Reisinformatie & Tips

Myanmar

REISINFORMATIE & TIPS MYANMAR

Op deze pagina treft u nuttige informatie en tips aan die van pas kunnen komen voor uw reis náár en verblijf ín Myanmar, het vroegere Birma. Onze informatie zal niet voldoende zijn om al uw vragen te kunnen beantwoorden. Raadpleeg daarom ook de vele Myanmar blog- en websites voor nog meer info. Ook zijn er goede reisgidsen in de boekhandel verkrijgbaar. In Myanmar kunt u op steun van de gids rekenen.

Een vakantie begint met een goede voorbereiding en brengt u alvast in de stemming voor een bezoek aan dit schitterende land!

Tips Myanmar

REISINFORMATIE & TIPS MYANMAR

Hoofdstad: Nay Pyi Taw
Aantal inwoners: ca. 55 miljoen
Oppervlakte: 676.578 km²  (16 keer Nederland)
Regeringsvorm: Republiek
Taal: Birmees, dialecten (150)
Klimaat: Tropisch  moessonklimaat
Religie: Boeddhisme (85%), christenen, moslims, hindoes en animisten
Tijdsverschil: Zomer 4,5 uur later, winter 5,5 uur later
Munteenheid: Kyat (MMK)
Elektriciteit: 230 volt

Bekijk hier onze reizen naar Myanmar:

Bij aankomst in het hotel is het verstandig om niet de hele dag te gaan slapen. Het duurt dan langer voordat u geacclimatiseerd bent. Beter is om het rustig aan te doen en ‘s avonds vroeg naar bed te gaan. De volgende dag bent u dan al aan het tijdsverschil gewend.

Begin rustig met eten. Vergeet niet dat u een vermoeiende reis achter de rug heeft en dat u in de tropen bent. Uw lichaam moet daar eventjes aan wennen. Begin ook niet meteen met ijskoud(e) cola of bier. Neem liever een kopje warme thee. Dat helpt ook tegen de dorst en doet in ieder geval geen aanslag op uw maag. En let vooral goed op met de zon!

Neem niet teveel kleding mee op reis. Kleding laten wassen kan in bijna elk hotel. Bovendien kunt u overal goedkoop kleding kopen. Verstandig is het om in de (mini)bus/auto een trui mee te nemen in verband met de airco.

In de aankomsthal van de luchthaven van Yangon of Mandalay wordt u opgewacht door onze vertegenwoordiger, herkenbaar aan een bordje met uw naam of LAZOA Travel erop. Daarna volgt transfer naar uw hotel.

Besef goed dat u naar een land reist waar men andere wetten, regels en gebruiken kent. Probeer daar met zoveel mogelijk respect mee om te gaan. Myanmaresen vormen een beleefd, bescheiden en zeer vriendelijk volk. Gedraag u daarom ook beleefd en vriendelijk.

Zeker niet compleet, maar houdt u in ieder geval aan de volgende regels:

 • Het hoofd wordt als het belangrijkste deel van het lichaam beschouwd, aangezien de ziel daarin huist. Raak daarom nooit iemands hoofd aan (ook niet van kinderen).
 • Er gelden geen strikte kledingvoorschriften in Myanmar, maar al te bloot wordt niet erg op prijs gesteld, net als topless of naakt zonnebaden.
 • Draag gepaste kleding bij een bezoek aan paleizen, moskeeën of tempels. De kleding dient armen, benen en schouders te bedekken. Draag geen hoofddeksel en schoenen bij het naar binnen gaan.
 • Myanmar is een streng boeddhistisch land. Openlijke kritiek op het boeddhisme en onfatsoenlijk gedrag kunnen leiden tot gevangenisstraf. De invoer en uitvoer van beelden van Boeddha is aan strenge regels gebonden. Dat geldt ook voor het gebruik van de afbeelding van Boeddha. Wees terughoudend in de aanschaf van Boeddhabeelden. Gebruik de afbeelding van Boeddha niet voor commerciële doeleinden.
 • Er gelden strenge regels over het poseren bij Boeddhabeelden. Een foto maken van alleen een Boeddhabeeld mag wel.
 • Boeddha-tatoeages mag u niet laten zien. Heeft u zo’n tatoeage, bedek deze dan.
 • Boeddhistische monniken, herkenbaar aan hun oranje of rode gewaden, dienen met eerbied te worden behandeld. U mag een monnik niet aanraken. Maak zonder toestemming ook geen foto’s van monniken.
 • In Myanmar worden de voeten als minderwaardige ledematen beschouwd. Voorkom daarom dat uw voeten of voetzolen naar iemand of naar een Boeddhabeeld wijzen.

> Reisinformatie en Tips Myanmar

Bellen:
Het internationale toegangsnummer in Myanmar is +95. Het landennummer van Nederland is +31. Bellen naar Nederland kies dan: 00 31 – netnummer zonder nul – abonneenummer.

Het gebruik van een mobiele telefoon in Myanmar is over het algemeen geen probleem, maar in afgelegen gebieden kan het bereik minder zijn. U kunt gebruik maken van een Nederlandse provider, maar dat is vaak erg prijzig. Een overzicht van de belkosten per provider vindt u op: www.bellen.com (keuze Buitenland). Sommige providers bieden voordeelbundels aan voor reizen in de wereld.

Een stuk voordeliger is het kopen van een lokale simkaart in Myanmar. Deze kaarten zijn erg goedkoop en al verkrijgbaar op de luchthaven en in de grote(re) steden bij (bel)winkels. Vraag of de verkoper de simkaart wil installeren. Bekende providers zijn Ooredoo en Telenor. Kijk eens op internet wat de mogelijkheden zijn voor het gebruik van simkaarten voor uw mobiele telefoon in Myanmar.

Het gebruik van een smartphone is tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld. Bellen, internetten, whatsappen en skypen. Wat is er allemaal niet mogelijk? Het is de ultieme reisgids die je altijd op zak hebt.

Internet:
Zeker in de grote steden zijn volop internetmogelijkheden. Internet is een goedkope manier om contact te onderhouden met het thuisfront. Veel hotels, restaurants en cafés bieden hun klanten gratis WiFi aan, wat erg handig is als je een eigen laptop of smartphone bij je hebt. Houd er rekening mee dat internet in Myanmar (nog) niet zo snel en stabiel is als wij in Nederland gewend zijn. Internet met gebruik van een simkaart kan hierbij wellicht uitkomst bieden. In afgelegen gebieden is internet niet altijd mogelijk.

Invoer in Myanmar:
Als toerist mag je 400 sigaretten of 50 sigaren of 250 gram tabak invoeren. Invoer van 2 liter sterke drank is ook toegestaan. Ook goederen voor persoonlijk gebruik met een totale waarde van niet meer dan US$ 500. Vreemde valuta mag u onbeperkt invoeren. Neemt u valuta mee met een waarde van US$ 10.000 of meer, dan moet u dat wel bij de douane van Myanmar aangeven.

Invoer in Nederland (EU):
Als u met het vliegtuig of per boot vanuit een land buiten de EU naar de Europese Unie reist, mag u voor maximaal € 430 per persoon belastingvrij goederen invoeren. Boven dit bedrag moet u belasting betalen. Het is streng verboden om producten van beschermde plant- en diersoorten in Nederland in te voeren.

TIP! Meer informatie over in- en uitvoerbepalingen vindt u op de handige ‘Douane reizen app’. Deze is te downloaden in de appstore van Apple of Google Play.

> Reisinformatie en Tips Myanmar

De netspanning is in Myanmar 230 volt. Er worden stopcontacten gebruikt, die niet altijd geschikt zijn voor Nederlandse stekkers. Neem dan ook voor alle zekerheid een wereldstekker mee. Check hier uw voltage en type stekker voor Myanmar: www.wereldstopcontacten.nl.

Soms zijn er stroomstoringen, zeker in kleinere plaatsen en op het platteland. De onderbrekingen kunnen van korte tot langere duur zijn. De meeste hotels hebben een noodstroomvoorziening. Het meenemen van een zaklamp, reservebatterijen en een powerbank kunnen wij adviseren.

> Reisinformatie en Tips Myanmar

De Myanmarese keuken is sterk beïnvloed door die van de buurlanden Thailand, Laos, India en China. Rijst en curry’s zijn de belangrijkste ingrediënten, geserveerd met vis, vlees, soep, salades en groenten. Zoals in andere Zuidoost-Aziatische keukens wordt ernaar gestreefd om de vier primaire smaken van zuur, zout, pittig en bitter in balans te brengen. De Chinese invloed bestaat uit de vele kruiden, voor India zijn dat de curry’s en voor Thailand en Laos zijn er de invloeden van gefrituurde insecten.

Wij adviseren om ook eens de echte traditionele gerechten te proberen. Als je goedkoop en lekker wilt eten, dan kun je dat het beste doen bij eetstalletjes op de markten en in kleine restaurantjes. Wil je meer op de culinaire toer, dan zijn er in de belangrijkste toeristencentra specialiteitenrestaurants te vinden. Uiteraard zijn er ook pizzeria’s en fastfood restaurants.

Wat de drankjes betreft kunt u gaan voor: thee, koffie, mineraalwater, frisdranken of een biertje. De eigen biermerken Tiger en Myanmar zijn populair en niet duur. Liever iets sterkers? Dan kunt u kiezen voor de lokale sterke dranken Mandalay Rum en Dry Gin. Vanwege hun boeddhistische overtuiging drinken de meeste inwoners van Myanmar geen alcohol. Let op: drink alleen water uit flesjes en mijd ijsblokjes!

Fooien zijn niet verplicht maar worden zeer op prijs gesteld. Myanmar is een arm land, de mensen verdienen erg weinig. Gidsen, chauffeurs, obers, kamermeisjes en kruiers verwachten allemaal een fooi. Een fooi is dan ook een vorm van waardering. Het is handig om ervoor te zorgen dat u steeds wat kleinere biljetten bij de hand heeft. Uiteraard kunt u naar eigen goeddunken fooien geven. Restaurants voegen gewoonlijk 10% servicetoeslag aan de rekening toe, maar bedenk dat de bedienden daar niets van krijgen.

Fotograferen/filmen is in Myanmar doorgaans geen probleem. De kleurrijke bevolking, prachtige landschappen, historische bouwwerken, markten: u kunt hier naar hartenlust fotograferen. Wilt u de lokale bevolking op de foto zetten, vraag dan eerst om toestemming. Niet alle mensen stellen het op prijs gefotografeerd te worden, of vragen er geld voor. Ook bij attracties wordt soms een vergoeding gevraagd. Kazernes, vliegvelden, grensposten, bruggen e.d. ziet men als strategische objecten en mogen niet gefotografeerd worden. Maak geen foto’s of filmopnamen van militairen, politie of demonstraties.

Hoewel film- en fotomateriaal in toeristische gebieden goed verkrijgbaar is, adviseren wij u toch om voldoende films, geheugenkaartjes, batterijen e.d. van huis mee te nemen. Bewaar uw apparatuur op een koele plek i.v.m. de hitte en houd rekening met de luchtvochtigheid.

> Reisinformatie en Tips Myanmar

De Myanmarese munteenheid is de KYAT (MMK) (spreek uit: ‘Tsjat’). Er zijn biljetten van 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1.000, 5.000 en 10.000 kyat in omloop. Munten worden niet meer gebruikt. Dat geldt ook voor biljetten van 1 t/m 20 kyat. Amerikaanse dollars worden in het hele land geaccepteerd en kunnen zelfs voor grotere betalingen gewenst zijn.

Voor 10 euro ontvangt u ongeveer 15.000 kyat en voor US$ 10 ongeveer 13.000 kyat. Dat betekent al gauw een portemonnee vol met briefgeld. De koers kan fluctueren, dus kijk voor de actuele koers op: www.oanda.com/currency/converter.

Contant geld:
Neem naast een bankpas en een creditcard ook voldoende contant geld mee in euro’s of Amerikaanse dollars, voor het geval dat geldopname (pinnen) niet mogelijk is. Neem uitsluitend onbeschadigde of nieuwe bankbiljetten mee, omdat gescheurde, gekreukte en beduimelde exemplaren mogelijk niet worden geaccepteerd. Geld kunt u wisselen bij banken, wisselkantoren en veelal bij recepties van hotels. Al bij aankomst op het vliegveld kunt u probleemloos kyat verkrijgen.

Pinnen:
Geld opnemen kan in Myanmar met uw Nederlandse pinpas op veel plaatsen, zeker in de grote(re) steden. Zorg er wel voor dat u vooraf ‘wereldwijd pinnen’ bij uw bank heeft aangezet! Probeer het aantal transacties zoveel mogelijk te beperken; dat scheelt in de transactiekosten. Het aanbod van pinautomaten buiten de grote steden is beperkt. Dus als u buiten de grote steden verblijft, zorg dan vooraf voor voldoende contant geld.

Geld wisselen/Wisselkantoren:
Eurobiljetten en Amerikaanse dollars kunt u probleemloos omwisselen bij banken, wisselkantoren en recepties van hotels. Wisselkantoren bieden doorgaans de beste koers. Neem een paspoort mee als u geld gaat wisselen. Het verdient aanbeveling alleen geld te wisselen bij banken of officiële wisselkantoren.

Creditcards:
Internationale creditcards – zoals VISA en Mastercard – kunnen over het algemeen als betaalmiddel worden gebruikt in hotels, grote winkelcentra en duurdere restaurants. Verder is het gebruik van creditcards vaak gelimiteerd, zorg er dus voor dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft. Gebruik de creditcard zo min mogelijk en pas als het echt nodig is geld op te nemen of met de kaart te betalen. Het gebruik ervan is erg onvoordelig door de hoge transactiekosten.

Opgelet! Als u gebruik maakt van uw pinpas of creditcard let dan goed op dat u uw kaart niet uit het oog verliest. Voorzichtig omgaan met betaalkaarten kan heel wat problemen voorkomen.

De banken in Myanmar zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 16.00 uur. Wisselkantoren hebben over het algemeen ruimere openingstijden.

In Myanmar staat handenarbeid op een hoog niveau. Vooral op de traditionele markten wordt aan souvenirs heel wat te koop aangeboden. Het zal dan ook niet moeilijk zijn een mooi souvenir voor thuis te kopen. Er is een groot aanbod aan lakwerk, hout- en steengravures, bronzen beeldjes, rotan, zilveren voorwerpen, handgeweven textiel en de traditionele longyi, een lange rok gedragen door zowel mannen als vrouwen. Bij aankoop is het vrijwel altijd mogelijk om af te dingen. Ook als je niet zo van het shoppen bent, is het altijd leuk een kijkje op de markt te nemen.

Hoewel ze niet de allure bezitten van de super-de-luxe shopping malls in Bangkok en Singapore, hebben de grote steden Yangon (Rangoon) en Mandalay toch een aantal moderne en grote winkelcentra waar het leuk winkelen is.

Houdt u aan de douanevoorschriften m.b.t. het invoeren van producten uit Myanmar en pas op met ‘imitatie merkartikelen’. Meer informatie over in- en uitvoeren vindt u op de handige ‘Douane reizen app’. Deze is te downloaden in de appstore van Apple of Google Play.

> Reisinformatie en Tips Myanmar

Wat u mee moet nemen aan kleding en schoeisel is afhankelijk van uw bestemming en in welke tijd van het jaar u reist. Gezien de warmte en luchtvochtigheid is luchtige (katoenen) kleding aan te bevelen. Vrijetijdskleding wordt in hotels, restaurants, nachtclubs e.d. doorgaans toegestaan. Bovendien beschikken vrijwel alle goede hotels over een snel werkende wasserij en kunt u goedkoop nieuwe kleding aanschaffen.

Reist u naar bergachtige gebieden, dan kunnen wij u een trui en jack adviseren. Neem ook een lichte regenjas en paraplu mee, want er kan nog wel eens een (flinke) regenbui vallen.

Bij een bezoek aan paleizen of tempels wordt aangeraden om kleding te dragen die je armen, benen en schouders bedekken. Zomerse kleding wordt wel toegestaan, mits niet te kort of te bloot. Een paar comfortabele wandelschoenen komen van pas als u van plan bent veel te gaan lopen. Voor het strand zijn een paar slippers of sandalen geen overbodige luxe.

Klimaat:
Myanmar is in een tropische zone gelegen, waardoor het bijna het gehele jaar door warm en vochtig is. In het overgrote deel van Myanmar liggen de temperaturen vrijwel het hele jaar door gemiddeld rond de 30º C. In de berggebieden is het koeler.

Het klimaat in Myanmar is in te delen in 3 verschillende seizoenen:

 • Regenseizoen: mei tot begin oktober; vaak iedere dag een hevige maar korte regenbui (meestal in de namiddag of avond). Veel hotels sluiten hun deuren voor een aantal maanden, zeker aan de kust.
 • Koele seizoen: november t/m februari; droog en relatief koel. Temperaturen rond de 25º C. 
 • Warme seizoen: maart tot mei; weinig tot geen regen. Gemiddelde temperaturen overdag tussen 30º en 34º C, met uitschieters tot boven de 40º C. 

Niets is veranderlijker dan het weer, zelfs in Myanmar. In een land met een tropisch klimaat is het nooit exact te voorspellen op welke momenten van het jaar regen kan worden verwacht. En waar regen wordt verwacht schijnt vaak de zon en andersom. Als er regen valt, is het vaak een (hevige) bui van korte duur.

Het klimaat kan in de verschillende delen van Myanmar sterk verschillen. Kijk voor meer informatie op: www.klimaatinfo.nl/myanmar.

Beste reistijd:
Op basis van bovenstaande informatie zou je kunnen concluderen dat november tot en met februari de beste periode is om Myanmar te bezoeken. Hiermee mijdt u het regenseizoen en de heetste maanden. Toch moet je je niet al teveel vastpinnen op de seizoenen, omdat ieder seizoen naast nadelen ook voordelen kent. Er zijn reizigers die bewust kiezen voor het regenseizoen. Het regent immers zelden de hele dag, de reizen zijn goedkoper en het is minder druk. Als je goed tegen de hitte kunt of aan zee verblijft (verkoelend zeebriesje) dan is zelfs het warme seizoen (maart tot mei) een optie.

Budget en persoonlijke voorkeur kunnen bepalend zijn voor de beste reistijd in Myanmar.

De gezondheidszorg staat in Myanmar op een laag niveau en geneesmiddelen zijn schaars en slecht verkrijgbaar. Indien u geneesmiddelen gebruikt is het verstandig om deze in ruime mate mee te nemen. Berg deze op in uw handbagage. Neem de originele verpakking mee en vraag uw (huis)arts om een medisch paspoort of een verklaring (in het Engels) met informatie over uw aandoening en medicijnen. In geval van nood kunt u dan snel geholpen worden. Mocht u medicijnen moeten kopen, controleer dan wel de houdbaarheidsdatum. Ook is het verstandig een EHBO-set voor kleine ongemakken mee te nemen.

Opgelet! Sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet en daarvoor heeft u een verklaring nodig. Informeer bij uw apotheek of (huis)arts of dat voor u van toepassing is. Op www.hetcak.nl is te lezen hoe de verklaring aangevraagd kan worden. Meenemen van deze middelen zonder verklaring is strafbaar.

> Reisinformatie en Tips Myanmar

Paspoort:
Voor een bezoek aan Myanmar heeft u een geldig paspoort en een visum nodig. Uw paspoort moet bij aankomst in Myanmar nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Ook moet het paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina. Kinderen dienen over een eigen paspoort en visum te beschikken. U bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het bezitten van de juiste reisdocumenten.

Visum:
Elektronisch visum (E-visum)
Voor een bezoek aan Myanmar heeft u een visum nodig. Om het aanvragen van een visum niet al te ingewikkeld te maken adviseren wij onze reizigers online een e-visum aan te vragen. Het is een eenvoudige procedure, kan in de Nederlandse of Engelse taal geregeld worden en u hoeft nergens meer aan te denken als u het vliegtuig instapt. Het e-visum voor Myanmar heeft een geldigheidsduur van 28 dagen. Ook kinderen hebben een e-visum nodig.

Voor nadere informatie en procedure voor het aanvragen van een e-visum kunt u gebruik maken van een visumbureau. Kijk hiervoor op internet.

U kunt uw e-visum ook (in het Engels) aanvragen bij het Ministerie van Immigratie van Myanmar. Zie hiervoor: evisa.moip.gov.mm.

Opgelet: Het e-visum is alleen te gebruiken wanneer je Myanmar binnenkomt via de luchthaven van Yangon, Mandalay of Nay Pyi Taw en bij de volgende grenscontroleposten: Tachileik, Myawaddy en Kawthaung met Thailand en Tamu en Rik Khaw Dar met India.

TIP! Maak een digitaal dossier aan. Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Zo heb je, in geval van diefstal of verlies tijdens de reis, altijd kopieën van je belangrijke papieren achter de hand.

Ga nooit op reis zonder een goede reisverzekering. Reizen en op vakantie gaan doet u voor uw plezier. Het zal je maar gebeuren: bagage gestolen, ziek worden of in een ziekenhuis belanden. Daar zit u echt niet op te wachten. Mocht er onverhoopt toch iets vervelends gebeuren, dan bent u met een goede reisverzekering van ALLIANZ Global Assistance beschermd tegen de eventuele gevolgen. Desgewenst kunt u hier een reis- en/of annuleringsverzekering afsluiten.

> Reisinformatie en Tips Myanmar

Indien u reist via Bangkok en daar nog enkele dagen verblijft:
Indien u niet direct doorvliegt naar Myanmar, maar eerst nog een aantal dagen in Bangkok (of elders in Thailand) verblijft, krijgt u in het vliegtuig een ‘Arrival/Departure Card’ voor Thailand uitgereikt, die u al van tevoren in kunt vullen met uw persoonlijke gegevens en bij aankomst op Suvarnabhumi Airport in Bangkok bij de paspoortcontrole moet afgeven. Daar krijgt u een toeristenvisum voor 30 dagen. Opgelet: bewaar uw ‘Departure Card’ goed, deze moet bij een eventueel vertrek uit Thailand weer ingeleverd worden!

Indien u direct doorreist naar Myanmar:
Bij aankomst in Bangkok volgt u de aanwijzingen ‘Transit passengers’. Begeef u naar de transitzone en vervolgens naar de gate waar u voor de vlucht naar Myanmar incheckt.

Indien u weer huiswaarts keert via Bangkok:
Verlaat u Myanmar en gaat u via de airport van Bangkok weer naar huis, dan kunt u in het vertrekgedeelte (terminal level 4) inchecken. Bij de paspoortcontrole moet de ‘Departure Card’ weer ingeleverd worden.

> Reisinformatie & Tips Myanmar

Het tijdsverschil is met Nederland +5,5 uur in de winter en +4,5 uur tijdens de zomer. Dus 12.00 uur ‘s middags in Nederland is 17.30 uur in Myanmar (wintertijd). Wilt u de juiste tijd weten kijk dan op: www.dewereldklok.nl/tijd/myanmar.

Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie of avontuurlijke reis niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij vaccinatie kunt u zich een hoop ellende besparen. Vaccinaties zijn niet verplicht voor Myanmar maar worden wel sterk aangeraden. Gebruik van een muggenwerend middel met een hoog percentage DEET is zeker te adviseren.

Welke vaccinaties en medicijnen u voor uw reis naar Myanmar precies nodig hebt, laten wij graag aan deskundigen over. Er zijn verschillende medische instanties (waaronder GGD en Meditel) die u kunnen adviseren en uw vaccinatie kunnen verzorgen. Weinig tijd? U kunt zelfs thuis of op het werk gevaccineerd worden. Zie: www.thuisvaccinatie.nl.

TIP! Maak tijdig een afspraak.

Paspoort, vliegticket, geld en bankpassen kunt u het beste opbergen in een kluisje in het hotel. Vrijwel alle hotels beschikken over kluisjes, bij de receptie of op de hotelkamer. Waardevolle sieraden kunt u beter thuislaten.

Waar ter wereld je ook op vakantie gaat, je hebt overal criminelen die het voorzien hebben op toeristen. Hoewel Myanmar een veilige reisbestemming is, dient u toch goed op uw spullen te letten. Vooral als u ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten of op de markt is waakzaamheid geboden.

Wees vooral in de grote steden alert op zakkenrollers en tasjesdieven. Helaas blijkt maar al te vaak dat mensen die u aanspreken op straat bijna altijd een bijbedoeling hebben. Let dus te allen tijde goed op! Ga ook niet in zee met zgn. studenten of taxichauffeurs die u naar ‘goedkope’ winkels en restaurants willen brengen. Zij krijgen hoge provisies en u betaalt de hoofdprijs.

Het is beter uw paspoort niet af te geven bij verhuurkantoren van auto’s, brommers, fietsen e.d., maar geef een kopie. Je paspoort is je kostbaarste bezit op reis; dat geef je toch niet zomaar weg?! Als zich problemen mochten voordoen heeft u dit officiële document in ieder geval nog in uw bezit.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft overigens een interessante website met actuele reisadviezen en artikelen over criminaliteit en veiligheid: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/myanmar.

U wordt geadviseerd 3 uur voor de aangegeven vertrektijd op de luchthaven aanwezig te zijn. Het toegestane maximumgewicht en overige informatie over uw bagage staat op uw vliegticket vermeld. Neem geen scherpe voorwerpen, of voorwerpen die gevaar op kunnen leveren, mee in uw handbagage! Ook voor vloeistoffen gelden strenge regels. Wat u mee mag nemen vindt u op: www.schiphol.nl/nl/pagina/wat-mag-in-handbagage.

> Reisinformatie en Tips Myanmar

Eerst een waarschuwing! De verkeersregels in Myanmar worden losser geïnterpreteerd dan in Nederland. Zeker voetgangers en fietsers moeten op hun hoede zijn, vooral in het drukke Yangon. Automobilisten houden zich niet erg bezig met het welzijn van hun medeweggebruikers. Hier geldt het recht van de sterkste.

In tegenstelling tot veel landen in Zuidoost-Azië rijdt het verkeer in Myanmar rechts. De staat van de wegen is over het algemeen (nog) niet best, al zal het door de vele projecten in de toekomst een stuk beter worden. Tussen de grote steden is de situatie over het algemeen acceptabel. Er zijn diverse middelen van vervoer beschikbaar.

Om een stad of omgeving te verkennen, kunt u een (elektrische) fiets huren. Wilt u zich liever laten rijden, dan is er de mogelijkheid dat met een trishaw (fiets met zijspan), tuktuk/riksja of motorfiets-taxi te doen. Op veel plekken zelfs met paard-en-wagen. U dient wel vooraf een prijs af te spreken. Een beetje afdingen kan hierbij geen kwaad.

Ook een ritje met het openbaar vervoer (bus) is leuk en heel goedkoop. De bus is ook een populair vervoermiddel onder de locals, dus door deze manier van reizen leert u de cultuur beter kennen.

Taxi’s zijn in grote steden volop beschikbaar en u kunt deze het beste vertrouwd regelen bij uw hotel. Onderhandel over de prijs voordat u vertrekt of laat de meter aanzetten. Taxichauffeurs vragen aan toeristen altijd meer, dus probeer altijd af te dingen. Als u het hotel verlaat en de stad ingaat, raden wij u aan om steeds een adreskaartje mee te nemen. Dat is handig als u zich weer door een taxi naar het hotel wilt laten brengen.

> Reisinformatie & Tips Myanmar

Het is vanuit Nederland niet mogelijk om rechtstreeks naar Yangon of Mandelay in Myanmar te vliegen. Er dient altijd een tussenstop gemaakt te worden. Dat kan bijvoorbeeld in Bangkok of Singapore. Veel reizigers maken van de gelegenheid gebruik om een ‘stop-over’ in de reis op te nemen, zodat zij nog een aantal dagen in Thailand of Singapore kunnen verblijven. Ook interesse? Informeer dan naar de mogelijkheden bij LAZOA Travel.

> Reisinformatie & Tips Myanmar

Voor winkels en warenhuizen zijn niet echt vastgestelde tijden aan te geven. Wel zijn de meeste dagelijks geopend van 10.00 uur ’s morgens tot ’s avonds 19.00 uur. Op markten en bij kleinere winkels kan men vaak tot heel laat terecht. De banken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 16.00 uur. De meeste postkantoren doordeweeks van 09.30 tot 16.30 uur en soms op zaterdagochtend.

> Reisinformatie en Tips Myanmar

Bekijk hier onze reizen naar Myanmar: