Reisinformatie & Tips

Maleisië

REISINFORMATIE & TIPS MALEISIË

Op deze pagina treft u nuttige informatie en tips aan die van pas kunnen komen voor uw reis náár en verblijf ín Maleisië. Onze informatie zal niet voldoende zijn om al uw vragen te kunnen beantwoorden. Raadpleeg daarom ook de vele Maleisië blog- en websites voor nog meer info. Ook zijn er goede reisgidsen in de boekhandel verkrijgbaar. In Maleisië kunt u op steun van de gids rekenen.

Een vakantie begint met een goede voorbereiding en brengt u alvast in de stemming voor een bezoek aan dit schitterende land!

Tips Maleisië

REISINFORMATIE & TIPS MALEISIË

Hoofdstad: Kuala Lumpur
Aantal inwoners: ca. 32 miljoen
Oppervlakte: 330.290 km²  (8 keer Nederland)
Regeringsvorm: Constitutionele monarchie
Taal: Maleis, Engels
Klimaat: Tropisch moessonklimaat
Religie: Islam, boeddhisme, taoïsme, hindoeïsme, christendom
Tijdsverschil: Zomer 6 uur later, winter 7 uur later
Munteenheid: Ringgit (MYR)
Elektriciteit: 240 volt

Bij aankomst in het hotel is het verstandig om niet de hele dag te gaan slapen. Het duurt dan langer voordat u geacclimatiseerd bent. Beter is om het rustig aan te doen en ’s avonds vroeg naar bed te gaan. De volgende dag bent u dan al aan het tijdsverschil gewend.

Begin rustig met eten. Vergeet niet dat u een vermoeiende reis achter de rug heeft en dat u in de tropen bent. Uw lichaam moet daar eventjes aan wennen. Begin ook niet meteen met ijskoud(e) cola of bier. Neem liever een kopje warme thee. Dat helpt ook tegen de dorst en doet in ieder geval geen aanslag op uw maag. En let vooral goed op met de zon!

Neem niet teveel kleding mee op reis. Kleding laten wassen kan in bijna elk hotel. Bovendien kunt u overal goedkoop kleding kopen. Verstandig is het om in de (mini)bus/auto een trui mee te nemen in verband met de airco.

In de aankomsthal van de luchthaven in Kuala Lumpur wordt u opgewacht door onze vertegenwoordiger, herkenbaar aan een bordje met uw naam of LAZOA Travel erop. Daarna volgt transfer naar uw hotel.

Besef goed dat u naar een land reist waar men andere wetten, regels en gebruiken kent. Probeer daar met zoveel mogelijk respect mee om te gaan. Maleisiërs vormen een beleefd, bescheiden en zeer vriendelijk volk. Gedraag u daarom ook beleefd en vriendelijk.

Zeker niet compleet, maar houdt u in ieder geval aan de volgende regels:

  • Het hoofd wordt als het belangrijkste deel van het lichaam beschouwd, aangezien de ziel daarin huist. Raak daarom nooit iemands hoofd aan (ook niet van kinderen).
  • Er gelden geen strikte kledingvoorschriften in Maleisië, maar al te bloot wordt niet erg op prijs gesteld, net als topless of naakt zonnebaden.
  • Knuffelen en kussen in het openbaar wordt als ongepast beschouwd.
  • Draag gepaste kleding bij een bezoek aan paleizen, moskeeën of tempels. De kleding dient armen, benen en schouders te bedekken. Draag geen hoofddeksel en schoenen bij het naar binnen gaan.
  • In Maleisië worden de voeten als minderwaardig beschouwd. Voorkom daarom dat uw voeten of voetzolen naar iemand of naar een Boeddhabeeld wijzen. 
  • E-sigaretten zijn verboden. Om problemen te voorkomen kunt u ze beter thuis laten.

> Reisinformatie & Tips Maleisië

Bellen:
Het internationale toegangsnummer in Maleisië is +60. Het landennummer van Nederland is +31. Bellen naar Nederland kies dan: 00 31 – netnummer zonder nul – abonneenummer. 

Het gebruik van een mobiele telefoon in Maleisië is over het algemeen geen probleem, maar in afgelegen gebieden kan het bereik minder zijn. U kunt gebruik maken van een Nederlandse provider, maar dat is vaak erg prijzig. Een overzicht van de belkosten per provider vindt u op: www.bellen.com (keuze Buitenland). Sommige providers bieden voordeelbundels aan voor reizen in de wereld.

Een stuk voordeliger is het kopen van een lokale simkaart in Maleisië. Deze kaarten zijn erg goedkoop en al verkrijgbaar op de luchthaven en in de grote(re) steden bij belwinkels, kiosken en supermarkten. Hotlink, Celcom en Digi zijn populaire providers van prepaid simkaarten. Vraag of de verkoper de simkaart wil installeren. Kijk eens op internet wat de mogelijkheden zijn voor het gebruik van simkaarten voor uw mobiele telefoon in Maleisië.

Het gebruik van een smartphone is tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld. Bellen, internetten, whatsappen en skypen. Wat is er allemaal niet mogelijk? Het is de ultieme reisgids die je altijd op zak hebt.

Internet:
Zeker in de grote steden zijn volop internetmogelijkheden, maar ook in de kleinste gehuchten  komt u internetcafés tegen. Internet is een goedkope manier om contact te onderhouden met het thuisfront. Veel hotels, restaurants en cafés bieden hun klanten gratis WiFi aan, wat erg handig is als je een eigen laptop of smartphone bij je hebt. In afgelegen gebieden kan er minder goed internetbereik zijn.

Invoer in Maleisië:
Als toerist mag je 200 sigaretten of 50 sigaren of 225 gram tabak invoeren. Invoer van 1 liter sterke drank is ook toegestaan. Ook goederen voor persoonlijk gebruik of geschenken tot een waarde van 400 ringgit. Als u meer dan 30.000 ringgit, of vreemde valuta met een tegenwaarde van US$ 10.000 of meer, wilt in- of uitvoeren dan moet u dat bij de Maleisische douane aangeven.

Invoer in Nederland (EU):
Als u met het vliegtuig of per boot vanuit een land buiten de EU naar de Europese Unie reist, mag u voor maximaal € 430 per persoon belastingvrij goederen invoeren. Boven dit bedrag moet u belasting betalen. Het is streng verboden om producten van beschermde plant- en diersoorten in Nederland in te voeren. 

TIP! Meer informatie over in- en uitvoerbepalingen vindt u op de handige ‘Douane reizen app’. Deze is te downloaden in de appstore van Apple of Google Play.

> Reisinformatie & Tips Maleisië

De netspanning is in Maleisië 240 volt. Er worden stopcontacten gebruikt, die niet altijd geschikt zijn voor Nederlandse stekkers. Neem dan ook voor alle zekerheid een wereldstekker mee. Check hier uw voltage en type stekker voor Maleisië: www.wereldstopcontacten.nl.

> Reisinformatie & Tips Maleisië

De Maleisische keuken is verfijnd en heerlijk en is een smakelijke mix van Maleisische, Chinese en Indiase invloeden. Een Maleisische maaltijd draait altijd om rijst, vergezeld van curry’s, gebakken kip of vis, groentegerechten en sambal. De meest populaire schotel is die met saté: heerlijk geroosterde spiesen van gemarineerde kip, rundvlees of schapenvlees gedoopt in pindasaus. Een andere culinaire favoriet is Ikan Bakar: vis bedekt met chilisaus en gegrild in folie boven een open vuur. Als aanvulling op de menu’s: Nasi Lemak, rijst gekookt in kokosmelk en geserveerd met ansjovis, ei, geroosterde pinda’s en donkere chilisaus.

Wat de drankjes betreft kunt u gaan voor: bier, koffie, thee, mineraalwater en vruchtensappen. Alcohol is wat moeilijker verkrijgbaar. Let op: drink alleen water uit flesjes en mijd ijsblokjes!

Fooien zijn niet verplicht maar worden zeer op prijs gesteld. Gidsen, chauffeurs, obers, kamermeisjes en kruiers verwachten allemaal een fooi. Een fooi is dan ook een vorm van waardering. Het is handig om ervoor te zorgen dat u steeds wat kleinere biljetten bij de hand heeft. Uiteraard kunt u naar eigen goeddunken fooien geven. Restaurants en hotels voegen gewoonlijk 10% overheids- en 5% bedieningstoeslag aan de rekening toe, dus controleer goed of u de fooi niet dubbel betaalt.

> Reisinformatie & Tips Maleisië

Fotograferen/filmen is in Maleisië doorgaans geen probleem. De kleurrijke bevolking, prachtige landschappen, markten: u kunt hier naar hartenlust fotograferen. Wilt u de lokale bevolking op de foto zetten, vraag dan eerst om toestemming. Niet alle mensen stellen het op prijs gefotografeerd te worden, of vragen er geld voor. Het is niet toegestaan militaire objecten, luchthavens e.d. te fotograferen.

Hoewel film- en fotomateriaal in toeristische gebieden goed verkrijgbaar is, adviseren wij u toch om voldoende films, geheugenkaartjes, batterijen e.d. van huis mee te nemen. Bewaar uw apparatuur op een koele plek i.v.m. de hitte en houd rekening met de luchtvochtigheid.

De Maleisische munteenheid is de RINGGIT (MYR). Er zijn munten van 5, 10, 20 en 50 sen en biljetten van 1, 5, 10, 20, 50 en 100 ringgit in omloop. De munteenheid wordt ook wel de Maleisische dollar genoemd. Biljetten van 100 ringgit worden niet overal geaccepteerd, omdat niet altijd voldoende wisselgeld voorradig is. Zorg er dus voor dat u voldoende kleine coupures op zak heeft.

Voor 10 euro ontvangt u ongeveer 46 ringgit en voor US$ 10 ongeveer 40 ringgit. De koers kan fluctueren, dus kijk voor de actuele koers op:  www.oanda.com/currency/converter.

Contant geld:
Neem naast een bankpas en een creditcard ook voldoende contant geld mee in euro’s of Amerikaanse dollars, voor het geval dat geldopname (pinnen) niet mogelijk is. Neem uitsluitend onbeschadigde of nieuwe bankbiljetten mee, omdat gescheurde, gekreukte en beduimelde exemplaren mogelijk niet worden geaccepteerd. Geld kunt u wisselen bij banken, wisselkantoren en veelal bij recepties van hotels. Al bij aankomst op het vliegveld in Kuala Lumpur kunt u geld (ringgit) opnemen.

Pinnen:
Geld opnemen kan in Maleisië met uw Nederlandse pinpas op veel plaatsen, zeker in de grote(re) steden. Zorg er wel voor dat u vooraf ‘wereldwijd pinnen’ bij uw bank heeft aangezet! Probeer het aantal transacties zoveel mogelijk te beperken; dat scheelt in de transactiekosten. Het aanbod van pinautomaten in afgelegen gebieden of eilanden is beperkt of nihil. Zorg dan ook voor voldoende contant geld, zodat u niet zonder komt te zitten.

Geld wisselen/wisselkantoren:
Eurobiljetten en Amerikaanse dollars kunt u probleemloos omwisselen bij banken, wisselkantoren en recepties van hotels. Wisselkantoren bieden doorgaans de beste koers. Neem een paspoort mee als u geld gaat wisselen. Het verdient aanbeveling alleen geld te wisselen bij banken of officiële wisselkantoren.

Creditcards:
Internationale creditcards – zoals VISA en Mastercard – kunnen over het algemeen als betaalmiddel worden gebruikt in hotels, grote winkelcentra en duurdere restaurants. Verder is het gebruik van creditcards vaak gelimiteerd, zorg er dus voor dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft. Gebruik de creditcard zo min mogelijk en pas als het echt nodig is geld op te nemen of met de kaart te betalen. Het gebruik ervan is erg onvoordelig door de hoge transactiekosten.

Opgelet! Als u gebruik maakt van uw pinpas of creditcard let dan goed op dat u uw kaart niet uit het oog verliest. Voorzichtig omgaan met betaalkaarten kan heel wat problemen voorkomen.

De banken in Maleisië zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09.30 tot 16.00 uur en op zaterdag van 09.30 tot 11.30 uur. Wisselkantoren hebben over het algemeen ruimere openingstijden.

> Reisinformatie & Tips Maleisië

Maleisië is een echt winkelparadijs. De hoofdstad Kuala Lumpur telt meer dan 20 megagrote shopping malls, waarvan de meeste geconcentreerd zijn in de ‘Gouden Driehoek’.

U kunt hier terecht voor de laatste mode en goedkope elektronica, maar ook voor elegante Maleisische kleding en handwerken. De beste steden om te winkelen zijn Kuala Lumpur, Penang en Langkawi. Traditioneel handgemaakte voorwerpen vindt u in Malakka en aan de oostkust van Maleisië. Bezoekers kunnen belastingvrij winkelen op de eilanden Langkawi, Tioman en Labuan. ‘Shop till you drop!’.

Maleisië heeft ook veel traditionele markten, waar aan souvenirs heel wat te koop wordt aangeboden. Het zal dan ook niet moeilijk zijn een mooi souvenir voor thuis te kopen. Batik, aardewerk, T-shirts, beschilderde tegels, traditionele poppen en koperwaren zijn beste koopjes. Ook als je niet zo van het shoppen bent, is het altijd leuk een kijkje op de markt te nemen.

Houdt u aan de douanevoorschriften m.b.t. het invoeren van producten uit Maleisië en pas op met ‘imitatie merkartikelen’. Meer informatie over in- en uitvoerrechten vindt u op de handige ‘Douane reizen app’. Deze is te downloaden in de appstore van Apple of Google Play.

Wat u mee moet nemen aan kleding en schoeisel, is afhankelijk van het gebied in Maleisië dat u bezoekt en in welke tijd van het jaar u reist. Gezien de warmte en luchtvochtigheid is luchtige (katoenen) kleding aan te bevelen. Vrijetijdskleding wordt in hotels, restaurants, nachtclubs e.d. doorgaans toegestaan. Bovendien beschikken vrijwel alle goede hotels over een snel werkende wasserij en kunt u goedkoop kleding aanschaffen.

Reist u naar hoger gelegen gebieden zoals de Cameron Highlands en trekt u de bergen in, dan kunnen wij u een trui en jack adviseren. Neem ook een lichte regenjas en paraplu mee, want er kan nog weleens een (flinke) regenbui vallen. Bij een tocht door de jungle wordt geadviseerd een lange broek te dragen in verband met insectenbeten.

Bij een bezoek aan paleizen, moskeeën of tempels wordt aangeraden om kleding te dragen die je armen, benen en schouders bedekken. Zomerse kleding wordt wel toegestaan, mits niet te kort of te bloot. Een paar comfortabele wandelschoenen komen van pas als u van plan bent veel te gaan lopen. Voor het strand zijn een paar slippers of sandalen geen overbodige luxe.

> Reisinformatie & Tips Maleisië

Klimaat:
Het klimaat in Maleisië en Maleisisch Borneo is tropisch, met een hoge luchtvochtigheid. Temperaturen blijven het gehele jaar door rond de 30º C. Geen enkel gedeelte van het land kent een uitgesproken droogseizoen. Iedere dag is er wel kans op een (flinke) bui, al is deze meestal kortstondig en aan het einde van de dag.

Maleisië kan wat betreft regenseizoenen worden ingedeeld in 3 verschillende regio’s, namelijk:

  • West-Maleisië: De meeste regen valt in de maanden september t/m december. Beste reistijd het gehele jaar door.
  • Oost-Maleisië: Hier is sprake van een echt regenseizoen. Deze loopt van oktober t/m maart. Beste reistijd april t/m september.
  • Maleisisch Borneo: Natste periode medio oktober t/m maart. Beste reistijd april t/m september.

Niets is veranderlijker dan het weer, zelfs in Maleisië. In een land met een tropisch klimaat is het nooit exact te voorspellen op welke momenten van het jaar regen kan worden verwacht. En waar regen wordt verwacht schijnt vaak de zon en andersom. Als er regen valt, is het vaak een (hevige) bui van korte duur.

Het klimaat kan in de verschillende delen van Maleisië sterk verschillen. Kijk voor meer informatie op: klimaatinfo.nl/maleisie.

Beste reistijd:
Pin je niet teveel vast op de seizoenen, omdat ieder seizoen naast nadelen ook voordelen kent. Er zijn reizigers die bijvoorbeeld bewust kiezen voor het regenseizoen. Het regent immers zelden de hele dag, de reizen zijn goedkoper en het is minder druk. Als je goed tegen de hitte kunt of aan zee verblijft (verkoelend zeebriesje) dan is zelfs het warme seizoen een optie.

Budget en persoonlijke voorkeur kunnen bepalend zijn voor de beste reistijd in Maleisië.

Indien u geneesmiddelen gebruikt is het verstandig om deze in ruime mate mee te nemen. Berg deze op in uw handbagage. Neem de originele verpakking mee en vraag uw (huis)arts om een medisch paspoort of een verklaring (in het Engels) met informatie over uw aandoening en medicijnen. In geval van nood kunt u dan snel geholpen worden. Mocht u medicijnen moeten kopen, controleer dan wel de houdbaarheidsdatum. Ook is het verstandig een EHBO-set voor kleine ongemakken mee te nemen.

Opgelet! Sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet en daarvoor heeft u een verklaring nodig. Informeer bij uw apotheek of (huis)arts of dat voor u van toepassing is. Op www.hetcak.nl is te lezen hoe de verklaring aangevraagd kan worden. Meenemen van deze middelen zonder verklaring is strafbaar.

> Reisinformatie & Tips Maleisië

Paspoort:
Voor een bezoek aan Maleisië heeft u een geldig paspoort nodig dat bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn. Ook moet het paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina. Kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. U bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het bezitten van de juiste reisdocumenten. 

Visum:
Een visum is niet nodig als u maximaal 90 dagen in Maleisië verblijft. Bij aankomst op de luchthaven krijgt u een toeristenstempel in uw paspoort voor een verblijf van maximaal 90 dagen. Op verzoek moet u bij de douane van Maleisië wel een retour- of doorreisticket kunnen tonen.

TIP! Maak een digitaal dossier aan. Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Zo heb je, ingeval van diefstal of verlies tijdens de reis, altijd kopieën van je belangrijke papieren achter de hand.

Ga nooit op reis zonder een goede reisverzekering. Reizen en op vakantie gaan doet u voor uw plezier. Het zal je maar gebeuren: bagage gestolen, ziek worden of in een ziekenhuis belanden. Daar zit u echt niet op te wachten. Mocht er onverhoopt toch iets vervelends gebeuren, dan bent u met een goede reisverzekering van ALLIANZ Global Assistance beschermd tegen de eventuele gevolgen. Desgewenst kunt u hier een reis- en/of annuleringsverzekering afsluiten.

> Reisinformatie & Tips Maleisië

Het tijdsverschil is met Nederland +7 uur in de winter en +6 uur tijdens de zomer. Dus 12.00 uur ’s middags in Nederland is 19.00 uur in Maleisië (wintertijd). Wilt u de juiste tijd weten kijk dan op: www.dewereldklok.nl/tijd/maleisie

Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie of avontuurlijke reis niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij vaccinatie kunt u zich een hoop ellende besparen. Vaccinaties zijn niet verplicht voor Maleisië maar worden wel sterk aangeraden. Gebruik van een muggenwerend middel met een hoog percentage DEET is zeker te adviseren.

Welke vaccinaties en medicijnen u voor uw reis naar Maleisië precies nodig hebt, laten wij graag aan deskundigen over. Er zijn verschillende medische instanties (waaronder GGD en Meditel) die u kunnen adviseren en uw vaccinatie kunnen verzorgen. Weinig tijd? U kunt zelfs thuis of op het werk gevaccineerd worden. Zie: www.thuisvaccinatie.nl.

TIP! Maak tijdig een afspraak.

Paspoort, vliegticket, geld en bankpassen kunt u het beste opbergen in een kluisje in het hotel. Vrijwel alle hotels beschikken over kluisjes, bij de receptie of op de hotelkamer. Waardevolle sieraden kunt u beter thuislaten.

Waar ter wereld je ook op vakantie gaat, je hebt overal criminelen die het voorzien hebben op toeristen. Hoewel Maleisië een veilige reisbestemming is, dient u toch goed op uw spullen te letten. Vooral als u ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten of op de markt is waakzaamheid geboden.

Wees vooral in de grote steden heel alert op zakkenrollers en tasjesdieven. Het zogenaamde ‘bagsnatchen’, waarbij wordt geprobeerd vanaf een voorbijrijdende brommer een tas, fototoestel of telefoon te stelen, komt regelmatig voor. Let dus te allen tijde goed op!

Het is beter uw paspoort niet af te geven bij verhuurkantoren van auto’s, brommers, fietsen e.d., maar geef een kopie. Je paspoort is je kostbaarste bezit op reis; dat geef je toch niet zomaar af?! Als zich problemen mochten voordoen heeft u dit officiële document in ieder geval nog in uw bezit.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft overigens een interessante website met actuele reisadviezen en artikelen over criminaliteit en veiligheid: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/maleisie.

> Reisinformatie & Tips Maleisië

U wordt geadviseerd 3 uur voor de aangegeven vertrektijd op de luchthaven aanwezig te zijn. Het toegestane maximumgewicht en overige informatie over uw bagage staat op uw vliegticket vermeld. Neem geen scherpe voorwerpen, of voorwerpen die gevaar op kunnen leveren, mee in uw handbagage! Ook voor vloeistoffen gelden strenge regels. Wat u mee mag nemen vindt u op: www.schiphol.nl/nl/pagina/wat-mag-in-handbagage.

Wat de verkeersveiligheid in Maleisië betreft: men rijdt aan de linkerkant en Maleisiërs zijn niet de meest geduldige bestuurders. Er wordt weinig rekening gehouden met voetgangers, dus wees hier voorzichtig.

Het goed ontwikkelde land heeft een geweldige infrastructuur. Goedkoop vervoer in Maleisië bestaat voor toeristen uit de metro (MRT), de skytrain, de bus en de taxi. Tuktuks komt men niet tegen, in Malakka wel riksja’s. Spreek bij taxi’s wel vooraf een vaste prijs af of laat de meter aanzetten. Ook bij het gebruik van riksja’s eerst een prijs afspreken voordat u instapt.

> Reisinformatie & Tips Maleisië

Voor winkels en warenhuizen zijn niet echt vastgestelde tijden aan te geven. Wel zijn de meeste dagelijks geopend van 10.30 uur ’s morgens tot ’s avonds 22.00 uur. De banken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09.30 tot 16.00 uur en op zaterdag van 09.30 tot 11.30 uur. Postkantoren zijn geopend van maandag t/m zaterdag van 08.00 tot 17.00 uur. Aangezien de vrijdag in plaats van de zondag een vrije dag is, kunnen sommige winkels en banken op vrijdag gesloten zijn, met name aan de oostkust.

> Reisinformatie & Tips Maleisië