Samosir Eiland in het Tobameer op Sumatra

Gelegen midden in de caldera van het sprookjesachtige Tobameer op Sumatra ligt Samosir Eiland (Pulau Samosir). Het eiland heeft een oppervlakte van meer dan 1.000 km² en is ongeveer even groot als Singapore. Verondersteld wordt dat Samosir Eiland zo’n 30.000 jaar geleden is ontstaan tijdens een enorme vulkaanuitbarsting.

Samosir Eiland wordt beschouwd als het oorspronkelijke woongebied van de Batakkers, een nog altijd deels animistisch volk. De Toba-Batakkers worden gezien als de etnisch ‘meest zuivere’ Batakstam. Op Samosir Eiland maak je dan ook kennis met dit volk, hun traditionele huizen op palen en voorzien van puntdaken, veel begraafplaatsen en voorouderbeelden.

Samosir is een belangrijke toeristische bestemming op Sumatra geworden. Naast de Sumatraanse bevolking trekt het ook toeristen uit het naburige Maleisië, Singapore en Java. Westerse toeristen hebben het eiland inmiddels ook ontdekt en komen hier genieten van een ontspannende vakantie en de attracties, die veelal zijn verbonden met het erfgoed van de Batakkers. Het belangrijkste dorp op het eiland is Tomok, een goede plek voor het bezoeken van oude graven, graftombes en houten Batak-huizen. Andere bekende dorpen zijn Tuk Tuk, Ambartita, Simanindo en Pangururan.

Op het eiland kun je schitterende wandelingen maken langs de kust met altijd een adembenemend uitzicht op het betoverende Tobameer, maar ook een trektocht door het beboste centrale plateau van het eiland is een aanrader. Hier zie je nog het authentieke leven, rustige Batakdorpjes, rijstvelden, waterbuffels grazend op de groene hellingen en vissers op het meer.

Geen zin in wandelen? Huur dan een fiets of motorfiets om het eiland te verkennen. Hou er wel rekening mee dat de kwaliteit van de wegen niet altijd even best is. Openbaar vervoer kent men hier niet.

Samosir Eiland is te bereiken per veerboot vanuit Parapat. De meeste toeristen belanden in Tuk Tuk, een toeristisch dorp dat grotendeels uit kleine budgethotels bestaat. Het schiereiland Tuk Tuk is zeker de mooiste plek op Samosir, en het landschap langs de landelijke wegen kan worden omschreven als panoramisch.  

Interesse om het Samosir Eiland in het Tobameer op Sumatra zelf te bezoeken? Tijdens onderstaande individuele rondreis brengt u een bezoek aan dit interessante eiland en veel ander moois dat Sumatra te bieden heeft.

Individuele Rondreis Sumatra – 16 dagen