Siem Reap Cambodja

Siem Reap ligt op tien kilometer afstand boven het reusachtige Tonlé Sap-meer. Siem Reap betekent ‘Siam verslagen’. Siam is de voormalige naam van het koninkrijk Thailand, waarmee de Khmers in oorlog zijn geweest in het verre verleden. Siem Reap ligt midden in een mystieke jungleachtige omgeving. De natuur hier is werkelijk zeer indrukwekkend. Deze plattelandsstad heeft alles – wat het nu is – te danken aan de tempels van Angkor en is inmiddels goed ingesteld op de vele toeristen die hier komen.

Het is de belangrijkste toeristische stad van Cambodja. Toch is het karakter van een gemoedelijk provinciestadje in de jungle van Cambodja behouden gebleven. Het centrum van de stad bestaat uit een aantal koloniale gebouwen met daar omheen gegroeid de stijlvolle traditionele Khmer-bouwwerken. Al met al een prachtige combinatie. 

Angkor
De tempels van Angkor en de omliggende bouwwerken zijn een van de meest bijzondere bouwwerken op aarde. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Verenigde Naties Angkor hoog op de lijst met Werelderfgoed heeft staan.

Angkor was eens een levendige stad totdat de stad in 1431 werd verlaten door de Khmer, omdat ze constant aangevallen werden door de Siamezen. Op haar hoogtepunt had Angkor 1 miljoen inwoners. Ter vergelijking: Londen had in die tijd 20.000 inwoners. Naarmate de tijd vorderde werden de bouwwerken door de dichte jungle overwoekerd. Deze beschaving ging verloren aan de snel groeiende natuur doordat het steeds ontoegankelijker werd. Het verhaal gaat dat pas in 1860 Angkor opnieuw is ontdekt door de Franse wetenschapper Henry Mouhot. De interesse van de wereld in Angkor is sindsdien niet meer weg te denken.

De belangrijkste tempel van Angkor is Angkor Wat (Wat betekent tempel). Het is gebouwd in de twaalfde eeuw door koning Suryavarman II en is het grootste religieuze bouwwerk in de wereld, gemeten naar de oppervlakte die het beslaat (1500 meter bij 1300 meter). Als u de Nagabrug oversteekt lijkt het alsof er slechts 3 torens staan. Pas als u op het binnenterrein staat worden de andere twee torens zichtbaar.

Het totale complex van Angkor is zo groot dat u gemakkelijk een paar dagen kunt rondlopen zonder hetzelfde gezien te hebben. U kunt dan ook het beste vooraf plannen wat u wilt zien in de tijd die u beschikbaar heeft. Angkor is werkelijk de moeite waard en is zeer indrukwekkend. Binnen het complex is het mogelijk om souvenirs te kopen of een hapje of drankje te nuttigen. 

Natuur
De natuur in de omgeving van Angkor is uitzonderlijk mooi. De kracht van de natuur wordt goed zichtbaar. U kunt zien dat reusachtige bomen geheel over bouwwerken heen zijn gegroeid. Ook kunt u (als u geluk heeft) nog wilde apen zien die aan de rand van de jungle door de bomen slingeren. Alleen al voor de natuur zijn Angkor en Siem Reap een bezoek meer dan waard.

Cambodian Cultural Village
De bouw van Cambodian Cultural Village werd gestart in 2001 en het dorp werd voor het publiek geopend in 2003. Het is een themapark van zo’n 2100 ha groot, en geeft een beeld in miniatuur van beroemde historische gebouwen, cultuur en leefgewoonten van de diverse bevolkingsgroepen in Cambodja. Er zijn 11 dorpjes nagebouwd die de cultuur en kenmerken van 19 rassen vertegenwoordigen. Daarnaast zijn er vele attracties: circus, acrobatiek, olifantenshows, traditionele trouwceremonies etc.

Floating Villages
Als je even iets anders wilt dan de tempelcomplexen van Angkor is een uitje naar de Floating Villages een leuke afwisseling. Op het Tonlé Sap-meer vindt u tientallen van deze drijvende dorpjes, die veelal bevolkt worden door gevluchte Vietnamezen. Een boottocht over het meer voert u langs authentieke dorpjes en door de schitterende natuur. U kunt de bewoners in hun dagelijkse leven langs de waterkant gadeslaan.

Winkels & Restaurants
Siem Reap is een uitstekende plaats om uw typisch Cambodjaanse souvenirs te kopen. Er zijn vele gezellige winkelstraatjes waar het tot ’s avonds laat mogelijk is om te winkelen. Van zilver tot zijde, alles komt u hier tegen. Hoewel de bevolking gewend is aan toeristen, is de sfeer zeer gemoedelijk en komt het bijna niet voor dat de goederen al te fanatiek ‘aan de man’ gebracht worden. Uiteraard is ook de markt van Siem Reap de moeite waard om met een bezoek te vereren. In Siem Reap zijn veel gezellige restaurants die u zeer sfeervol een uitstekende maaltijd kunnen voorschotelen. Pub Street is met zijn restaurants en barretjes altijd gezellig druk.

Vervoer
Er zijn verschillende manieren om in Siem Reap te komen. Vanaf Phnom Penh gaat het met de boot over het Tonlé Sap-meer comfortabel en snel. Met het vliegtuig kunt u snel naar zowel Phnom Penh als Bangkok reizen. Bangkok Airways onderhoudt een lijndienst. Ook is het tegenwoordig mogelijk om vanaf Siem Reap naar Vietnam te vliegen. Vanuit Thailand is Siem Reap ook over de weg bereikbaar. De wegen zijn niet meer zo heel erg slecht als voorheen. Het is nog steeds een lange en avontuurlijke reis, maar wel met een schitterend uitzicht onderweg.

Banken
Er zijn genoeg banken in Siem Reap waar u geld kunt wisselen of geld met uw bankpas of creditcard kunt opnemen. Pinnen (u krijgt US-dollars) is in Siem Reap ook mogelijk. U kunt hier cash betalen met Amerikaanse dollars of Cambodjaanse riel. Zorg dat u voldoende biljetten van 1 dollar heeft. De prijzen zijn zo laag, dat als u hiermee betaalt nog Cambodjaans geld terug krijgt. Ook de Thaise baht wordt veelal geaccepteerd.

Interesse om Siem Reap in Cambodja zelf te bezoeken? Tijdens onderstaande individuele rondreizen brengt u onder andere een bezoek aan deze stad met het prachtige tempelcomplex.

Rondreis Hoogtepunten van Cambodja – 15 dagen

Rondreis Authentiek Cambodja – 14 dagen

Rondreis Myanmar en Cambodja – 17 dagen

Het Beste van Cambodja en Vietnam – 18 dagen