Reisinformatie & Tips

Laos

REISINFORMATIE & TIPS LAOS

Op deze pagina treft u nuttige informatie en tips aan die van pas kunnen komen voor uw reis náár en verblijf ín Laos. Onze informatie zal niet voldoende zijn om al uw vragen te kunnen beantwoorden. Raadpleeg daarom ook de vele Laos blog- en websites voor nog meer info. Ook zijn er goede reisgidsen in de boekhandel verkrijgbaar. In Laos kunt u op steun van de gids rekenen.

Een vakantie begint met een goede voorbereiding en brengt u alvast in de stemming voor een bezoek aan dit schitterende land!

Tips Laos

REISINFORMATIE & TIPS LAOS

Hoofdstad: Vientiane
Aantal inwoners: ca. 7,2 miljoen
Oppervlakte: 236.800 km²  (6 keer Nederland)
Regeringsvorm: Republiek
Taal: Laotiaans
Klimaat: Tropisch moessonklimaat
Religie: Boeddhisme (67%), andere godsdiensten (33%)
Tijdsverschil: Zomer 5 uur later, winter 6 uur later
Munteenheid: Kip (LAK)
Elektriciteit: 230 volt

Bij aankomst in het hotel is het verstandig om niet de hele dag te gaan slapen. Het duurt dan langer voordat u geacclimatiseerd bent. Beter is om het rustig aan te doen en ’s avonds vroeg naar bed te gaan. De volgende dag bent u dan al aan het tijdsverschil gewend.

Begin rustig met eten. Vergeet niet dat u een vermoeiende reis achter de rug heeft en dat u in de tropen bent. Uw lichaam moet daar eventjes aan wennen. Begin ook niet meteen met ijskoud(e) cola of bier. Neem liever een kopje warme thee. Dat helpt ook tegen de dorst en doet in ieder geval geen aanslag op uw maag. En let vooral goed op met de zon!

Neem niet teveel kleding mee op reis. Kleding laten wassen kan in bijna elk hotel. Bovendien kunt u overal goedkoop kleding kopen. Verstandig is het om in de (mini)bus/auto een trui mee te nemen in verband met de airco.

In de aankomsthal van de luchthaven​ wordt u opgewacht door onze vertegenwoordiger, herkenbaar aan een bordje met uw naam of LAZOA Travel erop. Daarna volgt transfer naar uw hotel.

Besef goed dat u naar een land reist waar men andere wetten, regels en gebruiken kent. Probeer daar met zoveel mogelijk respect mee om te gaan. Laotianen vormen een beleefd, bescheiden en zeer vriendelijk volk. Gedraag u daarom ook beleefd en vriendelijk.

Zeker niet compleet, maar houdt u in ieder geval aan de volgende regels:

  • Er gelden geen strikte kledingvoorschriften in Laos, maar al te bloot wordt niet op prijs gesteld, net als topless of naakt zonnebaden. Vrouwen moeten altijd hun schouders bedekken, ook bij het zwemmen in rivieren.
  • Zorg dat u gepaste kleding draagt bij een bezoek aan paleizen, moskeeën of tempels. De kleding dient armen, benen en schouders te bedekken. Draag geen hoofddeksel en schoenen bij het naar binnen gaan.
  • In Laos worden de voeten als minderwaardige ledematen beschouwd. Voorkom daarom dat uw voeten of voetzolen naar iemand of naar een Boeddhabeeld wijzen.
  • De Laotiaanse overheid verbiedt seksuele relaties tussen buitenlanders en Laotianen als ze niet getrouwd zijn.
  • Boeddhistische monniken, herkenbaar aan hun oranje gewaden, dienen met eerbied te worden behandeld. U mag een monnik niet aanraken. Maak zonder toestemming ook geen foto’s van monniken.
  • Maak geen foto’s of filmopnamen van militairen, politie of demonstraties. U riskeert arrestatie of zelfs detentie.
  • Koop geen echt antiek of wildlife producten.

> Reisinformatie & Tips Laos

Bellen:
Het internationale toegangsnummer in Laos is +856. Het landennummer van Nederland is +31. Bellen naar Nederland kies dan: 00 31 – netnummer zonder nul – abonneenummer.

Het gebruik van een mobiele telefoon in Laos is over het algemeen geen probleem, maar in afgelegen gebieden kan het bereik minder zijn. U kunt gebruik maken van een Nederlandse provider, maar dat is vaak erg prijzig. Een overzicht van de belkosten per provider vindt u op: www.bellen.com (keuze Buitenland). Sommige providers bieden voordeelbundels aan voor reizen in de wereld.

Een stuk voordeliger is het kopen van een lokale simkaart in Laos. Deze kaarten zijn erg goedkoop en verkrijgbaar bij internetcafés en (bel)winkels. Vraag of de verkoper de simkaart wil installeren. Kijk eens op internet wat de mogelijkheden zijn voor het gebruik van simkaarten voor uw mobiele telefoon in Laos.

Het gebruik van een smartphone is tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld. Bellen, internetten, whatsappen en skypen. Wat is er allemaal niet mogelijk? Het is de ultieme reisgids die je altijd op zak hebt.

Internet:
Zeker in de grote steden zijn volop internetmogelijkheden, maar ook in de kleinste gehuchten komt u internetcafés tegen. Internet is een goedkope manier om contact te onderhouden met het thuisfront. Veel hotels, restaurants en cafés bieden hun klanten gratis WiFi aan, wat erg handig is als je een eigen laptop of smartphone bij je hebt.

Invoer in Laos:
Als toerist mag je 500 sigaretten of 500 gram tabak/sigaren invoeren. Invoer van twee flessen wijn en 1 liter sterke drank is ook toegestaan. Alle antieke artikelen die in andere landen zijn gekocht, moeten bij aankomst in Laos bij de douane worden aangegeven.

Invoer in Nederland (EU):
Als u met het vliegtuig of per boot vanuit een land buiten de EU naar de Europese Unie reist, mag u voor maximaal € 430 per persoon belastingvrij goederen invoeren. Boven dit bedrag moet u belasting betalen. Het is streng verboden om producten van beschermde plant- en diersoorten in Nederland in te voeren.

TIP! Meer informatie over in- en uitvoerbepalingen vindt u op de handige ‘Douane reizen app’. Deze is te downloaden in de appstore van Apple of Google Play.

> Reisinformatie & Tips Laos

De netspanning is in Laos 230 volt. Er worden stopcontacten gebruikt, die niet altijd geschikt zijn voor Nederlandse stekkers. Neem dan ook voor alle zekerheid een wereldstekker mee. Soms is bij de receptie van het hotel een verloopstekker verkrijgbaar. Check hier uw voltage en type stekker voor Laos: www.wereldstopcontacten.nl.

Soms zijn er stroomstoringen, vooral in kleinere plaatsen. De onderbrekingen kunnen van korte tot langere duur zijn. De meeste hotels hebben een noodstroomvoorziening. Het meenemen van een zaklamp, reservebatterijen en een powerbank kunnen wij adviseren.

De Laotiaanse keuken is nauw verwant aan de keuken van de buurlanden Thailand, Vietnam en China, maar heeft (gezien het koloniale verleden) ook Franse invloeden. Kleefrijst, rund- en varkensvlees, eend, kip en riviervis zijn de meest gebruikte ingrediënten. Een traditioneel Laotiaans gerecht is laap, een salade die gemaakt is van fijn gehakt vlees of vis en voorzien van allerlei verse kruiden als mint en koriander.

Wij adviseren om ook eens de echte traditionele gerechten te proberen. Als je goedkoop en lekker wilt eten, dan kun je dat het beste doen bij eetstalletjes op de markten en in kleine restaurantjes. Wil je meer op de culinaire toer, dan zijn er in de belangrijkste toeristencentra specialiteitenrestaurants te vinden, waar je – naast Aziatische hoogstandjes – ook terecht kunt voor westerse en Franse gerechten. Uiteraard zijn er ook pizzeria’s en fastfood restaurants.

Wat de drankjes betreft, kunt u gaan voor: thee, koffie, frisdranken, verse vruchtensappen, kokosmelk of een goedkoop Lao-biertje. Liever iets sterkers? Lao Lao is de lokale sterke drank van het land, nl. een whisky gestookt van rijst of mais. Let op: drink alleen water uit flesjes en mijd ijsblokjes!

> Reisinformatie & Tips Laos

Fooien zijn niet verplicht maar worden zeer op prijs gesteld. Laos is een arm land, de mensen verdienen erg weinig. Gidsen, chauffeurs, obers, kamermeisjes en kruiers verwachten allemaal een fooi. Een fooi is dan ook een vorm van waardering. Het is handig om ervoor te zorgen dat u steeds wat kleinere biljetten bij de hand heeft. Uiteraard kunt u naar eigen goeddunken fooien geven. Bedieningsgeld is bij (dure) restaurants inbegrepen, maar toch wordt een fooi verwacht.

Fotograferen/filmen is in Laos doorgaans geen probleem. De kleurrijke bevolking, prachtige landschappen, historische bouwwerken, markten: u kunt hier naar hartenlust fotograferen. Wilt u de lokale bevolking op de foto zetten, vraag dan eerst om toestemming. Bij sommige attracties moet u extra betalen voor uw (video)camera. Het is niet toegestaan militaire objecten, vliegvelden, bruggen, kazernes e.d. te fotograferen. Maak geen foto’s of filmopnamen van militairen, politie of demonstraties.

Hoewel film- en fotomateriaal in toeristische gebieden goed verkrijgbaar is, adviseren wij u toch om voldoende films, geheugenkaartjes, batterijen e.d. van huis mee te nemen. Bewaar uw apparatuur op een koele plek i.v.m. de hitte en houd rekening met de luchtvochtigheid.

De Laotiaanse munteenheid is de KIP (LAK). De kip kent geen munten. Er zijn biljetten van 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000 kip in omloop.

Voor 10 euro ontvangt u ongeveer 110.000 kip en voor US$ 10 ongeveer 90.000 kip. Dat betekent al gauw een portemonnee vol met briefgeld. De koers kan fluctueren, dus kijk voor de actuele koers op: www.oanda.com/currency/converter.

Contant geld:
Neem naast een bankpas en een creditcard ook voldoende contant geld mee in euro’s of Amerikaanse dollars. Het kan voorkomen dat door storing pinnen niet altijd mogelijk is. Neem uitsluitend onbeschadigde of nieuwe bankbiljetten mee, omdat gescheurde, gekreukte en beduimelde exemplaren mogelijk niet worden geaccepteerd. Geld kunt u wisselen bij banken, wisselkantoren en veelal bij recepties van hotels. Al bij aankomst op het vliegveld kunt u geld (kip) opnemen. Komt u uit Thailand of Vietnam, dan kunt u in grensplaatsen en populaire bestemmingen vaak met Thaise bath en Vietnamese dong betalen.

Pinnen:
Geld opnemen kan in Laos met uw Nederlandse pinpas op veel plaatsen, zeker in de grote(re) steden. Zorg er wel voor dat u vooraf ‘wereldwijd pinnen’ bij uw bank heeft aangezet! Probeer het aantal transacties zoveel mogelijk te beperken; dat scheelt in de transactiekosten. Het aanbod van pinautomaten buiten de grote steden is beperkt. Dus als u buiten de grote steden verblijft, zorg dan vooraf voor voldoende contant geld.

Geld wisselen/wisselkantoren:
Eurobiljetten en Amerikaanse dollars kunt u probleemloos omwisselen bij banken, wisselkantoren en recepties van hotels. Wisselkantoren bieden doorgaans de beste koers. Neem een paspoort mee als u geld gaat wisselen. Het verdient aanbeveling alleen geld te wisselen bij banken of officiële wisselkantoren.

Creditcards:
Internationale creditcards – zoals VISA en Mastercard – kunnen over het algemeen als betaalmiddel worden gebruikt in hotels, grote winkelcentra en duurdere restaurants. Verder is het gebruik van creditcards vaak gelimiteerd, zorg er dus voor dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft. Gebruik de creditcard zo min mogelijk en pas als het echt nodig is geld op te nemen of met de kaart te betalen. Het gebruik ervan is erg onvoordelig door de hoge transactiekosten.

Opgelet! Als u gebruik maakt van uw pinpas of creditcard let dan goed op dat u uw kaart niet uit het oog verliest. Voorzichtig omgaan met betaalkaarten kan heel wat problemen voorkomen.

De banken in Laos zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 15.30 uur. Een enkele bank is open op zaterdagmorgen tot 12.00 uur. Wisselkantoren hebben over het algemeen ruimere openingstijden.

> Reisinformatie & Tips Laos

In Laos staat handenarbeid op een hoog niveau. Vooral op de traditionele markten wordt aan souvenirs heel wat te koop aangeboden. Het zal dan ook niet moeilijk zijn een mooi souvenir voor thuis te kopen. Vooral de markten van Vientiane en Luang Prabang zijn een bezoek waard. Typische souvenirs zijn onder meer zijde, T-shirts, sjaals, zilveren sieraden, gevlochten manden, fijne keramiek en houtsnijwerken. Bij aankoop is het vrijwel altijd mogelijk om af te dingen, maar ook worden wel vaste prijzen gehanteerd.

Grote shopping malls, zoals in andere Zuidoost-Aziatische steden, zul je in Laos niet veel tegenkomen. Vientiane heeft er één: Vientiane Center. U vindt hier winkels, restaurants, cafés, een bioscoop en bowlingcentrum. Men moet het in Laos meer hebben van de (avond) markten, souvenirwinkels en galeries.

Houdt u aan de douanevoorschriften m.b.t. het invoeren van producten uit Laos en pas op met ‘imitatie merkartikelen’. Meer informatie over in- en uitvoeren vindt u op de handige  ‘Douane reizen app’. Deze is te downloaden in de appstore van Apple of Google Play.

Wat u mee moet nemen aan kleding en schoeisel, is afhankelijk van het gebied in Laos dat u bezoekt en in welke tijd van het jaar u reist. Gezien de warmte en luchtvochtigheid is luchtige (katoenen) kleding aan te bevelen. Vrijetijdskleding wordt in hotels, restaurants e.d. doorgaans toegestaan. Bovendien beschikken vrijwel alle goede hotels over een snel werkende wasserij en kunt u goedkoop kleding aanschaffen.

Reist u naar een berggebied in Laos dan kunnen wij u voor de avonduren een trui adviseren. Neem ook een lichte regenjas en paraplu mee, want er kan nog weleens een (flinke) regenbui vallen.

Bij een bezoek aan paleizen, moskeeën of tempels wordt aangeraden om kleding te dragen die je armen, benen en schouders bedekken. Zomerse kleding wordt wel toegestaan, mits niet te kort of te bloot. Een paar comfortabele wandelschoenen komen van pas als u van plan bent veel te gaan lopen.

Klimaat:
Laos is in een tropische zone gelegen, waardoor het bijna het gehele jaar door warm en vochtig is. In het overgrote deel van Laos liggen de temperaturen vrijwel het hele jaar door gemiddeld rond de 30º C. In de berggebieden is het koeler. Het klimaat wordt voor een groot deel bepaald door de zuidwest moesson.

Het klimaat in Laos is in te delen in 3 verschillende seizoenen:

  • Regenseizoen: mei t/m oktober; vaak iedere dag een hevige maar korte regenbui (meestal in de namiddag of avond).
  • Koele seizoen: november t/m februari; weinig tot geen regen en relatief koel.
  • Warme seizoen: maart t/m april; temperaturen rond de 40º C.

Niets is veranderlijker dan het weer, zelfs in Laos. In een land met een tropisch klimaat is het nooit exact te voorspellen op welke momenten van het jaar regen kan worden verwacht. En waar regen wordt verwacht schijnt vaak de zon en andersom. Als er regen valt, is het vaak een (hevige) bui van korte duur.

Het klimaat kan in de verschillende delen van Laos sterk verschillen. Kijk voor meer informatie op: klimaatinfo.nl/laos.

Beste reistijd:
Op basis van bovenstaande informatie zou je kunnen concluderen dat november t/m februari de beste periode is om Laos te bezoeken. Hiermee mijdt u het regenseizoen en de heetste maanden. Toch moet je je niet al teveel vastpinnen op de seizoenen, omdat ieder seizoen naast nadelen ook voordelen kent. Er zijn reizigers die bewust kiezen voor het regenseizoen. Het regent immers zelden de hele dag, de reizen zijn goedkoper en het is minder druk. Als je goed tegen de hitte kunt dan is zelfs het warme seizoen (maart t/m april) een optie.

Budget en persoonlijke voorkeur kunnen bepalend zijn voor de beste reistijd in Laos.

De gezondheidszorg staat in Laos op een laag niveau en geneesmiddelen zijn schaars en slecht verkrijgbaar. Indien u medicijnen gebruikt is het verstandig om deze in ruime mate mee te nemen. Berg deze op in uw handbagage. Neem de originele verpakking mee en vraag uw (huis)arts om een medisch paspoort of een verklaring (in het Engels) met informatie over uw aandoening en medicijnen. In geval van nood kunt u dan snel geholpen worden. Mocht u medicijnen moeten kopen, controleer dan wel de houdbaarheidsdatum. Ook is het verstandig een EHBO-set voor kleine ongemakken mee te nemen.

Opgelet! Sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet en daarvoor heeft u een verklaring nodig. Informeer bij uw apotheek of (huis)arts of dat voor u van toepassing is. Op www.hetcak.nl is te lezen hoe de verklaring aangevraagd kan worden. Meenemen van deze middelen zonder verklaring is strafbaar.

> Reisinformatie & Tips Laos

Paspoort:
Voor een bezoek aan Laos heeft u een geldig paspoort en een visum nodig. Uw paspoort moet bij aankomst in Laos nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Ook moet het paspoort beschikken over 1 lege visumpagina. Kinderen dienen over een eigen paspoort en visum te beschikken. U bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het bezitten van de juiste reisdocumenten.

Visum:
Er is een aantal manieren om een toeristenvisum voor Laos te verkrijgen:

Bij grensovergangen en luchthavens
Bij aankomst over land (bijvoorbeeld vanuit Thailand, Cambodja, Vietnam en China) kunt u een visum regelen bij de (meeste) grensovergangen. Komt u met het vliegtuig, dan kunt u bij aankomst een visum kopen. Dit kan bij de luchthaven van Vientiane, Luang Prabang, Pakse en Savannakhet. Zorg ervoor dat u een recente pasfoto kunt overleggen. Het single entry-visum kost ca. US$ 35 en is maximaal 30 dagen geldig. Verlengen is eventueel mogelijk bij de immigratiedienst in Vientiane.

Via de ambassade
Een tijdrovende optie is een visum aanvragen bij de ambassade. Laos heeft geen ambassade in Nederland, dus u zult hiervoor naar België (Brussel) moeten.

Via een commerciële partij
Elektronisch visum (E-visum)

Om het aanvragen van een visum niet al te ingewikkeld te maken adviseren wij onze reizigers online een e-visum aan te vragen. Het is een eenvoudige procedure, kan in de Nederlandse taal geregeld worden en u hoeft nergens meer aan te denken als u het vliegtuig instapt. Het e-visum (single entry) voor Laos heeft een geldigheidsduur van 30 dagen. Ook kinderen hebben een e-visum nodig.

Voor nadere informatie en procedure voor het aanvragen van een e-visum kunt u gebruik maken van een visumbureau. Kijk hiervoor op internet.

TIP! Maak een digitaal dossier aan. Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Zo heb je, ingeval van diefstal of verlies tijdens de reis, altijd kopieën van je belangrijke papieren achter de hand.

Ga nooit op reis zonder een goede reisverzekering. Reizen en op vakantie gaan doet u voor uw plezier. Het zal je maar gebeuren: bagage gestolen, ziek worden of in een ziekenhuis belanden. Daar zit u echt niet op te wachten. Mocht er onverhoopt toch iets vervelends gebeuren, dan bent u met een goede reisverzekering van ALLIANZ Global Assistance beschermd tegen de eventuele gevolgen. Desgewenst kunt u hier een reis- en/of annuleringsverzekering afsluiten.

> Reisinformatie & Tips Laos

Indien u reist via Bangkok en daar nog enkele dagen verblijft:
Indien u niet direct doorvliegt naar Laos, maar eerst nog een aantal dagen in Bangkok (of elders in Thailand) verblijft, krijgt u in het vliegtuig een ‘Arrival/Departure Card’ voor Thailand uitgereikt, die u al van tevoren in kunt vullen met uw persoonlijke gegevens en bij aankomst op Suvarnabhumi Airport in Bangkok bij de paspoortcontrole moet afgeven. Daar krijgt u een toeristenvisum voor 30 dagen. Opgelet: bewaar uw ‘Departure Card’ goed, deze moet bij een eventueel vertrek uit Thailand weer ingeleverd worden!

Indien u direct doorreist naar Laos:
Bij aankomst in Bangkok volgt u de aanwijzingen ‘Transit passengers’. Begeef u naar de transitzone en vervolgens naar de gate waar u voor de vlucht naar Laos incheckt.

Indien u weer huiswaarts keert via Bangkok:
Verlaat u Laos en gaat u via de airport van Bangkok weer naar huis, dan kunt u daar in het vertrekgedeelte (terminal level 4) inchecken. Bij de paspoortcontrole moet de ‘Departure Card’ weer ingeleverd worden.

> Reisinformatie & Tips Laos

Het tijdsverschil is met Nederland +6 uur in de winter en +5 uur tijdens de zomer. Dus 12.00 uur ’s middags in Nederland is 18.00 uur in Laos (wintertijd). Wilt u de juiste tijd weten kijk dan op: www.dewereldklok.nl/tijd/laos.

> Reisinformatie & Tips Laos

Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie of avontuurlijke reis niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij vaccinatie kunt u zich een hoop ellende besparen. Vaccinaties zijn niet verplicht voor Laos maar worden wel sterk aangeraden. Gebruik van een muggenwerend middel met een hoog percentage DEET is zeker te adviseren.

Welke vaccinaties en medicijnen u voor uw reis naar Laos precies nodig hebt, laten wij graag aan deskundigen over. Er zijn verschillende medische instanties (waaronder GGD en Meditel) die u kunnen adviseren en uw vaccinatie kunnen verzorgen. Weinig tijd? U kunt zelfs thuis of op het werk gevaccineerd worden. Zie: www.thuisvaccinatie.nl.

TIP! Maak tijdig een afspraak.

Paspoort, vliegticket, geld en bankpassen kunt u het beste opbergen in een kluisje in het hotel. Vrijwel alle hotels beschikken over kluisjes, bij de receptie of op de hotelkamer. Waardevolle sieraden kunt u beter thuislaten.

Waar ter wereld je ook op vakantie gaat, je hebt overal criminelen die het voorzien hebben op toeristen. Hoewel Laos een veilige reisbestemming is, dient u toch goed op uw spullen te letten. Vooral als u ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten of op de markt is waakzaamheid geboden.

Wees vooral in de grote steden heel alert op zakkenrollers en tasjesdieven. Helaas blijkt maar al te vaak dat mensen die u aanspreken op straat bijna altijd een bijbedoeling hebben. Let dus te allen tijde goed op! Ga ook niet in zee met zgn. studenten of taxichauffeurs die u naar ‘goedkope’ winkels en restaurants willen brengen. Zij krijgen hoge provisies en u betaalt de hoofdprijs.

In toeristische regio’s bieden sommige restaurants en bars gerechten en drankjes aan die aangeduid worden als ‘happy’ of ‘special’ (zoals een ‘happy pizza’ of een ‘special shake’). Er wordt geadviseerd hier bijzonder waakzaam over te zijn, daar deze gerechten vaak opium, verdovende middelen of andere ingrediënten bevatten.

Het is beter uw paspoort niet af te geven bij verhuurkantoren van auto’s, brommers, fietsen e.d., maar geef een kopie. Je paspoort is je kostbaarste bezit op reis; dat geef je toch niet zomaar af?! Als zich problemen mochten voordoen heeft u dit officiële document in ieder geval nog in uw bezit.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft overigens een interessante website met actuele reisadviezen en artikelen over criminaliteit en veiligheid: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/laos.

U wordt geadviseerd 3 uur voor de aangegeven vertrektijd op de luchthaven aanwezig te zijn. Het toegestane maximumgewicht en overige informatie over uw bagage staat op uw vliegticket vermeld. Neem geen scherpe voorwerpen, of voorwerpen die gevaar op kunnen leveren, mee in uw handbagage! Ook voor vloeistoffen gelden strenge regels. Wat u mee mag nemen vindt u op: www.schiphol.nl/nl/pagina/wat-mag-in-handbagage.

Eerst een waarschuwing! Het verkeer in Laos is een echte heksenketel, wees hier dus super voorzichtig. Zelf gaan rijden raden wij sterk af. Laotianen rijden erg roekeloos en met de verkeersregels neemt men het ook niet zo nauw. Men houdt weinig rekening met (brom)fietsers en wandelaars.

Laat u dus liever rijden. Maak eens gebruik van een tuktuk of moto (motorbike), een leuk en goedkoop vervoermiddel om een stad te gaan verkennen. Wel moet u steeds eerst even onderhandelen over de prijs voor u opstapt. Laat u niet verleiden tot het bezoeken van allerlei ‘goedkope’ winkels.

Taxi’s zijn alleen in de grote steden beschikbaar en u kunt deze het beste vertrouwd regelen bij uw hotel. Ook hier geldt weer: onderhandel over de prijs voordat u vertrekt! Als u het hotel verlaat en de stad ingaat, raden wij u aan om steeds een adreskaartje mee te nemen. Dat is handig als u zich weer door een taxi naar het hotel wilt laten brengen.

> Reisinformatie & Tips Laos

Het is vanuit Nederland niet mogelijk om rechtstreeks naar Laos te vliegen. Er dient altijd een tussenstop gemaakt te worden. Dat kan bijvoorbeeld in Bangkok. Veel reizigers maken van de gelegenheid gebruik om een ‘stop-over’ in de reis op te nemen, zodat zij nog een aantal dagen in Thailand kunnen verblijven. Ook interesse? Informeer dan naar de mogelijkheden bij LAZOA Travel.

> Reisinformatie & Tips Laos

Voor winkels en warenhuizen zijn niet echt vastgestelde tijden aan te geven. Wel zijn de meeste geopend van maandag tot zaterdag tussen 09.00 en 17.00 uur en sommige zijn ook op zondag geopend. De banken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 15.30 uur. Een enkele bank in Vientiane is open op zaterdagmorgen tot 12.00 uur. De meeste postkantoren doordeweeks van 08.00 tot 17.00 uur.

> Reisinformatie & Tips Laos