Rondreis Divers Peru

Cultuur, natuur en mystiek

17 dagen

RONDREIS DIVERS PERU – Cultuur, natuur en mystiek

Tijdens deze 17-daagse individuele rondreis nemen wij u mee op een zeer uitgebreide en gevarieerde reis langs de mooiste en meest fascinerende plekken van Peru. En dat zijn er heel veel! U begint in de hoofdstad Lima, daarna de Ballestas eilanden en de Oase van Huacachina, gevolgd door een vlucht over de mysterieuze Nazcalijnen. Bij LAZOA Travel is deze vlucht in de reissom inbegrepen.

Vervolgens vliegt u naar ‘De Witte Stad’ Arequipa met zijn prachtige koloniale architectuur en neemt u een kijkje bij de reusachtige condors in de Colca Canyon. U gaat verder naar de stad Puno voor een bezoek aan het Titicacameer en de drijvende eilanden van de Uros-indianen. Een prachtige busrit brengt u in de oude Incastad Cuzco. U maakt hier kennis met de cultuur van de Inca’s en daarbij mag een bezoek aan het wereldberoemde Machu Picchu natuurlijk niet ontbreken.

Een korte vlucht brengt u naar Puerto Maldonado in de jungle van de Amazone, waar u de prachtige flora en fauna van het tropische regenwoud van dichtbij kunt bekijken. Een mooie en interessante afsluiter van een reis die u niet snel zult vergeten.

Een schitterende en indrukwekkende reis met veel mystiek, oude cultuur en tropisch regenwoud!

Dag 1: Amsterdam – Lima

Vandaag vliegt u met KLM rechtstreeks naar Lima, de hoofdstad van Peru. Bij het vliegveld wordt u opgehaald en naar uw hotel gebracht. De rest van de dag kunt u in het hotel bijkomen van de vlucht, of deze ‘Stad van de Koningen’ zelf alvast verkennen.

Overnachting in Lima.

Dag 2: Lima

Na het ontbijt maakt u met de gids een stadstour door Lima. U bezoekt het historische centrum waar het regeringspaleis, de kathedraal, het aartsbisschoppelijk paleis en het 17e-eeuwse kloostercomplex van San Francisco zijn gevestigd. Op het terrein aldaar bevindt zich onder meer een tempel, een beroemde oude bibliotheek en twee kerken. Als hoogtepunt op het complex neemt u ook een kijkje in de catacomben (catacumbas): ondergrondse kelders met tombes en skeletten.

Vervolgens gaat u naar de woonwijken San Idriso en Miraflores. San Idriso – bekend als ‘The Garden District’ van Lima – heeft uitgestrekte groene gebieden en is een van de chiquere wijken. Het is een ambassade- en zakenwijk, waar ook veel kunstenaars wonen. Miraflores staat bekend om zijn winkelgebieden, bloemrijke parken en stranden met een fraai uitzicht op de oceaan. Daarna bezoekt u een markt waar u lokale producten kunt proeven.

De tour eindigt met een bezoek aan het Rafael Larco Herrera Museum, opgericht door Rafael Larco op 28 juli 1926 in Trujillo. Het museum herbergt de grootste privécollectie Peruaanse pre-Columbiaanse kunst ter wereld. Naast een uitgebreide collectie goud, zilver, sieraden, keramiek en andere voorwerpen uit de oudheid vindt u er ook een bijzondere verzameling erotisch aardewerk uit oude Peruaanse culturen.

‘s Avonds krijgt u een dinerbuffet in een lokaal restaurant, inclusief een folkloristische show met de beste dansen van het land, aangeboden.

Overnachting in Lima.
Ontbijt en diner inclusief.

Dag 3: Lima – Paracas

In de ochtend wordt u opgehaald en naar het busstation gebracht. Hier stapt u in een comfortabele openbare bus, die u in ongeveer 4 uur naar Paracas brengt. Het is een leuke ervaring tussen de locals. Bij aankomst wordt u weer opgehaald en naar uw hotel gebracht. De rest van de dag is ter vrije besteding.

Overnachting in Paracas.
Ontbijt inclusief.

Dag 4: Paracas

Na het ontbijt gaat u naar de pier van het hotel en stapt u op de boot, die u naar de Ballestas eilanden zal brengen. U vaart langs El Candelabro (de kandelaar) – een prehistorische geoglief van 180 meter hoog – voordat u bij de prachtige flora en fauna van de eilandengroep aankomt. U kunt hier grote kolonies zeeleeuwen, pelsrobben, pinguïns en diverse vogelsoorten observeren. De eilanden mogen niet worden betreden, maar vanaf de boot kunt u fraaie plaatjes van de dieren maken. De tocht duurt ongeveer 2 uur.

Na terugkomst op het vasteland gaat u richting de stad Ica om een aantal belangrijke bezienswaardigheden te bezoeken, waaronder het regionale museum en de beroemde Oase van Huacachina, die midden tussen de hoge zandduinen ligt.

Overnachting in Paracas.
Ontbijt inclusief.

Dag 5: Paracas – Lima

Voordat u weer terugrijdt naar Lima, staat eerst nog een spectaculaire vlucht over de wereldberoemde Nazcalijnen op het programma. De Nazcalijnen zijn een reeks oude geogliefen in de Nazcawoestijn. Ze zijn aangewezen als UNESCO-werelderfgoed en alleen vanuit de lucht te zien. Het is een unieke plek in de wereld, vol mysterie en mystiek, prachtige tekeningen van immense figuren en lijnen van spectaculaire perfectie. Het is niet bekend hoe, door wie en waarom de lijnen zijn gemaakt. Figuren die u onder meer kunt ontwaren zijn de aap, de spin, de astronaut en de kolibrie.

Na afloop van de vlucht wordt u naar het busstation gebracht voor de busrit terug naar Lima, waar u in het begin van de avond aankomt.

Overnachting in Lima.
Ontbijt inclusief.

Dag 6: Lima – Arequipa

Na het ontbijt wordt u bij uw hotel opgehaald en naar het vliegveld gebracht voor een korte vlucht naar Arequipa. De tweede stad van het land staat bekend om zijn prachtige architectuur, heerlijke eten en eeuwige blauwe lucht. Arequipa ligt aan de voet van de indrukwekkende Misti-vulkaan en wordt ‘De Witte Stad van Peru’ genoemd vanwege zijn parelwitte huizen, kerken en kloosters.

In de middag krijgt u een rondleiding door de stad. U bezoekt het centrale plein met zijn kathedraal en de kerk ‘La Compañía de Jesús’ met zijn Sixtijnse kapel en steekt de Chilirivier over naar het uitkijkpunt Carmen Alto. Hier heeft u een indrukwekkend uitzicht op het startpunt van de Arequipavallei en de koloniale wijk Yanahuara.

Als laatste bezoekt u Santa Catalina, een klooster van de Dominicaanse Orde. Het is een van de meest fascinerende religieuze gebouwen in Peru en laat zien hoe de nonnen hier vroeger leefden. Het kleurrijke klooster stamt uit 1579 en wordt omringd door kleine straatjes, steegjes en mooie patio’s. Het is feite een kleine stad op zich en een leuke plek om doorheen te dwalen.

Overnachting in Arequipa.
Ontbijt inclusief.

Dag 7: Arequipa – Colca Canyon

Na het ontbijt vertrekt u naar de Colca Canyon. Door een werkelijk schitterend gebied met mooie vulkanen en door dorpen en steden rijdt u naar uw volgende bestemming: Chivay, een dorpje dat op 3600 meter hoogte ligt. Onderweg bezoekt u onder andere het Salinas & Aguada Blanca National Park en het ‘uitkijkpunt der vulkanen’. Op de route ziet u verschillende soorten vogels en ook de Zuid-Amerikaanse kameelachtigen.

In het begin van de middag komt u aan in Chivay, waar u een lunch geserveerd krijgt. Daarna wordt u naar het hotel gebracht. De middag is verder ter vrije besteding. U kunt een kijkje nemen op de lokale markt of de warmwaterbronnen van La Calera bezoeken (optioneel).

Overnachting in Chivay.
Ontbijt en lunch inclusief.

Dag 8: Colca Canyon – Puno

Na een vroeg ontbijt wordt u naar het uitkijkpunt Cruz del Condor gebracht. U heeft hier een prachtig uitzicht op de 3270 meter diepe Colca Canyon met zijn majestueuze Andes condors, die een spanwijdte tot wel 3 meter hebben. Op de terugweg naar Chivay bezoekt u de steden Maca en Yanque (met kerken uit de koloniale tijd) en de uitkijkpunten Wayra Punku, Antahuilque en Choquetico, voor een ander zicht op de Canyon.

Na terugkomst in Chivay staat de auto met chauffeur voor u klaar en vertrekt u met een lunchbox richting Puno, de ‘folklorehoofdstad van Peru’, aan de oever van het Titicacameer. De ongeveer 6 uur durende rit gaat door prachtige hooglanden waar u onder andere lama’s, alpaca’s en flamingo’s zult tegenkomen. Bovendien kunt u enkele rotsachtige formaties zien die op een stenen bos lijken. Mogelijk bezoekt u ook nog een Quechua-familie.

Puno is een charmante stad en is rijk aan archeologische overblijfselen en historische monumenten. De mensen zijn er nederig, arm en vriendelijk. Maar Puno is vooral bekend van het Titicacameer, het heilige meer van de Inca’s en een van de meest raadselachtige plaatsen ter wereld. Een boottocht over het meer staat voor morgen op het programma.

Overnachting in Puno.
Ontbijt en lunch inclusief.

Dag 9: Puno

Vandaag staat een boottocht op het hoogst bevaarbare meer ter wereld, het Titicacameer, op het programma. Het Titicacameer is het grootste meer van Zuid-Amerika, met een oppervlakte van 8340 km². Het ligt in de Andes tussen Peru en Bolivia op 3812 meter boven de zeespiegel.

U bezoekt eerst de drijvende eilanden, waar de inheemse Uros-indianen hun huizen op gebouwd hebben. De eilanden zijn helemaal van riet gemaakt en zijn verankerd, zodat ze niet weg kunnen drijven. Op een eiland woont een hele familie, die soms uit meerdere gezinnen bestaat. Niet alleen de eilanden zijn van riet gemaakt, maar ook de boten, huizen en uitkijktorens. Hier is echt alles riet wat de klok slaat!

Vervolgens vaart u verder naar het eiland Taquile. Een wandeling brengt u op het centrale plein, waar u kunt genieten van een heerlijke Peruaanse lunch. Het uitzicht op het meer en de besneeuwde bergen van de Boliviaanse Andes is adembenemend. Taquileños staan bekend om hun fijne handgeweven textiel en kleding. Uiteraard zijn deze artikelen te koop. Het eiland staat ook bekend om haar populatie breiende mannen. Taquileños hebben hun tradities en cultuur behouden en veel inwoners dragen traditionele kledij.

Overnachting in Puno.
Ontbijt en lunch inclusief.

Dag 10: Puno – Cuzco

Vroeg in de morgen wordt u naar het busstation gebracht voor de busrit naar Cuzco. Het is een toeristische rit met onderweg verschillende stops bij bezienswaardigheden, zoals het Pucara Museum, de Incaruïnes van Raqchi en de kerk van Andahuaylillas, voordat u in de archeologische hoofdstad van de gelijknamige regio aankomt. Voordat Cuzco werd veroverd door de Spanjaarden, was het de hoofdstad van het Incarijk. Cuzco is de meest bezochte toeristische bestemming in Peru.

Overnachting in Cuzco.
Ontbijt en lunch inclusief.

Dag 11: Cuzco

In de ochtend staat een stadstour door Cuzco op het programma. U bezoekt onder andere de kathedraal met meer dan 400 schilderijen van de Cusqueña-school en de zonnetempel Coricancha, het belangrijkste religieuze centrum van de Inca’s gewijd aan de zonnecultus. Volgens de kroniekschrijvers waren de muren en vloeren van deze tempel volledig bedekt met goud.

Daarna gaat u naar een van de meest pittoreske wijken van Cuzco, San Blas, met smalle geplaveide straatjes vol met galerijen en ateliers en de San Blaskerk, de oudste parochiekerk in Cuzco. Binnen vindt u verschillende grote werken van de Spaanse kunst en prachtig houtsnijwerk.

Vervolgens bezoekt u de nabijgelegen ruïnes van Cuzco, waaronder de vestingtempel van Sacsayhuamán, een ommuurd complex aan de noordelijke rand van de stad. Zoals veel Inca-constructies, is het complex gemaakt van grote gepolijste stenen muren, met blokken zorgvuldig uitgehouwen om strak te passen zonder gebruik van cement. Hierna bezoekt u de nabijgelegen heiligdommen van Kenko en de ingenieuze waterwerken van de Inca’s in Tambomachay. Ten slotte ziet u Puka Pukara, het ‘Rode fort’ in Quechua. De plaats wordt verondersteld een militaire buitenpost te zijn geweest op de route tussen Pisac en het keizerlijke Cuzco.

Overnachting in Cuzco.
Ontbijt inclusief.

Dag 12: Cuzco

U wordt opgehaald bij het hotel en naar de markt van Pisac gebracht. Het is een bekende markt onder inwoners en toeristen die zijn oorspronkelijke charme niet heeft verloren, ondanks het grote aantal bezoekers. Er zijn twee secties die kunnen worden bezocht: een lokaal gedeelte waar mensen van Pisac en omliggende dorpen hun groenten en fruit kopen en verkopen en een gedeelte waar veel handgemaakte producten zoals keramiek, alpacakleding en sieraden wordt verkocht.

In de middag gaan we naar Ollantaytambo, wat het ‘laatste levende Incadorp van Peru’ wordt genoemd. U bezoekt het indrukwekkende fort vanwaar u een prachtig uitzicht over het dorp heeft. Ollantaytambo is een van de weinige plekken waar de Spanjaarden een slag tegen de Inca’s verloren. U ervaart de unieke manier van leven in de Heilige Vallei in een typisch huis dat al generaties lang in dezelfde handen is, vlakbij de ingang van de Ollantaytambo-ruïnes.

Overnachting in Cuzco.
Ontbijt inclusief.

Dag 13: Cuzco – Machu Picchu – Cuzco

Machu Picchu: ‘De verloren stad van de Inca’s’ is niet alleen een van de ‘Nieuwe Zeven Wereldwonderen’, maar ook de grootste schat in de geschiedenis van Peru en het rijk van de Inca’s. Onontdekt door de Spanjaarden en in de loop der eeuwen vergeten, werd de stad in 1911 per ongeluk herontdekt door de Amerikaanse wetenschapper Hiram Bingham. Tot de dag van vandaag laten de ruïnes wetenschappers met talloze vragen en raadsels zitten over hoe het gebouwd is en met welk doel. De theorieën verschillen, maar één ding is zeker: Machu Picchu is een van de meest indrukwekkende en opwindende plekken in de wereld, subliem en majestueus op de top van de berg en omgeven door ondoordringbaar regenwoud. Sinds 1983 staat Machu Picchu op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

U gaat met de trein naar Aguas Calientes, het dorp aan de voet van Machu Picchu. Hier ontmoet u de gids voor uw bezoek aan de wereldberoemde ruïnes. U bezoekt het centrale plein, de Tempel van de Drie Vensters, de halfronde toren, de heilige zonnewijzer en de begraafplaatsen. De gids zal u vertellen over de ontdekking en de verschillende theorieën over hoe en waarom Machu Picchu werd gebouwd. Na dit indrukwekkende bezoek gaat u met bus, trein en privétransfer terug naar uw hotel in Cuzco.

Overnachting in Cuzco.
Ontbijt en lunch inclusief.

Dag 14: Cuzco – Puerto Maldonado

U verlaat Cuzco voor een schitterend verblijf in de jungle van de Amazone. Een korte vlucht brengt u naar het vliegveld van Puerto Maldonado, vanwaar u naar Inkaterra lounge (vlinderhuis) wordt gebracht. Hier begint uw jungleavontuur in het regenwoud, waar de flora en fauna zijn weerga niet kent. U stapt in een kano die u over de rivier Madre de Dios naar uw ecovriendelijke lodge voor de komende twee nachten brengt.

Na de lunch maakt u onder leiding van een gids een wandeling over de natuurlijke wandelpaden van het regenwoud. U wandelt langs immense bomen, die u de mogelijkheid geven om veel vogels en insecten te zien. Als het gaat schemeren maakt u met de boot een ‘Twilight River’-excursie. Ervaar de omschakeling van dag naar nacht met totaal andere dieren. De gids vertelt er alles over en u ontmoet diersoorten die in het donker leven. Ook ziet u capybaras en kaaimannen. Na terugkomst wordt het diner geserveerd.

Overnachting in de jungle bij Puerto Maldonado.
Ontbijt, lunch en diner inclusief.

Dag 15: Puerto Maldonado

U wordt wakker met de geluiden van de jungle. Na het ontbijtbuffet staat een wandeling door het Tambopata National Park naar het Sandovalmeer op het programma. Hier zult u zien waarom Madre de Dios de biodiversiteits hoofdstad van de wereld wordt genoemd. Varend in een kano leert u meer over het ontstaan van dit hoefijzervormige meer, dat de thuisbasis is van de bedreigde reusachtige rivierotter (Pteronura brasiliensis), blauwe en gele ara (Ara ararauna), rode brulaap (Alouatta seniculus), zwarte kaaiman (Melanosuchus niger) en een van ‘s werelds grootste zoetwatervissen, de paiche (Arapaima gigas).

U keert terug naar de lodge voor de lunch. In de middag wachten de Canopy Walkway & Anaconda Walk op u. In het Ikaterra Canopy Walkway Interpretation Centre komt u meer te weten over de constructie en de conserveringsprojecten van ITA-Inkaterra Asociación (NGO). Klim op één van de twee torens van 30 meter hoog en steek de 7 hangende bruggen over die de boomtoppen verbinden. Geniet van de adembenemende vergezichten en krijg de kans om toekans (Ramphastos tucanus), spechten, trogons, eekhoornapen (Saimiri boliviensis) en de tweevingerige luiaard (Choloepus hoffmanni) te bekijken. Vervolg uw weg over de 200 meter lange houten brug over het moeras van Aguajales. U keert terug naar de lodge en geniet van een heerlijk diner.

Overnachting in de jungle bij Puerto Maldonado.
Ontbijt, lunch en diner inclusief.

Dag 16: Puerto Maldonado – Lima – Amsterdam

Nog even genieten van de rust in de jungle. Na het ontbijt wordt u naar het vliegveld van Puerto Maldonado gebracht voor de vlucht naar Lima, waar u het vliegtuig terug naar Amsterdam neemt. Een prachtige reis zit er helaas weer op.

Ontbijt inclusief.

Dag 17: Amsterdam

Vandaag keert u terug op de luchthaven Schiphol.

Prijsindicatie bij 2 personen: € 4.199,00 per persoon.

Prijsindicatie bij 4 personen: € 3.799,00 per persoon.

De prijs is afhankelijk van de vertrekdag en uw persoonlijke wensen. Vraag via het contactformulier onderaan de pagina uw persoonlijke offerte aan.

Inclusief:

 • rechtstreekse vluchten Amsterdam-Lima en Lima-Amsterdam met KLM
 • binnenlandse vlucht Lima-Arequipa
 • binnenlandse vlucht Cuzco-Puerto Maldonado
 • binnenlandse vlucht Puerto Maldonado-Lima
 • vlucht over de Nazcalijnen
 • bagagekosten (1 koffer en handbagage)
 • luchthavenbelastingen
 • brandstofheffing – veiligheidstoeslag
 • begeleiding bij de excursies door een Engelstalige privégids, m.u.v. de excursies op het Titicacameer en in de jungle bij Puerto Maldonado, waar de excursies in groepsverband zijn
 • transfers over land per privéauto met chauffeur of per bus
 • entreegelden bij genoemde excursies
 • (boot)transfers zoals beschreven
 • verblijf in een mix van uitstekende 3 en 4 sterrenhotels en een junglelodge
 • hotelverzorging op basis van logies & ontbijt
 • overige genoemde maaltijden

Exclusief:

 • niet genoemde maaltijden
 • fooien
 • optionele excursies
 • reis- en annuleringsverzekering
 • reserveringskosten (€ 25,00 per boeking)
 • bijdrage garantiefonds GGTO (€ 15,00 per boeking)

Hieronder vindt u de hotels die LAZOA Travel voor deze reis heeft geselecteerd. Het zou kunnen dat een hotel tijdens uw reis niet beschikbaar is. U overnacht dan in een gelijkwaardig of beter hotel.

Lima – Hotel Jose Antonio****


Paracas – Hotel La Hacienda****

Arequipa – Casa Andina Select****

Chivay – Casa Andina Standard Colca***

Puno – Hotel Jose Antonio****

Cuzco – Hotel Abittare***

Puerto Maldonado – Hacienda Concepcion Lodge

PERU REISINFORMATIE & TIPS

Op deze pagina treft u nuttige informatie en tips aan die van pas kunnen komen voor uw reis náár en verblijf in Peru. Onze informatie zal niet voldoende zijn om al uw vragen te kunnen beantwoorden. Raadpleeg daarom ook de vele Peru blog- en websites voor nog meer info. Ook zijn er goede reisgidsen in de boekhandel verkrijgbaar. In Peru kunt u op steun van de gids rekenen.

Een vakantie begint met een goede voorbereiding en brengt u alvast in de stemming voor een bezoek aan dit schitterende land!

Algemene tips vooraf

Bij aankomst in het hotel is het verstandig om niet de hele dag te gaan slapen. Het duurt dan langer voordat u geacclimatiseerd bent. Beter is om het rustig aan te doen en ‘s avonds vroeg naar bed te gaan. De volgende dag bent u dan al aan het tijdsverschil gewend.

Tijdens de reis worden ook hoger gelegen gebieden bezocht. Hoewel dat niet voor iedereen geldt, kunt ook u te maken krijgen met hoogteziekte. Deze wordt veroorzaakt door een tekort aan zuurstof in het lichaam. Klachten kunnen o.a. zijn: hoofdpijn, slapeloosheid, duizeligheid, misselijkheid en vermoeidheid. Volg steeds het advies van uw gids op.

Neem niet teveel kleding mee op reis. Kleding laten wassen kan in bijna elk hotel. Verstandig is het om in de (mini)bus/auto een trui mee te nemen in verband met de airco.

Aankomst in Peru

In de aankomsthal van de luchthaven van Lima wordt u opgewacht door onze vertegenwoordiger, herkenbaar aan een bordje met uw naam of LAZOA Travel erop. Daarna volgt transfer naar uw hotel.

Beleefdheidsvormen en gedragsregels

Besef goed dat u naar een land reist waar men andere wetten, regels en gebruiken kent. Probeer daar met zoveel mogelijk respect mee om te gaan. Peruanen vormen een beleefd, bescheiden en zeer vriendelijk volk. Ze zijn zeer gastvrij en trots op hun land. Gedraag u daarom ook beleefd en vriendelijk.

Wees respectvol bij religieuze plekken van cultureel belang voor de lokale bevolking, zoals kerken of oude ruïnes. Dit kunnen voor u toeristische attracties zijn, maar voor de bevolking zijn het belangrijke plaatsen voor hun religie, cultuur en geschiedenis.

Bellen en internetten

Bellen:

Het internationale toegangsnummer in Peru is +51. Het landennummer van Nederland is +31. Bellen naar Nederland kies dan: 00 31 – netnummer zonder nul – abonneenummer.

Het gebruik van een mobiele telefoon in Peru is over het algemeen geen probleem, maar in afgelegen gebieden kan het bereik minder zijn. U kunt gebruik maken van een Nederlandse provider, maar dat is vaak erg prijzig. Een overzicht van de belkosten per provider vindt u op: www.bellen.com (keuze Buitenland). Sommige providers bieden voordeelbundels aan voor reizen in de wereld.

Een stuk voordeliger is het kopen van een lokale simkaart in Peru. Deze kaarten zijn erg goedkoop en al verkrijgbaar op de luchthaven van Lima en verder bij belwinkels van Claro en Movistar. Vraag of de verkoper de simkaart wil installeren. Kijk eens op internet wat de mogelijkheden zijn voor het gebruik van simkaarten voor uw mobiele telefoon in Peru.

Het gebruik van een smartphone is tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld. Bellen, internetten, whatsappen en skypen. Wat is er allemaal niet mogelijk? Het is de ultieme reisgids die je altijd op zak hebt.

Internet:

Zeker in de grote steden zijn volop internetmogelijkheden, maar ook in de kleinste gehuchten komt u internetcafés tegen. Internet is een goedkope manier om contact te onderhouden met het thuisfront. Veel hotels, restaurants en cafés bieden hun klanten gratis WiFi aan, wat erg handig is als je een eigen laptop of smartphone bij je hebt.

Douanebepalingen

Invoer in Peru:

Als toerist mag je 400 sigaretten of 50 sigaren of 250 gram tabak invoeren. Invoer van 3 liter sterke drank is ook toegestaan. Ook goederen voor persoonlijk gebruik of geschenken met een totale waarde van niet meer dan US$ 500. Neemt u vreemde valuta (incl. SOL) mee met een waarde van US$ 10.000 of meer, dan moet u dat bij de Peruaanse douane aangeven.

Invoer in Nederland (EU):

Als u met het vliegtuig of per boot vanuit een land buiten de EU naar de Europese Unie reist, mag u voor maximaal € 430 per persoon belastingvrij goederen invoeren. Boven dit bedrag moet u belasting betalen.

Het is streng verboden om producten van beschermde plant- en diersoorten in Nederland in te voeren.

TIP! Meer informatie over in- en uitvoerbepalingen vindt u op de handige ‘Douane reizen app’. Deze is te downloaden in de appstore van Apple of Google Play.

Elektriciteit

De netspanning is in Peru 220 volt. Er worden stopcontacten gebruikt, die niet altijd geschikt zijn voor Nederlandse stekkers. Neem dan ook voor alle zekerheid een wereldstekker mee. Check hier uw voltage en type stekker voor Peru: www.wereldstopcontacten.nl.

Soms zijn er stroomstoringen, vooral in kleinere plaatsen. De onderbrekingen kunnen van korte tot langere duur zijn. Het meenemen van een zaklamp, reservebatterijen en een powerbank kunnen wij adviseren.

Eten en drinken

De Peruaanse keuken is veelzijdig, verfijnd en heerlijk en wordt beschouwd als een van de meest gevarieerde ter wereld en een van de beste in Zuid-Amerika. Indiaanse, Spaanse en in mindere mate Afrikaanse en Aziatische kookkunsten ontmoeten elkaar hier. Belangrijke ingrediënten zijn vlees (kip, rund- en alpacavlees), aardappelen, pepers en mais. Aan de Stille Oceaan worden heerlijke verse visgerechten geserveerd. De lunch (almuerzo) is het belangrijkste eetmoment van de dag.

Een bezoek aan Peru is niet compleet zonder het proeven van een of meer typisch Peruaanse gerechten. Enkele populaire gerechten zijn:

 • Lomo Saltado: roergebakken rund- of alpacavlees met chilipeper, tomaat, ui, sojasaus en friet. Het gerecht wordt in de regel geserveerd met witte rijst.
 • Cuy: een Peruaanse delicatesse, gefrituurde cavia. Meestal wordt het beestje in zijn geheel gefrituurd en geserveerd. Het smaakt een beetje naar kip, maar dan vetter.
 • Aji de Gallina: een dikke gelige saus met reepjes kip, geserveerd met rijst, olijven, aardappelen en een gekookt ei als bijgerecht.
 • Anticuchos: gegrild rund- of alpacavlees met aardappelen of ui en een vleugje limoen.
 • Ceviche: verse vis en schaaldieren gemarineerd in citroen. Een zeer smakelijk gerecht dat eigenlijk wel het nationaal gerecht van Peru genoemd kan worden.

Wilt u voor de snelle hap gaan, dan zijn er bij de stalletjes op straat allerlei heerlijke snacks verkrijgbaar. In de belangrijkste toeristencentra zijn specialiteitenrestaurants waar u terecht kunt voor internationale gerechten. Uiteraard zijn er ook pizzeria’s en fastfood restaurants.

Wat de drankjes betreft kunt u gaan voor: bier, wijn, inca kola (frisdrank smakend naar bubblegum), chicha morada (paarse maisdrank met een beetje alcohol) en pisco sour (cocktail van sterke drank vermengd met citroen- of limoensap en eiwit). Let op: drink alleen water uit flesjes en mijd ijsblokjes!

Fooien

Fooien zijn niet verplicht maar worden zeer op prijs gesteld. Gidsen, chauffeurs, obers, kamermeisjes en kruiers in Peru verwachten allemaal een fooi. Een fooi is dan ook een vorm van waardering. Het is handig om ervoor te zorgen dat u steeds wat kleinere biljetten bij de hand heeft. Uiteraard kunt u naar eigen goeddunken fooien geven. De meeste restaurants en hotels voegen gewoonlijk 10% servicetoeslag aan de rekening toe, dus controleer goed of u de fooi niet dubbel betaalt.

Fotograferen en filmen

Fotograferen/filmen is in Peru doorgaans geen probleem. De kleurrijke bevolking, prachtige landschappen, markten: u kunt hier naar hartenlust fotograferen. Wilt u de lokale bevolking op de foto zetten, vraag dan eerst om toestemming. Niet alle mensen stellen het op prijs gefotografeerd te worden, of vragen er geld voor. Het is niet toegestaan militaire objecten, ambassades, luchthavens e.d. te fotograferen.

Hoewel film- en fotomateriaal in toeristische gebieden goed verkrijgbaar is, adviseren wij u toch om voldoende films, geheugenkaartjes, batterijen e.d. van huis mee te nemen. Bewaar uw apparatuur op een koele plek i.v.m. de hitte en houd rekening met de luchtvochtigheid.

Geldzaken

De Peruaanse munteenheid is de Nuevo SOL (PEN). Er zijn munten van 10, 20 en 50 céntimos, 1, 2 en 5 soles en biljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 soles in omloop. Biljetten van 100 en 200 soles worden niet overal geaccepteerd, omdat niet altijd voldoende wisselgeld voorradig is. Zorg er dus voor dat u voldoende kleine coupures op zak heeft.

Voor 10 euro ontvangt u ongeveer 37 soles en voor US$ 10 ongeveer 33 soles. De koers kan fluctueren, dus kijk voor de actuele koers op: www.oanda.com/currency/converter.

Contant geld:

Neem naast een bankpas en een creditcard ook voldoende contant geld mee in euro’s of Amerikaanse dollars, voor het geval dat geldopname (pinnen) niet mogelijk is. Neem uitsluitend onbeschadigde of nieuwe bankbiljetten mee, omdat gescheurde, gekreukte en beduimelde exemplaren mogelijk niet worden geaccepteerd. Geld kunt u wisselen bij banken, wisselkantoren (Casas de Cambio) en veelal bij recepties van hotels. Al bij aankomst op het vliegveld van Lima kunt u probleemloos geld wisselen of pinnen.

Pinnen:

Geld opnemen kan in Peru met uw Nederlandse pinpas op veel plaatsen, zeker in de grote(re) steden. U hebt de keuze om soles of Amerikaanse dollars te pinnen. Zorg er wel voor dat u vooraf ‘wereldwijd pinnen’ bij uw bank heeft aangezet! Probeer het aantal transacties zoveel mogelijk te beperken; dat scheelt in de transactiekosten. Het aanbod van pinautomaten buiten de grote steden is beperkter. Dus als u buiten de grote steden verblijft, zorg dan vooraf voor voldoende contant geld.

Geld wisselen/wisselkantoren:

Eurobiljetten en Amerikaanse dollars kunt u probleemloos omwisselen bij banken, wisselkantoren en recepties van hotels. Wisselkantoren bieden doorgaans de beste koers. Neem een paspoort mee als u geld gaat wisselen. Het verdient aanbeveling alleen geld te wisselen bij banken of officiële wisselkantoren.

Creditcards:

Internationale creditcards – zoals VISA en Mastercard – kunnen over het algemeen als betaalmiddel worden gebruikt in hotels, grote winkelcentra en duurdere restaurants. Verder is het gebruik van creditcards vaak gelimiteerd, zorg er dus voor dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft. Gebruik de creditcard zo min mogelijk en pas als het echt nodig is geld op te nemen of met de kaart te betalen. Het gebruik ervan is erg onvoordelig door de hoge transactiekosten.

Opgelet! Als u gebruik maakt van uw pinpas of creditcard let dan goed op dat u uw kaart niet uit het oog verliest. Voorzichtig omgaan met betaalkaarten kan heel wat problemen voorkomen.

De banken in Peru zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur en op zaterdag tot 13.00 uur (tussen de middag gesloten). Wisselkantoren hebben over het algemeen ruimere openingstijden.

Inkopen doen

In Peru staat handenarbeid op een hoog niveau. Vooral op de traditionele lokale markten wordt aan souvenirs en kunstnijverheidsproducten heel wat te koop aangeboden. Het zal dan ook niet moeilijk zijn een mooi souvenir voor thuis te kopen.

Een van de meest populaire artikelen om te kopen is textiel. U wordt overspoeld met kleurrijke kleding, tassen, manden, poncho’s, kleedjes en nog veel meer. Bij aankoop is het vrijwel altijd mogelijk om af te dingen. Ook als je niet zo van het shoppen bent, is het altijd leuk een kijkje op de markt te nemen.

Voor kwalitatief betere (en dus duurdere) souvenirs kunt u terecht in de vele ambachtelijke winkels en boetiekjes. De grote steden in Peru beschikken over moderne en luxueuze shopping malls.

Houdt u aan de douanevoorschriften m.b.t. het invoeren van producten uit Peru en pas op met ‘imitatie merkartikelen’. Meer informatie over in- en uitvoerrechten vindt op de handige ‘Douane reizen app’. Deze is te downloaden in de appstore van Apple of Google Play.

Kleding en schoeisel

Wat u mee moet nemen aan kleding en schoeisel, is afhankelijk van het gebied in Peru dat u bezoekt en in welke tijd van het jaar u reist. Een reis door Peru – met verschillende klimaatzones – betekent dat u te maken kunt krijgen met hitte, kou, droogte, een lage of hoge luchtvochtigheid, wind en regen. De temperatuurwisselingen zijn groot. De ene keer kunt u volstaan met luchtige katoenen kleding, de andere keer zal een trui of regenjas nodig zijn.

Om een lang verhaal kort te maken, stop voor de reis naar Peru de volgende kledingstukken en schoeisel in uw koffer: luchtige zomerkleding, regenjas, lange broeken, dichte (wandel)schoenen, sandalen, vest, trui… maar ook een paraplu!

Vrijetijdskleding wordt in hotels, restaurants e.d. doorgaans toegestaan. Bovendien beschikken vrijwel alle goede hotels over een snel werkende wasserij. Bij religieuze bezienswaardigheden zal gepaste kleding op prijs gesteld worden.

Klimaat en beste reistijd

Klimaat:

Het klimaat in Peru wordt in principe gevormd door drie verschillende regio’s: het tropische Amazonegebied (La Selva) naar het oosten, de dorre kustwoestijn (La Costa) in het westen en het Andesgebergte en hooglanden (La Sierra) in het midden van het land.

 • Amazonegebied: Hier ligt de temperatuur overdag vrijwel het hele jaar door rond de constante waarde van 30 tot 33 graden Celsius. Door de hoge relatieve luchtvochtigheid voelt het constant heet en klam aan.
 • Kustgebied: Langs de kust zijn de warme maanden van december t/m maart. De temperatuur is dan ongeveer 25° C met constante zon. In de winter (van mei tot november) hangt er mist en doet de hoge vochtigheidsgraad het kil aanvoelen.
 • Andesgebergte: Op 3500 meter hoogte is de gemiddelde dagelijkse temperatuur ongeveer 10° C. ’s Nachts kunnen de temperaturen ver onder het vriespunt dalen. Van mei tot augustus is het droge seizoen in de bergen; de natste maanden zijn van december tot maart.

Niets is veranderlijker dan het weer, zelfs in Peru. In een land met een (sub)tropisch klimaat is het nooit exact te voorspellen op welke momenten van het jaar regen kan worden verwacht. En waar regen wordt verwacht schijnt vaak de zon en andersom.

Het klimaat kan in de verschillende delen van Peru sterk verschillen. Kijk voor meer informatie op: www.klimaatinfo.nl/peru.

Beste reistijd:

Algemeen wordt aangehouden dat je tussen april en oktober de meeste garantie hebt op goed weer. Er is weinig regenval in die periode en overdag is het zonnig en warm. De overige maanden (is ook afhankelijk van de regio) heb je kans op regen. Overigens kun je het gehele jaar door goed reizen door Peru. Je moet je dan ook niet teveel vastpinnen op bepaalde periodes. Er zijn reizigers die bewust kiezen voor het regenseizoen. De reizen zijn goedkoper en het is minder druk. Als je goed tegen de hitte kunt is zelfs het warme seizoen een optie.

Budget en persoonlijke voorkeur kunnen bepalend zijn voor de beste reistijd in Peru.

Medicijnen

Indien u geneesmiddelen gebruikt is het verstandig om deze in ruime mate mee te nemen. Berg deze op in uw handbagage. Neem de originele verpakking mee en vraag uw (huis)arts om een medisch paspoort of een verklaring (in het Engels) met informatie over uw aandoening en medicijnen. In geval van nood kunt u dan snel geholpen worden. Mocht u medicijnen moeten kopen, controleer dan wel de houdbaarheidsdatum. Ook is het verstandig een EHBO-set voor kleine ongemakken mee te nemen.

Opgelet! Sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet en daarvoor heeft u een verklaring nodig. Informeer bij uw apotheek of (huis)arts of dat voor u van toepassing is. Op www.hetcak.nl is te lezen hoe de verklaring aangevraagd kan worden. Meenemen van deze middelen zonder verklaring is strafbaar.

Reisdocumenten en visum

Paspoort:

Voor een bezoek aan Peru heeft u een geldig paspoort nodig dat bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn. Ook moet het paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina. Kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. U bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het bezitten van de juiste reisdocumenten.

Visum:

Een visum is niet nodig als u maximaal 90 dagen in Peru verblijft. Bij aankomst op de luchthaven krijgt u een toeristenstempel in uw paspoort voor een verblijf van maximaal 90 dagen. Op verzoek moet u bij de douane van Peru wel een retour- of doorreisticket kunnen tonen.

Als u via de Verenigde Staten naar Peru vliegt, dient u uiterlijk 72 uur voor vertrek een ‘reisautorisatie’ aan te vragen (ook voor kinderen). Meer informatie hierover vindt u op de website van de ESTA: https://esta.cbp.dhs.gov.

TIP! Maak een digitaal dossier aan. Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Zo heb je, ingeval van diefstal of verlies tijdens de reis, altijd kopieën van je belangrijke papieren achter de hand.

Reisverzekeringen

Ga nooit op reis zonder een goede reisverzekering. Reizen en op vakantie gaan doet u voor uw plezier. Het zal je maar gebeuren: bagage gestolen, ziek worden of in een ziekenhuis belanden. Daar zit u echt niet op te wachten. Mocht er onverhoopt toch iets vervelends gebeuren, dan bent u met een goede reisverzekering van ALLIANZ Global Assistance beschermd tegen de eventuele gevolgen. Desgewenst kunt u hier een reisverzekering afsluiten en hier een annuleringsverzekering.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil is met Nederland -6 uur in de winter en -7 uur tijdens de zomer. Dus 12.00 uur ‘s middags in Nederland is 06.00 uur in Peru (wintertijd). Dus in Nederland is het vroeger. Wilt u de juiste tijd weten kijk dan op www.dewereldklok.nl/tijd/peru.

Vaccinaties

Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie of avontuurlijke reis niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij vaccinatie kunt u zich een hoop ellende besparen. Vaccinaties zijn niet verplicht voor Peru maar worden wel sterk aangeraden. Gebruik van een muggenwerend middel met een hoog percentage DEET is zeker te adviseren.

Welke vaccinaties en medicijnen u voor uw reis naar Peru precies nodig hebt, laten wij graag aan deskundigen over. Er zijn verschillende medische instanties (waaronder GGD en Meditel) die u kunnen adviseren en uw vaccinatie kunnen verzorgen. Weinig tijd? U kunt zelfs thuis of op het werk gevaccineerd worden. Zie: www.thuisvaccinatie.nl.

TIP! Maak tijdig een afspraak.

Veiligheid en criminaliteit

Paspoort, vliegticket, geld en bankpassen kunt u het beste opbergen in een kluisje in het hotel. Vrijwel alle hotels beschikken over kluisjes, bij de receptie of op de hotelkamer. Waardevolle sieraden kunt u beter thuislaten.

Waar ter wereld je ook op vakantie gaat, je hebt overal criminelen die het voorzien hebben op toeristen. Hoewel Peru een veilige reisbestemming is, dient u toch goed op uw spullen te letten. Vooral als u ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten of op de markt is waakzaamheid geboden.

Wees vooral in de grote steden heel alert op zakkenrollers en tasjesdieven. Helaas blijkt maar al te vaak dat mensen die u aanspreken op straat bijna altijd een bijbedoeling hebben. Let dus te allen tijde goed op. Overleg met uw gids welke plekken u beter kunt mijden.

Het is beter uw paspoort niet af te geven bij verhuurkantoren van auto’s, brommers, fietsen e.d., maar geef een kopie. Je paspoort is je kostbaarste bezit op reis; dat geef je toch niet zomaar af?! Als zich problemen mochten voordoen heeft u dit officiële document in ieder geval nog in uw bezit.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft overigens een interessante website met actuele reisadviezen en artikelen over criminaliteit en veiligheid: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/peru.

Vertrek uit Nederland (Schiphol)

U wordt geadviseerd 3 uur voor de aangegeven vertrektijd op de luchthaven aanwezig te zijn. Het toegestane maximumgewicht en overige informatie over uw bagage staat op uw vliegticket vermeld. Neem geen scherpe voorwerpen, of voorwerpen die gevaar op kunnen leveren, mee in uw handbagage! Ook voor vloeistoffen gelden strenge regels. Wat u mee mag nemen vindt u op: www.schiphol.nl/nl/pagina/wat-mag-in-handbagage.

Vervoer en verkeersveiligheid

Eerst een waarschuwing! De verkeersregels in Peru worden losser geïnterpreteerd dan in Nederland. Eigenlijk zijn er geen verkeersregels, het verkeer is chaotisch. Automobilisten houden zich niet erg bezig met het welzijn van hun medeweggebruikers. Vooral voetgangers en fietsers moeten op hun hoede zijn. Zomaar een zebrapad oversteken is er niet bij, want niemand stopt. Zelfs bij oversteekpunten met stoplichten heeft men de gewoonte door te rijden. Let dus goed op!

Mocht u zelf een uitstapje in de grote stad willen maken, dan is een ritje met het openbaar vervoer (stadsbus) leuk en heel goedkoop. De bus is ook een populair vervoermiddel onder de locals, dus door deze manier van reizen leert u de cultuur beter kennen.

Taxi’s zijn in grote steden volop beschikbaar en u kunt deze het beste vertrouwd regelen bij uw hotel. Houd geen taxi op straat aan. Taxi’s in Peru hebben geen meter, dus spreek van tevoren een prijs af. Taxichauffeurs vragen aan toeristen altijd meer, dus probeer altijd af te dingen. Als u het hotel verlaat en de stad ingaat, raden wij u aan om steeds een adreskaartje mee te nemen. Dat is handig als u zich weer door een taxi naar het hotel wilt laten brengen.

Winkel- en kantoortijden

Voor winkels en warenhuizen zijn niet echt vastgestelde tijden aan te geven. Wel zijn de meeste geopend van maandag t/m zaterdag van 09.00 tot 19.00 uur. Markten beginnen vroeg in de ochtend. De banken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur en op zaterdag tot 13.00 uur. De meeste postkantoren doordeweeks van 09.00 tot 19.00 uur en in grote steden ook op zaterdagochtend. Tussen de middag hanteren veel winkels en bedrijven een ruime sluitingstijd vanwege de lunch.

VRAAG EEN OFFERTE AAN: