Tatacoawoestijn (La Tatacoa)

De Tatacoawoestijn, het op een na grootste droge gebied in Colombia na de woestijn van La Guajira, is een van de vele buitengewone natuurlijke bestemmingen van Colombia. Het beslaat ongeveer 330 km² vol verbazingwekkende landschappen, geografische wonderen en een magische hemel. Het verrassend mooi geërodeerde landschap heeft kenmerkende kleuren: oker en rood in de Cuzco zone en grijs en wit in Los Hoyos, onderbroken door het groen van de cactussen.

Het Cuzco deel van de Tatacoawoestijn is heel aantrekkelijk vanwege zijn intense rode kleur. Dit is een reeks zandheuvels met oranje en rode tinten, die een voorproefje geven van de sterke temperaturen en het verstrijken van de tijd. Het grijze deel (Los Hoyos) ziet eruit als een maanlandschap. Hier werden in de jaren 1930 veel fossielen gevonden, waarvan sommige nog steeds bewaard worden in het museum van de naburige gemeente Villavieja.

La Tatacoa, of ‘Valley of Sadnesses’, zoals het in 1538 werd genoemd door conquistador Jiménez de Quesada vanwege de verslechtering die hij waarnam, is niet echt een woestijn, maar eerder een tropisch bos. De naam ‘Tatacoa’ werd gegeven door de Spanjaarden met verwijzing naar de ratelslang. Volgens wetenschappelijke ontdekkingen, tijdens de tertiaire periode, was La Tatacoa een gebied met duizenden bloemen en bomen dat geleidelijk opdroogde en veranderde in een woestijnachtig en dor gebied.

Er heeft nogal wat erosie plaatsgevonden in de Tatacoawoestijn, en relatief weinig dieren- en plantenleven kon zich aanpassen aan de geringe vochtigheid en de hoge temperaturen. We kunnen dieren in het wild vinden zoals schildpadden, knaagdieren, slangen, hagedissen, spinnen en schorpioenen. Ze delen het land en verbergen zich tussen cactussen die een hoogte van vier tot vijf meter kunnen bereiken. De temperatuur in de woestijn is gemiddeld 28º C, maar kan op zonnige dagen oplopen tot 40º C. Er valt weinig regen.

Het gebied is zwaar uitgehold en wordt doorkruist door droge canyons, die zich in de wintermaanden van voorbijgaande aard ontwikkelen. De mysterieuze vormen zijn gemaakt op klei-oppervlakken, waardoor labyrintische geulen ontstaan in het landschap, die dieptes van 20 meter kunnen bereiken.

Het woestijnstadje Villavieja is het portaal naar de Tatacoawoestijn. Villavieja staat bekend als de ‘Paleontologische hoofdstad van Colombia’ en huisvest fauna- en flora-attributen die miljoenen jaren oud zijn. Fossielen gevonden door wetenschappers van week-, knaag-, gordeldieren en gigantische luiaards, bewijzen dat La Tatacoa oorspronkelijk een weelderig en gediversifieerd dier- en plantenleven bezat. Om deze redenen krijgt de woestijn veel bezoeken, vooral van paleontologen en geologen voor wie het een onderzoeksparadijs is.

Interesse om de Tatacoawoestijn zelf te bekijken? Tijdens onderstaande individuele rondreis brengt u onder andere een bezoek aan dit prachtige gebied.

Rondreis Fascinerend Colombia – 18 dagen