Rondreis Het Beste van Colombia

Cultuur, natuur en luxe aan het strand

14 dagen

HET BESTE VAN COLOMBIA: Cultuur, natuur en luxe aan het strand

Tijdens deze twee weken durende rondreis ziet u het beste wat Colombia te bieden heeft en eindigt u in heerlijke luxe op het schiereiland Isla Barú, gelegen voor de kust van Cartagena.

Het begint allemaal in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en bij de bijzondere Zoutkathedraal van Zipaquirá. Vervolgens gaat u naar de Koffiedriehoek, waar u onder andere de prachtige Cocoravallei met zijn enorme palmbomen bezoekt. Je zou denken dat het alleen maar koffie is wat de klok slaat in dit gebied, maar niets is minder waar. U wordt verrast met een geweldige flora en fauna, koloniale dorpjes en vriendelijke mensen.

Medellín staat bekend om het drugskartel van Pablo Escobar, maar zoals u zult zien heeft de stad een grote transformatie ondergaan en is de ‘Stad van de Eeuwige Lente’ tegenwoordig een prachtige, veilige en voor toeristen zeer interessante stad. Na Medellín reist u verder naar Cartagena aan de Caribische kust, met zijn warme klimaat en prachtige historische centrum.

Als geweldige afsluiter van deze reis gaat u vanuit Cartagena met de boot naar het luxehotel Las Islas Barú, waar u drie nachten in een prachtige bungalow met eigen zwembad of jacuzzi verblijft. Isla Barú is een typisch tropische bestemming aan de Caribische Zee met schitterende lagunes, hagelwitte stranden en kristalhelder water.

Pluspuntje aan deze reis: KLM vliegt vanaf Amsterdam rechtstreeks naar Bogotá en terug vanaf Cartagena weer rechtstreeks naar Amsterdam.

Een rondreis met mooie hoogtepunten van Colombia en een heerlijke tropische afsluiter!

Dag 1: Amsterdam – Bogotá

Vandaag vliegt u met KLM rechtstreeks naar Bogotá. Nog dezelfde dag landt u in het begin van de middag op de luchthaven El Dorado. U wordt hier opgehaald en naar uw hotel gebracht. De rest van de dag kunt u in het hotel bijkomen van de vlucht, of de stad zelf alvast verkennen.

Overnachting in Bogotá.

Dag 2: Bogotá

Na het ontbijt wordt u door de gids opgehaald voor een rondleiding door de hoofdstad Bogotá. U bezoekt de ochtendmarkt en de historische binnenstad La Candelaria. De huizen, kerken en gebouwen hier zijn in Spaans koloniale en barokstijl. Via het centrale plein Simon Bolivar wandelt u naar het goudmuseum, waar u de grootste gouden kunstcollectie van vóór de Spaanse overheersing kunt bewonderen. De collectie omvat zo’n 50.000 objecten, waarvan meer dan 30.000 van goud zijn.

Daarna brengt u een bezoek aan het Botero Museum, waar u een grote collectie beelden en schilderijen van de beroemde Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero kunt bezichtigen. Het museum bezit ook werken van onder andere Picasso, Dali, Monet en Matisse.

Als u het museum uitkomt staat de auto met chauffeur klaar om u naar het standbeeld van Guadelupe, op een van de heuvels aan de oostkant van de stad, te brengen. Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht over de stad.

Overnachting in Bogotá.
Ontbijt inclusief.

Dag 3: Bogotá

In de ochtend wordt u opgehaald voor een bezoek aan de ondergrondse Zoutkathedraal van Zipaquirá, zo’n 50 kilometer ten noorden van Bogotá. De kathedraal ligt ongeveer 200 meter onder de grond in een oude zoutmijn en is uitgehouwen door mijnwerkers. Binnen vindt u monumentale kruizen, engelen, een Madonnabeeld en kleine kapellen.

Na het bezoek aan de Zoutkathedraal rijden we vervolgens naar een hoogte van 3100 meter om een kijkje te nemen bij de lagune van Guatavita. De flora en fauna rond het kratermeer is geweldig. U krijgt een lunch aangeboden in een boerendorp, waar u kunt rondkijken om een indruk te krijgen van het Colombiaanse boerenleven.

Op de terugweg naar Bogotá wordt een stop gemaakt om het voor de regio typische ‘arepas’ (maisbrood) te proeven.

Overnachting in Bogotá.
Ontbijt en lunch inclusief.

Dag 4: Bogotá Salento

Na het ontbijt wordt u bij het hotel opgehaald voor een korte binnenlandse vlucht naar Pereira, een stad gelegen tussen de glooiende heuvels en groene valleien aan de rand van de Andes. U arriveert in de populaire Koffiedriehoek, waar u een aantal dagen doorbrengt.

We bevinden ons in het hart van de koffieregio, dus een bezoek aan een koffieboerderij mag dan ook niet ontbreken. ’s Middags gaan we daar op bezoek en leert u het hele proces van plant tot kopje koffie en natuurlijk gaat u er de meest verse koffie proeven.

U overnacht in het dorpje Salento. Het dorp wordt omringd door koffieplantages en boerderijen, met op de achtergrond het machtige Andesgebergte. Neem rustig de tijd om dit idyllische dorpje met zijn smalle straatjes, kleurrijke huisjes en kleine winkeltjes te verkennen.

Overnachting in Salento.
Ontbijt inclusief.

Dag 5: Salento

U rijdt door een prachtig landschap naar de schitterende Cocoravallei met zijn enorme waxpalmbomen (Palma de Cera), die wel 60 meter hoog kunnen worden. Tijdens een korte wandeling krijgt u een indruk van de geweldige flora en fauna van de vallei, waarbij vooral de bijzondere vogels opvallen.

‘s Middags bezoekt u het pittoreske Filandia. Dit schilderachtige dorpje ligt op een heuvel en biedt met zijn uitkijkpunt een prachtig uitzicht op de Cordilleras (aaneengesloten bergketens). Op een heldere dag kunt u de met sneeuw bedekte bergtoppen van het Nationaal Park Los Nevados in de verte zien liggen.

Overnachting in Salento.
Ontbijt inclusief.

Dag 6: Salento Medellín

U verlaat de Koffiedriehoek en rijdt door de uitlopers van het Andesgebergte naar Medellín.

Medellín heeft een opmerkelijke transformatie doorgemaakt en is nu een van de belangrijkste steden voor het bedrijfsleven, de politiek, de mode en het nachtleven. Medellín staat bekend als de ‘Stad van de eeuwige lente’ en is ook de geboortestad van kunstenaar Fernando Botero, wiens afbeeldingen van het Colombiaanse leven, mensen en wereldkwesties overal ter wereld te zien zijn.

Een donatie van standbeelden door Botero zelf, wordt getoond op een van de belangrijkste pleinen van de stad. De stad is ook beroemd om zijn kabelbanen, een opmerkelijk stukje techniek, een teken van hoe de lokale overheid een voorheen onderontwikkeld deel van de stad nieuw leven heeft ingeblazen.

Overnachting in Medellin.
Ontbijt inclusief.

Dag 7: Medellín

Vandaag staat een spannende tour door de geschiedenis en het heden van Medellín op het programma. U leert meer over de transformatie van deze fascinerende metropool. U gaat met de kabelbaan naar de wijk Santo Domingo, ooit een berucht gebied van bendegeweld in Medellín. U bezoekt de meest bekende toeristische plekken zoals het Plaza Botero, Parque Berrio en Comuna 13, vroeger een wijk van geweld en conflicten. Hier is fraaie graffitikunst te bewonderen.

Overnachting in Medellín.
Ontbijt inclusief.

Dag 8: Medellín Cartagena

Vandaag wordt u bij uw hotel opgehaald en naar het vliegveld van Medellín gebracht voor de vlucht naar Cartagena. Bij aankomst wordt u weer opgehaald en volgt de transfer naar het hotel. De rest van de dag is ter vrije besteding.

Cartagena werd in 1533 gesticht door de Spanjaard Pedro de Heredia en was lange tijd de doorvoerhaven van goederen en ook slaven. Pas in 1822 werd Cartagena onafhankelijk. Het oude centrum van Cartagena is een historisch juweeltje en daarbuiten is de stad modern. De stranden en eilanden rond de stad maken Cartagena tot een populaire toeristische bestemming.

Overnachting in Cartagena.
Ontbijt inclusief.

Dag 9: Cartagena

Op deze dag maakt u kennis met Cartagena. Tijdens de stadstour bezoekt u het klooster La Popa en het Castillo San Felipe de Barajas, een fort in de stad Cartagena, gelegen op de heuvel van San Lázaro op een strategische locatie, die de toegang tot de stad over land en over zee overziet.

Het fort en het historische centrum van Cartagena, zijn sinds 1984 UNESCO werelderfgoed. U rijdt verder naar het oude stadscentrum en wandelt door de kleurrijke straten, kronkelende steegjes en over de belangrijkste pleinen van het oude Cartagena. Aan het einde van de tour bezoekt u het klooster San Pedro Claver.

Overnachting in Cartagena.
Ontbijt inclusief.

Dag 10: Cartagena – Isla Barú

U wordt bij het hotel opgehaald en naar de pier van Cartagena gebracht, waar u op de boot stapt die u naar uw luxehotel op het paradijselijke schiereiland Isla Barú brengt. Hier verblijft u een aantal dagen aan de Playa Blanca. Na aankomst in het tropische oord is de rest van de dag ter vrije besteding.

Overnachting in Barú.
Ontbijt inclusief.

Dag 11: Isla Barú

Word wakker en loop of zwem naar het restaurant voor een heerlijk ontbijt. De rest van de dag kunt u ontspannen in uw eigen privézwembad of jacuzzi, tot rust komen op het privéstrand of een bezoek brengen aan de spa. Er zijn ook verschillende activiteiten te ondernemen zoals snorkelen, jetskiën, duiken en kajakken door de mangroven (niet inbegrepen).

Overnachting in Barú.
Ontbijt inclusief.

Dag 12: Isla Barú

Geniet nog een volle dag van alle luxe; morgen gaat u alweer naar huis.

Overnachting in Barú.
Ontbijt inclusief.

Dag 13: Isla Barú Cartagena – Amsterdam

In de loop van de dag brengt de boot u weer terug naar de pier van Cartagena, waar u wordt opgehaald en naar het vliegveld wordt gebracht voor uw rechtstreekse vlucht terug naar Amsterdam. Een heerlijke reis zit er helaas weer op.

Ontbijt inclusief.

Dag 14: Amsterdam

Vandaag keert u terug op de luchthaven Schiphol.

Prijsindicatie bij 2 personen: € 3.999,00 per persoon.

Prijsindicatie bij 4 personen: € 3.799,00 per persoon.

De prijs is afhankelijk van de vertrekdag en uw persoonlijke wensen. Rechtstreekse vluchten met KLM zijn mogelijk bij vertrek op zondag, dinsdag, donderdag en zaterdag. Bij vertrek op zondag is de reis een dag korter of langer. Uiteraard is het ook mogelijk (en vaak goedkoper) om op iedere dag van de week met een overstap te vliegen. Vraag via het contactformulier onderaan de pagina uw persoonlijke offerte aan.

Inclusief:

 • rechtstreekse vluchten Amsterdam-Bogotá en Cartagena-Amsterdam met KLM
 • binnenlandse vlucht Bogotá-Pereira
 • binnenlandse vlucht Medellín-Cartagena
 • luchthavenbelastingen
 • brandstofheffing – veiligheidstoeslag
 • begeleiding bij de excursies door een Engelstalige gids
 • transfers over land per privéauto met chauffeur
 • entreegelden bij genoemde excursies
 • (boot)transfers zoals beschreven
 • verblijf in uitstekende 4 en 5 sterrenhotels
 • hotelverzorging op basis van logies & ontbijt
 • overige genoemde maaltijden

Exclusief:

 • niet genoemde maaltijden
 • fooien
 • optionele excursies
 • reis- en annuleringsverzekering
 • reserveringskosten (€ 25,00 per boeking)
 • bijdrage garantiefonds GGTO (€ 15,00 per boeking)

Hieronder vindt u de hotels die LAZOA Travel voor deze reis heeft geselecteerd. Het zou kunnen dat een hotel tijdens uw reis niet beschikbaar is. U overnacht dan in een gelijkwaardig of beter hotel.

Bogotá – Best Western Plus 93 Park Hotel****

   


Salento – Hotel Las Terrazas****

   


Medellín – Hotel Du Parc Royal*****

   


Cartagena – Hotel Boutique Alfiz****

   

Barú – Hotel Las Islas Barú*****

   

COLOMBIA REISINFORMATIE & TIPS

Op deze pagina treft u nuttige informatie en tips aan die van pas kunnen komen voor uw reis náár en verblijf in Colombia. Onze informatie zal niet voldoende zijn om al uw vragen te kunnen beantwoorden. Raadpleeg daarom ook de vele Colombia blog- en websites voor nog meer info. Ook zijn er goede reisgidsen in de boekhandel verkrijgbaar. In Colombia kunt u op steun van de gids rekenen.

Een vakantie begint met een goede voorbereiding en brengt u alvast in de stemming voor een bezoek aan dit schitterende land!

 

Algemene tips vooraf

Bij aankomst in het hotel is het verstandig om niet de hele dag te gaan slapen. Het duurt dan langer voordat u geacclimatiseerd bent. Beter is om het rustig aan te doen en ‘s avonds vroeg naar bed te gaan. De volgende dag bent u dan al aan het tijdsverschil gewend.

Tijdens de reis worden ook hoger gelegen gebieden bezocht. Hoewel dat niet voor iedereen geldt, kunt u te maken krijgen met hoogteziekte. Deze wordt veroorzaakt door een tekort aan zuurstof in het lichaam. Klachten kunnen o.a. zijn: hoofdpijn, slapeloosheid, duizeligheid, misselijkheid en vermoeidheid. Volg steeds het advies van uw gids op.

Neem niet teveel kleding mee op reis. Kleding laten wassen kan in bijna elk hotel. Verstandig is het om in de (mini)bus/auto een trui mee te nemen in verband met de airco.

 

Aankomst in Colombia

In de aankomsthal van de luchthaven van Bogotá wordt u opgewacht door onze vertegenwoordiger, herkenbaar aan een bordje met uw naam of LAZOA Travel erop. Daarna volgt transfer naar uw hotel.

 

Beleefdheidsvormen en gedragsregels

Besef goed dat u naar een land reist waar men andere wetten, regels en gebruiken kent. Probeer daar met zoveel mogelijk respect mee om te gaan. Colombianen vormen een beleefd, bescheiden en zeer vriendelijk volk. Ze zijn zeer gastvrij en trots op hun land en noemen zichzelf het gelukkigste volk ter wereld. Gedraag u daarom ook beleefd en vriendelijk.

Wees respectvol bij religieuze plekken van cultureel belang voor de lokale bevolking, zoals kerken of oude ruïnes. Dit kunnen voor u toeristische attracties zijn, maar voor de bevolking zijn het belangrijke plaatsen voor hun religie, cultuur en geschiedenis.

 

Bellen en internetten    

Bellen:

Het internationale toegangsnummer in Colombia is +57. Het landennummer van Nederland is +31. Bellen naar Nederland kies dan: 00 31 – netnummer zonder nul – abonneenummer.

Het gebruik van een mobiele telefoon in Colombia is over het algemeen geen probleem, maar in afgelegen gebieden kan het bereik minder zijn. U kunt gebruik maken van een Nederlandse provider, maar dat is vaak erg prijzig. Een overzicht van de belkosten per provider vindt u op: www.bellen.com (keuze Buitenland). Sommige providers bieden voordeelbundels aan voor reizen in de wereld.

Een stuk voordeliger is het kopen van een lokale simkaart in Colombia. Deze kaarten zijn erg goedkoop en al verkrijgbaar op de luchthaven van Bogotá. Voorts in de grote(re) steden bij belwinkels, kiosken en supermarkten. Zoek naar winkeltjes waar ‘minutos’ staat en vraag daar naar een kaart van Claro, Movistar of Tigo. Vraag of de verkoper de simkaart wil installeren. Kijk eens op internet wat de mogelijkheden zijn voor het gebruik van simkaarten voor uw mobiele telefoon in Colombia.

Het gebruik van een smartphone is tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld. Bellen, internetten, whatsappen en skypen. Wat is er allemaal niet mogelijk? Het is de ultime reisgids die je altijd op zak hebt.

Internet:

Zeker in de grote steden zijn volop internetmogelijkheden, maar ook in de kleinste gehuchten komt u internetcafés tegen. Internet is een goedkope manier om contact te onderhouden met het thuisfront. Veel hotels, restaurants en cafés bieden hun klanten gratis WiFi aan, wat erg handig is als je een eigen laptop of smartphone bij je hebt.

 

Douanebepalingen

Invoer in Colombia:

Als toerist mag je 200 sigaretten of 50 sigaren of 250 gram tabak invoeren. Invoer van 2 liter sterke drank is ook toegestaan. Neemt u vreemde valuta (incl. PESO) mee met een waarde van US$ 10.000 of meer, dan moet u dat bij de Colombiaanse douane aangeven.

Invoer in Nederland (EU):

Als u met het vliegtuig of per boot vanuit een land buiten de EU naar de Europese Unie reist, mag u voor maximaal € 430 per persoon belastingvrij goederen invoeren. Boven dit bedrag moet u belasting betalen.

Het is streng verboden om producten van beschermde plant- en diersoorten in Nederland in te voeren.

TIP! Meer informatie over in- en uitvoerbepalingen vindt u op de handige ‘Douane reizen app’. Deze is te downloaden in de appstore van Apple of Google Play.

 

Elektriciteit

De netspanning is in Colombia 110 volt. Er worden stopcontacten gebruikt, die niet altijd geschikt zijn voor Nederlandse stekkers. Neem dan ook voor alle zekerheid een wereldstekker mee. Check hier uw voltage en type stekker voor Colombia: www.wereldstopcontacten.nl.

Soms zijn er stroomstoringen, vooral in kleinere plaatsen. De onderbrekingen kunnen van korte tot langere duur zijn. Het meenemen van een zaklamp, reservebatterijen en een powerbank kunnen wij adviseren.

 

Eten en drinken

De Colombiaanse keuken is veelzijdig, verfijnd en heerlijk en is een smakelijke mix van Europese en inheemse invloeden. Belangrijke ingrediënten zijn vlees (met name kip, rund- en varkensvlees) aangevuld met rijst, bonen, aardappelen en soep. Aan de kust worden heerlijke verse visgerechten geserveerd. Er wordt geluncht tussen 12.00 uur en 14.00 uur en is het belangrijkste eetmoment van de dag.

Een bezoek aan Colombia is niet compleet zonder het proeven van een of meer typisch Colombiaanse gerechten. Enkele populaire gerechten – sterk beïnvloed door de Spaanse en inheemse bevolking – zijn:

 • Arepa: een broodje gebakken van gekookt maismeel-deeg.
 • Sancocho: dit is een soep van banaan, aangevuld met aardappel en grote stukken vlees.
 • Bandeja Paisa: een mix van worst, bonen, witte rijst, avocado, gebakken ei en varkensvlees (een recept uit de Andesregio).
 • Ajiaco: kippensoep met aardappelen, geserveerd met mais.
 • Tamales: kip, gehakt of rundvlees, met rijst en groenten in bananenblad.

In de belangrijkste toeristencentra zijn specialiteitenrestaurants waar u terecht kunt voor internationale gerechten. Uiteraard zijn er ook pizzeria’s en fastfood restaurants.

Wat de drankjes betreft kunt u gaan voor: koffie (Colombia is hét koffieland bij uitstek), bier, rum, aguardiente (40-45% alcohol), lulada, chocolate santafereno (warme chocolademelk met hartige kaas) en vruchtensappen. Let op: drink alleen water uit flesjes en mijd ijsblokjes!

 

Fooien

Fooien zijn niet verplicht maar worden zeer op prijs gesteld. Gidsen, chauffeurs, obers, kamermeisjes en kruiers in Colombia verwachten allemaal een fooi. Een fooi is dan ook een vorm van waardering. Het is handig om ervoor te zorgen dat u steeds wat kleinere biljetten bij de hand heeft. Uiteraard kunt u naar eigen goeddunken fooien geven. De meeste restaurants en hotels voegen gewoonlijk 10% servicetoeslag aan de rekening toe, dus controleer goed of u de fooi niet dubbel betaalt.

 

Fotograferen en filmen

Fotograferen/filmen is in Colombia doorgaans geen probleem. De kleurrijke bevolking, prachtige landschappen, markten: u kunt hier naar hartelust fotograferen. Wilt u de lokale bevolking op de foto zetten, vraag dan eerst om toestemming. Niet alle mensen stellen het op prijs gefotografeerd te worden, of vragen er geld voor. Het is niet toegestaan militaire objecten, luchthavens en vliegtuigen te fotograferen.

Hoewel film- en fotomateriaal in toeristische gebieden goed verkrijgbaar is, adviseren wij u toch om voldoende films, geheugenkaartjes, batterijen e.d. van huis mee te nemen. Bewaar uw apparatuur op een koele plek i.v.m. de hitte en houd rekening met de luchtvochtigheid.

 

Geldzaken

De Colombiaanse munteenheid is de PESO (COP). Er zijn munten van 50, 100, 200, 500 en 1.000 peso en biljetten van 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000 peso in omloop. Biljetten van 50.000 en 100.000 peso worden niet overal geaccepteerd, omdat niet altijd voldoende wisselgeld voorradig is. Zorg er dus voor dat u voldoende kleine coupures op zak heeft.

Voor 10 euro ontvangt u ongeveer 35.000 peso en voor US$ 10 ongeveer 30.000 peso. Dat betekent al gauw een portemonnee vol met briefgeld. De koers kan fluctueren, dus check de valutameter voor de actuele stand van zaken: www.oanda.com/currency/converter.

Contant geld:

Neem naast een bankpas en een creditcard ook voldoende contant geld mee in euro’s of Amerikaanse dollars, voor het geval dat geldopname (pinnen) niet mogelijk is. Neem uitsluitend onbeschadigde of nieuwe bankbiljetten mee, omdat gescheurde, gekreukte en beduimelde exemplaren mogelijk niet worden geaccepteerd. Geld kunt u wisselen bij banken, wisselkantoren (Casas de Cambio) en veelal bij recepties van hotels. Al bij aankomst op het vliegveld van Bogotá kunt u probleemloos geld wisselen of pinnen.

Pinnen:

Geld opnemen kan in Colombia met uw Nederlandse pinpas op veel plaatsen, zeker in de grote(re) steden. Zorg er wel voor dat u vooraf ‘wereldwijd pinnen’ bij uw bank heeft aangezet! Probeer het aantal transacties zoveel mogelijk te beperken; dat scheelt in de transactiekosten. Het aanbod van pinautomaten buiten de grote steden is beperkter. Dus als u buiten de grote steden verblijft, zorg dan vooraf voor voldoende contant geld.

Geld wisselen/wisselkantoren:

Eurobiljetten en Amerikaanse dollars kunt u probleemloos omwisselen bij banken, wisselkantoren en recepties van hotels. Wisselkantoren bieden doorgaans de beste koers. Neem een paspoort mee als u geld gaat wisselen. Het verdient aanbeveling alleen geld te wisselen bij banken of officiële wisselkantoren.

Creditcards:

Internationale creditcards – zoals VISA en Mastercard – kunnen over het algemeen als betaalmiddel worden gebruikt in hotels, grote winkelcentra en duurdere restaurants. Verder is het gebruik van creditcards vaak gelimiteerd, zorg er dus voor dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft. Gebruik de creditcard zo min mogelijk en pas als het echt nodig is geld op te nemen of met de kaart te betalen. Het gebruik ervan is erg onvoordelig door de hoge transactiekosten.

Opgelet! Als u gebruik maakt van uw pinpas of creditcard let dan goed op dat u uw kaart niet uit het oog verliest. Voorzichtig omgaan met betaalkaarten kan heel wat problemen voorkomen.

De banken in Colombia zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 15.00 uur (tussen de middag gesloten). Wisselkantoren hebben over het algemeen ruimere openingstijden.

 

Inkopen doen

In Colombia staat handenarbeid op een hoog niveau. Vooral op de traditionele lokale markten wordt aan souvenirs en kunstnijverheidsproducten heel wat te koop aangeboden. Het zal dan ook niet moeilijk zijn een mooi souvenir voor thuis te kopen. Er is een groot aanbod aan miniaturen van chiva-bussen, poncho’s, hoeden, tassen, kleding, schoenen en nog veel meer. Bij aankoop is het vrijwel altijd mogelijk om af te dingen. Ook als je niet zo van het shoppen bent, is het altijd leuk een kijkje op de markt te nemen.

In de betere ambachtelijke winkels kunt u o.a. terecht voor schitterende handgemaakte leerproducten, sieraden en juwelen. Colombia is ’s werelds grootste producent van smaragden en produceert daarnaast ook goud op grote schaal. Het maakt Colombia een fijne plek om juwelen voor een mooi prijsje op de kop tikken! De grote steden in Colombia beschikken over moderne en luxueuze shopping malls.

Houdt u aan de douanevoorschriften m.b.t. het invoeren van producten uit Colombia en pas op met ‘imitatie merkartikelen’. Meer informatie over in- en uitvoerrechten vindt op de handige ‘Douane reizen app’. Deze is te downloaden in de appstore van Apple of Google Play.

 

Kleding en schoeisel

Wat u mee moet nemen aan kleding en schoeisel, is afhankelijk van het gebied in Colombia dat u bezoekt en in welke tijd van het jaar u reist. Een reis door Colombia – met verschillende klimaatzones – betekent dat u te maken kunt krijgen met hitte, kou, droogte, een lage of hoge luchtvochtigheid, wind en regen. De temperatuurswisselingen zijn groot. De ene keer kunt u volstaan met luchtige katoenen kleding, de andere keer zal een trui of regenjas nodig zijn.

Om een lang verhaal kort te maken, stop voor de reis naar Colombia de volgende kledingstukken en schoeisel in uw koffer: zomerkleding, regenjas, lange broeken, dichte (wandel)schoenen, vest, trui… maar ook een paraplu!

Vrijetijdskleding wordt in hotels, restaurants e.d. doorgaans toegestaan. Bovendien beschikken vrijwel alle goede hotels over een snel werkende wasserij. Bij religieuze bezienswaardigheden zal gepaste kleding op prijs gesteld worden.

 

Klimaat en beste reistijd

Klimaat:

Reizen door Colombia betekent reizen door vier verschillende klimaatzones, waarbij de temperatuur afhankelijk is van de hoogteverschillen.

 • Heet klimaat: tot 1000 meter hoogte. Gemiddelde temperaturen van 28-35° C. Hier te vinden: de Pacific kust, de eilanden San Andrés & Providencia en de steden Cartagena, Santa Marta, Mompox, Cali, Neiva en Leticia.
 • Gematigd klimaat: tussen 1000-2300 meter hoogte. Gemiddelde temperaturen van 23-26° C. Hier te vinden: Villa de Leyva, Barichara, Medellín, Pereira, Armenia, Manizales, Popayán en San Augustin.
 • Koel klimaat: tussen 300-3500 meter hoogte. Gemiddelde temperaturen van 8-18° C. Hier te vinden: Bogotá, Zipaquirá, Tunja, Pasto en Ipiales.
 • Besneeuwde bergen: op 4700 hoogte. Sterk wisselende temperaturen: ’s morgens koud, ’s middags tot 20° C, ’s nachts erg koud. De nacht-/dagtemperaturen liggen tussen -18° C en +20° C.

Niets is veranderlijker dan het weer, zelfs in Colombia. In een land met een (sub)tropisch klimaat is het nooit exact te voorspellen op welke momenten van het jaar regen kan worden verwacht. En waar regen wordt verwacht schijnt vaak de zon en andersom.

Het klimaat kan in de verschillende delen van Colombia sterk verschillen. Kijk voor meer informatie op: klimaatinfo.nl/colombia.

Beste reistijd:

Algemeen wordt aangehouden dat je tussen december en maart en juli en augustus de meeste garantie hebt op mooi weer. De overige maanden (is ook afhankelijk van de regio) heb je kans op regen. Overigens kun je het gehele jaar door goed reizen door Colombia. Je moet je dan ook niet teveel vastpinnen op bepaalde periodes. Er zijn reizigers die bewust kiezen voor het regenseizoen. De reizen zijn goedkoper en het is minder druk. Als je goed tegen de hitte kunt of aan zee verblijft (verkoelend zeebriesje) dan is zelfs het warme seizoen een optie.

Budget en persoonlijke voorkeur kunnen bepalend zijn voor de beste reistijd in Colombia.

 

Medicijnen

Indien u geneesmiddelen gebruikt is het verstandig om deze in ruime mate mee te nemen. Berg deze op in uw handbagage. Neem de originele verpakking mee en vraag uw (huis)arts om een medisch paspoort of een verklaring (in het Engels) met informatie over uw aandoening en medicijnen. In geval van nood kunt u dan snel geholpen worden. Mocht u medicijnen moeten kopen, controleer dan wel de houdbaarheidsdatum. Ook is het verstandig een EHBO-set voor kleine ongemakken mee te nemen.

Opgelet! Sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet en daarvoor heeft u een verklaring nodig. Informeer bij uw apotheek of (huis)arts of dat voor u van toepassing is. Op www.hetcak.nl is te lezen hoe de verklaring aangevraagd kan worden. Meenemen van deze middelen zonder verklaring is strafbaar.

 

Reisdocumenten en visum

Paspoort:

Voor een bezoek aan Colombia heeft u een geldig paspoort nodig, dat aan het eind van de reis nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn. Ook moet het paspoort beschikken over tenminste 2 lege visumpagina’s tegenover elkaar. Kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. U bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het bezitten van de juiste reisdocumenten.

Visum:

Een visum is niet nodig als u korter dan 90 dagen in Colombia verblijft. Bij aankomst (of tijdens de vlucht) wordt een toestemmingsbewijs verstrekt dat geldig is voor een verblijf van maximaal 90 dagen. Op verzoek moet u bij de douane van Colombia wel een retour- of doorreisticket kunnen tonen.

Als u via de Verenigde Staten naar Colombia vliegt dient u uiterlijk 72 uur voor vertrek een ‘reisautorisatie’ aan te vragen (ook voor kinderen). Meer informatie hierover vindt u op de website van de ESTA: https://esta.cbp.dhs.gov.

TIP! Maak een digitaal dossier aan. Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Zo heb je, ingeval van diefstal of verlies tijdens de reis, altijd kopieën van je belangrijke papieren achter de hand.

 

Reisverzekeringen

Ga nooit op reis zonder een goede reisverzekering. Reizen en op vakantie gaan doet u voor uw plezier. Het zal je maar gebeuren: bagage gestolen, ziek worden of in een ziekenhuis belanden. Daar zit u echt niet op te wachten. Mocht er onverhoopt toch iets vervelends gebeuren, dan bent u met een goede reisverzekering van ALLIANZ Global Assistance beschermd tegen de eventuele gevolgen. Desgewenst kunt u hier een reisverzekering afsluiten en hier een annuleringsverzekering.

 

Tijdsverschil

Het tijdsverschil is met Nederland -6 uur in de winter en -7 uur tijdens de zomer. Dus 12.00 uur ‘s middags in Nederland is 06.00 uur in Colombia (wintertijd). Dus in Nederland is het vroeger. Wilt u de juiste tijd weten kijk dan op www.dewereldklok.nl/tijd/colombia.

 

Vaccinaties

Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie of avontuurlijke reis niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij vaccinatie kunt u zich een hoop ellende besparen. Vaccinaties zijn niet verplicht voor Colombia maar worden wel sterk aangeraden. Gebruik van een muggenwerend middel met een hoog percentage DEET is zeker te adviseren.

Welke vaccinaties en medicijnen u voor uw reis naar Colombia precies nodig hebt, laten wij graag aan deskundigen over. Er zijn verschillende medische instanties (waaronder GGD en Meditel) die u kunnen adviseren en uw vaccinatie kunnen verzorgen. Weinig tijd? U kunt zelfs thuis of op het werk gevaccineerd worden. Zie: www.thuisvaccinatie.nl.

TIP! Maak tijdig een afspraak.

 

Veiligheid en criminaliteit

Paspoort, vliegticket, geld en bankpassen kunt u het beste opbergen in een kluisje in het hotel. Vrijwel alle hotels beschikken over kluisjes, bij de receptie of op de hotelkamer. Waardevolle sieraden kunt u beter thuislaten.

Colombia probeert het toerisme te promoten en daarbij hoort een veilig land. Het land heeft lange tijd een negatief imago gehad vanwege de strijd tussen de drugskartels in de ’80 en ’90-er jaren en ontvoeringen van burgers door de guerrillabeweging FARC. De drugshandel is de afgelopen decennia met 70% afgenomen en met de FARC is vrede gesloten. Mede daardoor is Colombia een stuk veiliger geworden.

Maar waar ter wereld je ook op vakantie gaat, je hebt overal criminelen die het voorzien hebben op toeristen. Hoewel Colombia weliswaar een stuk veiliger is geworden, dient u toch goed op uw spullen te letten. Vooral als u ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten of op de markt is waakzaamheid geboden.

Wees vooral in de grote steden heel alert op zakkenrollers en tasjesdieven. Helaas blijkt maar al te vaak dat mensen die u aanspreken op straat bijna altijd een bijbedoeling hebben. Let dus te allen tijde goed op. Overleg met uw gids welke plekken u beter kunt mijden.

Het is beter uw paspoort niet af te geven bij verhuurkantoren van auto’s, brommers, fietsen e.d., maar geef een kopie. Je paspoort is je kostbaarste bezit op reis; dat geef je toch niet zomaar af?! Als zich problemen mochten voordoen heeft u dit officiële document in ieder geval nog in uw bezit.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft overigens een interessante website met actuele reisadviezen en artikelen over criminaliteit en veiligheid: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/colombia.

 

Vertrek uit Nederland (Schiphol)

U wordt geadviseerd 3 uur voor de aangegeven vertrektijd op de luchthaven aanwezig te zijn. Het toegestane maximumgewicht en overige informatie over uw bagage staat op uw vliegticket vermeld. Neem geen scherpe voorwerpen, of voorwerpen die gevaar op kunnen leveren, mee in uw handbagage! Ook voor vloeistoffen gelden strenge regels. Wat u mee mag nemen vindt u op: www.schiphol.nl/nl/pagina/wat-mag-in-handbagage.

 

Vervoer en verkeersveiligheid

Eerst een waarschuwing! De verkeersregels in Colombia worden losser geïnterpreteerd dan in Nederland. Vooral voetgangers en fietsers moeten op hun hoede zijn. Automobilisten houden zich niet erg bezig met het welzijn van hun medeweggebruikers. Afslaan zonder te kijken en richting aan te geven is de gewoonste zaak van de wereld. Voordringen, afsnijden en onverwacht afremmen maken de chaos compleet. Parkeren op de rechterrijstrook is heel gewoon.

Mocht u zelf een uitstapje in de grote stad willen maken, dan is een ritje met het openbaar vervoer (stadsbus) leuk en heel goedkoop. De bus is ook een populair vervoermiddel onder de locals, dus door deze manier van reizen leert u de cultuur beter kennen.

Taxi’s zijn in grote steden volop beschikbaar en u kunt deze het beste vertrouwd regelen bij uw hotel. Houd liever geen taxi op straat aan. Onderhandel over de prijs voordat u vertrekt of laat de meter aanzetten. Taxichauffeurs vragen aan toeristen altijd meer, dus probeer altijd af te dingen. Als u het hotel verlaat en de stad ingaat, raden wij u aan om steeds een adreskaartje mee te nemen. Dat is handig als u zich weer door een taxi naar het hotel wilt laten brengen.

 

Winkel- en kantoortijden

Voor winkels en warenhuizen zijn niet echt vastgestelde tijden aan te geven. Wel zijn de meeste geopend van maandag t/m zaterdag van 09.00 tot 20.00 uur. In de grote steden hanteert men veelal ruimere openingstijden en is men vaak ook op zondag open. De banken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 15.00 uur. De meeste postkantoren doordeweeks van 09.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 08.00 tot 12.00 uur. Tussen de middag hanteren veel winkels en bedrijven een ruime sluitingstijd vanwege de lunch.

VRAAG EEN OFFERTE AAN: