Shwedagon Pagode in Yangon

Een bezoek aan de Unie van Myanmar is niet compleet zonder een bezoek aan de ruim 2500 jaar oude Shwedagon Pagode, die strengen van Boeddha’s haar en andere heilige relikwieën verankert. De pagode ligt ten westen van het Kandawgyi-meer (Royal Lake) op de 114 hectare grote Singuttara Hill in Yangon en is de meest heilige en indrukwekkende boeddhistische site voor de mensen van Myanmar.

De Shwedagon Pagode is bedekt met honderden gouden platen en de bovenkant van de stoepa is ingelegd met 4531 diamanten, waarvan de grootste een diamant van 72 karaat is. Het is duidelijk één van de wonderen van de religieuze wereld. De pagode is een schatkamer voor het beste architectonisch erfgoed, kunst en beeldhouwkunst van Myanmar. De Shwedagon Pagode bestaat uit honderden kleurrijke tempels, stoepa’s en beelden die het architectonische tijdperk weerspiegelen dat zo’n 2500 jaar beslaat.

Om dit monumentale kunstwerk en de architectuur te begrijpen, zullen bezoekers een insiders kijkje op dit prachtige symbool van het boeddhisme in het leven van het Myanmarese volk ervaren. De Shwedagon Pagode vormt de focus van zowel religieuze als gemeenschapsactiviteiten – de bedrijvigheid van toegewijden en monniken die de beelden wassen, bloemen aanbieden, aanbidden en mediteren. De Shwedagon Pagode wordt bestuurd door een Raad van Toezicht, een raad van elf van de meest gerespecteerde monniken in Myanmar.

Terwijl veel van de schoonheid van de pagode is afgeleid van de complexe geometrie van zijn vorm en omliggende structuren, even betoverend is de gouden gloed. Met een hoogte van 99 meter domineert de Shwedagon Pagode de skyline van Yangon. De omtrek van de pagode is 433 meter. De onderste stoepa is verguld met 8688 massieve goudstaven, een bovenste deel nog eens met 13.153 stuks. In totaal bevat het bouwwerk maar liefst 50.000 kilo goud. De punt van de stoepa – waarvan de details voor het menselijk oog moeilijk te onderscheiden zijn – is bezet met 5448 diamanten, 2317 robijnen, saffieren en andere edelstenen, 1065 gouden klokken en, helemaal bovenaan, een 76 karaats diamant.

Glinsterend in het felle zonlicht, maar ook bij zonsopgang en -ondergang of ’s nachts verlicht, is het een prachtig gezicht om de Shwedagon Pagode te aanschouwen. Voor een bezoek aan de pagode gelden strikte kledingvoorschriften. De kleding dient armen, benen en schouders te bedekken. Draag geen hoofddeksel en je mag de pagode alleen blootsvoets betreden. Schoenen en sokken kunnen bij de ingang worden achtergelaten.


Interesse om de Shwedagon Pagode zelf te bekijken? Tijdens onderstaande individuele rondreizen brengt u onder andere een bezoek aan deze prachtige tempel.

 

Rondreis Hoogtepunten van Myanmar – 15 dagen

Ultieme Rondreis Birma – 29 dagen

Rondreis Myanmar en Cambodja – 17 dagen