Khao Yai National Park Thailand

Het Khao Yai National Park is niet alleen het eerste officiële park in Thailand (sinds 1962), maar ook een van de mooiste. Het strekt zich uit over een oppervlakte van 2172 km² en vier provincies: Nakhon Ratchasima (Khorat), Nakhon Nayok, Saraburi en Prachinburi. Het biedt verschillende soorten landschappen: van groenblijvende regen- en droge bossen, mystieke nevelwouden tot indrukwekkende graslanden en berggebieden. Op slechts drie uur rijden van Bangkok is het park net zo populair bij de lokale bevolking als bij toeristen.

Het park met zijn gevarieerde landschap herbergt talloze zoogdieren, vogels, insecten en reptielen: de bekendste zijn waarschijnlijk de bijna 300 wilde olifanten die hier leven, maar ook Indonesische tijgers en zeldzame bantengs. In totaal zijn er 72 verschillende soorten zoogdieren en meer dan 390 verschillende vogels! Het Khao Yai National Park is de laatste jaren steeds aantrekkelijker geworden voor ecotoerisme en trekt zowel ornithologen als trekkingsliefhebbers aan!

Junglewandeling door Khao Yai National Park

Als je op safari wilt, kun je deelnemen aan een georganiseerde tour en een wandeling maken door het indrukwekkende landschap. In totaal zijn er 50 bewegwijzerde paden met verschillende moeilijkheidsgraden beschikbaar om het park te verkennen. Privérondleidingen worden aanbevolen omdat de bewegwijzering van de verschillende routes te wensen overlaat. Wilt u op zeker gaan en niet het risico nemen te verdwalen, laat u dan door een lokale gids door de jungle leiden. Bovendien krijgt u dan ook veel meer informatie.

Meer dan 50 kilometer aan wandelpaden doorkruisen het park, steken graslanden over, door oerwouden en tot aan de watervallen. Sommige van de paden zijn goed onderhouden en het park promoot actief het gebruik van zes specifieke paden, omdat ze veilig zijn, onderweg geweldige uitzichten bieden en perfect zijn voor mensen van alle fitnessniveaus. Voor de meer avontuurlijk ingestelde bezoeker zijn er ook andere (meer geavanceerde) trekkingsmogelijkheden. Er zijn trekkings van een halve dag tot drie dagen.

Bezoekers kunnen kiezen uit een basistocht van 1,2 kilometer, een geweldig uur voor vogelaars. Of een wandeling van 3,3 kilometer (twee uur) die je meeneemt naar het Nong Pak Chi-observatieplatform – een van de beste plekken om olifanten te spotten in de vroege ochtend of late namiddag. Of u kunt de acht kilometer lange, vijf uur durende trektocht naar de Haew Suwat-waterval proberen, waarvoor u wel een parkwachter moet inhuren.

Is de bergwereld jouw ding en kun je gemakkelijk elke top beklimmen? Ga dan naar de hoogste berg van de regio, de Khao Rom op 1351 meter, of beklim de Khao Lam (1326 meter) of Khao Keaw (1292 meter). Bij mooi weer en vooral tijdens het regenseizoen is er een adembenemend uitzicht van bovenaf op het regenwoud en het gigantische gebied van het Khao Yai National Park.

Olifant
Haew Suwat waterval in Khao Yai National Park Thailand

Wildlife in Khao Yai National Park

De dierenwereld in het park is zeer divers, zelfs naar Thaise maatstaven. De regio staat vooral bekend om zijn wilde olifanten, waarvan er ongeveer 300 het Khao Yai National Park hun thuis noemen. De dikhuiden behoren tot de absolute hoogtepunten van het park, want op bijna geen enkele plek kun je er zoveel van dichtbij meemaken in het wild. Ze delen hun leefgebied met andere bedreigde diersoorten zoals de Indonesische tijger of de Zuidoost-Aziatische bantengs. Onderweg kun je ook apen, herten, zwarte beren en luipaarden spotten.

Ongeveer 390 verschillende vogelsoorten, waaronder vier soorten exotische neushoornvogels, gestreepte ijsvogels, pelikanen en koekoeken komen veel voor in het gebied van het park. Jungle-wandelingen zijn de beste optie om vogels te spotten. Het park wordt ook bevolkt door enorme kolonies vleermuizen. Tijdens de schemering vliegen de vleermuizen met miljoenen tegelijk de grot uit, hetgeen een spectaculair moment oplevert!

Nachtelijke safari’s zijn vaak de beste kans om ongrijpbare nachtdieren te zien. Spring gewoon achterin een pick-up truck onder leiding van parkwachters en ga de nacht in op zoek naar dieren in het wild. De rangers zullen dieren door het park volgen en zodra ze er een vinden, zullen ze een schijnwerper in hun richting laten schijnen. Een bijzondere ervaring, waarbij je de jungle en zijn bewoners op een geheel andere manier kunt leren kennen.

Op een willekeurige avond kun je herten, gevlekte civetkatten, stekelvarkens, uilen, slangen en meer zien, maar wat je ook tegenkomt, de rit over donkere, griezelig stille onverharde wegen is een avontuur op zich. Nachtsafari’s duren ongeveer een uur en zijn beschikbaar om 19.00 uur en 20.00 uur, nadat de bezoekers overdag het park hebben verlaten.

Khao Yai National Park
Neushoornvogel Khao Yai national park Thailand

Watervallen

Naast de tropische flora en fauna is er nog veel meer wat behoort tot het repertoire van het Khao Yai National Park. Het gebied herbergt vijf verschillende rivieren die ervoor zorgen dat verschillende watervallen bewonderd kunnen worden. Vooral de Haew Narok-waterval is bijzonder indrukwekkend. Hier dendert het water via drie niveaus van 150 meter naar beneden.

Een echte beroemdheid is de Haew Suwat-waterval, die ongeveer 8 kilometer ten oosten van het bezoekerscentrum ligt en al eens een Hollywood-locatie was. In 2000 sprong niemand minder dan Leonardo DiCaprio in de film ‘The Beach’ van de 20 meter hoge waterval. Van maart tot mei wordt het meer aan de voet van de Haew Suwat-waterval omringd door wilde orchideeën, een must voor de echte natuurliefhebber!

Beste tijd om Khao Yai National Park te bezoeken

Wanneer is het de beste tijd om het oudste nationale park van Thailand te bezoeken? Het gebied in het zuidoosten van het land staat bekend om zijn aangename temperaturen. In tegenstelling tot de soms benauwende hitte in de kustgebieden rond de metropool Bangkok, is de temperatuur hier in de Nederlandse zomermaanden ongeveer 24 graden. In principe is het park het hele jaar door te bezoeken.

De koelste en relatief droge maanden zijn van november tot februari. Het wordt van maart tot april erg warm in het Khao Yai National Park, waarbij de temperatuur kan oplopen tot 35 graden. Het regenseizoen tussen mei en oktober wordt speciaal aanbevolen voor diegenen die de watervallen in volle pracht willen bewonderen, een adembenemend schouwspel. Deze tijd is minder geschikt voor trektochten omdat het regenseizoen de paden modderig en glibberig kunnen maken, maar de natuur is dan wel op zijn mooist.

Khao Yai National Park 3
Khao Yai National Park 4

Interesse voor het schitterende Khao Yai National Park gewekt? Ga dan voor een ontdekkingstour door het oudste nationale park van Thailand, een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers. Laat je betoveren door gigantische watervallen, Aziatische jungle en een fascinerende flora en fauna. Opgericht in 1962 werd het Khao Yai National Park in 2005 terecht aangewezen als UNESCO-werelderfgoed. Tijdens onderstaande reizen brengt u een bezoek aan het park.

Boutique Rondreis Thailand – 17 dagen

Culinaire Reis Thailand – 16 dagen