Mandalay - Amarapura, Inwa, Sagaing en Mingun

Mandalay is de tweede grootste stad in Myanmar en ligt aan de oostelijke oever van de Ayeyarwady-rivier (of Irrawaddy-rivier). Mandalay is een belangrijk economisch centrum voor de noordelijke helft van Myanmar en geldt als het culturele centrum van het land. De stad is vernoemd naar de nabijgelegen Mandalay Hill, was de voormalige hoofdstad van het land, en heeft een rijke geschiedenis achter de rug. De stad werd gesticht aan de voet van Mandalay Hill in 1857 door koning Mindon.

De stad werd gesticht om de profetie te vervullen om een metropool van het boeddhisme te vestigen ter gelegenheid van de 2400ste verjaardag van het boeddhisme. De stad was de hoofdstad van het land tot de definitieve annexatie door het Britse Rijk in 1885. Van het sierlijke koninklijke paleis tot prachtige zonsondergangen over de rivier, het duurt dagen om Mandalay te verkennen. De stad biedt een uitgebreid inzicht in de cultuur van Myanmar en zijn mensen.

Terug in de geschiedenis van Mandalay

Met een belangrijke geschiedenis achter zich neemt Mandalay de toerist mee terug naar de 19e eeuw toen de stad werd gevormd. Mandalay was de laatste koninklijke stad voordat het land in 1885 werd gekoloniseerd door Groot-Brittannië. Bewijs van deze rijke geschiedenis is te zien in de koninklijke stad, die het prachtige paleiscomplex herbergt dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd verwoest en later werd herbouwd. Toeristen kunnen ook een bezoek brengen aan Mandalay Palace, het laatste paleis gebouwd door Birmese koningen. Het paleis ligt in het hart van Mandalay en is omgeven door een gracht en een muur.

Een ander belangrijk monument om te bezoeken is de gigantische Mingun Bell-stoepa in de buurt van de stad. Mandalay en omgeving herbergen ook een flink aantal kloosters en pagodes van historische betekenis, zoals het Atumashi-klooster, de Kyuktawgyi-pagode, de Mahamuni-pagode, het Shwenandaw-klooster, de Hsinbyume-pagode, Mingun Pahtodawgyi en nog veel meer. De Kuthodaw-pagode herbergt ‘s werelds grootste boek (bestaande uit 729 marmeren tabletten) en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Manadalay Hill
Mandalay

Rijk cultureel erfgoed in Mandalay

Mandalay wordt vaak beschouwd als het culturele centrum van het land en verdient terecht deze naam. Naast de talloze culturele monumenten en historische gebouwen komt u in Mandalay ook verschillende kunst- en ambachtscentra tegen. De regio Mandalay staat bekend om zijn houtsnijwerk, zilverwerk, aardewerk, zijden artikelen, lakwerk, sieraden, edelstenen etc. Toeristen kunnen een bezoek brengen aan de werkplaatsen en ambachtslieden aan het werk zien.

Oude steden rond Mandalay

Rond Mandalay liggen de overblijfselen van de oude steden Amarapura, Inwa (Ava), Sagaing en Mingun, waarvan de eerste drie allemaal eens hoofdsteden waren van een Birmees koninkrijk. Tijdens de lange geschiedenis van Birma werden hoofdsteden om verschillende redenen vele malen verplaatst. Koning Mindon verplaatste de hoofdstad bijvoorbeeld van Amarapura naar het nieuw gestichte Mandalay om een oude boeddhistische profetie te vervullen. 

Bij de verhuizing van een hoofdstad moesten vaak de houten paleizen en de belangrijkste houten kloosters worden afgebroken, naar de nieuwe hoofdstad getransporteerd en daar weer opgebouwd. Desondanks hebben de vier oude steden in de buurt van Mandalay nog een groot aantal interessante bezienswaardigheden en monumenten, die zeker de moeite waard zijn om te worden bezocht.

Amarapura

Als je in Mandalay bent, mag je de oude hoofdstad Amarapura niet missen, een glorie van het oude Birma. In Pali-taal betekent Amarapura ‘Stad van onsterfelijkheid’ en werd gesticht in 1783 door koning Bodawpaya van de Konbaung-dynastie. Gelegen aan de Ayeyarwady-rivier was het drie keer de hoofdstad van Myanmar voordat koning Mindon de hoofdstad in 1857 naar Mandalay verplaatste. Nu is Amarapura een gemeente van Mandalay als gevolg van de stadsuitbreiding.

Omdat de Brits-Birmaanse oorlog in die tijd de nationale schatkist veel geld kostte werden bijna alle paleizen en stadsmuren afgebroken en de materialen naar Mandalay verplaatst, waardoor er nu nog maar een paar overblijfselen zijn van eens een glorieuze oude hoofdstad. Van het oude Amarapura-paleis zijn alleen de uitkijktoren en het schatkistgebouw overgebleven.

Bijzonder in Amarapura is de U Bein-brug, de langste teakbrug ter wereld (1,2 km) en gebouwd in het midden van de 19e eeuw. De brug trekt het hele jaar door talloze bezoekers, zowel toeristen als Myanmaresen. Het is dan ook een drukte van jewelste op en rond de brug. Veel reizigers bezoeken de brug bij zonsopgang of zonsondergang omdat dan het licht het mooist is om te fotograferen en de silhouetten zich onderscheiden.

Naast de beroemde brug zijn het Mahagandayon-klooster, de Pahtodawgyi-pagode en de Shwe Gu Gyi-pagode bezienswaardigheden. Een belangrijk kenmerk van het charmante stadje Amurapura zijn de vele ateliers waar fraaie kunstwerken worden gemaakt. Er zijn zijdeweverijen, houtsnijwerkplaatsen en bronsgieterijen, die items maken voor de lucratieve souvenirmarkt.

Amarapura
Aerial view from the drone, U Bein bridge crossing that spans the Taungthaman Lake near Amarapura in Myanmar

Inwa (Ava)

Inwa (ook bekend als Ava), de hoofdstad van verschillende koninkrijken tussen de 14e en 19e eeuw, ligt aan de oevers van de rivieren Ayeyarwady en Myitnge. Het is ongeveer 21 km van Mandalay. De geschiedenis van Inwa zie je terug in de vele tempels en andere ruïnes. Bijzonder is hoe tussen de ruïnes het leven van vandaag de dag zijn weg heeft gevonden; je zult de restanten van de koningsstad tussen kleine dorpjes en eindeloze akkers terugvinden.

Inwa werd grotendeels verwoest door de grote aardbeving van 1838. Wat vandaag overblijft zijn de gracht, de beschermende muren, een van de toegangspoorten en de ruïnes van het koninklijk paleis. De uitkijktoren (Nan Myint) van het paleis staat scheef en staat daarom bekend als de ‘scheve toren van Inwa’.

De belangrijkste attracties zijn verder het 19e-eeuwse Maha Aung Mye Bon Zan-klooster (‘Bakstenen Klooster’) en het Bagaya-klooster dat wordt ondersteund door 267 gigantische teakhouten palen die dateren uit 1830. Het klooster staat bekend om zijn complexe houtsnijwerk. Je kunt je rond laten rijden in een paardenkar om de bouwwerken in Inwa te zien.

Maha Aung Mye Bon Zan
Paardenkar Inwa

Sagaing

Gelegen aan de westelijke oevers van de Ayeyarwady-rivier, tegenover Inwa en 21 kilometer ten zuidwesten van Mandalay, is Sagaing een van de oude hoofdsteden van Myanmar en beroemd om zijn vele honderden witte, zilveren en gouden pagodes en kloosters in het heuvelachtige landschap.

Sagaing Hill mag met recht tot de grote religieuze centra van Myanmar worden gerekend. De haast 20 kilometer lange strook heuvels langs de oever van de rivier vormt een aaneenschakeling van boeddhistische kloosters, pagodes en religieuze complexen. Het is een belangrijke plaats voor boeddhistische studie en meditatie. Het gebied is een thuis voor duizenden nonnen en monniken in de talloze kloosters.

Wat in de veertiende eeuw nog de hoofdstad van het gelijknamige koninkrijk was, is tegenwoordig een van de belangrijkste religieuze, historische en culturele centra van Myanmar. De met tempels en kloosters bezaaide heuvels geven een goede indruk van het Myanmar van toen en nu. Talloze tempels en kloosters kun je hier vinden, de een nog mooier dan de ander. Tijdens een bezoek krijg je een kijkje in de ziel van het boeddhisme.

Al vanaf de brug of boot kun je de heuvel met de ontelbare gouden koepels in volle glorie bewonderen. Sagaing Hill is bezaaid met kloosters en pagodes en lijkt daarmee één groot boeddhistisch centrum te zijn. De hoeveelheid moois op Sagaing Hill is haast niet te tellen. Breng een bezoek aan enkele beroemde kloosters op de heuvel, maar zeker ook aan de Soon Oo Pon Nya Shin-pagode en de U Min Thonze-pagode.

De Soon Oo Pon Nya Shin-pagode, is verbonden door een reeks overdekte trappen die naar de 240 meter hoge heuvel leiden. Het wordt beschouwd als de meest indrukwekkende pagode en werd gebouwd in 1312. Een enorm Boeddhabeeld domineert de hal. Zijn gouden gewaden en troon zijn omgeven door schitterende jadekleurige tegels langs de muren en het plafond. En ook het uitzicht over Sagaing valt hier niet tegen.

De U Min Thonze-pagode is een van de meest opvallende complexen op de top van de heuvel. U min betekent grotten en Thonze betekent dertig. Er zijn dertig ingangen ontworpen om de indruk te wekken van grotten, vandaar de naam U Min Thonze. Deze pagode bestaat uit 45 prachtige vergulde Boeddha-afbeeldingen in een halvemaanvormige zuilengalerij. Elk Boeddhabeeld is uniek, in verschillende maten en gezichtsuitdrukkingen. Een uitzonderlijk mooie pagode!

Sagaing Hill
U Min Thonze

Mingun

Een boottocht naar Mingun is een zeer aangename manier om het echte leven van de lokale bevolking langs de rivier te zien. Mingun is een oud stadje stroomopwaarts van de Ayeyarwady-rivier, op ongeveer 11 kilometer van Mandalay. Een bezoek aan Mingun zal vooral in het teken staan van drie beroemde bestemmingen: de Pahtodawgyi-pagode, de Hsinbyume-pagode en de Mingun Bell. Deze bezienswaardigheden maken Mingun een interessante plaats om te bezoeken.

De Mingun Pahtodawgyi is een enorm onafgewerkt monument aan de oevers van de Ayeyarwady-rivier. Met de bouw werd in 1790 begonnen door koning Bodawpaya, maar het project werd in 1797 – om onduidelijke redenen – stilgelegd en daarna nooit meer afgemaakt. Als het monument klaar was, zou het ’s werelds grootste pagode zijn geweest. Zelfs met het onderste derde deel ervan is de onvoltooide pagode een machtig bakstenen gebouw van ongeveer 50 meter hoog en 70 meter breed. Wat een bizar bouwsel moet de stoepa wel niet zijn geweest, als het wel was afgerond!

De Hsinbyume-pagode is een oogverblindend witte tempel. Hij is meer dan 200 jaar oud, maar bijzonder goed bewaard gebleven. Het heeft een unieke bouwstijl vergeleken met de andere pagodes in Myanmar. Aangenomen wordt dat de pagode de perfecte versie is van de legendarische berg Meru – de mythische as in het midden van de boeddhistische kosmos. De pagode bevat zeven concentrische terrassen, die de zeven bergen vertegenwoordigen die oprijzen naar de berg Meru. Sommige van hen bevatten kleine mythische wezens. De top van de pagode stelt de berg Meru voor, een gouden torenspits met een Boeddhabeeld.

Een andere bezienswaardigheid is de Mingun Bell. De klok werd in 1808 gegoten om deel uit te gaan maken van de Pahtodawgyi-pagode. De klok weegt 90 ton en heeft een breedte van bijna 5 meter. Vanaf het moment dat de klok werd gegoten tot het jaar 2000, bezat de Mingun Bell het record als de grootste klok ter wereld. In tegenstelling tot veel westerse klokken, heeft de Mingun Bell geen klepel. Om hem te laten luiden wordt met een houten blok op de buitenkant geslagen.

Hsinbyume
Pahtodawgyi

Interesse in een bezoek aan Mandalay? Tijdens onderstaande individuele rondreizen brengt u een bezoek aan deze fascinerende stad.

Rondreis Hoogtepunten van Myanmar – 15 dagen

Ultieme Rondreis Birma – 29 dagen

Rondreis Myanmar en Cambodja – 17 dagen

Attracties in Mandalay

In Mandalay en omgeving hoef je je geen moment te vervelen. Als boeddhistisch en cultureel centrum van Myanmar komen de meeste toeristen voor de tempels, pagodes, kloosters en paleizen. Maar er valt nog veel meer te beleven. LAZOA Travel heeft hieronder de belangrijkste bezienswaardigheden op een rijtje gezet.

Ambachtelijk Mandalay

Myanmar is een prachtig land dat nog steeds een groot deel van zijn tradities, cultuur, kunst en ambachten heeft behouden. Vooral Mandalay, de laatste koninklijke hoofdstad van Birma, is nog steeds rijk aan cultuur en traditioneel handwerk. Tijdens een verblijf in Mandalay kan een bezoek worden gebracht aan werkplaatsen en kan men kennismaken met de overgebleven kunstnijverheid. Mandalay staat bekend om zijn bekwame ambachtslieden.

Traditioneel handwerk wordt onder meer toegepast bij houtsnijwerk, lakwerk, steenhouwen, brons gieten, zijde weven, bladgoud kloppen en pottenbakken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van technieken en hulpmiddelen die al generaties lang worden toegepast. Je zult merken dat er ook heel wat souvenirs te koop zijn: van jade beeldjes tot bronzen Boeddha’s, kleine snuisterijen en producten waar bladgoud in is verwerkt. Bij aankoop kan afdingen zeker geen kwaad, want de prijzen kunnen soms aardig oplopen.

Atumashi-klooster

Het Atumashi-klooster is een van de mooiste gebouwen in Zuidoost-Azië. Gebouwd door koning Mindon in 1857, brandde de oorspronkelijk teakhouten constructie in 1890 af, inclusief een 9 meter hoog Boeddhabeeld. Tijdens de brand verdween ook een diamant van 19,2 karaat, die het Boeddhabeeld sierde. Het monument werd in 1996 herbouwd door de archeologische afdeling van Birma met inzet van veroordeelde gevangenen.

Een bezoek aan dit klooster herinnert aan de schoonheid van de oude religieuze architectuur van Myanmar en de huidige toewijding van zijn bevolking. Hoewel het huidige klooster niet alle spectaculaire schoonheid van het oorspronkelijke gebouw toont, is het een interessante attractie die je niet mag missen tijdens een bezoek aan Mandalay.

Bladgoud kloppen
Atumashi-klooster

Ayeyarwady-rivier

Met een lengte van 2170 kilometer is de Ayeyarwady-rivier (of Irrawaddy-rivier) de grootste rivier in Myanmar en ook de ziel van de inwoners hier. De rivier stroomt door het hart van Myanmar en speelt een cruciale rol als commerciële waterweg tussen economische regio’s en als plaats voor het enorme potentieel voor toerisme. De rivier wordt ook wel de ‘Weg naar Mandalay’ genoemd.

De Ayeyarwady-rivier stroomt vanaf de bergen van de Hengdun Shan in het noorden van Myanmar naar de Andamanse Zee in het zuiden. Een aanzienlijk deel van de goederen, rijst en voedsel wordt over de rivier vervoerd via een complex systeem aan kanalen. Rivierwater wordt ook gebruikt om de uitgestrekte rijstvelden en vruchtbare grond in Myanmar te irrigeren.

Toeristen kunnen eventueel een ontspannen cruise over de rivier maken. Over de hele lengte van de rivier liggen tal van zandbanken, eilanden en oases. Vanaf de boot zien bezoekers een ongekend prachtige zonsondergang aan de skyline, vele oude stoepa’s en het dagelijkse leven van de Myanmarese bevolking. Rond Mandalay worden veel boottochten georganiseerd.

Kuthodaw-pagode

De Kuthodaw-pagode ligt aan de voet van Mandalay Hill en is een must voor toeristen om te bezoeken. De pagode werd gebouwd in 1857 door koning Mindon. Het prachtige tempelgebouw is volledig verguld aan de buitenkant, waardoor het de uitstraling krijgt van een massief gouden spektakel. Maar het ware spektakel ligt in de grimmige witte stoepa’s die de hoofdpagode omringen.

De Kuthodaw-pagode bevat het ‘Grootste boek ter wereld’. Stel je geen immens papieren exemplaar voor: het grootste boek ter wereld is een verzameling van 729 marmeren tabletten waarin de hele canon van het Theravada-boeddhisme is gegraveerd. De inscripties zijn van enorme religieuze en sociale betekenis in Azië. Elk tablet (breedte 1 meter en hoogte 1,5 meter) is ondergebracht in kleine stoepa’s, die gerangschikt staan rond de hoofdpagode. Kuthodaw staat sinds 2013 op de Werelderfgoedllijst van UNESCO.

Ayeyarwady
Kuthodaw-pagode

Kyauktawgyi-pagode

De grote trots van de stad Mandalay is de Kyauktawgyi-pagode met het enorme zittende Boeddhabeeld, vervaardigd uit één blok lichtgroen marmer uit de Sagyin-heuvel. Gelegen aan de voet van Mandalay Hill, werd de pagode gebouwd vanaf 1853 en in 1878 voltooid. Het is een replica van de Ananda-tempel in Bagan. Het staat bekend om een 8 meter hoog en 600 ton wegende Boeddha in het midden.

Het verhaal gaat dat het enorme blok marmer werd gewonnen in Sagyin, een gemeente 15 km ten noorden van Mandalay en dat het 10.000 mannen 13 dagen kostte om de steen via de Ayeyarwady-rivier naar de huidige locatie te vervoeren. Het beeld werd ter plaatse uitgehouwen en bekwame ambachtslieden maakten er een prachtig kunstwerk van.

Het festival van Kyauktawgyi Paya, een van de grootste en meest gerespecteerde festivals in Myanmar, wordt normaal gesproken zeven dagen in oktober gehouden en trekt jaarlijks een groot aantal bezoekers. De Kyauktawgyi-pagode, met het grandioze Boeddhabeeld, verdient een echt meesterwerk van de mensheid te zijn.

Maha Aung Mye Bon Zan-klooster

Het Maha Aung Mye Bon Zan-klooster in Inwa is een van de mooist bewaard gebleven voorbeelden van 19e-eeuwse architectuur uit het Konbaung-tijdperk in Myanmar. Het klooster werd in 1822 gebouwd door koningin Me Nu, de vrouw van koning Bagyidaw van de Konbaung-dynastie. Het okergekleurde gebouw is ook bekend als Me Nu Oak Kyaung, of ‘Bakstenen Klooster’.

In tegenstelling tot andere kloosters uit die tijd, die van hout waren gebouwd, werd dit klooster gebouwd met bakstenen, maar wel in de stijl van de houten kloosters. Het heeft meerdere daken en de stucwerkversieringen zien eruit als houtsnijwerk. Binnenin vind je verschillende Boeddha-afbeeldingen. Twee grote Birmese mythologische leeuwen beschermen de ingang.

Het klooster werd in maart 1839 zwaar beschadigd door een reeks aardbevingen die Inwa en de omliggende regio’s trof. In 1873 werd het gerestaureerd door de dochter van Me Nu, Sinphyumashin, en nam het in wezen de vorm aan die het ook vandaag nog heeft. Tegenwoordig wordt het klooster niet meer bewoond, maar wordt het in goede staat gehouden.

Kyauktawgyi-pagode
Mandalay

Mahagandayon-klooster

Dit klooster ligt in Amarapura aan de westelijke oever van het Taungthaman-meer, in de buurt van de beroemde U Bein-brug. Het klooster werd gebouwd rond 1914 en is een wereldberoemd kloostercomplex met een onderwijsinstelling voor monastieke studies. Het klooster staat bekend om zijn strikte naleving van de Vinaya, de boeddhistische kloostercode, en huisvest momenteel meer dan 3000 monniken, waaronder zeer jonge beginners.

Het Mahagandayon-klooster wordt beschouwd als een van de hoogtepunten van deze voormalige hoofdstad. Tijdens de boeddhistische vastentijd komen meer dan 1000 monniken van over de hele wereld samen in het klooster en creëren een heilige sfeer van het boeddhisme in Amarapura. Bezoekers kunnen ’s ochtends getuige zijn van het traditionele aalmoesritueel. Door monniken, gekleed in rode gewaden en een grote zwarte kom in de hand, wordt eten ingezameld.

Het Mahagandayon-klooster is een van de grootste en beroemdste kloosters in Myanmar. Bezoekers die naar Mahagandayon komen, zullen het pure leven van de monniken ervaren en meer leren over het boeddhisme.

Mahamuni-pagode

De Mahamuni-pagode (ook bekend als de Maha Myat Muni-pagode) ligt ten zuidwesten van Mandalay en is de meest vereerde bedevaartbestemming in Myanmar. Het hoogtepunt van deze pagode is het 3,82 meter hoge bronzen beeld van Boeddha met een gewicht van 6,5 ton en een kroon versierd met diamanten, robijnen en saffieren. Het beeld is bedekt met een dikke laag bladgoud van ongeveer 15 centimeter dat in de loop der jaren door gelovigen is aangebracht.

Elke ochtend om 04.00 uur moeten boeddhistische toegewijden, pelgrims en monniken een heilig ritueel uitvoeren: het gezicht van de Boeddha wassen met geurend water, gebruik makend van nieuwe handdoeken en tanden poetsen met tandenborstels van de neemboom. Daarna pas wordt geknield om te bidden of om op de troon te gaan om bladgoud op het beeld aan te brengen. Mahamuni-pagode is het gouden symbool van Mandalay.

Mandalay
Mahamuni-pagode

Mandalay Royal Palace

Toen koning Mindon in 1857 Mandalay stichtte, gaf hij opdracht tot de bouw van een nieuw koninklijk paleis, genaamd Mya Nan San Kyaw. Het oude, volledig teakhouten, koninklijk paleis in de voormalige hoofdstad Amarapura werd ontmanteld, naar Mandalay vervoerd en daar weer opgebouwd.

Het paleis is gelegen op een vierkante citadel, omgeven door vier 2 km lange muren met 48 torentjes en 12 poorten, één voor elk sterrenbeeld. Rondom de citadel ligt een 60 meter brede gracht met verschillende bruggen. Het complex omvat onder meer audiëntiezalen, troonzalen, een klooster, een uitkijktoren, een gerechtsgebouw en een bibliotheek.

In 1885, tijdens het bewind van koning Thibaw, namen de Britten Mandalay in, waarmee de Konbaung-dynastie werd beëindigd. Het paleis werd geplunderd en omgevormd tot fort voor het Britse leger. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het paleis na een bombardement grotendeels verwoest. In de jaren 90 werd het paleis herbouwd volgens het oorspronkelijke ontwerp, maar gedeeltelijk met gebruik van moderne materialen als beton.

Shwe In Bin-klooster

Shwe In Bin-klooster is een van de meest aantrekkelijke kloosters in Mandalay. Gebouwd in de traditie van de Birmese teakarchitectuur, is het een van de weinige gebouwen die de tand des tijds hebben doorstaan. Gebouwd in 1895, in opdracht van een paar rijke Chinese jadehandelaren, bestaat het klooster uit vele indrukwekkende houtsnijwerken en bevat het ook een aantal fraaie kunstwerken.

Het houten kloostergebouw is een van de oudste in het land. Het teakhout, de palenconstructie onder het hoofdgebouw en het houtsnijwerk nodigen uit tot een bezoekje aan het klooster. Neem de tijd en wandel ook over het terrein. Naast de kleinere pagodes zijn er smalle straatjes waar de woonverblijven van de monniken zich bevinden. Het Shwe In Bin-klooster is een rustige, mooie en interessante plek voor bezoekers.

Shwe Kyin-klooster

Het Shwe Kyin-klooster is een van de meest vredige en mooiste kloosters in Myanmar. Het klooster is gemaakt van teakhout. De monniken die hier leven respecteren en gehoorzamen Boeddha’s wetten. Ze zijn zeer streng en volgen een strikte discipline. Het klooster, dat zich in een rustige omgeving bevindt, is ook populair vanwege de meditatiegrotten, waarvan sommige teruggaan tot in de oudheid.

Voor een echte spirituele ervaring is het magisch om het Shwe Kyin-klooster ’s avonds te bezoeken, nadat de zon onder is, om getuige te zijn van het zingen van de monniken. Het avondgebed begint met een gong, gevolgd door een processie van fotogenieke monniken. Je kunt er lang of zo kort blijven als je wilt, maar wees erop voorbereid dat je helemaal in de ban raakt van het gezang.

Mandalay Royal Palace
Shwe In Bin-klooster

Shwenandaw-klooster

Het Shwenandaw (of Gouden Paleis-klooster) trekt bezoekers vanwege zijn oude mystieke schoonheid en historische waarde. Het klooster, halverwege de negentiende eeuw volledig opgetrokken uit teakhout, is een van de weinige overblijfselen die typerend zijn voor de houten architectuur van het oude Birma. Het maakte aanvankelijk deel uit van het paleiscomplex van Amarapura en werd verplaatst naar Mandalay om de verblijfplaats van koning Mindon te worden.

Dit oude klooster is een echt meesterwerk van hout met vier verdiepingen, die naar boven toe smaller worden. Het dak, de muren en de balustrades zijn uitbundig versierd met prachtige sculpturen in hout of marmer, die dansende figuren, bloemmotieven en legendarische dieren zoals slangachtige draken illustreren, een denkbeeldige mascotte die veel voorkomt in Aziatische tempels.

Binnen in het klooster staan veel vergulde en glasmozaïek houten kasten waarin boeddhistische geschriften zijn opgeslagen, die op palmbladen en perkament zijn geschreven. De grote zaal is het meest indrukwekkend met gigantische teakhouten pilaren, het imposante plafond, de kopie van de leeuwentroon en het te aanbidden Boeddhabeeld. De bezoeker wordt meegenomen in de geschiedenis van de oude Birma-architectuur.

U Bein-brug

De U Bein-brug is de langste teakhouten voetgangersbrug ter wereld, met een lengte van 1,2 kilometer over het ondiepe Taungthaman-meer. De brug in Amarapura werd gebouwd in de periode 1849-1851 van teakhouten planken en palen uit het verlaten koninklijk paleis in Inwa (Ava). Het is een symbolische site en kent een lange geschiedenis. Voor monniken en de lokale bevolking is het een belangrijke route voor woon-werkverkeer.

De U Bein-brug is gebouwd met meer dan 1000 teakhouten pijlers en de meeste daarvan zijn nog steeds aanwezig. Enkele pijlers zijn in de loop van de jaren vervangen door betonnen exemplaren om de constructie te versterken. Van veraf is de brug net een lang, met hout geplaveid smal pad dat op de rivier drijft.

De U Bein-brug is een van de meest romantische en interessante attracties. Voor de lokale bevolking is het een ontmoetingsplaats en je ziet dan ook drommen mensen over de brug flaneren. Het beste kan de brug bezocht worden bij zonsondergang voor sprookjesachtige plaatjes. Je kunt ook een bootje huren om de brug vanaf het water te bewonderen en te genieten van het prachtige landschap rond het Taungthaman-meer.

Mandalay
U Bein

Yandabo Village

Yandabo is een dorp aan de oever van de Ayeyarwady-rivier, in de buurt van Mandalay, waar het ‘Verdrag van Yandabo’ (dat de eerste Anglo-Birmese Oorlog beëindigde) op 24 februari 1826 werd ondertekend. Het is ook een bekende bestemming voor het maken van prachtige aardewerk potten, die vervaardigd worden van rivierklei.

Voor de dorpelingen van Yandabo is het maken van aardewerk van fundamenteel belang om water en voedselvoorraden op te slaan. Eén pottenbakker kan wel 30 tot 50 potten per dag maken. Toeristen kunnen het dorp bezoeken en de ambachtslieden aan het werk zien.

Zegyo-markt

Gelegen in het hart van de stad en gebouwd tijdens het bewind van koning Mindon, is de Zegyo-markt de oudste en grootste winkelmarkt in Mandalay. In het Birmees betekent Zegyo ‘lage prijs’. Of de prijzen echt laag zijn of niet, is moeilijk te beantwoorden. Dit is echter de markt waar goederen en producten uit heel Myanmar, maar ook uit India, China en Thailand worden verkocht.

Producten zijn hier te vinden met de kwaliteit die overeenkomt met de prijs: van kruiden, eten, fruit, stoffen en gebruiksvoorwerpen tot artikelen zoals ambachtelijk handwerk, edelstenen en sieraden. Myanmar staat bekend als ‘Het Gouden Land’, dus het is niet moeilijk om bladgoud en vergulde souvenirs te kopen in juwelierszaken langs de markt. Toeristen komen niet alleen naar de markt om te winkelen tegen redelijke prijzen, maar ook om getuige te zijn van het leven van de lokale bevolking.

Mandalay
Mandalay

Interesse in een bezoek aan Mandalay? Tijdens onderstaande individuele rondreizen brengt u een bezoek aan deze fascinerende stad.

Rondreis Hoogtepunten van Myanmar – 15 dagen

Ultieme Rondreis Birma – 29 dagen

Rondreis Myanmar en Cambodja – 17 dagen