Reisinformatie & Tips Indonesië

REISINFORMATIE & TIPS INDONESIȄ

Op deze pagina treft u nuttige informatie en tips aan die van pas kunnen komen voor uw reis náár en verblijf ín Indonesië. Onze informatie zal niet voldoende zijn om al uw vragen te kunnen beantwoorden. Raadpleeg daarom ook de vele Indonesië blog- en websites voor nog meer info. Ook zijn er goede reisgidsen in de boekhandel verkrijgbaar. In Indonesië kunt u op steun van de gids rekenen.

Een vakantie begint met een goede voorbereiding en brengt u alvast in de stemming voor een bezoek aan de ‘Gordel van Smaragd’.

Tips Indonesië

REISINFORMATIE & TIPS INDONESIȄ

Hoofdstad: Jakarta
Aantal inwoners: ca. 270 miljoen
Oppervlakte: 1.904.569 km² (46 keer Nederland)
Regeringsvorm: Republiek
Taal: Bahasa Indonesia; meer dan 580 talen/dialecten
Klimaat: Tropisch regenwoudklimaat
Religie: Islam (86%), boeddhisme, hindoeïsme, christendom
Tijdsverschil: Afhankelijk van de regio. Zomer 5-7 uur later, winter 6-8 uur later
Munteenheid: Rupiah (IDR)
Elektriciteit: 230 volt; in sommige afgelegen gebieden 110 volt

Bij aankomst in het hotel is het verstandig om niet de hele dag te gaan slapen. Het duurt dan langer voordat u geacclimatiseerd bent. Beter is om het rustig aan te doen en ’s avonds vroeg naar bed te gaan. De volgende dag bent u dan al aan het tijdsverschil gewend.

Begin rustig met eten. Vergeet niet dat u een vermoeiende reis achter de rug heeft en dat u in de tropen bent. Uw lichaam moet daar eventjes aan wennen. Begin ook niet meteen met ijskoud(e) cola of bier. Neem liever een kopje warme thee. Dat helpt ook tegen de dorst en doet in ieder geval geen aanslag op uw maag. En let vooral goed op met de zon!

Neem niet teveel kleding mee op reis. Kleding laten wassen kan in bijna elk hotel. Bovendien kunt u overal goedkoop kleding kopen. Verstandig is het om in de (mini)bus/auto een trui mee te nemen in verband met de airco.

In de aankomsthal van de luchthaven wordt u opgewacht door onze vertegenwoordiger, herkenbaar aan een bordje met uw naam of LAZOA Travel erop. Daarna volgt transfer naar uw hotel.

Besef goed dat u naar een land reist waar men andere wetten, regels en gebruiken kent. Probeer daar met zoveel mogelijk respect mee om te gaan. Indonesiërs zijn een hoffelijk en gastvrij volk, maar tegelijkertijd ook zeer behoudend. Als u daarmee rekening houdt, kunt u rekenen op een warm welkom.

Zeker niet compleet, maar houdt u in ieder geval aan de volgende regels:

  • Als u iets doorgeeft of aan wil pakken, doe dat dan met de rechterhand (de linkerhand ziet men als onrein).
  • Ga niet staan of zitten met uw armen gekruist of op uw heupen. Dit is een teken van woede of vijandigheid.
  • Blijf beleefd. Je geduld verliezen betekent ‘gezichtsverlies’.
  • Vermijd openbare uitingen van genegenheid.
  • Er gelden geen strikte kledingvoorschriften in Indonesië, maar al te bloot wordt niet op prijs gesteld, net als topless en naakt zonnebaden.
  • Met een vinger wijzen of een vinger krommen om iemand te roepen is ongepast.
  • Draag gepaste kleding bij een bezoek aan paleizen, moskeeën of tempels. De kleding dient armen, benen en schouders te bedekken. Draag geen hoofddeksel en schoenen bij het naar binnen gaan.
  • E-sigaretten zijn verboden. Om problemen te voorkomen kunt u ze beter thuis laten.

Bellen:
Het internationale toegangsnummer in Indonesië is +62. Het landennummer van Nederland is +31. Bellen naar Nederland kies dan: 00 31 – netnummer zonder nul – abonneenummer.

Het gebruik van een mobiele telefoon in Indonesië is over het algemeen geen probleem, maar in afgelegen gebieden kan het bereik minder zijn. U kunt gebruik maken van een Nederlandse provider, maar dat is vaak erg prijzig. Een overzicht van de belkosten per provider vindt u op: www.bellen.com (keuze Buitenland). Sommige providers bieden voordeelbundels aan voor reizen in de wereld.

Een stuk voordeliger is het kopen van een lokale simkaart in Indonesië. Deze kaarten zijn erg goedkoop en al verkrijgbaar op de luchthaven en in de grote(re) steden bij belwinkels, kiosken en supermarkten. Telkomsel is de grootste mobiele aanbieder en heeft (in tegenstelling tot de meeste andere providers) praktisch in de gehele Indonesische archipel bereik.Vraag of de verkoper de simkaart wil installeren. Kijk eens op internet wat de mogelijkheden zijn voor het gebruik van simkaarten voor uw mobiele telefoon in Indonesië.

Het gebruik van een smartphone is tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld. Bellen, internetten, whatsappen en skypen. Wat is er allemaal niet mogelijk? Het is de ultieme reisgids die je altijd op zak hebt.

Internet:
Zeker in de grote steden zijn volop internetmogelijkheden, maar ook in de kleinste gehuchten komt u internetcafés tegen. Internet is een goedkope manier om contact te onderhouden met het thuisfront. Veel hotels, restaurants en cafés bieden hun klanten gratis WiFi aan, wat erg handig is als je een eigen laptop of smartphone bij je hebt. In afgelegen gebieden kan er minder goed internetbereik zijn.

Invoer in Indonesië:
Als toerist mag je 200 sigaretten of 25 sigaren of 100 gram tabak invoeren. Invoer van 1 liter sterke drank is ook toegestaan. Geld met een waarde van meer dan 100 miljoen rupiah (of in andere valuta) moet bij aankomst of vertrek bij de Indonesische douane worden aangegeven,

Invoer in Nederland (EU):
Als u met het vliegtuig of per boot vanuit een land buiten de EU naar de Europese Unie reist, mag u voor maximaal € 430 per persoon belastingvrij goederen invoeren. Boven dit bedrag moet u belasting betalen. Het is streng verboden om producten van beschermde plant- en diersoorten in Nederland in te voeren.

TIP! Meer informatie over in- en uitvoerbepalingen vindt u op de handige ‘Douane reizen app’. Deze is te downloaden in de appstore van Apple of Google Play.

De netspanning is in Indonesië vrijwel overal 230 volt. In sommige afgelegen gebieden kan ook wel 110 volt voorkomen. Vergewis u vooraf wat het voltage is voordat u een toestel aansluit. In de meeste hotels kunt u gebruik maken van uw Nederlandse stekkers om bijvoorbeeld uw batterijen op te laden. Neem voor alle zekerheid een wereldstekker mee. Check hier uw voltage en type stekker voor Indonesië: www.wereldstopcontacten.nl.

Soms zijn er stroomstoringen, vooral in kleinere plaatsen. De onderbrekingen kunnen van korte tot langere duur zijn. De meeste hotels hebben een noodstroomvoorziening. Het meenemen van een zaklamp, reservebatterijen en een powerbank kunnen wij adviseren.

De Indonesische keuken is veelzijdig, verfijnd en heerlijk. Rijst is het basisvoedsel in de meeste delen van Indonesië. De meest bekende gerechten zijn Nasi Goreng (gebakken rijst met diverse bijgerechten), Mie Goreng (gefrituurde noedels) en Gado-Gado (groenten gegarneerd met pindasaus en gekookt ei). Heerlijke vis en schelpdieren worden hier vaak voor een ‘prikkie’ aangeboden. De gerechten variëren van zeer pittig tot erg zoet. Verder zijn er nogal wat restaurants met heerlijke gerechten, afgestemd op de Europese smaak. Uiteraard zijn er ook pizzeria’s en fastfood restaurants.

Wat de drankjes betreft kunt u gaan voor: koffie, thee, mineraalwater, vruchtensappen, frisdrank, verse kokosmelk en bier. Let op: drink alleen water uit flesjes en mijd ijsblokjes!

Fooien zijn niet verplicht maar worden zeer op prijs gesteld. Indonesië is een arm land, de mensen verdienen erg weinig. Gidsen, chauffeurs, obers, kamermeisjes en kruiers verwachten allemaal een fooi. Een fooi is dan ook een vorm van waardering. Het is handig om ervoor te zorgen dat u steeds wat kleinere biljetten bij de hand heeft. Uiteraard kunt u naar eigen goeddunken fooien geven. De meeste restaurants en hotels voegen gewoonlijk tax en servicetoeslag aan de rekening toe, dus controleer goed of u de fooi niet dubbel betaalt.

Fotograferen/filmen is in Indonesië doorgaans geen probleem. De kleurrijke bevolking, prachtige landschappen, markten: u kunt hier naar hartenlust fotograferen. Wilt u de lokale bevolking op de foto zetten, vraag dan eerst om toestemming. Niet alle mensen stellen het op prijs gefotografeerd te worden, of vragen er geld voor. Bij sommige attracties moet u extra betalen voor uw (video)camera. Het is niet toegestaan militaire objecten, luchthavens, politie, overheidsgebouwen e.d. te fotograferen.

Hoewel film- en fotomateriaal in toeristische gebieden goed verkrijgbaar is, adviseren wij u toch om voldoende films, geheugenkaartjes, batterijen e.d. van huis mee te nemen. Bewaar uw apparatuur op een koele plek i.v.m. de hitte en houd rekening met de luchtvochtigheid.

De Indonesische munteenheid is de RUPIAH (IDR). Er zijn munten van 100, 200, 500 en 1.000 rupiah en biljetten van 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000 rupiah in omloop.

Voor 10 euro ontvangt u ongeveer 170.000 rupiah en voor US$ 10 ongeveer 140.000 rupiah. Dat betekent al gauw een portemonnee vol met briefgeld. De koers kan fluctueren, dus kijk voor de actuele koers op: www.oanda.com/currency/converter.

Contant geld:
Neem naast een bankpas en een creditcard ook voldoende contant geld mee in euro’s of Amerikaanse dollars, voor het geval dat geldopname (pinnen) niet mogelijk is. Neem uitsluitend onbeschadigde of nieuwe bankbiljetten mee, omdat gescheurde, gekreukte en beduimelde exemplaren mogelijk niet worden geaccepteerd. Geld kunt u wisselen bij banken, wisselkantoren en veelal bij recepties van hotels. Al bij aankomst op het vliegveld kunt u geld (rupiah) opnemen.

Pinnen:
Geld opnemen kan in Indonesië met uw Nederlandse pinpas op veel plaatsen, zeker in de grote(re) steden. Zorg er wel voor dat u vooraf ‘wereldwijd pinnen’ bij uw bank heeft aangezet! Probeer het aantal transacties zoveel mogelijk te beperken; dat scheelt in de transactiekosten. Het aanbod van pinautomaten buiten de grote steden is beperkt. Dus als u buiten de grote steden verblijft, zorg dan vooraf voor voldoende contant geld.

Geld wisselen/Wisselkantoren:
Eurobiljetten en Amerikaanse dollars kunt u probleemloos omwisselen bij banken, wisselkantoren en recepties van hotels. Wisselkantoren bieden doorgaans de beste koers. Neem een paspoort mee als u geld gaat wisselen. Het verdient aanbeveling alleen geld te wisselen bij banken of officiële wisselkantoren.

Creditcards:
Internationale creditcards zoals VISA en Mastercard kunnen over het algemeen als betaalmiddel worden gebruikt in hotels, grote winkelcentra en duurdere restaurants. Verder is het gebruik van creditcards vaak gelimiteerd, zorg er dus voor dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft. Gebruik de creditcard zo min mogelijk en pas als het echt nodig is geld op te nemen of met de kaart te betalen. Het gebruik ervan is erg onvoordelig door de hoge transactiekosten.

Opgelet! Als u gebruik maakt van uw pinpas of creditcard let dan goed op dat u uw kaart niet uit het oog verliest. Voorzichtig omgaan met betaalkaarten kan heel wat problemen voorkomen.

De banken in Indonesië zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 15.00 uur. Wisselkantoren hebben over het algemeen ruimere openingstijden.

In Indonesië staat handenarbeid op een hoog niveau. Vooral op de traditionele markten (pasars) wordt aan souvenirs heel wat te koop aangeboden. Het zal dan ook niet moeilijk zijn een mooi souvenir voor thuis te kopen. Beste aankopen zijn textiel (zoals batik), zilverwerk, houtsnijwerk, poppen, handgemaakte vliegers, schilderijen en keramiek. Bali heeft de grootste keuze aan handwerk. Bij aankoop is het vrijwel altijd mogelijk om af te dingen. Ook als je niet zo van het shoppen bent, is het altijd leuk een kijkje op de markt te nemen.

De grote steden in Indonesië beschikken over moderne en luxueuze shopping malls. Vaak met honderden winkels in één mall en mogelijkheden voor recreatie.

Houdt u aan de douanevoorschriften m.b.t. het invoeren van producten uit Indonesië en pas op met ‘imitatie merkartikelen’. Meer informatie over in- en uitvoeren vindt u op de handige ‘Douane reizen app’. Deze is te downloaden in de appstore van Apple of Google Play.

Wat u mee moet nemen aan kleding en schoeisel is afhankelijk van uw bestemming en in welke tijd van het jaar u reist. Gezien de warmte en luchtvochtigheid is luchtige (katoenen) kleding aan te bevelen. Vrijetijdskleding wordt in hotels, restaurants, nachtclubs e.d. doorgaans toegestaan. Bovendien beschikken vrijwel alle goede hotels over een snel werkende wasserij en kunt u goedkoop nieuwe kleding aanschaffen.

Reist u naar bergachtige gebieden, dan kunnen wij u een trui en jack adviseren. Neem ook een lichte regenjas en paraplu mee, want er kan nog wel eens een (flinke) regenbui vallen.

Bij een bezoek aan paleizen, moskeeën of tempels wordt aangeraden om kleding te dragen die je armen, benen en schouders bedekken. Zomerse kleding wordt wel toegestaan, mits niet te kort of te bloot. Een paar comfortabele wandelschoenen komen van pas als u trekkings gaat maken in de jungle. Voor het strand zijn een paar slippers of sandalen geen overbodige luxe.

Klimaat:

Indonesië kent een tropisch, warm en vochtig klimaat. De gemiddelde temperatuur schommelt tussen de 25 à 30 graden met een hoge luchtvochtigheid, waardoor het zwoel en klam aanvoelt. In bergachtige gebieden is het koeler, vooral ’s avonds en ’s nachts.

Omdat Indonesië dicht bij de evenaar ligt, is de seizoensvariatie in het land beperkt. Grofweg is het klimaat in te delen in twee seizoenen:

  • Regenseizoen: Tijdens het regenseizoen (oktober tot april) kunnen vrij hevige regenbuien in korte tijd de straten blank zetten. De meeste regen valt in december en januari.
  • Droge seizoen: Van mei tot oktober is het droog en warm, dus aangenaam om Indonesië te bezoeken. Dat geldt zeker ook voor het populaire vakantie-eiland Bali. In die periode kan er af en toe nog wel een regenbui vallen.

Niets is veranderlijker dan het weer, zelfs in Indonesië. In een land met een tropisch klimaat is het nooit exact te voorspellen op welke momenten van het jaar regen kan worden verwacht. En waar regen wordt verwacht schijnt vaak de zon en andersom. Als er regen valt, is het vaak een (hevige) bui van korte duur, waarna de zon weer volop schijnt.

Het klimaat kan in de verschillende delen van Indonesië verschillen. Kijk voor meer informatie op: klimaatinfo.nl/indonesie.

Beste reistijd:
Op basis van bovenstaande informatie zou je kunnen concluderen dat mei tot oktober de beste periode is om Indonesië te bezoeken. Toch moet je je niet al te veel vastpinnen op de seizoenen, omdat ieder seizoen naast nadelen ook voordelen kent. Er zijn reizigers die bijvoorbeeld bewust kiezen voor het regenseizoen. Het regent immers zelden de hele dag, de reizen zijn goedkoper en het is minder druk.

Budget en persoonlijke voorkeur kunnen bepalend zijn voor de beste reistijd in Indonesië.

Indien u geneesmiddelen gebruikt is het verstandig om deze in ruime mate mee te nemen. Berg deze op in uw handbagage. Neem de originele verpakking mee en vraag uw (huis)arts om een medisch paspoort of een verklaring (in het Engels) met informatie over uw aandoening en medicijnen. In geval van nood kunt u dan snel geholpen worden. Mocht u medicijnen moeten kopen, controleer dan wel de houdbaarheidsdatum. Ook is het verstandig een EHBO-set voor kleine ongemakken mee te nemen.

Opgelet! Sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet en daarvoor heeft u een verklaring nodig. Informeer bij uw apotheek of (huis)arts of dat voor u van toepassing is. Op www.hetcak.nl is te lezen hoe de verklaring aangevraagd kan worden. Meenemen van deze middelen zonder verklaring is strafbaar.

Paspoort:
Voor een bezoek aan Indonesië heeft u een geldig paspoort nodig dat bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn. Ook moet het paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina. Kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. U bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het bezitten van de juiste reisdocumenten.

Visum:
Een visum is niet nodig als u maximaal 30 dagen in Indonesië verblijft. Alleen bij aankomst op de luchthavens Soekarno-Hatta (Jakarta), Ngurah Rai (Bali), Kualanamu (Medan), Juanda (Surabaya) en Hang Nadim (Batam) krijgt u een gratis toeristenstempel in uw paspoort. Op verzoek moet u bij de douane van Indonesië wel een retour- of doorreisticket kunnen tonen waaruit blijkt dat u het land binnen 30 dagen weer verlaat.

TIP! Maak een digitaal dossier aan. Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Zo heb je, ingeval van diefstal of verlies tijdens de reis, altijd kopieën van je belangrijke papieren achter de hand.

Ga nooit op reis zonder een goede reisverzekering. Reizen en op vakantie gaan doet u voor uw plezier. Het zal je maar gebeuren: bagage gestolen, ziek worden of in een ziekenhuis belanden. Daar zit u echt niet op te wachten. Mocht er onverhoopt toch iets vervelends gebeuren, dan bent u met een goede reisverzekering van ALLIANZ Global Assistance beschermd tegen de eventuele gevolgen. Desgewenst kunt u hier een reis- en annuleringsverzekering afsluiten.

Indonesië is een groot land en kent 3 verschillende tijdzones. In de archipel gelden (in onze zomertijd) de volgende verschillen: Op Java, Sumatra, West- en Centraal-Kalimantan is het 5 uur later dan in Nederland. In Oost- en Zuid-Kalimantan en op Bali, Lombok en Sulawesi is het tijdsverschil 6 uur. Op de Molukken en Papoea is het verschil 7 uur. In de wintertijd komt er voor de tijdzones nog een uur bij.

Wilt u de juiste tijd weten kijk dan op: www.dewereldklok.nl/tijd/indonesie.

Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie of avontuurlijke reis niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij vaccinatie kunt u zich een hoop ellende besparen. Vaccinaties zijn niet verplicht voor Indonesië maar worden wel sterk aangeraden. Gebruik van een muggenwerend middel met een hoog percentage DEET is zeker te adviseren.

Welke vaccinaties en medicijnen u voor uw reis naar Indonesië precies nodig hebt, laten wij graag aan deskundigen over. Er zijn verschillende medische instanties (waaronder GGD en Meditel) die u kunnen adviseren en uw vaccinatie kunnen verzorgen. Weinig tijd? U kunt zelfs thuis of op het werk gevaccineerd worden. Zie: www.thuisvaccinatie.nl.

TIP! Maak tijdig een afspraak.

Paspoort, vliegticket, geld en bankpassen kunt u het beste opbergen in een kluisje in het hotel. Vrijwel alle hotels beschikken over kluisjes, bij de receptie of op de hotelkamer. Waardevolle sieraden kunt u beter thuislaten.

Waar ter wereld je ook op vakantie gaat, je hebt overal criminelen die het voorzien hebben op toeristen. Hoewel Indonesië een veilige reisbestemming is, dient u toch goed op uw spullen te letten. Vooral als u ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten of op de markt is waakzaamheid geboden.

Wees vooral in de grote steden heel alert op zakkenrollers en tasjesdieven. Helaas blijkt maar al te vaak dat mensen die u aanspreken op straat bijna altijd een bijbedoeling hebben. Let dus te allen tijde goed op! Ga ook niet in zee met zgn. studenten of taxichauffeurs die u naar ‘goedkope’ winkels en restaurants willen brengen. Zij krijgen hoge provisies en u betaalt de hoofdprijs.

Het is beter uw paspoort niet af te geven bij verhuurkantoren van auto’s, brommers, fietsen e.d., maar geef een kopie. Je paspoort is je kostbaarste bezit op reis; dat geef je toch niet zomaar af?! Als zich problemen mochten voordoen heeft u dit officiële document in ieder geval nog in uw bezit.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft overigens een interessante website met actuele reisadviezen en artikelen over criminaliteit en veiligheid: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/indonesie.

U wordt geadviseerd 3 uur voor de aangegeven vertrektijd op de luchthaven aanwezig te zijn. Het toegestane maximumgewicht en overige informatie over uw bagage staat op uw vliegticket vermeld. Neem geen scherpe voorwerpen, of voorwerpen die gevaar op kunnen leveren, mee in uw handbagage! Ook voor vloeistoffen gelden strenge regels. Wat u mee mag nemen vindt u op: www.schiphol.nl/nl/pagina/wat-mag-in-handbagage.

Eerst een waarschuwing! Het verkeer in Indonesië is een echte heksenketel, wees hier dus super voorzichtig. Zelf gaan rijden raden wij sterk af. De mensen rijden erg roekeloos, en met de verkeersregels neemt men het ook niet zo nauw. Bussen, vrachtwagens, brommers en fietsers worstelen zich (al dan niet toeterend) door de straten.

Laat u dus liever rijden. Maak eens gebruik van de fietstaxi (becak), een leuk vervoermiddel om een stad te gaan verkennen. Wel moet u steeds eerst even onderhandelen over de prijs voor u instapt. Laat u niet verleiden tot het bezoeken van allerlei ‘goedkope’ winkels.

Taxi’s zijn er alleen in de grote steden en u kunt deze het beste vertrouwd regelen bij uw hotel. Ook hier geldt weer: onderhandel over de prijs voordat u vertrekt! Als u het hotel verlaat en de stad ingaat, raden wij u aan om steeds een adreskaartje mee te nemen. Dat is handig als u zich weer door een taxi naar het hotel wilt laten brengen.

Voor winkels en warenhuizen zijn niet echt vastgestelde tijden aan te geven. Wel zijn de meeste dagelijks geopend van 08.00 uur ’s morgens tot ’s avonds tussen 18.00 en 21.00 uur. Op markten en kleinere winkels kan men vaak tot heel laat terecht. De banken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 15.00 uur. De meeste postkantoren doordeweeks van 08.00 tot 16.00 uur en soms ook op zaterdag.