Phnom Penh Cambodja

Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja. Verwacht echter geen grote stad met alle nadelen van dien. U komt hier in tegenstelling tot veel andere Aziatische steden niet zo veel hoogbouw tegen. Zelfs auto’s ziet u niet overal. Het vervoer binnen de stad gaat veelal per fiets, motorbike of remork (vergelijkbaar met de Thaise tuktuk). Nog niet alle wegen zijn verhard binnen de stad. Phnom Penh lijkt dan ook meer op een groot dorp met een gemoedelijke en zeer vriendelijke atmosfeer. Veel oude koloniale gebouwen, prachtige tempels en fietstaxi’s, die u voor een paar dollar comfortabel door de stad rijden. U waant zich een flink aantal jaren terug in de tijd.

Er zijn heel veel bezienswaardigheden en attracties. Samen met het gezellige nachtleven is Phnom Penh een zeer interessante en leuke bestemming. Er zijn legio mogelijkheden om u in Phnom Penh te vermaken. Hieronder worden meest bekende vermeld.

Markten in Phnom Penh

Er zijn vele markten in Phnom Penh. De twee belangrijkste zijn echter de Russische markt en de centrale markt. De centrale markt ligt in het hart van het centrum en is gevestigd in een zeer markant donkergeel gebouw. Op deze markt wordt van alles en nog wat aan de man gebracht. Van groenten, vlees en fruit tot kleding, elektronica en juwelen. Het is er een drukte van belang. U kunt hier uitstekend terecht voor goedkope aanbiedingen en souvenirs. In de omgeving van deze markt zijn veel gezellige winkelstraatjes te vinden.

Phnom Penh
Markt Phnom Penh

Tuol Sleng (S21) Museum

Dit is het meeste bezochte museum van Phnom Penh én van Cambodja. Het Tuol Sleng Museum (dat officieel S21 heette) laat u de verschrikkingen van het Rode Khmer-bewind zien. Het is gevestigd in een voormalig schoolgebouw, dat tijdens het bewind van de Rode Khmer gebruikt werd als martel- en ondervragingskamp. De martelingen kwamen voort uit de zuiveringsideologie van leider Pol Pot, die van het hele land een slavenkamp had gemaakt. Ieder klaslokaal van deze school laat u zien wat er zich in die verschrikkelijke periode heeft afgespeeld. Het is een van de meest barbaarse regimes geweest uit de recente geschiedenis. Een bezoek aan dit museum is eigenlijk een absolute ‘must’.

Killing Fields Museum

Dit museum is Choeung Ek genaamd en ligt op 15 km afstand van het centrum van Phnom Penh. Het staat beter bekend als het Killing Fields Museum, naar de gelijknamige film over deze bloedige periode in de geschiedenis van Cambodja. Nadat de gevangenen van het Tuol Sleng-kamp onder dwang en marteling ‘bekend’ hadden, werden ze op deze plek geëxecuteerd. Tussen 1975 en 1979 hebben meer dan 17.000 mensen hier het leven verloren.

Het monument bevat de schedels van vele duizenden mensen, gesorteerd op leeftijd. Een zeer indrukwekkend en confronterend monument waar u met eigen ogen de plek, waar deze verschrikkingen plaatsvonden, kunt aanschouwen. Ook de boom waartegen baby’s werden doodgeslagen staat er nog. Het museum ligt midden tussen de prachtige rijstvelden. Ook de rit door de schitterende plattelandsomgeving naar deze gedenkplaats is zeer de moeite waard.

Tuol Sleng
Killing Fields

Koninklijk Paleis en omgeving

Het Koninklijk Paleis en de bijbehorende tempels zijn in één woord schitterend. Het complex bestaat uit in traditionele stijl opgetrokken gebouwen en is ommuurd door een twee meter hoge donkergele muur. Bijna alle gebouwen zijn vrij toegankelijk, op de privévertrekken van de koning na, die meestal in China verblijft. Overal staan interessante en vaak ook zeer kostbare voorwerpen onder handbereik. U kunt zich hier door een officiële (Engelssprekende) gids laten rondleiden. De gidsen zijn geschiedenisstudenten, die u een rondleiding geven over dit schitterende complex. Hoewel zij dit gratis doen, wordt een fooi wel zeer gewaardeerd. Het Koninklijk Paleis is echt een absolute ‘must’ bij een bezoek aan Phnom Penh.

Silver Pagoda

De Silver Pagoda dankt zijn naam aan de vloertegels. Deze tempel heeft maar liefst 5329 vloertegels van puur zilver die per stuk meer dan een kilo wegen. Binnen staat een boeddhabeeld uit 1907 van puur goud dat 90 kg weegt. Bovendien is het beeld bekleed met 9584 diamanten, waarvan de grootste 25 karaat is.

Nationaal Museum

In dit in 1920 geopende museum kunt u vele kunstwerken uit de Angkor-periode bekijken. Ook hier zijn weer studenten actief als gids, die ditmaal echter archeologie studeren. Ook worden hier traditionele Khmer-dansen opgevoerd. 

Silver Pagoda
Nationaal Museum Phnom Penh Cambodja

Rivieren & de boulevard

Midden in de stad komt de Tonlé Sap-rivier samen met de Mekong-rivier. Bij dit punt in de stad kunt u opstappen bij een van de vele bootjes, die u voor slechts een paar dollar rondvaren langs het prachtige rivierenlandschap van Phnom Penh. U kunt natuurlijk langs de prestigieuze boulevard ook gaan genieten van de schitterende zonsondergang. Deze brede boulevard is de belangrijkste ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking en voor reizigers. U vindt er vele winkeltjes, reisbureautjes, restaurants en bars.

Restaurants & terrasjes

Overal in de stad komt u goede westerse restaurants tegen. De meeste restaurants bevinden zich langs de boulevard die aan de Tonlé Sap-rivier en de Mekong-rivier gelegen is. Veel restaurants zijn voorzien van gezellige terrasjes. Ook de bars in dit gebied beschikken over een terras. Het is er ‘s avonds een zeer gezellige bedoening en een ontmoetingsplaats voor veel toeristen.

Er zijn vele goede restaurants, maar er is één restaurant in het bijzonder dat wij u kunnen aanbevelen: de stijlvolle ‘Foreign Correspondents Club’  die is gevestigd in een prachtig koloniaal gebouw, vanwaar u een schitterend uitzicht heeft over de drukke boulevard en de rivier. Deze voormalige ontmoetingplaats voor buitenlandse oorlogscorrespondenten is er, sinds er betere tijden zijn aangebroken, niet alleen meer voor hen, maar ook voor toeristen die willen genieten van culinaire hoogstandjes. 

Overige attracties

Ook als u van net even iets meer actie houdt bent u in Phnom Penh op de juiste bestemming. Op weg naar het internationale vliegveld ligt op enkele kilometers van het vliegveld een schietbaan, met daar achter een go-cart circuit. Op de schietbaan kunt u – onder goede begeleiding – schieten met diverse handvuurwapens en automatische wapens. Voor enkele tientallen dollars kunt u schieten met bijvoorbeeld een AK-47 van Russische makelij of een M16 machinegeweer van Amerikaanse makelij. En dat is moeilijker dan u denkt. Zelfs het gooien van een handgranaat of het afvuren van een bazooka behoort hier tot de mogelijkheden! Direct achter het complex, waar het overigens ook mogelijk is om parachutesprongen te maken, ligt een leuk kartcircuit dat zeker de moeite waard is om eens een keertje overheen te scheuren.

Boulevard Phnom Penh
Bars Phnom Penh

Speedboot

De snelste methode om van Phnom Penh in Siem Reap te komen is met de speedboot. Deze boot vaart over het reusachtige Tonlé Sap-meer naar Siem Reap. Het is in het natte seizoen sneller dan met de auto. Bovendien kunt u onderweg genieten van het prachtige waterlandschap.

Taxi's

U komt in het straatbeeld van Phnom Penh bijna geen taxi’s tegen. Deze zijn uiteraard wel op afroep beschikbaar. Daarentegen kunt u zich comfortabel en spotgoedkoop per fietstaxi (samlor) of remork (tuktuk) laten vervoeren. Als u wat meer haast heeft kunt u achterop bij een van de vele motortaxi’s.

Banken en pinautomaten

Er zijn genoeg banken en pinautomaten in Phnom Penh waar u geld kunt wisselen of geld met uw pinpas of creditcard kunt opnemen. U ontvangt dan Amerikaanse dollars. U kunt hier cash betalen met Amerikaanse dollars of Cambodjaanse riel. Zorg dat u voldoende biljetten van 1 dollar heeft. De prijzen zijn zo laag, dat als u hiermee betaalt, soms nog Cambodjaans geld terug krijgt. Ook de Thaise baht wordt veelal geaccepteerd.

Remork
Phnom Penh

Interesse in een bezoek aan Phnom Penh? Tijdens onderstaande individuele rondreizen brengt u een bezoek aan deze fascinerende stad.

Rondreis Authentiek Cambodja – 14 dagen

Rondreis Hoogtepunten van Cambodja – 15 dagen

Het Beste van Cambodja en Vietnam – 18 dagen

Rondreis Myanmar en Cambodja – 17 dagen