Reisinformatie & Tips

Japan

REISINFORMATIE & TIPS JAPAN

Op deze pagina treft u nuttige informatie en tips aan die van pas kunnen komen voor uw reis naar en verblijf ín Japan. Onze informatie zal niet voldoende zijn om al uw vragen te kunnen beantwoorden. Raadpleeg daarom ook de vele Japan blog- en websites voor nog meer info. Ook zijn er goede reisgidsen in de boekhandel verkrijgbaar. In Japan kunt u op steun van de gids rekenen.

Een vakantie begint met een goede voorbereiding en brengt u alvast in de stemming voor een bezoek aan dit schitterende land!

Tips Japan

REISINFORMATIE & TIPS JAPAN

Hoofdstad: Tokyo
Aantal inwoners: ca. 127 miljoen
Oppervlakte: 377.873 km² (9 keer Nederland)
Regeringsvorm: Parlementaire monarchie
Taal: Japans
Klimaat: Grotendeels een gematigd zeeklimaat
Religie: Shintoïsme, boeddhisme
Tijdsverschil: Zomer 7 uur later, winter 8 uur later
Munteenheid: Yen (JPY)
Elektriciteit: 110 volt

Bij aankomst in het hotel is het verstandig om niet de hele dag te gaan slapen. Het duurt dan langer voordat u geacclimatiseerd bent. Beter is om het rustig aan te doen en ‘s avonds vroeg naar bed te gaan. De volgende dag bent u dan al aan het tijdsverschil gewend.

Begin rustig met eten. Vergeet niet dat u een vermoeiende reis achter de rug heeft en dat u in de subtropen bent. Uw lichaam moet daar eventjes aan wennen.

Neem niet teveel kleding mee op reis. Kleding laten wassen kan in bijna elk hotel. Verstandig is het om in de (mini)bus/auto een trui mee te nemen in verband met de airco.

In de aankomsthal van de luchthaven in Tokyo wordt u opgewacht door onze vertegenwoordiger, herkenbaar aan een bordje met uw naam of LAZOA Travel erop. Daarna volgt transfer naar uw hotel.

Besef goed dat u naar een land reist waar men andere wetten, regels en gebruiken kent. Probeer daar met zoveel mogelijk respect mee om te gaan. Japanners vormen een beleefd, bescheiden en zeer vriendelijk volk. Gedraag u daarom ook beleefd en vriendelijk.

Zeker niet compleet, maar houdt u in ieder geval aan de volgende regels:

  • Japanners begroeten elkaar door te buigen, niet door handen te schudden. Van buitenlanders wordt dat niet verwacht en deze worden begroet met een vriendelijke handdruk.
  • Fooi hoef je in Japan niet te geven. Het geven van een fooi kan zelfs als beledigend worden ervaren.
  • Op veel plekken in Japan moet je je schoenen uitdoen. Denk aan tempels en musea, maar ook in veel hotels en restaurants is het gebruikelijk om je schoenen bij de voordeur te verwisselen voor slippers, die vaak gewoon klaar staan.
  • Als je betaalt, leg je geld dan niet in iemands hand, maar deponeer het in een schaaltje bij de kassa.
  • Knuffelen en kussen in het openbaar wordt als ongepast beschouwd.
  • E-sigaretten zijn verboden. Om problemen te voorkomen kunt u ze beter thuis laten.

> Reisinformatie & Tips Japan

Bellen:
Het internationale toegangsnummer in Japan is +81. Het landennummer van Nederland is +31. Bellen naar Nederland kies dan: 00 31 – netnummer zonder nul – abonneenummer. 

Het gebruik van een mobiele telefoon in Japan is over het algemeen geen probleem, maar in afgelegen gebieden kan het bereik minder zijn. U kunt gebruik maken van een Nederlandse provider, maar dat is vaak erg prijzig. Een overzicht van de belkosten per provider vindt u op: www.bellen.com (keuze Buitenland). Sommige providers bieden voordeelbundels aan voor reizen in de wereld.

Een stuk voordeliger is het kopen van een lokale prepaid simkaart in Japan. Deze kaarten zijn erg goedkoop en al verkrijgbaar op de luchthaven en in de grote(re) steden bij belwinkels, elektronicazaken en supermarkten. Vraag of de verkoper de simkaart wil installeren. Kijk eens op internet wat de mogelijkheden zijn voor het gebruik van simkaarten voor uw mobiele telefoon in Japan.

Het gebruik van een smartphone is tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld. Bellen, internetten, whatsappen en skypen. Wat is er allemaal niet mogelijk? Het is de ultieme reisgids die je altijd op zak hebt.

Internet:
Zeker in de grote steden zijn volop internetmogelijkheden, maar buiten de grote steden is dat minder vanzelfsprekend. Internet is een goedkope manier om contact te onderhouden met het thuisfront. Veel hotels, restaurants en cafés bieden hun klanten gratis WiFi aan, wat erg handig is als je een eigen laptop of smartphone bij je hebt. In afgelegen gebieden kan er minder goed internetbereik zijn.

> Reisinformatie & Tips Japan

Invoer in Japan:
Als toerist (20 jaar of ouder) mag je 400 sigaretten of 100 sigaren of 500 gram tabak invoeren. Invoer van 2 liter sterke drank is ook toegestaan. Ook goederen voor persoonlijk gebruik of geschenken tot een waarde van 200.000 yen. Als u Japanse yen en/of vreemde valuta met een gezamenlijke waarde van 1 miljoen yen of meer wilt in- of uitvoeren, dan moet u dat bij de Japanse douane aangeven.

Invoer in Nederland (EU):
Als u met het vliegtuig of per boot vanuit een land buiten de EU naar de Europese Unie reist, mag u voor maximaal € 430 per persoon belastingvrij goederen invoeren. Boven dit bedrag moet u belasting betalen. Het is streng verboden om producten van beschermde plant- en diersoorten in Nederland in te voeren.

TIP! Meer informatie over in- en uitvoerbepalingen vindt u op de handige ‘Douane reizen app’. Deze is te downloaden in de appstore van Apple of Google Play.

De netspanning is in Japan 110 volt. Er worden stopcontacten gebruikt, die niet (altijd) geschikt zijn voor Nederlandse stekkers. Neem dan ook voor alle zekerheid een wereldstekker mee. Gezien het lage voltage is ook een spanningsomvormer gewenst. Check hier uw voltage en type stekker voor Japan: www.wereldstopcontacten.nl.

> Reisinformatie & Tips Japan

De Japanse keuken is verfijnd, heerlijk en divers. Door de komst van een groot aantal Japanse restaurants en sushibars in Nederland, raken Japanse gerechten bij ons ook steeds meer bekend. Japanse koks zullen van elke maaltijd een kunstwerk proberen te maken. Zo kan men bijv. de seizoenen in de gerechten op het bord uitgebeeld zien, waarbij het zaak is om de juiste seizoensgerechten te gebruiken. 

Veel gebruikte ingrediënten zijn: Japanse rijst, sojasaus, mirin (een zoete rijstwijn), wasabi (Japanse mierikswortel), vellen zeewier (nori), tofu (gemaakt van sojabonen) en gember. Het gaat te ver om alle gerechten te noemen die op de Japanse menukaart staan, maar een paar (ook in Nederland) bekende zijn: sushi, sashimi, tempura, sukiyaki, teppanyaki, teriyaki en diverse noedelschotels. Uiteraard zijn er ook pizzeria’s en fastfood restaurants. 

Wat de drankjes betreft, kunt u gaan voor: koffie, groene thee, water, frisdranken, bier, sake en whisky. In Japan kun je water uit de kraan drinken, hoewel het niet altijd even lekker is.

In Japan is het niet gebruikelijk om een fooi te geven. Goede service is in Japan de normaalste zaak van de wereld. Het geven van een fooi kan zelfs als beledigend worden ervaren.

> Reisinformatie & Tips Japan

Fotograferen/filmen is in Japan doorgaans geen probleem. Het kan zijn dat op sommige plekken, zoals in tempels en musea, niet gefotografeerd mag worden; dat wordt dan duidelijk aangegeven. Wilt u de lokale bevolking op de foto zetten, vraag dan eerst om toestemming. Niet alle mensen stellen het op prijs gefotografeerd te worden. Het is niet toegestaan militaire objecten, luchthavens e.d. te fotograferen.

Hoewel film- en fotomateriaal in toeristische gebieden goed verkrijgbaar is, adviseren wij u toch om voldoende films, geheugenkaartjes, batterijen e.d. van huis mee te nemen. Bewaar uw apparatuur op een koele plek i.v.m. de hitte en houd rekening met de luchtvochtigheid.

De Japanse munteenheid is de YEN (JPY). Er zijn munten van 1, 5, 10, 50, 100 en 500 yen en biljetten van 1.000, 2.000, 5.000 en 10.000 yen in omloop. Voor 10 euro ontvangt u ongeveer 1.200 yen en voor US$ 10 ongeveer 1.000 yen. De koers kan fluctueren, dus kijk voor de actuele koers op: www.oanda.com/currency/converter/.

Opmerking vooraf: In Japan wordt in winkels en restaurants het liefst contant geld ontvangen.

Contant geld:
Neem naast een bankpas en een creditcard ook voldoende contant geld mee in euro’s of Amerikaanse dollars, voor het geval dat geldopname (pinnen) niet mogelijk is. Neem uitsluitend onbeschadigde of nieuwe bankbiljetten mee, omdat gescheurde, gekreukte en beduimelde exemplaren mogelijk niet worden geaccepteerd. Geld kunt u wisselen bij banken, wisselkantoren en veelal bij recepties van hotels. Al bij aankomst op het vliegveld in Tokyo kunt u geld (yen) opnemen.

Pinnen:
Geld opnemen kan in Japan met uw Nederlandse pinpas op veel plaatsen, zeker in de grote(re) steden. Pinnen kan ook in de Seven Eleven-winkels, die je op veel plaatsen tegenkomt. Zorg er wel voor dat u vooraf ‘wereldwijd pinnen’ bij uw bank heeft aangezet! Probeer het aantal transacties zoveel mogelijk te beperken; dat scheelt in de transactiekosten. Het aanbod van pinautomaten in afgelegen gebieden is beperkter. Zorg altijd voor voldoende contant geld, zodat u niet zonder komt te zitten.

Geld wisselen/wisselkantoren:
Eurobiljetten en Amerikaanse dollars kunt u probleemloos omwisselen bij banken, wisselkantoren en recepties van hotels. Wisselkantoren bieden doorgaans de beste koers. Neem een paspoort mee als u geld gaat wisselen. Het verdient aanbeveling alleen geld te wisselen bij banken of officiële wisselkantoren.

Creditcards:
Internationale creditcards – zoals VISA en Mastercard – kunnen over het algemeen als betaalmiddel worden gebruikt in hotels, grote winkelcentra en duurdere restaurants. Verder is het gebruik van creditcards vaak gelimiteerd en kunt u op veel plekken alleen maar contant betalen. Zorg er dus voor dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft. Gebruik de creditcard zo min mogelijk en pas als het echt nodig is geld op te nemen of met de kaart te betalen. Het gebruik ervan is erg onvoordelig door de hoge transactiekosten.

Opgelet! Als u gebruik maakt van uw pinpas of creditcard let dan goed op dat u uw kaart niet uit het oog verliest. Voorzichtig omgaan met betaalkaarten kan heel wat problemen voorkomen.

De banken in Japan zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 15.00 uur. Wisselkantoren hebben over het algemeen ruimere openingstijden.

Japan is een winkelparadijs met een scala aan winkels die alles verkopen, van traditionele souvenirs en lokale gerechten tot de nieuwste elektronische gadgets en de meest exclusieve modemerken. Het is bijna onmogelijk het land te verlaten met lege handen. Grote steden hebben verschillende winkelstraten, elk met hun eigen unieke karakter, meestal gegroepeerd rond grote treinstations. Een uniek verkooppunt is de ‘100 yen-winkel’, die een breed scala aan producten verkoopt voor 108 yen per item (100 yen plus 8% belasting).

Japanse warenhuizen staan bekend om hun ongeëvenaarde klantenservice. De constante begroeting door het personeel is een onderscheidend kenmerk. In grote warenhuizen kunnen buitenlandse toeristen vaak een terugbetaling van omzetbelasting krijgen voor aankopen van meer dan 10.000 yen als ze hun paspoort tonen. Vraag uw gids eventueel naar de mogelijkheden.

Houdt u aan de douanevoorschriften m.b.t. het invoeren van producten uit Japan en pas op met ‘imitatie merkartikelen’. Meer informatie over in- en uitvoerrechten vindt u op de handige ‘Douane reizen app’. Deze is te downloaden in de appstore van Apple of Google Play.

> Reisinformatie & Tips Japan

Wat u mee moet nemen aan kleding en schoeisel, is afhankelijk van het gebied in Japan dat u bezoekt en in welke tijd van het jaar u reist. Gezien de warmte en luchtvochtigheid is luchtige (katoenen) kleding in de zomer aan te bevelen. Als u in de lente op bezoek bent, neem dan wat warmere kleding mee, want de temperatuur daalt ’s nachts aanzienlijk. Voor de winter en het vroege voor- en najaar adviseren wij ook warme kleding.

Reist u naar hoger gelegen gebieden zoals de Japanse Alpen en trekt u de bergen in, dan kunnen wij u een trui en jack adviseren. Neem ook een lichte regenjas en paraplu mee, want het kan nog weleens regenen, vooral in de maanden juni en juli.

Hoewel Japan minder streng is dan andere Aziatische landen over kledingvoorschriften bij het bezoeken van paleizen, tempels en moskeeën, wordt aangeraden kleding te dragen die armen, benen en schouders bedekken.

Klimaat:

Japan is een archipel die zich over 3000 kilometer van noord naar zuid uitstrekt. Het klimaat varieert dan ook sterk van de ene regio naar de andere. Het grootste deel van Japan heeft een gematigd zeeklimaat en is onder te verdelen in vier verschillende seizoenen: lente, zomer, herfst en winter, dus vergelijkbaar met de seizoenen in Nederland. De lentemaanden zijn maart, april en mei. Herfstmaanden zijn september, oktober en november.

In de zomermaanden (mei, juni, juli en augustus) kent men van eind mei tot eind juni, of soms begin juli een regentijd (Tsuyu). De lucht wordt nat en de vochtigheid kan zo hoog zijn dat kleding buiten niet gedroogd kan worden. Een andere periode van regelmatige neerslag is in het vroege najaar.

De winter duurt gemiddeld van december tot maart. Hoe meer naar het noorden, hoe groter de verschillen in seizoenen worden. Het verre noorden en zuiden van Japan hebben zeer verschillende klimaten. In maart kun je bijvoorbeeld in het zuiden zonnen, maar skiën in het noorden. In het zuiden, waar het weer subtropisch is, zijn er twee seizoenen. De winters zijn mild met een behoorlijke hoeveelheid neerslag, de zomers zijn warm tot heet met grote hoeveelheden regen.

Beste reistijd:
Je kunt het hele jaar door Japan bezoeken. De mooiste seizoenen zijn de lente en herfst, vanwege de kersenbloesem (Sakura) en de prachtige kleuren van de herfstbladeren. Houd rekening met de hete zomers en het orkaanseizoen dat van augustus tot oktober loopt. Pin je niet teveel vast op de seizoenen, omdat ieder seizoen naast nadelen ook voordelen kent. Er zijn reizigers die bijvoorbeeld bewust kiezen voor het regenseizoen. Als je goed tegen de hitte kunt of aan zee verblijft (verkoelend zeebriesje) dan is zelfs het warme seizoen een optie.

Budget en persoonlijke voorkeur kunnen bepalend zijn voor de beste reistijd in Japan.

Indien u geneesmiddelen gebruikt is het verstandig om deze in ruime mate mee te nemen. Berg deze op in uw handbagage. Neem de originele verpakking mee en vraag uw (huis)arts om een medisch paspoort of een verklaring (in het Engels) met informatie over uw aandoening en medicijnen. In geval van nood kunt u dan snel geholpen worden. Mocht u medicijnen moeten kopen, controleer dan wel de houdbaarheidsdatum. Ook is het verstandig een EHBO-set voor kleine ongemakken mee te nemen.

Opgelet! Sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet en daarvoor heeft u een verklaring nodig. Informeer bij uw apotheek of (huis)arts of dat voor u van toepassing is. Op www.hetcak.nl is te lezen hoe de verklaring aangevraagd kan worden. Meenemen van deze middelen zonder verklaring is strafbaar.

> Reisinformatie & Tips Japan

Paspoort:
Voor een bezoek aan Japan heeft u een paspoort nodig dat gedurende uw verblijf in Japan nog geldig moet zijn. Ook moet het paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina. Kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. U bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het bezitten van de juiste reisdocumenten. 

Visum:
Een visum is niet nodig als u maximaal 90 dagen in Japan verblijft. Bij aankomst op de luchthaven krijgt u een toeristenstempel in uw paspoort voor een verblijf van maximaal 90 dagen. Op verzoek moet u bij de douane van Japan wel een retour- of doorreisticket kunnen tonen.

TIP! Maak een digitaal dossier aan. Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Zo heb je, ingeval van diefstal of verlies tijdens de reis, altijd kopieën van je belangrijke papieren achter de hand.

Ga nooit op reis zonder een goede reisverzekering. Reizen en op vakantie gaan doet u voor uw plezier. Het zal je maar gebeuren: bagage gestolen, ziek worden of in een ziekenhuis belanden. Daar zit u echt niet op te wachten. Mocht er onverhoopt toch iets vervelends gebeuren, dan bent u met een goede reisverzekering van ALLIANZ Global Assistance beschermd tegen de eventuele gevolgen. Desgewenst kunt u hier een reis- en/of annuleringsverzekering afsluiten.

Het tijdsverschil is met Nederland +8 uur in de winter en +7 uur tijdens de zomer. Dus 12.00 uur ‘s middags in Nederland is 20.00 uur in Japan (wintertijd). Wilt u de juiste tijd weten kijk dan op: www.dewereldklok.nl/tijd/japan/.

> Reisinformatie & Tips Japan

Voor Japan zijn vaccinaties niet verplicht of aanbevolen. Gebruik van een muggenwerend middel met een hoog percentage DEET is te adviseren.

Paspoort, vliegticket, geld en bankpassen kunt u het beste opbergen in een kluisje in het hotel. Vrijwel alle hotels beschikken over kluisjes, bij de receptie of op de hotelkamer. Waardevolle sieraden kunt u beter thuislaten.

Waar ter wereld je ook op vakantie gaat, je hebt overal criminelen die het voorzien hebben op toeristen. Hoewel Japan een zeer veilige reisbestemming is, dient u toch goed op uw spullen te letten. Vooral op luchthavens, in de metro en op toeristische locaties is waakzaamheid geboden.

Het is beter uw paspoort niet af te geven bij verhuurkantoren van auto’s, brommers, fietsen e.d., maar geef een kopie. Je paspoort is je kostbaarste bezit op reis; dat geef je toch niet zomaar af?! Als zich problemen mochten voordoen heeft u dit officiële document in ieder geval nog in uw bezit.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft overigens een interessante website met actuele reisadviezen en artikelen over criminaliteit en veiligheid: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/japan.

U wordt geadviseerd 3 uur voor de aangegeven vertrektijd op de luchthaven aanwezig te zijn. Het toegestane maximumgewicht en overige informatie over uw bagage staat op uw vliegticket vermeld. Neem geen scherpe voorwerpen, of voorwerpen die gevaar op kunnen leveren, mee in uw handbagage! Ook voor vloeistoffen gelden strenge regels. Wat u mee mag nemen vindt u op: www.schiphol.nl/nl/pagina/wat-mag-in-handbagage.

Het goed ontwikkelde land heeft een geweldige infrastructuur. Openbaar vervoer is bijzonder goed geregeld. Er rijden veel bussen en vooral het treinverkeer rijdt stipt op tijd. Zowel in de steden zelf als tussen de verschillende steden en bezienswaardigheden is altijd wel een goede mogelijkheid beschikbaar.

Voor buitenlanders is autorijden in Japan niet aan te raden, zeker niet in grote steden als Tokyo en Kyoto waar het ontzettend druk is. Men rijdt links, hetgeen natuurlijk geen probleem hoeft te zijn, maar de bewegwijzering is een stuk minder dan in Nederland. Houdt er ook rekening mee dat Japanners op het trottoir fietsen, dus wees hierop bedacht.

Als u gebruik maakt van een taxi, raden wij aan om steeds een adreskaartje of plattegrondje mee te nemen. Dat is handig als u zich weer door een taxi naar het hotel wilt laten brengen. Taxi’s zijn erg duur tijdens de piekuren.

> Reisinformatie & Tips Japan

Voor winkels en warenhuizen zijn niet echt vastgestelde tijden aan te geven. Wel zijn de meeste dagelijks geopend van 10.00 uur ’s morgens tot ’s avonds 20.00 uur. De banken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 15.00 uur. Postkantoren zijn geopend van maandag t/m zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur.

> Reisinformatie & Tips Japan