Individuele Rondreis Sumatra

Avontuur, cultuur en natuur
16 dagen

INDIVIDUELE RONDREIS SUMATRA: Avontuur, cultuur en natuur

Sumatra is een parel in de Indonesische archipel en een schitterende bestemming voor avontuurlijk ingestelde reizigers. De overweldigende natuur, rijke cultuur en een mozaïek van bevolkingsgroepen op dit eiland staan borg voor een onvergetelijke reis. Tijdens deze schitterende Individuele Rondreis Sumatra laat LAZOA Travel u de mooiste plekjes van Sumatra zien.

Uw reis begint in Medan in Noord-Sumatra. Medan was een van de belangrijkste steden tijdens het Nederlandse koloniale tijdperk. In het Guning Leuser National Park maakt u kennis met de Sumatraanse olifant en gaat u met een lokale gids het regenwoud in op zoek naar de bedreigde orang-oetan.

Via Berastagi en de noordelijke hooglanden, het woongebied van de Batak-stammen, reist u vervolgens naar het Tobameer (Danau Toba) dat als een schitterend blauw juweel tussen de groene bergen ligt. Op het mystieke eiland Samosir maakt u kennis met de levensstijl van de Batak Toba-bevolking.

Dwars door het Bukit Barisan-gebergte, een gebied met uitgestrekte regenwouden en valleien, wordt de reis voortgezet naar West-Sumatra, het thuisland van de Minangkabauers. Onderweg is het constant genieten van flora en fauna. U verblijft een aantal dagen in Bukittinggi en maakt van daaruit interessante excursies naar de natuur en culturele objecten.

Eerst nog even langs Danau Maninjau, de Anai-kloof en Padang, voordat we u afzetten op het tropische eiland Cubadak in de Indische Oceaan, waar u nog een aantal dagen kunt genieten van zon, zee en strand.

Ga met LAZOA Travel op stap naar dit boeiende paradijs!

Dag 1: Amsterdam – Medan
Vandaag vliegt u vanaf Schiphol naar Medan op Sumatra. De volgende dag landt u op de internationale luchthaven Kualanamu voor uw 16-daagse individuele rondreis Sumatra.

Dag 2: Medan
Na aankomst op de luchthaven van Medan wordt u opgewacht door de gids en volgt transfer naar het hotel in de hoofdstad van Noord-Sumatra.

Alvorens in te checken bij het hotel, gaat u eerst nog naar het Merdekaplein in het centrum van de stad voor een wandeling in het oude koloniale deel. Medan was een van de belangrijkste steden tijdens de koloniale tijd. Dat is nog duidelijk te zien aan de architectuur van de gebouwen, zoals het postkantoor, het stadhuis en de centrale bank. De wandeling eindigt met een lunch in restaurant Tip Top, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de tijd van de Nederlandse kolonisatie. Vervolgens checkt u in bij het hotel.

Halverwege de middag gaat u verder met de stadstour door Medan. U bezoekt de Grote Moskee (gebouwd in 1906), het Maimoen Paleis (gebouwd door de sultan van Deli in 1888) en een indrukwekkende Chinese tempel (Vihara Gunung Timur).

Overnachting in Medan.
Lunch inclusief.

Dag 3: Medan – Tangkahan
Na een vroeg ontbijt vertrekken we naar Tangkahan. Het wordt een pittige rit, want de reis (en vooral het laatste gedeelte) gaat over een minder goed wegdek. Rijdend door een schitterend gebied met rubber- en palmolieplantages bereikt u Tangkahan, gelegen in het prachtige regenwoud van het Gunung Leuser National Park.

Bij aankomst in Tangkahan registreert u zich bij het bezoekerscentrum ‘Gunung Leuser National Park’ voordat u naar de lodge aan de andere kant van de rivier loopt, te bereiken via een mooie en indrukwekkende hangbrug; een wandeling van 15 minuten. U checkt in bij de lodge waarna de lunch wordt geserveerd.

Rond 14.00 uur wordt u bij de lodge opgehaald door een olifant en zijn verzorger (mahout) voor een rit van een uur door de jungle naar het rehabilitatiecentrum. Bij aankomst daar heeft u de tijd om de olifanten te bekijken en is er gelegenheid om de dieren te voederen en te wassen. Na afloop wandelt u in 30 minuten terug naar de lodge.

De rest van de dag is ter vrije besteding. U kunt rond de lodge lopen en hebt volop gelegenheid de brutale Thomas Leaf Monkeys in hun natuurlijke omgeving te observeren. Of neem een verfrissende duik in de heldere rivier.

Houd er rekening mee dat de accommodatie eenvoudig is, zonder warm water en airconditioning. Neem een beperkt aantal spullen mee voor de overnachting, de chauffeur gaat alvast met uw hoofdbagage naar Bukit Lawang. Het diner wordt in de lodge geserveerd.

Overnachting in Tangkahan.
Ontbijt, lunch en diner inclusief.

Dag 4: Tangkahan – Bukit Lawang
U wordt wakker met de geluiden uit de jungle. Na het ontbijt steekt u de rivier weer over, waar een jeep op u wacht om u naar Bukit Lawang (duur 2/2,5 uur) te brengen. U rijdt langs rubberplantages met zicht op prachtige jungle- en berglandschappen aan de horizon.

Voordat u in Bukit Lawang aankomt, stopt u even om de benen te strekken en te genieten van een vers kokosnotendrankje in Coconut Park. Bij aankomst in Bukit Lawang steekt u de indrukwekkende houten hangbrug bij de Bohorok-rivier over om bij de receptie van de Ecolodge te komen. Check-in en geniet van de lunch.

Na de lunch wordt u opgehaald door een gemotoriseerde becak (fietstaxi) voor een bezoek aan de Ecoboerderij in het dorp Timbang Lawang. Op andere locaties zien we nog de productie van bruine suiker en het tappen van rubber.

Overnachting in Bukit Lawang.
Ontbijt en lunch inclusief.

Dag 5: Bukit Lawang – Orang-oetan Trekking – Berastagi
Bukit Lawang, bij de ingang van het Gunung Leuser National Park, is een van de laatste heiligdommen van de Sumatraanse orang-oetan. Vandaag neemt de lokale Engelssprekende gids u mee op een bijzondere trekking door het tropische regenwoud om deze bedreigde diersoort in zijn natuurlijke leefomgeving te spotten. De trekking duurt 2,5 à 3 uur. Goede wandelschoenen worden aanbevolen.

Na het observeren van de orang-oetans gaat u verder naar het orang-oetan informatiecentrum aan de oever van de Bohorok-rivier. U steekt de rivier over op een vlot en wandelt vervolgens langs de rivieroever terug naar Bukit Lawang. Tijd voor een douche en omkleden in de lodge voordat u uitcheckt. De lunch wordt geserveerd in het restaurant van de lodge.

In de middag rijden we, via Sembahe en Sibolangit, langs een schilderachtige route naar Berastagi, een bergoord in de Karo-hooglanden en vooral bekend om zijn koele klimaat en koloniale villa’s. Inchecken in het hotel laat in de middag of vroege avond. Hier wordt ook het diner geserveerd.

Overnachting in Berastagi.
Ontbijt, lunch en diner inclusief.

Dag 6: Berastagi – Dokan – Pematang Purba – Parapat – Samosir eiland
Na het ontbijt vertrekt u rond 08.00 uur voor een korte stadstour door Berastagi. U bezoekt de St. Franciscus katholieke kerk, met zijn unieke Batak-architectuur en op de achtergrond uitzicht over de (nog actieve) Sibayak-vulkaan. Ook wandelen we over de kleurrijke fruitmarkt, waar het bruist van activiteiten van de plaatselijke Batak Karo-bevolking.

We verlaten rond 09.30 uur Berastagi en gaan op weg naar het Tobameer (Danau Toba). Onderweg wordt gestopt bij Dokan, een traditioneel dorp van de Batak Karo. Hier maakt u kennis met de bevolking en hun ceremonies, tradities en rituelen.

We maken een stop bij de Sipisopiso-waterval en krijgen hier al een eerste indruk van het schitterende Tobameer. Pematang Purba is de volgende bestemming. We bezoeken hier Rumah Bolon, een 200 jaar oud houten huis, gebouwd op palen, waar vroeger de oude Batak Simalungun-koningen woonden. Er wordt geluncht in de buurt van Simarjarunjung.

In de middag rijdt u langs de oostelijke oever van het Tobameer naar Parapat, schitterend gelegen aan het meer. Hier stapt u aan boord van de lokale veerboot voor een tocht van een uur tussen Parapat en Tomok op het eiland Samosir. Het eiland ligt in het midden van het Tobameer, het grootste vulkanische meer ter wereld dat 75.000 jaar geleden werd gevormd.

Bij aankomst op Samosir eiland transfer naar de cottage op het schiereiland Tuk Tuk (15 minuten rijden van Tomok) om in te checken en waar u de tijd heeft om u op te frissen na de reis.

Overnachting op Samosir eiland.
Ontbijt en lunch inclusief.

Dag 7: Samosir eiland en omgeving
Vandaag brengt u de hele dag door met het verkennen van het eiland Samosir en het Tobameer. U verlaat Tuk Tuk met chauffeur en gids en gaat naar Ambarita, het meest interessante Batak Toba-dorp van Samosir. Hier staan nog stenen tafels en stoelen op een plaats waar vroeger recht werd gesproken.

U rijdt naar Simanindo waar u een optreden bijwoont van Batak-dansers. In het dorp bezoekt u ook het Batak-museum. We gaan verder langs de oostelijke oever van het eiland naar Pangururan, de hoofdstad van Samosir. Een picknicklunch is door het hotel voor u bereid en zal aan boord van het schip worden geserveerd terwijl u richting Pangururan vaart.

Uw chauffeur wacht u op bij de plek waar de boot aankomt en u gaat met de auto verder naar Tele, een zelden bezocht gebied op het vasteland aan de zuidoever van het Tobameer en toegankelijk na het oversteken van een kleine brug, gevolgd door een rit van 30 minuten bergopwaarts. Vanaf het uitkijkpunt in Tele heeft u een adembenemend uitzicht over het Tobameer en het eiland Samosir.

Voor degenen die willen genieten van een ontspannend bad, is er een mogelijkheid om de warmwaterbronnen te bezoeken na het bezoek aan Tele. Op de weg terug naar Tuk Tuk – via Pangururan – bezoeken we nog een traditionele weverij. Laat in de middag keert u terug naar uw cottage.

Overnachting op Samosir.
Ontbijt en lunch inclusief.

Dag 8: Samosir – Parapat – Padang Sidempuan
Na een vroeg ontbijt vertrekken we naar Tomok en stappen op de veerboot, die ons van Samosir naar Parapat brengt (vertrektijd 07.00 uur – onder voorbehoud). Vanuit Parapat rijden we naar Padang Sidempuan.

Onderweg stoppen we bij Jangga Dolok, een typisch Batak Toba-dorp tussen de rijstvelden. Ook gaan we naar Balige, voor een rondwandeling op de kleurrijke markt. Vanaf hier vervolgen we onze rit naar het district Lintong voor een bezoek aan een koffieplantage, waar we het droog- en maalproces van koffiebonen zien en kunnen genieten van vers gezette koffie.

De volgende stop is de stad Taratung voor een lunch in een lokaal Chinees restaurant. In de stad is een protestantse Batak-kerk te zien. Na de lunch gaat u verder naar Padang Sidempuan, de kleine hoofdstad van het regentschap Batak Mandheling, waar u incheckt in het hotel en het diner wordt geserveerd.

Overnachting in Padang Sidempuan.
Ontbijt, lunch en diner inclusief.

Dag 9: Padang Sidempuan – Bukittinggi
Na een vroeg ontbijt vertrekken we om 07.00 uur voor een lange dag rijden naar Bukittinggi in West-Sumatra, een rit van 285 km over kronkelende wegen van de Bukit Barisan-bergketen. U ziet links en rechts een prachtig landschap van bergen, rivieren, valleien en traditionele dorpen.

We stoppen in Sihepeng bij een botanische tuin, waar u leert over kruiden zoals peper, saffraan, nootmuskaat en laurier. We zien hoe apen kokosnoten plukken, voordat u geniet van deze verfrissende drank. Bij Purba Baru zien we de islamitische school Musthafawiay, een van de oudste en grootste kostscholen op Sumatra, opgericht in 1912. Vervolgens door naar Kotanopan voor de lunch.

Na vertrek uit Kotanopan rijden we de provincie West-Sumatra binnen. Het landschap verandert nu in tropisch regenwoud. We maken een wandeling van een half uur in de prachtige natuurlijke omgeving en stoppen bij het natuurreservaat Rimba Panti. Vanaf hier brengt de rit u naar Bonjol waar we de evenaar passeren en een monument de denkbeeldige evenaarlijn markeert.

De laatste stop vandaag, voordat we Bukittinggi bereiken, is Palupuh Rafflesia (Rafflesia Park). Het conservatiecentrum van 3,4 hectare, is gericht op het behoud van de zeldzame Rafflesia-bloem, de grootste bloem ter wereld, die in bloei een diameter van 110 centimeter kan bereiken. Vanuit het nabijgelegen dorp maken we een wandeling door het plaatselijke regenwoud, waar tropische planten te bewonderen zijn en met een beetje geluk ook de Rafflesia-bloem, omdat deze maar zeven dagen bloeit.

’s Avonds aankomst in het schilderachtige Bukittinggi, het centrum van de Minangkabau-cultuur. U checkt in bij het hotel en geniet van een diner.

Overnachting in Bukittinggi.
Ontbijt, lunch en diner inclusief.

Dag 10: Bukittinggi – Harau-vallei – Minang-dorpen – Pagaruyung – Bukittinggi
Na het ontbijt vertrekt u naar het westen en passeren we het kleine stadje Payakumbuh om de prachtige Harau-vallei te bereiken. Hier worden weelderige groene rijstvelden ingesloten tussen enorme steile rotsformaties. Geniet van een wandeling van een uur door het dorp en de rijstvelden en sla het dagelijkse leven van de dorpbewoners gade.

Vanuit de Harau-vallei vervolgen we onze weg in de richting van Batusangkar met een stop bij Tabek Patah voor een lunch in het charmante restaurant Pondok Flora, waar traditionele Minang-gerechten worden geserveerd. Na de lunch gaat u verder naar het nabijgelegen dorp Rao Rao dat bekend staat om zijn prachtige traditionele Minangkabau-huizen, lokaal bekend als Rumah Gadang.

De volgende stop is het prachtige Pagaruyung-paleis in het dorp Tanjung Emas. Het paleis is een replica van het originele koninklijke paleis Pagaruyung en is onlangs volledig gerestaureerd met behulp van traditionele materialen. Pagaruyung is een mooi voorbeeld van de traditionele Minangkabau-architectuur.

We keren terug naar het hotel langs het schilderachtige Singkarak-meer. U kunt terugkijken op een enerverende dag en genieten van het diner.

Overnachting in Bukittinggi.
Ontbijt, lunch en diner inclusief.

Dag 11: Bukittinggi – Maninjau-meer – Kota Gadang – Bukittinggi
Na het ontbijt vertrekt u met chauffeur en gids naar Puncak Lawang, gelegen op de heuvels met een prachtig uitzicht over het meer van Maninjau. U maakt hier een korte wandeling door het bos naar het mysterieuze Maninjau-meer. Tijdens de tocht maken we een stop bij de plaatselijke coffeeshop om even uit te rusten en te genieten van het prachtige landschap.

Bij aankomst in het dorp wordt u opgehaald door de chauffeur en deze brengt u naar het Zalino-restaurant aan de oever van het meer voor een heerlijke lunch. Na de lunch keert u terug naar Bukittinggi via Kota Gadang, een dorp bekend om zilverwerken en bezoekt u het dorp Pandai Sikat om het traditionele handweven en houtsnijwerk van Minangkabau te zien.

U brengt de middag door met het verkennen van Bukittinggi en omgeving. De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zijn te voet te bereiken. De auto is in de buurt om u naar verdere locaties te brengen. U bezoekt de indrukwekkende Sianok Canyon, die bekend staat om zijn netwerk van ondergrondse bunkers en tunnels, gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

U ziet ook Fort De Kock, gebouwd door de Nederlanders. Het fort is vernoemd naar generaal De Kock (van 1821-1837 gouverneur in dit gebied). Hoewel er weinig overblijfselen zijn van de oorspronkelijke vestigingswerken, biedt het vanaf de heuveltop een mooi uitzicht over de stad. In de stad ziet u de grote klokkentoren (Jam Gadang) en loopt u rond de levendige markt (Pasar Atas).

U gaat terug naar het hotel om u op te frissen. Vervolgens naar een lokaal restaurant voor het diner. Om 20.15 uur transfer naar het centrum van de stad voor het bijwonen van een traditionele Minangkabau-dansvoorstelling.

Overnachting in Bukittinggi.
Ontbijt, lunch en diner inclusief.

Dag 12: Bukittinggi – Anai-vallei – Padang – Cubadak Island
Na het ontbijt vertrek naar Padang via de Anai-vallei. Onderweg wordt gestopt bij Padang Panjang voor een bezoek aan het Minangkabau documentatiecentrum, gehuisvest in een grote en mooie ‘Rumah Gadang’ dat wordt gebruikt voor culturele en historische documenten van Minangkabau.

We gaan verder naar Padang door de prachtige Anai-vallei met zijn groene bos en vallei met een kristalheldere rotsachtige rivier. Er wordt gestopt om de schilderachtige 30 meter hoge waterval van de Anai-vallei te bekijken. We komen aan in Padang waar de lunch wordt geserveerd in restaurant Nelayan.

Na de lunch een korte sightseeing in de stad Padang met de oud-Hollandse koloniale wijk, gelegen aan de rivier de Muaro. Loop langs de rivieroevers met oud-Hollandse gebouwen en eindig bij de historische Teluk Bayur-haven, gebouwd door de Nederlanders. Er is ook een mooie brug over de rivier (Sitti Nurbaya Bridge), die ’s nachts prachtig verlicht is.

U wordt door de chauffeur en gids afgezet bij het kantoor van Cubadak Paradiso Village in Padang. Na registratie wordt hier de transfer geregeld naar het resort op Cubadak Island, gelegen voor de kust ten zuiden van Padang (reisduur ongeveer 2 uur).

U checkt in voor een verblijf van 3 nachten (volpension) bij Cubadak Paradiso Village. De dagen zijn ter vrije besteding. U kunt nu gaan genieten van zon, zee en strand op dit tropische eiland.

Overnachting in Cubadak Paradiso Village.
Ontbijt, lunch en diner inclusief.

Dag 13 t/m 14: Cubadak Paradiso Village
Er is geen auto of gids aanwezig tijdens uw verblijf op Cubadak Island. Activiteiten inbegrepen zonder extra kosten zijn: snorkelen, kanoën en zeilen en enkele keren per week een picnick op een naburig eiland.

Optionele activiteiten die ter plaatse tegen een toeslag geregeld kunnen worden zijn: duiken, waterskiën, wakeboarden en kneeboarden.

Overnachting in Cubadak Paradiso Village.
Ontbijt, lunch en diner inclusief.

Dag 15: Cubadak Island – Padang – Amsterdam
Helaas komt er een einde aan een onvergetelijke individuele rondreis Sumatra. In de loop van de dag vertrekt u naar de luchthaven van Padang voor uw vlucht terug naar huis.

Afhankelijk van de vertrektijd op Padang Airport krijgt u nog een ontbijt en lunch geserveerd.

Dag 16: Amsterdam
Vandaag landt u op luchthaven Schiphol, of een andere luchthaven naar keuze.


Reisinformatie & tips:
> INDONESIË

> Individuele Rondreis Sumatra

Prijsindicatie bij 2 personen: € 2.999,00 per persoon.
Prijsindicatie bij 4 personen: € 2.799,00 per persoon.

Laat u niet afschrikken door de prijs. Bij LAZOA Travel is heel veel inclusief, zoals vele maaltijden en entreegelden, die u bij andere reisorganisaties ter plekke nog moet voldoen.

De prijs van deze Individuele Rondreis Sumatra is afhankelijk van de vertrekdag en uw persoonlijke wensen. Vraag via het contactformulier onderaan de pagina uw persoonlijke offerte aan.

Inclusief:

 • internationale vluchten met overstap Amsterdam-Medan en Padang-Amsterdam
 • luchthavenbelastingen
 • brandstofheffing – veiligheidstoeslag
 • excursies en transfers zoals beschreven
 • begeleiding door een lokale Engelstalige gids
 • verblijf in uitstekende hotels en junglelodges
 • hotelverzorging op basis van logies & ontbijt
 • overige genoemde maaltijden

Exclusief:

 • niet genoemde maaltijden
 • fooien
 • optionele excursies
 • reis- en annuleringsverzekering
 • reserveringskosten (€ 25,00 per boeking)
 • bijdrage garantiefonds GGTO (€ 7,50 per persoon per boeking)

> Individuele Rondreis Sumatra

Hieronder vindt u de hotels die LAZOA Travel voor deze Individuele Rondreis Sumatra heeft geselecteerd. Het zou kunnen dat een hotel tijdens uw reis niet beschikbaar is. U overnacht dan in een gelijkwaardig of beter hotel.

Medan – Aryaduta Hotel****
Individuele Rondreis Sumatra    Aryaduta Hotel Medan Aryaduta Hotel Medan    Aryaduta Hotel Medan
www.aryaduta.com/aryaduta-medan-in-sumatra

Tangkahan – Jungle Lodge
Jungle Lodge Tangkahan     Jungle Lodge Tangkahan Jungle Lodge Tangkahan     Individuele Rondreis Sumatrawww.junglelodge.net

Bukit Lawang – Eco Lodge
Eco Lodge Bukit Lawang    Eco Lodge Bukit LawangEco Lodge Bukit Lawang    Eco Lodge Bukit Lawang
www.ecolodges.id

Berastagi – Grand Mutiara Hotel****
Grand Mutiara Berastagi    Grand Mutiara Berastagi Grand Mutiara Berastagi

Samosir – Tabo Cottages****
Tabo Cottages    Tabo CottagesTabo Cottages    Individuele Rondreis Sumatra
www.tabocottages.com

Padang Sidempuan – Mega Permata Hotel***
Mega Permata Hotel    Mega Permata Hotel Mega Permata Hotel    Mega Permata Hotel
www.megapermata.com

Bukittinggi –The Hills Hotel****
The Hills Bukittinggi    The Hills Bukittinggi The Hills Bukittinggi    The Hills Bukittinggi
https://all.accor.com/hotel/9251

Cubadak – Paradiso Village****
Individuele Rondreis Sumatra    Cubadak Paradiso Village Cubadak Paradiso Village    Cubadak Paradiso Village
www.cubadak-paradisovillage.com

> Individuele Rondreis Sumatra

  VRAAG EEN OFFERTE AAN: