan ook al bij aankomst op de luchthaven. Overal vindt u pinautomaten (ATM’s). Zorg er wel voor dat u vooraf ‘wereldwijd pinnen’ bij uw bank heeft aangezet! Pinnen in Thailand is niet goedkoop. U betaalt tussen de € 5,00 en € 6,00 per transactie, ongeacht het bedrag. Probeer het aantal transacties zoveel mogelijk te beperken; dat scheelt in de transactiekosten.

TIP! Beantwoord tijdens de pintransactie de vraag: With of Without conversion met Without conversion, voor een iets betere wisselkoers.

Geld wisselen/Wisselkantoren:
Eurobiljetten en Amerikaanse dollars kunt u probleemloos omwisselen bij banken, wisselkantoren en recepties van hotels. Wisselkantoren bieden doorgaans de beste koers. Voor briefjes van 50 en 100 euro krijg je een betere koers dan voor ander briefgeld. Je betaalt transactiekosten, maar het is gunstiger dan geld pinnen. Neem een paspoort mee als u geld gaat wisselen. Het verdient aanbeveling alleen geld te wisselen bij banken of officiële wisselkantoren.

Creditcards:
Internationale creditcards – zoals VISA en Mastercard – kunnen over het algemeen als betaalmiddel worden gebruikt in hotels, grote winkelcentra en duurdere restaurants. Verder is het gebruik van creditcards vaak gelimiteerd, zorg er dus voor dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft. Gebruik de creditcard zo min mogelijk en pas als het echt nodig is geld op te nemen of met de kaart te betalen. Het gebruik ervan is erg onvoordelig door de hoge transactiekosten.

Opgelet! Als u gebruik maakt van uw pinpas of creditcard let dan goed op dat u uw kaart niet uit het oog verliest. Voorzichtig omgaan met betaalkaarten kan heel wat problemen voorkomen.

De banken in Thailand zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09.30 tot 15.30 uur. Wisselkantoren hebben over het algemeen ruimere openingstijden.

> Reisinformatie & Tips Thailand

In Thailand staat handenarbeid op een hoog niveau. Vooral op de traditionele markten wordt aan souvenirs heel wat te koop aangeboden. Het zal dan ook niet moeilijk zijn een mooi souvenir voor thuis te kopen. Goede en relatief goedkope Thaise artikelen zijn: zijde en bedrukte katoen en daaruit vervaardigde artikelen, sieraden, edelstenen, parasols, rotan- en bamboevoorwerpen evenals handwerk uit zilver, brons, aardewerk en teakhout. Bij aankoop is het vrijwel altijd mogelijk om af te dingen.

Goede merkartikelen zijn in Thailand goedkoop, ‘imitatie merkartikelen’ nog goedkoper. Pas hiermee op. Bij terugkomst in Nederland kunnen deze zonder pardon in beslag genomen worden. Houdt u aan de douanevoorschriften. Deze zijn te vinden op de handige ‘Douane reizen app’ welke is te downloaden in de appstore van Apple of Google Play.

In de toeristische gebieden zijn er winkelcentra in overvloed. Vooral Bangkok is een waar winkelparadijs. Naast het enorme aanbod van super-de-luxe winkels met mode van alle bekende modehuizen en haute couture, kunnen ook koopjesjagers zich volledig uitleven. ‘Shop till you drop!’.

Als u naar Thailand gaat, is het niet zinvol uw koffer vol te stouwen met allerlei kleding en schoeisel. Gezien de warmte en luchtvochtigheid is luchtige (katoenen) kleding aan te bevelen. Vrijetijdskleding wordt in hotels, restaurants e.d. doorgaans toegestaan. Bovendien beschikken vrijwel alle goede hotels over een snel werkende wasserij en kunt u goedkoop kleding aanschaffen.

Bij een bezoek aan paleizen, moskeeën of tempels wordt aangeraden om kleding te dragen die je armen, benen en schouders bedekken. Zomerse kleding wordt wel toegestaan, mits niet te kort of te bloot. Een paar comfortabele wandelschoenen komen van pas als u van plan bent veel te gaan lopen. Voor het strand zijn een paar slippers of sandalen geen overbodige luxe. Uiteraard kan het ook wel eens regenen en dan is een paraplu een uitkomst.

> Reisinformatie & Tips Thailand

Klimaat:
Het klimaat in Thailand is tropisch, waardoor het er altijd warm en vochtig is. Alhoewel het klimaat in Thailand niet overal exact gelijk is, kan men toch globaal een verdeling in 3 seizoenen maken:

 • Het warme seizoen; maart t/m mei: warm/heet en droog, temperatuur overdag circa 27º-35º C.
 • Het regenseizoen; juni t/m oktober: warm en vochtig, temperatuur overdag circa 24º-32º C. Dit is de regentijd. Geen langdurige regenval, maar één of twee hevige hoosbuien per dag. Wel een hoge vochtigheidsgraad van de lucht.
 • Het koelere seizoen; november t/m februari: betrekkelijk koel en tamelijk droog, temperatuur overdag zo’n 22º-30º C.

Het klimaat kan in de verschillende delen van Thailand (Centraal-, Noord- en Zuid-Thailand) sterk verschillen. Kijk voor meer informatie op: klimaatinfo.nl/thailand

Beste reistijd:
Op basis van bovenstaande informatie zou je kunnen concluderen dat november tot en met februari de beste periode is om Thailand te bezoeken. Toch moet je je niet al te veel vastpinnen op de seizoenen, omdat ieder seizoen naast nadelen ook voordelen kent. Er zijn reizigers die bijvoorbeeld bewust kiezen voor het regenseizoen. Het regent immers zelden de gehele dag, de reizen zijn goedkoper en het is minder druk. Als je goed tegen de hitte kunt of aan zee verblijft (verkoelend zeebriesje) dan is zelfs het warme seizoen een optie.

Budget en persoonlijke voorkeur kunnen bepalend zijn voor de beste reistijd in Thailand.

Als u geneesmiddelen gebruikt is het verstandig om deze in ruime mate mee te nemen. Berg deze op in uw handbagage. Neem de originele verpakking mee en vraag uw (huis)arts om een medisch paspoort of een verklaring (in het Engels) met informatie over uw aandoening en medicijnen. In geval van nood kunt u dan snel geholpen worden. Ook is het verstandig een EHBO-set voor kleine ongemakken mee te nemen.

Opgelet! Sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet en daarvoor heeft u een verklaring nodig. Informeer bij uw apotheek of (huis)arts of dat voor u van toepassing is. Op www.hetcak.nl is te lezen hoe de verklaring aangevraagd kan worden. Meenemen van deze middelen zonder verklaring is strafbaar. 

> Reisinformatie & Tips Thailand

Paspoort:
Voor een bezoek aan Thailand heeft u een geldig paspoort nodig dat bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig  moet zijn. Ook moet het paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina. Kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. U bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het bezitten van de juiste reisdocumenten.

Visum:
Een visum is niet nodig voor een toeristisch verblijf van maximaal 30 dagen (incl. dag van aankomst en vertrek). Bij aankomst op de luchthaven krijgt u een stempel in uw paspoort welke 30 dagen geldig is.

TIP! Maak een digitaal dossier aan. Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Zo heb je, in geval van diefstal of verlies tijdens de reis, altijd kopieën van je belangrijke papieren achter de hand.

Ga nooit op reis zonder een goede reisverzekering. Reizen en op vakantie gaan doet u voor uw plezier. Het zal je maar gebeuren: bagage gestolen, ziek worden of in een ziekenhuis belanden. Daar zit u echt niet op te wachten. Mocht er onverhoopt toch iets vervelends gebeuren, dan bent u met een goede reisverzekering van ALLIANZ Global Assistance beschermd tegen de eventuele gevolgen. Desgewenst kunt u hier een reis- en/of annuleringsverzekering afsluiten. 

Het tijdsverschil is met Nederland +6 uur in de winter en +5 uur tijdens de zomer. Dus 12.00 uur ‘s middags in Nederland is 18.00 uur in Thailand (wintertijd). Wilt u de juiste tijd weten in Thailand kijk dan op: www.dewereldklok.nl/tijd/thailand. 

> Reisinformatie & Tips Thailand

Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie of avontuurlijke reis niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij vaccinatie kunt u zich een hoop ellende besparen. Vaccinaties zijn niet verplicht voor Thailand maar worden wel sterk aangeraden. Gebruik van een muggenwerend middel met een hoog percentage DEET is zeker te adviseren.

Welke vaccinaties en medicijnen u voor uw reis naar Thailand precies nodig hebt, laten wij graag aan deskundigen over. Er zijn verschillende medische instanties (waaronder GGD en Meditel) die u kunnen adviseren en uw vaccinatie kunnen verzorgen. Weinig tijd? U kunt zelfs thuis of op het werk gevaccineerd worden. Zie: www.thuisvaccinatie.nl.

TIP! Maak tijdig een afspraak.

Paspoort, vliegticket, geld en bankpassen kunt u het beste opbergen in een kluisje in het hotel. Vrijwel alle hotels beschikken over kluisjes, bij de receptie of op de hotelkamer. Waardevolle sieraden kunt u beter thuislaten.

Waar ter wereld je ook op vakantie gaat, je hebt overal criminelen die het voorzien hebben op toeristen. Hoewel Thailand een veilige reisbestemming is, dient u toch goed op uw spullen te letten. Vooral als u ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten of op de markt is waakzaamheid geboden.

Wees vooral in de grote steden heel alert op zakkenrollers en tasjesdieven. Helaas blijkt maar al te vaak dat mensen die u aanspreken op straat bijna altijd een bijbedoeling hebben. Let dus te allen tijde goed op! Ga ook niet in zee met zgn. studenten of taxichauffeurs die u naar ‘goedkope’ winkels en restaurants willen brengen. Zij krijgen hoge provisies en u betaalt de hoofdprijs.

Het is beter uw paspoort niet af te geven bij verhuurkantoren van jetski’s, brommers, motoren e.d., maar geef een kopie. Je paspoort is je kostbaarste bezit op reis; dat geef je toch niet zomaar af?! Als zich problemen mochten voordoen heeft u dit officiële document in ieder geval nog in uw bezit.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft overigens een interessante website met actuele reisadviezen en artikelen over criminaliteit en veiligheid: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/thailand.

> Reisinformatie & Tips Thailand

U wordt geadviseerd 3 uur voor de aangegeven vertrektijd op de luchthaven aanwezig te zijn. Het toegestane maximumgewicht en overige informatie over uw bagage staat op uw vliegticket vermeld. Neem geen scherpe voorwerpen, of voorwerpen die gevaar op kunnen leveren, mee in uw handbagage! Ook voor vloeistoffen gelden strenge regels. Wat u mee mag nemen vindt u op: www.schiphol.nl/nl/pagina/wat-mag-in-handbagage. 

Tijdens een verblijf in Thailand zijn er genoeg opties voor een relatief goedkoop en snel vervoer. Zowel in de steden zelf als tussen de verschillende steden en bezienswaardigheden is altijd wel een goede mogelijkheid beschikbaar.

Eerst een waarschuwing! In Thailand rijdt men links. Kijk dus uit met oversteken! Het verkeer (en zeker in Bangkok) is een echte heksenketel, wees hier dus super voorzichtig. Zelf gaan rijden raden wij sterk af. Thai rijden erg roekeloos, en met de verkeersregels neemt men het ook niet zo nauw.

Laat u dus liever rijden! In Bangkok is de skytrain het snelste, gemakkelijkste en goedkoopste vervoermiddel. Andere vormen van vervoer zijn: taxi, metro, bus, trein, boot of tuktuk.

Spreek bij het gebruik van een taxi voor ritten buiten de stad een vaste prijs af. In de stad kunt u het beste een taxi nemen waarop het bord ‘taxi-meter’ staat. De chauffeur zet de meter aan en u kunt precies zien wat u moet betalen. Sta erop dat de meter wordt  aangezet, neem anders een andere taxi.

Uiteraard is het ook leuk een keer een rit te maken met een zgn. ‘tuktuk’. U dient wel vooraf de prijs af te spreken. Een beetje afdingen kan hierbij geen kwaad. Laat u niet verleiden tot het bezoeken van allerlei ‘goedkope’ winkels. Voor het openbaar vervoer gelden vaste prijzen.

> Reisinformatie & Tips Thailand

Voor winkels en warenhuizen zijn niet echt vastgestelde tijden aan te geven. Wel zijn de meeste dagelijks geopend van 08.00 uur ’s morgens tot ’s avonds 20.00 uur. Op markten en bij kleinere winkels kan men vaak tot heel laat terecht. De banken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09.30 tot 15.30 uur. De meeste postkantoren doordeweeks van 08.30 tot 16.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 12.00 uur.

> Reisinformatie & Tips Thailand

Bekijk hier onze reizen naar Thailand: