Tangkahan Sumatra olifantenkamp

Tangkahan is een prachtig dorp aan de rand van het Gunung Leuser National Park, in Noord-Sumatra, Indonesië. Het staat bekend om de jungle, orang-oetans, Thomas Leaf apen en natuurlijk olifanten. Wat het dorp echter echt onderscheidt, is het prachtige verhaal over hoe het is getransformeerd van plek waar illegaal hout werd gekapt, naar een duurzaam paradijs voor olifantentoerisme. Het is een mooi voorbeeld van hoe toerisme een belangrijke rol kan spelen bij duurzaamheid en de strijd tegen klimaatverandering.

Duurzaam toerisme op Sumatra
In steden en ontwikkelde gebieden is het pad naar levensonderhoudend inkomen voor de meeste mensen vrij duidelijk: met industrie, bouw, horeca enzovoort, kun je gewoon een baan krijgen om de rekeningen te betalen. In de afgelegen gebieden van de tropen is dit pad echter niet zo duidelijk en dit leidt er op zijn beurt toe dat de bewoners van deze gebieden steunen op de natuurlijke omgeving om hen heen om in hun levensonderhoud te voorzien. Vaker wel dan niet ten koste van de lokale ecosystemen.

In het geval van Tangkahan Village was het gebruik van olifanten voor het kappen van bomen om te verkopen aan handelaren langs de Straat van Malakka een gemakkelijke manier om het broodnodige inkomen te genereren. Met de invoering van strengere regels rond nationale parken werd de houtkap met behulp van olifanten echter illegaal, waardoor de lokale bevolking op zoek moest naar nieuwe manieren om geld te verdienen. In plaats van de vriendelijke reuzen te gebruiken om boomstammen te dragen, worden ze nu gebruikt om toeristen naar hun kleine dorp en de verbazingwekkende omliggende jungle te lokken.

Wandelen met olifanten op Sumatra

Het concept was meteen een hit en het werd een reden om dit dorp aan de rand van de jungle te bezoeken, waar anders niemand naartoe zou zijn gegaan. Het begon met het rijden op olifanten en mensen kwamen in houten howdahs bovenop deze machtige dikhuiden te zitten. De lokale bevolking realiseerde zich dat ze hun kostbare bos niet langer illegaal hoefden te kappen en de zeldzame wilde dieren die daar leefden moesten stropen, omdat ze kleine guesthouses konden uitbaten en hetzelfde bedrag konden verdienen door mensen mee te nemen op trektochten in de jungle en met olifanten te laten spelen in de rivier.

Er is sinds de beginperiode veel onderzoek gedaan naar olifanten en we weten nu dat het schadelijk voor hen is om houten howdahs op hun rug te leggen en ze de hele dag te laten rijden. Net als de overgang van houtkap naar toerisme, heeft dit dorp ook lessen geleerd over hoe ze met zorg om moeten gaan met olifanten en nu zijn de belangrijkste activiteiten die ze aanbieden de trekkings in de jungle met olifanten, baden in de rivier en met wat geluk, ‘bareback’ op de nek van de olifant terwijl hij de rivier oversteekt.

We hebben online opinieartikelen gevonden over Tangkahan en de verschrikkingen die de olifanten zouden ondergaan en waar wordt opgeroepen tot boycots. We zijn echter resoluut tegen het boycotten, aangezien de schrijvers van deze artikelen geen rekening houden met hoe de olifanten nu worden behandeld en met de alternatieve manieren waarop de lokale bevolking geld zou verdienen als ze niet op toerisme konden vertrouwen.

Ze houden evenmin rekening met de cruciale rol die de Conservation Response Unit (CRU) speelt met hun bospatrouilles. Hun mahouts zijn getraind in bosmonitoring, documentatie en mitigatietechnieken, en de rol van boswachters om boscriminaliteit aan te pakken in een uitgebreid natuurbeschermingsprogramma dat onder andere wilde dieren observeert, wilde olifanten hoedt buiten de menselijke nederzettingen en zorgt voor ‘Community Outreach Projecten’.

Duurzame beoordelingen van olifantenkampen
Bij LAZOA Travel nemen we het toerisme met olifanten zeer serieus en onze lokale partners controleren alle kampen waarmee we werken. De meest recente beoordeling van het Tangkahan Sumatra olifantenkamp was zeer positief en het bleek dat:

o Ze verkeren in goede gezondheid en hebben regelmatig toegang tot dierenartsen

o De belangrijkste activiteiten zijn trektochten in de jungle met olifanten

o Toeristen kunnen niet langer op de olifanten rijden

o De olifanten brachten het grootste deel van hun dag door met grazen in de jungle

o Ze worden ‘s ochtends en ‘s middags in de rivier gewassen

Gezien de economische voordelen voor de gemeenschap, hoe het project het bos en de natuur beschermt en dat de olifanten goed worden behandeld, geloven we dat het de moeite waard is om naar Tangkahan Elephant Camp te komen en hen te steunen.

Vanuit een ervaringsperspectief is het ook heel spannend en leuk om met deze reuzen in het bos te wandelen. Ze kunnen niet alleen stiller door de jungle lopen dan jij kunt, maar terwijl je naast ze loopt, realiseer je je ook hun ongelooflijke gestalte en leer je over hun familiedynamiek, hoe ze hun jongen grootbrengen en de ongelooflijke manier waarop ze omgaan met hun omgeving.

Interesse om het Tangkahan Sumatra olifantenkamp zelf te bezoeken? Tijdens onderstaande individuele rondreis brengt u een bezoek aan het kamp, orang-oetans en veel ander moois dat Sumatra te bieden heeft.

Individuele Rondreis Sumatra – 16 dagen

Olifanten