Machu Picchu - Verloren stad van de Inca’s

Machu Picchu is misschien wel de meest gewilde bestemming in Zuid-Amerika en een onvergetelijke ervaring. Een deel van het wonder van de site, is het mysterie eromheen. De ruïnes werden voor het eerst ontdekt in 1911 door Hiram Bingham, een jonge archeoloog uit Yale die het personage van Indiana Jones inspireerde. De ‘Verloren stad van de Inca’s’ fascineert zowel historici, architecten als toeristen sinds de ruïnes meer dan een eeuw geleden werden blootgelegd.

Machu Picchu torent hoog boven de Urubamba River Valley uit en ligt op ongeveer 80 kilometer van de Inca-hoofdstad Cusco. Dit Peruaanse historische heiligdom is één van de nieuwe wereldwonderen en staat sinds 1983 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Reizen naar deze iconische Inca-site maakt deel uit van het avontuur. Of je nu wandelt of met de trein gaat, reizen naar Machu Picchu zal onvergetelijk zijn.

Machu Picchu
Machu Picchu

Geschiedenis en architectonische kenmerken van Machu Picchu

Gelegen op een steile bergkam in de Cordillera de Vilcabamba van het Andesgebergte, zijn de Machu Picchu-ruïnes de enige overblijfselen van een 15e-eeuwse Inca-citadel. Het oude fort ligt tussen een paar steile bergen met de fraaie namen: Huayna Picchu (Jonge Berg, 2720 m) en Machu Picchu (Oude Berg, 3082 m).

Ongelooflijk, deze pre-columbiaanse site is bijna intact en biedt archeologen belangrijke aanwijzingen over de mensen die daar woonden. Materialen en skeletresten suggereren dat het enorme fort en de omliggende elementen werden gebouwd als fort of als toevluchtsoord voor de Inca-keizer Pachacuti, die regeerde tussen 1438 en 1472. De bouw is waarschijnlijk begonnen rond 1450.

Er zijn aanwijzingen dat het koninklijke landgoed slechts ongeveer 80 jaar bewoond was voordat het werd verlaten. Veel korter dan veel andere historische Inca-locaties. Hoewel het bergachtige oord nooit werd ontdekt door de Spaanse conquistadores, theoretiseren historici dat het verlaten werd vanwege de veroveringen die plaatsvonden in andere delen van het Inca-rijk, of misschien vanwege pokkenepidemieën die rond dezelfde tijd plaatsvonden.

Hoewel de site zo dicht bij Cusco ligt, hebben de Spanjaarden deze nooit ontdekt omdat de locatie een zorgvuldig bewaard geheim was. De steile bergen rond het koninklijk gebied, de stad en de terrastuinen waren de ideale camouflage en dienden als een natuurlijk fort dat potentiële indringers belette de gemeenschap van een afstand te bekijken.

In zijn hoogtijdagen was de site een veilig toevluchtsoord voor Inca-royals. Het was een verdedigbaar fort dat niet gemakkelijk toegankelijk was, iets wat duidelijk zal worden bij een bezoek. Buitenstaanders moesten bruggen oversteken die goed verborgen waren en goed bewaakt werden. De beroemde Inca-grastouwbrug, die de Urubamba-rivier overstak, werd bijvoorbeeld gebruikt en beschermd door het Inca-leger van de keizer, evenals de Tree Trunk-brug ten westen van de site.

De Tree Trunk Bridge verdient een aparte vermelding omdat het in wezen een ophaalbrug was, die werd gebruikt om te voorkomen dat buitenstaanders de berg bereikten. Deze unieke brug overspande een kloof van 6 meter in de uitgehouwen klifrand die als pad diende. De boomstammen die de brug vormden, konden worden verwijderd om te voorkomen dat buitenstaanders binnenvielen, en de strategie was ongelooflijk effectief: er was immers geen andere manier voor ongewenste bezoekers om deze kloof te omzeilen.

Machu Picchu
Trein

Opvallende kenmerken van Machu Picchu

Bij een bezoek aan de site ziet men dat de bouwwerken zijn opgebouwd uit handgesneden grijze, veelhoekige granietstenen in de klassieke Inca-stijl. Veel van de gebouwen in Machu Picchu zijn gereconstrueerd met originele elementen en droge Ashler-metselwerktechnieken, die worden gebruikt door Inca-bouwers. Deze techniek vereiste een nauwkeurige positionering van vreemd gevormde stenen als stukjes uit een legpuzzel, maar zonder cement. Er is geen ruimte tussen de stenen. De ramen en deuren hebben een unieke trapeziumvorm die de stabiliteit vergroot.

In totaal bestaat het complex uit circa 200 gebouwen, elk met een specifiek doel. Tussen de huizen en kleinere bijgebouwen, grotere magazijnen en intrigerende badhuizen vallen drie grote bouwwerken op. Dit zijn de Tempel van de Zon (Torréon), de Intihuatana-steen en de Kamer van de Drie Ramen. Hiervan is Torréon misschien wel het meest indrukwekkend; het is een immense structuur die mogelijk dienst deed als observatorium. Alle drie de belangrijkste structuren op de berg waren opgedragen aan de zonnegod Inti.

Het stedelijke gedeelte van de site is verdeeld in een bovenstad en een benedenstad. De tempels bevinden zich in de bovenstad. Een enorm plein scheidt het ceremoniële deel van de oude citadel van het woongedeelte. De benedenstad werd gebruikt voor meer alledaagse doeleinden. Je vindt er restanten van opslagplaatsen, samen met eenvoudigere huizen die waarschijnlijk werden bewoond door mensen uit de lagere klasse. De hele site beschikt over enorme terrassen. Stenen trappen leiden van het ene niveau naar het volgende. In totaal zijn er meer dan 3000 trappen die de terrassen met elkaar verbinden.

De landbouwsectoren bestaan uit terrasvormige velden met kanalen die voor irrigatie zorgden. Er zijn honderden landbouwterrassen, die je van een afstand kunt zien. Van dichtbij kun je zien dat er ongelooflijk veel werk is gestoken in het maken van de terrassen. Ze werden niet alleen gebouwd om een goede afwatering te bevorderen en erosie tot een minimum te beperken, de rijke bovengrond werd uit de vallei naar beneden gedragen. Al met al beslaat het terrasvormige gebied 12 hectare, die in de Inca-tijden het hele jaar door gewassen leverden.

Granietstenen
Terrassen Machu Pichu

Wat is er nog meer te zien?

Er zijn veel prominente structuren te zien tijdens een bezoek aan Machu Picchu. Een selectie van de bezienswaardigheden, met een korte beschrijving, volgt hieronder:

 • Zonnepoort: ook bekend als Intipunku, was ooit een wachthuis dat een van de belangrijkste ingangen van Machu Picchu markeerde. De stenen behuizing heeft grote ramen en deuropeningen en had ooit een rieten dak.
 • Royalty-gebied: sector voor de adel die bestaat uit een groep grote huizen boven op een helling; biedt een prachtig uitzicht op de rivier en de vallei ver beneden.
 • Residentie van de Amautas: met zijn roodachtig gekleurde muren.
 • Paleis van de prinses: het Ñusta-paleis met unieke trapeziumvormige kamers.
 • Wachthuis: Guardhouse is een gebouw met drie muren en een open lange zijde dat werd gebruikt voor de bewaking van Machu Picchu. Een van de beste plekken voor een panoramisch uitzicht.
 • Koninklijke graftombe: die werd gebruikt voor offers en andere rituelen, en die is voorzien van een ingewikkeld en fascinerend gewelfd interieur.
 • Inti Mach’ay: een grot die voornamelijk werd gebruikt om het koninklijke feest van de zon te vieren.
 • Intihuatana-steen: een prachtig gebeeldhouwde rots die de Inca’s misschien hebben gebruikt voor astronomische doeleinden, evenals spirituele en religieuze ceremonies.
 • Heilige plein: Sacred Plaza herbergt drie belangrijke gebouwen: de hoofdtempel, de tempel van de drie ramen en het huis van de priester.
 • Tempel van de drie ramen: de hoofdmuur van dit stevige rechthoekige gebouw bevat drie ramen die uitkijken op de bergen rondom Machu Picchu. Elk van de drie vensters vertegenwoordigt één van de Inca-werelden: Uku Pacha, Hanan Pacha en Kay Pacha.
 • Trap van fonteinen: die de inwoners van de citadel van schoon water voorzagen om te drinken en te baden. Het water werd van hoger gelegen zoetwaterbronnen naar beneden geleid. Het liep langs verschillende kanalen naar 16 fonteinen, waarvan de eerste zich in de residentie van de keizer bevond.
Machu Picchu
Machu Picchu

Beste tijd om Machu Picchu te bezoeken

Het is een vraag die vaak gesteld wordt: wanneer is de beste tijd om naar Machu Picchu te gaan? Aangezien er minder kans op regen is, zijn mei tot en met september de meest populaire maanden om Machu Picchu te bezoeken. Dit betekent wel dat deze maanden ook de drukste zijn. Januari en februari zijn het minst populair omdat het de natste maanden zijn en in februari is de Inca Trail gesloten voor restauratie-projecten,

Hoewel januari en februari over het algemeen niet geschikt zijn om te wandelen, kun je de berg toch bezoeken; maar weet gewoon dat je misschien een zeer natte ervaring krijgt. Als je de drukte wilt vermijden en je wilt relatief droog blijven, overweeg dan om Machu Picchu eind april of ergens tussen eind september en begin november te bezoeken. Het subtropisch klimaat op 2430 meter is echter over het algemeen aangenaam.

Machu Picchu – in 2007 uitgeroepen tot één van de nieuwe zeven wereldwonderen – is een van de belangrijkste archeologische centra van Zuid-Amerika en daarmee de meest bezochte toeristische attractie in Peru. Voor een bezoek aan Machu Picchu gelden strikte regels met betrekking tot het aantal bezoekers, bezoektijden, mee te nemen objecten e.d. Deze regels kunnen zomaar wijzigen, maar gidsen zijn op de hoogte van de regels en deze zijn ook op internet beschikbaar.

Interesse in een bezoek aan Machu Picchu? Tijdens onderstaande individuele rondreizen brengt u een bezoek aan dit wereldwonder.

Rondreis Veelzijdig Peru – 17 dagen

Rondreis Hoogtepunten van Peru en Colombia – 18 dagen