Ta Phrom

Rondreis Hoogtepunten van Cambodja

Cultuur, natuur en strand

15 dagen

RONDREIS HOOGTEPUNTEN VAN CAMBODJA: Cultuur, natuur en strand

Tijdens deze 15-daagse privé-rondreis rondreis nemen wij u mee naar de mooiste en meest indrukwekkende plekken van Cambodja. U begint deze reis direct al met een hoogtepunt, namelijk een bezoek aan de mysterieuze tempelruïnes van Angkor, de oude hoofdstad van het machtige Khmerrijk. Het gigantische tempelcomplex van Angkor Wat is hierbij zeker hét hoogtepunt, maar ook de andere tempels zijn een bezichtiging meer dan waard.

Daarna is het tijd voor de hoofdstad Phnom Penh. Dit wordt een emotioneel beladen dag, want u bezoekt het Tuol Sleng Genocide Museum (S21) en de Killing Fields (Choeung Ek), die heftige beelden oproepen uit de periode 1975-1979 toen de Rode Khmer hier een schrikbewind voerde en tussen de 1,7 en de 2 miljoen Cambodjanen de dood injoegen.

We verlaten de drukte van de grote stad en zoeken de rust op in de jungle van Tatai in de provincie Koh Kong. De bestemming daarna is het tropische eiland Koh Rong, gelegen voor de kust van Sihanoukville. Hier kunt u even bijkomen van de opgedane indrukken. Tenslotte brengen we nog een aantal dagen (met leuke excursies) door in Kampot en Kep, alvorens deze mooie reis af te sluiten.

Een indrukwekkende reis met een goede combinatie van oude cultuur, natuur en recente geschiedenis!

Dag 1: Amsterdam – Siem Reap

Vandaag vliegt u – met overstap – naar de luchthaven van Siem Reap in Cambodja, waar u de volgende dag landt.

Dag 2: Siem Reap

Na aankomst op de luchthaven van Siem Reap wordt u opgewacht door een medewerker van de douane die uw visum voor Cambodja verzorgt. Hieraan zijn bij LAZOA Travel geen extra kosten verbonden. Als de douaneformaliteiten achter de rug zijn, maakt u kennis met uw gids en chauffeur, die u in uw privéauto naar het hotel brengen. De rest van de dag is ter vrije besteding.

Overnachting in Siem Reap.
Ontbijt inclusief.

Dag 3: Siem Reap

Een van de hoogtepunten van deze reis is een bezoek aan de tempels van Angkor. Ten tijde van het Khmerrijk was Angkor de grootste stad ter wereld met meer dan 1 miljoen inwoners (ter vergelijking: Londen had in die tijd 20.000 inwoners).

Vandaag gaat u een deel van de immense tempelcomplexen bezoeken. ’s Ochtends is eerst Angkor Wat, de meest indrukwekkende en bekendste tempel, aan de beurt. Deze wereldberoemde tempel is de trots van Cambodja en prijkt dan ook op de nationale vlag van het land.

’s Middags nemen we een kijkje bij Ta Prohm, een tempel overwoekerd door wortels van eeuwenoude Banyan-bomen. Angkor Thom is de volgende bestemming. In deze laatste (ommuurde) hoofdstad van het Khmer-imperium bezoeken we Bayon (de tempel van de mysterieuze stenen gezichttorens), ‘Terrace of the Elephant’ en ‘Terrace of the Leper King’.

Overnachting in Siem Reap.
Ontbijt inclusief.

Dag 4: Siem Reap

Na het ontbijt wordt u opgehaald door uw gids voor een bezoek aan de tempel Banteay Srei, de ‘Tempel van de dames’. Omdat alles zo verfijnd en gedetailleerd is, vermoedt men dat de inscripties en beeldhouwwerken door vrouwen gedaan zijn. De tempel werd in het jaar 967 gebouwd (herontdekt in 1914) als eerbetoon aan de hindoegod Shiva. Opgetrokken uit roodkleurig zandsteen wordt de tempel beschouwd als de mooiste uit het Angkor rijk. Prachtige sculpturen, gravures en houtsnijwerken zijn hier te bewonderen.

Vervolgens bezoek aan Banteay Samré, een hindoetempel in de Angkor Wat-stijl, vernoemd naar het Samré volk uit historisch Indochina.  Het is één van de kleinere tempels van Angkor, maar zeker niet minder interessant. De tempel is versierd met goed bewaard gebleven gravures van hindoeïstische mythologische verhalen en boeddhistische afbeeldingen. Het is niet bekend wanneer de tempel werd gebouwd, maar het vermoeden is rond de 12e eeuw.

In de middag maken we een boottocht om de drijvende dorpen van Kampong Phluk te bezoeken. De dorpen, met huizen gebouwd op palen, liggen in het Tonlé Sapmeer, omringd door prachtige flora en fauna met veel ‘wildlife’, waaronder krab-etende makaken.

Overnachting in Siem Reap.
Ontbijt inclusief.

Dag 5: Siem Reap – Phnom Penh

In de ochtend gaan we naar Theam’s House. Dit is de werkplaats, het huis en galerie van kunstenaar en designer Lim Muy Theam. Zijn mooie traditionele houten huis wordt omringd door een weelderige tropische tuin met vijvers, en is op zich al de moeite van het bezichtigen waard. Naast een verzameling Cambodjaanse kunst, zien we ook kunstenaars en ambachtslieden aan het werk bij het vervaardigen van schilderijen, keramieken, houtsnijwerken en meer.

Vervolgens bezoeken we de oude markt (Phsar Chas). Op deze traditionele markt wordt werkelijk van alles te koop aangeboden. Van etenswaren tot sieraden en nep-rolexen. Voor een leuk en goedkoop souvenir kunt u hier zeker terecht. En vergeet niet af te dingen!

Hierna wordt u naar de luchthaven van Siem Reap gebracht voor de vlucht naar Phnom Penh. Na aankomst in de hoofdstad wordt u naar uw hotel gebracht.

Overnachting in Phnom Penh.
Ontbijt inclusief.

Dag 6: Phnom Penh

Vandaag staat een indrukwekkende dag op het programma. Deze dag begint met een bezoek aan het prachtige koninklijk paleis, waar de koning resideert. Binnen het paleiscomplex bevindt zich de zilverpagode, die haar naam dankt aan een tegelvloer bestaande uit 5329 puur zilveren tegels van 1 kg zwaar. Ook bevindt zich hier een gouden Boeddhabeeld, ingelegd met 9584 diamanten en edelstenen. In de pagode worden koninklijke ceremonies gehouden.

Een aangrijpende ervaring is een bezoek aan het Tuol Sleng Genocide Museum (S21) en de Killing Fields (Choeung Ek), waar u veel te weten komt over de gruwelijkheden, die ten tijde van het schrikbewind van de Rode Khmer van Pol Pot in de jaren 1975-1979 hebben plaatsgevonden. U ervaart beelden, die zeker in uw geheugen gegrift zullen blijven staan. Het is een heftige ervaring, maar wel de realiteit!

Overnachting in Phnom Penh.
Ontbijt inclusief.

Dag 7: Phnom Penh – Tatai (Koh Kong)

Na het ontbijt wordt u door uw chauffeur en gids opgehaald voor de transfer naar de jungle in de provincie Koh Kong. Tijdens deze 5 uur durende rit door dorpjes en rijstvelden, krijgt u een goed beeld van het leven op én de schoonheid van het Cambodjaanse platteland. Na aankomst in het hotel is de rest van de dag ter vrije besteding.

Overnachting in Tatai.
Ontbijt inclusief.

Dag 8: Tatai (Koh Kong)       

Vandaag wordt vanuit het hotel een wandeling naar de Toek Sapwatervallen georganiseerd. Een lokale gids neemt u mee voor een tocht van ongeveer 2 uur. U kunt onder de waterval heerlijk zwemmen in het kristalheldere water met een prachtig landschap als decor. Terwijl u aan het genieten bent, wordt voor u op de barbecue een lunch bereid (in de regentijd is de lunch in het hotel). De terugweg naar het hotel wordt per boot afgelegd.

Overnachting in Tatai.
Ontbijt en lunch inclusief.

Dag 9: Tatai (Koh Kong) – Koh Rong

Na het ontbijt vertrekken we naar Sihanoukville, een rit van ongeveer 4 uur. In de haven aldaar stapt u op de ferry die u naar het tropische eiland Koh Rong brengt. U checkt in bij uw strandresort, waarna de rest van de dag ter vrije besteding is. Tip: Zorg ervoor dat u genoeg contant geld meeneemt, omdat er (nog) geen pinmogelijkheden zijn op het eiland.

Koh Rong (78 km² groot) heeft alles wat je van een tropisch eiland mag verwachten: een relaxte sfeer, verblindend hagelwitte stranden en een helderblauwe zee. Op het rustieke eiland is nog geen massatoerisme, hoewel het de laatste jaren wel wat drukker wordt.

Overnachting op Koh Rong.
Ontbijt inclusief.

Dag 10: Koh Rong

Dag ter vrije besteding om op eigen gelegenheid het eiland te verkennen. Koh Rong (het tweede grootste eiland van Cambodja) is gezegend met enkele van de mooiste stranden in Zuidoost-Azië. Maak een mooie junglewandeling, een fietstocht of ga paardrijden. Watersporters kunnen gaan kajakken, snorkelen of duiken. Je duikbrevet halen is hier ook mogelijk. Ook zijn er verschillende boottours te boeken.

Een bijzondere ervaring is het zwemmen tussen lichtgevende plankton. In de zee rond Koh Rong bevindt zich een bepaald soort plankton dat oplicht wanneer er een snelle beweging in het water is. Overal om je heen zie je dan kleine lichtpuntjes. Er zijn speciale nachtelijke rondvaarten om dit fenomeen te aanschouwen.

Wilt u het allemaal wat rustiger aandoen? Aan het strand bevinden zich voldoende leuke bars en restaurants om relaxt van een heerlijke cocktail of verse kokosnoot te genieten.

Overnachting op Koh Rong.
Ontbijt inclusief.

Dag 11: Koh Rong – Kampot

In de ochtend neemt u de ferry terug naar het vasteland, waar u wordt opgewacht door uw gids en chauffeur, die u naar Kampot brengen. Kampot is een sfeervol plaatsje in het zuidoosten van Cambodja en is gelegen aan de gelijknamige rivier. Het is er gemoedelijk, gezellig en relatief rustig. Omdat de Fransen hier eeuwenlang de scepter hebben gezwaaid, vind je nog veel koloniale invloeden terug.

We maken een stadstour langs Frans koloniale huizen en gebouwen en een leuke boottocht over de Kampotrivier.

Overnachting in Kampot.
Ontbijt inclusief.

Dag 12: Kampot – Kep

Vandaag gaan we naar het gezellige kustplaatsje Kep, op zo’n 20 km afstand van Kampot. Nog niet door toeristen overspoeld vindt u hier rustige stranden, waar u ’s avonds kunt genieten van de prachtige zonsondergang. Kep staat vooral bekend om zijn krab en in de restaurants aan het strand worden dan ook de heerlijkste krabgerechten geserveerd. Culinair genieten dus!

Onderweg naar Kep eerst nog een aantal interessante excursies. U bezoekt de zoutvelden (alleen tijdens het droge seizoen van oktober tot mei mogelijk) en vervolgens in een mooie omgeving het grottencomplex Phnom Chhnork, met daarin een goed bewaard gebleven 7e-eeuwse hindoetempel.

De dag wordt afgesloten met een bezoek aan een peperplantage waar de wereldberoemde Kampot peper wordt verbouwd. Toen Cambodja nog een Frans protectoraat was, gebruikten alle Franse toprestaurants de Kampot peper. U krijgt een leuke en leerzame rondleiding waarbij u ook nog allerlei verschillende pepers (rood, wit, zwart) kunt proeven.

Overnachting in Kep.
Ontbijt inclusief.

Dag 13: Kep – Koh Tonsay – Kep

Na het ontbijt vertrekken we naar de pier van Kep, waar u op de boot stapt voor een korte overtocht (ca. 20 minuten) naar het paradijselijke eiland Koh Tonsay, ook wel ‘Rabbit Island’ genoemd. Dit kleine eiland bestaat grotendeels uit oerwoud, er zijn geen wegen en de elektriciteits- en watervoorzieningen zijn er beperkt.

U kunt hier relaxen in een hangmat aan het strand, een duik nemen in de zee of een mooie wandeling maken. Of vraag een visser of local u rond te varen in de mooie omgeving. Dit kan vaak al voor een gering bedrag. Rond het middaguur wordt een barbecue voor u verzorgd. In de loop van de middag vaart de boot weer terug naar Kep.

Overnachting in Kep.
Ontbijt en lunch inclusief.

Dag 14: Kep – Phnom Penh – Amsterdam

Vandaag wordt u bij uw hotel opgehaald voor de transfer naar het vliegveld van Phnom Penh. Onderweg brengt u nog een bezoek aan de kalksteengrotten van Kampong Trach. Hier vindt u pagodes, een binnenmeer en diverse religieuze beelden. Er is ook een mooi uitkijkpunt. Het landschap rond de grotten is geweldig.

Afhankelijk van uw vluchttijd kan het programma van vandaag afwijken.

Ontbijt inclusief.

Dag 15: Amsterdam

Vandaag keert u terug op de luchthaven Schiphol.

Deze reis is te boeken vanaf € 2.399,00 per persoon, op basis van 4 personen. De prijs is afhankelijk van de vertrekdag en uw persoonlijke wensen. Vraag via het contactformulier onderaan de pagina uw persoonlijke offerte aan.

Inclusief:

 • vlucht Amsterdam-Siem Reap en Phnom Penh-Amsterdam
 • binnenlandse vlucht Siem Reap-Phnom Penh
 • luchthavenbelastingen
 • brandstofheffing – veiligheidstoeslag
 • visum Cambodja (neem wel een recente pasfoto mee)
 • begeleiding door een Engelstalige gids van dag 2 t/m 14, m.u.v. het strandverblijf op Koh Rong
 • transfers over land per privéauto met chauffeur
 • entreegelden bij genoemde excursies
 • (boot)transfers zoals beschreven
 • verblijf in uitstekende 4 sterrenhotels
 • hotelverzorging op basis van logies & ontbijt
 • overige genoemde maaltijden

Exclusief:

 • niet genoemde maaltijden
 • fooien
 • optionele excursies
 • reis- en annuleringsverzekering
 • reserveringskosten (€ 25,00 per boeking)
 • bijdrage garantiefonds GGTO (€ 15,00 per boeking)

VRAAG EEN OFFERTE AAN:

CAMBODJA REISINFORMATIE & TIPS

Op deze pagina treft u nuttige informatie en tips aan die van pas kunnen komen voor uw reis náár en verblijf ín Cambodja. Onze informatie zal niet voldoende zijn om al uw vragen te kunnen beantwoorden. Raadpleeg daarom ook de vele Cambodja blog- en websites voor nog meer info. Ook zijn er goede reisgidsen in de boekhandel verkrijgbaar. In Cambodja kunt u op steun van de gids rekenen.

Een vakantie begint met een goede voorbereiding en brengt u alvast in de stemming voor een bezoek aan dit schitterende land!

Bij aankomst in het hotel is het verstandig om niet de hele dag te gaan slapen. Het duurt dan langer voordat u geacclimatiseerd bent. Beter is om het rustig aan te doen en ‘s avonds vroeg naar bed te gaan. De volgende dag bent u dan al aan het tijdsverschil gewend.

Begin rustig met eten. Vergeet niet dat u een vermoeiende reis achter de rug heeft en dat u in de tropen bent. Uw lichaam moet daar eventjes aan wennen. Begin ook niet meteen met ijskoud(e) cola of bier. Neem liever een kopje warme thee. Dat helpt ook tegen de dorst en doet in ieder geval geen aanslag op uw maag. En let vooral goed op met de zon!

Neem niet teveel kleding mee op reis. Kleding laten wassen kan in bijna elk hotel tegen een geringe vergoeding. Bovendien kunt u overal goedkoop kleding kopen. Verstandig is het om in de (mini)bus/auto een trui mee te nemen in verband met de airco.

In de aankomsthal van de luchthaven in Siem Reap wordt u opgewacht door een medewerker van de douane, die uw visum voor Cambodja verzorgt. Hieraan zijn bij LAZOA Travel geen extra kosten verbonden. Als de douaneformaliteiten achter de rug zijn, maakt u kennis met uw gids en chauffeur, die u in uw privéauto naar uw hotel brengen. De rest van de dag is ter vrije besteding.

Besef goed dat u naar een land reist waar men andere wetten, regels en gebruiken kent. Probeer daar met zoveel mogelijk respect mee om te gaan.  Cambodjanen vormen een beleefd, bescheiden en zeer vriendelijk volk. Gedraag u daarom ook beleefd en vriendelijk. In de ogen van de Cambodjaan verliest u uw waardigheid als u zich erg opwindt of kwaad wordt.

Zeker niet compleet, maar houdt u in ieder geval aan de volgende regels:

 • Het hoofd wordt als het belangrijkste deel van het lichaam beschouwd, aangezien de ziel daarin huist. Raak daarom nooit iemands hoofd aan (ook niet van kinderen).
 • Er gelden geen strikte kledingvoorschriften in Cambodja, maar al te bloot wordt niet erg op prijs gesteld, net als topless of naakt zonnebaden.
 • Draag gepaste kleding draagt bij een bezoek aan paleizen, moskeeën of tempels. De kleding dient armen, benen en schouders te bedekken. Draag geen hoofddeksel en schoenen bij het naar binnen gaan.
 • Boeddhistische monniken, herkenbaar aan hun oranje gewaden, dienen met eerbied te worden behandeld. U mag een monnik niet aanraken. Maak zonder toestemming ook geen foto’s van monniken.
 • In Cambodja worden de voeten als minderwaardige ledematen beschouwd. Voorkom daarom dat uw voeten of voetzolen naar iemand of naar een Boeddhabeeld wijzen.

Bellen:

Het internationale toegangsnummer in Cambodja is +855. Het landennummer van Nederland is +31. Bellen naar Nederland kies dan: 00 31 – netnummer zonder nul – abonneenummer.

Het gebruik van een mobiele telefoon in Cambodja is over het algemeen geen probleem, maar in afgelegen gebieden kan het bereik minder zijn. U kunt gebruik maken van een Nederlandse provider, maar dat is vaak erg prijzig. Een overzicht van de belkosten per provider vindt u op: www.bellen.com (keuze Buitenland). Sommige providers bieden voordeelbundels aan voor reizen in de wereld.

Een stuk voordeliger is het kopen van een lokale simkaart in Cambodja. Deze kaarten zijn erg goedkoop en al verkrijgbaar op de luchthaven en in de grote(re) steden bij (bel)winkels, kiosken en zelfs op de markt. Vraag of de verkoper de simkaart wil installeren. Kijk eens op internet wat de mogelijkheden zijn voor het gebruik van simkaarten voor uw mobiele telefoon in Cambodja.

Het gebruik van een smartphone is tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld. Bellen, internetten, whatsappen en skypen. Wat is er allemaal niet mogelijk? Het is de ultieme reisgids die je altijd op zak hebt.

Internet:

Zeker in de grote steden zijn volop internetmogelijkheden. Internet is een goedkope manier om contact te onderhouden met het thuisfront. Veel hotels, restaurants en cafés bieden hun klanten gratis WiFi aan, wat erg handig is als je een eigen laptop of smartphone bij je hebt. Houd er rekening mee dat internet in Cambodja niet zo snel en stabiel is als wij in Nederland gewend zijn. In afgelegen gebieden is internet zelfs niet altijd mogelijk.

Invoer in Cambodja:

Als toerist mag je 200 sigaretten of 250 gram tabak/sigaren invoeren. Invoer van 1 liter sterke drank is ook toegestaan. Neemt u valuta mee met een waarde van US$ 10.000 of meer, dan moet u dat bij de Cambodjaanse douane aangeven.

Invoer in Nederland (EU):

Als u met het vliegtuig of per boot vanuit een land buiten de EU naar de Europese Unie reist, mag u voor maximaal € 430 per persoon belastingvrij goederen invoeren. Boven dit bedrag moet u belasting betalen.

Het is streng verboden om producten van beschermde plant- en diersoorten in Nederland in te voeren.

TIP! Meer informatie over in- en uitvoerbepalingen vindt u op de handige ‘Douane reizen app’. Deze is te downloaden in de appstore van Apple of Google Play.

De netspanning is in Cambodja 230 volt. In sommige afgelegen gebieden kan ook wel 110 volt voorkomen. Vergewis u vooraf wat het voltage is voordat u een toestel aansluit. In de meeste hotels kunt u gebruik maken van uw Nederlandse stekkers om bijvoorbeeld uw batterijen op te laden. Neem voor alle zekerheid een wereldstekker mee. Check hier uw voltage en type stekker voor Cambodja: https://www.wereldstopcontacten.nl/.

Soms zijn er stroomstoringen, vooral in kleinere plaatsen. De onderbrekingen kunnen van korte tot langere duur zijn. De meeste hotels hebben een noodstroomvoorziening. Het meenemen van een zaklamp, reserve batterijen en een powerbank kunnen wij adviseren.

De Cambodjaanse keuken is nauw verwant aan de keuken van de buurlanden Thailand en Laos, maar minder gekruid. Vis en rijst zijn de belangrijkste ingrediënten. Er zijn in de belangrijkste toeristencentra talrijke specialiteitenrestaurants waar u terecht kunt voor internationale gerechten zoals Chinese, Indonesische, Japanse of andere gerechten. Uiteraard zijn er ook pizzeria’s en fastfood restaurants.

Wat de drankjes betreft kunt u gaan voor: koffie, thee, mineraalwater, vruchtensappen, frisdrank, verse kokosmelk en bier. Let op: drink alleen water uit flesjes en mijd ijsblokjes.

Fooien zijn niet verplicht maar worden zeer op prijs gesteld. Cambodja is een arm land, de mensen verdienen erg weinig. Gidsen, chauffeurs, obers, kamermeisjes en kruiers verwachten allemaal een fooi. Een fooi is dan ook een vorm van waardering. Het is handig om ervoor te zorgen dat u steeds wat kleinere biljetten bij de hand heeft. Uiteraard kunt u naar eigen goeddunken fooien geven. Restaurants voegen gewoonlijk 10% servicetoeslag aan de rekening toe, maar bedenk dat de bedienden daar niets van krijgen.

Fotograferen/filmen is in Cambodja doorgaans geen probleem. De kleurrijke bevolking, prachtige landschappen, historische bouwwerken, markten: u kunt hier naar hartenlust fotograferen. Wilt u de lokale bevolking op de foto zetten, vraag dan eerst om toestemming. Bij sommige attracties moet u extra betalen voor uw (video)camera. Kazernes, vliegvelden, grensposten e.d. ziet men als strategische objecten en mogen niet gefotografeerd worden.

Hoewel film- en fotomateriaal in toeristische gebieden goed verkrijgbaar is, adviseren wij u toch om voldoende films, geheugenkaartjes, batterijen e.d. van huis mee te nemen. Bewaar uw apparatuur op een koele plek i.v.m. de hitte en houd rekening met de luchtvochtigheid.

De Cambodjaanse munteenheid is de RIEL (KHR).  Er zijn biljetten van 50, 100, 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000 riel in omloop. Biljetten van 100.000 riel worden niet overal geaccepteerd, omdat niet altijd voldoende wisselgeld voorradig is. Zorg er dus voor dat u voldoende kleine coupures op zak heeft. De riel is gekoppeld aan de dollar en daar gaat de voorkeur ook naar uit.

Voor 10 euro ontvangt u ongeveer 46.000 riel en voor US$ 10 ongeveer 40.000 riel. Dat betekent al gauw een portemonnee vol met briefgeld. De koers kan fluctueren, dus kijk voor de actuele koers op: https://www.oanda.com/currency/converter/.

De riel was lange tijd een instabiele munt en kende een hoge inflatie. Door de koppeling aan de Amerikaanse dollar is er nu sprake van een evenwichtige wisselkoers. Prijzen worden vaak in dollars aangegeven. Dit is vooral het geval bij hotels, restaurants en bezienswaardigheden. Het is op veel plaatsen mogelijk – en zelfs gewenst – om met dollars te betalen. De Thaise baht wordt ook vaak geaccepteerd, maar liever heeft men toch de dollar. Kleinere bedragen kunnen gewoon met riel worden betaald. Indien u betaalt met dollars krijgt u meestal riel terug. Het is dus verstandig om over genoeg US-dollars in kleine coupures te beschikken.

Contant geld:

Neem naast een bankpas en een creditcard ook voldoende contant geld mee in euro’s of Amerikaanse dollars. In Cambodja wordt de voorkeur gegeven aan dollars (geen muntgeld). Neem uitsluitend onbeschadigde of nieuwe bankbiljetten mee, omdat gescheurde, gekreukte en beduimelde exemplaren mogelijk niet worden geaccepteerd. Al bij aankomst op het vliegveld kunt u geld (dollars of riel) opnemen. Geld kunt u wisselen bij banken, wisselkantoren en veelal bij recepties van hotels.

Pinnen:

Geld opnemen kan in Cambodja met uw Nederlandse pinpas op veel plaatsen, zeker in de grote(re) steden. U krijgt bij de meeste automaten (ATM’s) de keuze of u uw geld wilt ontvangen in Cambodjaanse riel of Amerikaanse dollars. Kies bij voorkeur voor dollars en niet voor riel. Zorg er wel voor dat u vooraf ‘wereldwijd pinnen’ bij uw bank heeft aangezet! Probeer het aantal transacties zoveel mogelijk te beperken; dat scheelt in de transactiekosten. Het aanbod van pinautomaten buiten de grote steden is beperkt. Dus als u buiten de grote steden verblijft, zorg dan vooraf voor voldoende contant geld.

Geld wisselen/Wisselkantoren:

Eurobiljetten en Amerikaanse dollars kunt u probleemloos omwisselen bij banken, wisselkantoren en recepties van hotels. Wisselkantoren bieden doorgaans de beste koers. Neem een paspoort mee als u geld gaat wisselen. Het verdient aanbeveling alleen geld te wisselen bij banken of officiële wisselkantoren.

Creditcards:

Internationale creditcards – zoals VISA en Mastercard – kunnen over het algemeen als betaalmiddel worden gebruikt in hotels, grote winkelcentra en duurdere restaurants. Verder is het gebruik van creditcards vaak gelimiteerd, zorg er dus voor dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft. Gebruik de creditcard zo min mogelijk en pas als het echt nodig is geld op te nemen of met de kaart te betalen. Het gebruik ervan is erg onvoordelig door de hoge transactiekosten.

Opgelet! Als u gebruik maakt van uw pinpas of creditcard let dan goed op dat u uw kaart niet uit het oog verliest. Voorzichtig omgaan met betaalkaarten kan heel wat problemen voorkomen.

De banken in Cambodja zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 16.00 uur. In grote steden is een enkele bank op zaterdagochtend geopend. Wisselkantoren hebben over het algemeen ruimere openingstijden.

In Cambodja wordt handenarbeid door de overheid en diverse hulporganisaties gestimuleerd. De artikelen worden veelal gemaakt door mensen die gehandicapt zijn geraakt door landmijnen en andere explosieven. Typisch Cambodjaanse artikelen zijn: houtsnijwerken, goud (24 karaat), edelstenen, afbeeldingen geschilderd op rijstpapier, handgeweven zijde, items gemaakt van zilver en rieten manden. Bij aankoop is het vrijwel altijd mogelijk om af te dingen.

Met name de markten in Siem Reap en Phnom Penh staan bekend als goede plekken om souvenirs te kopen. Siem Reap beschikt over twee leuke souvenirmarkten: de Phsar Chas (oude markt) en de Phsar Leu (hogere markt), die even buiten de stad ligt. Koop je graag kleding of juwelen dan kun je in Phnom Penh je hart ophalen bij de Centrale markt en de Russische markt.

De grote steden in Cambodja beschikken over moderne en luxueuze shopping malls. In Phnom Penh bijvoorbeeld vindt u ‘Aeon Mall’, een mooi warenhuis met veelal luxeartikelen in het duurdere segment. Er zijn daar ook restaurants, supermarkten, bioscopen, bowlingbanen en er is zelfs een schaatsbaan.

Houdt u aan de douanevoorschriften m.b.t. het invoeren van producten uit Cambodja en pas op met ‘imitatie merkartikelen’. Meer informatie over in- en uitvoeren vindt u op de handige  ‘Douane reizen app’. Deze is te downloaden in de appstore van Apple of Google Play.

Wat u mee moet nemen aan kleding en schoeisel is afhankelijk van uw bestemming en in welke tijd van het jaar u reist. Gezien de warmte en luchtvochtigheid is luchtige (katoenen) kleding aan te bevelen. Vrijetijdskleding wordt in hotels, restaurants, nachtclubs e.d. doorgaans toegestaan. Bovendien beschikken vrijwel alle goede hotels over een snel werkende wasserij en kunt u goedkoop nieuwe kleding aanschaffen.

Reist u naar bergachtige gebieden, dan kunnen wij u een trui en jack adviseren. Neem ook een lichte regenjas en paraplu mee, want er kan nog wel eens een (flinke) regenbui vallen.  

Bij een bezoek aan paleizen of tempels wordt aangeraden om kleding te dragen die je armen, benen en schouders bedekken. Zomerse kleding wordt wel toegestaan, mits niet te kort of te bloot. Een paar comfortabele wandelschoenen komen van pas als u van plan bent veel te gaan lopen. Voor het strandgebeuren zijn een paar slippers of sandalen geen overbodige luxe.

Klimaat:

Cambodja is in een tropische zone gelegen, waardoor het bijna het gehele jaar door warm en vochtig is. De gemiddelde temperatuur ligt rond 27 graden Celsius. De minimum temperatuur is ongeveer 16 graden. Alle te noemen waarden zijn natuurlijk indicatief. Er is niets zo veranderlijk dan het weer, zelfs in Cambodja. Er zijn twee seizoenen:

 • Moesson seizoen (nat)
 • Droge seizoen

Het vochtige en regenachtige moesson seizoen loopt van juni t/m oktober. De moessons geven hetzelfde patroon met heldere ochtenden en ‘s middags 1 tot 2 uur regen. De temperatuur varieert meestal tussen de 27-35 graden, met een luchtvochtigheid van soms wel meer dan 90%. In de bergachtige gebieden valt de meeste regen, gemiddeld  416 mm per maand; in Phnom Penh gemiddeld 116 mm.

Het droge seizoen loopt van november t/m mei. In deze maanden valt de minste regen, wat een bezoek aan het land wel zo prettig maakt. Het droge seizoen is te verdelen in twee sub-seizoenen. Het droge seizoen (koel/minder heet) van november tot februari (25-30º); het droge seizoen (heet) van maart tot mei (29-38º).

Het klimaat kan in de verschillende delen van Cambodja sterk verschillen. Kijk voor meer informatie op: https://klimaatinfo.nl/cambodja/.

Beste reistijd:

Op basis van bovenstaande informatie zou je kunnen concluderen dat november t/m mei de beste periode is om Cambodja te bezoeken. Toch moet je je niet al te veel vastpinnen op de seizoenen, omdat ieder seizoen naast nadelen ook voordelen kent. Er zijn reizigers die bijvoorbeeld bewust kiezen voor het regenseizoen. Het regent immers zelden de hele dag, de reizen zijn goedkoper en het is minder druk. Als je goed tegen de hitte kunt of aan zee verblijft (verkoelend zeebriesje) dan is zelfs het warme seizoen een optie.

Budget en persoonlijke voorkeur kunnen bepalend zijn voor de beste reistijd in Cambodja.

Indien u geneesmiddelen gebruikt is het verstandig om deze in ruime mate mee te nemen. Berg deze op in uw handbagage. Niet alle geneesmiddelen zijn in Cambodja verkrijgbaar. Neem de originele verpakking mee en vraag uw (huis)arts om een medisch paspoort of een verklaring (in het Engels) met informatie over uw aandoening en medicijnen. In geval van nood kunt u dan snel geholpen worden. Mocht u medicijnen moeten kopen, controleer dan wel de houdbaarheidsdatum. Ook is het verstandig een EHBO-set voor kleine ongemakken mee te nemen.

Opgelet! Sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet en daarvoor heeft u een verklaring nodig. Informeer bij uw apotheek of (huis)arts of dat voor u van toepassing is. Op https://www.hetcak.nl/ is te lezen hoe de verklaring aangevraagd kan worden. Meenemen van deze middelen zonder verklaring is strafbaar.

Paspoort:

Voor een bezoek aan Cambodja heeft u een geldig paspoort en een visum nodig. Uw paspoort moet bij aankomst in Cambodja nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Ook moet het paspoort beschikken over tenminste 2 lege visumpagina’s. Kinderen dienen over een eigen paspoort en visum te beschikken. U bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het bezitten van de juiste reisdocumenten.

Visum:

Bij een maximale verblijfsduur van 30 dagen is het niet nodig vooraf een visum aan te vragen. U kunt een toeristenvisum (Visa on Arrival = type T) kopen op de luchthaven van Siem Reap of Phnom Penh. Reist u over land dan kunt u dat doen bij de (meeste) controleposten in de grensplaatsen. Kinderen hebben een eigen visum voor Cambodja nodig. Zorg ervoor dat u een pasfoto bij u heeft. De kosten voor een visum bedragen tussen de 30 en 40 dollar.

Elektronisch visum (E-visum)

Houders van een Nederlands paspoort adviseren wij online een E-visum aan te vragen. Het is een eenvoudige procedure, kan in de Nederlandse taal geregeld worden en u hoeft nergens meer aan te denken als u het vliegtuig instapt. Het E-visum (single entry) heeft een geldigheidsduur van 30 dagen. Ook kinderen hebben een E-visum nodig.

Voor nadere informatie en procedure voor het aanvragen van een E-visum kunt u gebruik maken van een visumbureau. Kijk hiervoor op de volgende websites: https://www.e-visums.nl/ en https://visumbuitenland.nl/.

TIP! Maak een digitaal dossier aan. Scan uw paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar uzelf. Zo heeft u, in geval van diefstal of verlies tijdens de reis, altijd kopieën van uw belangrijke papieren achter de hand.

Ga nooit op reis zonder een goede reisverzekering. Reizen en op vakantie gaan doet u voor uw plezier. Het zal je maar gebeuren: bagage gestolen, ziek worden of in een ziekenhuis belanden. Daar zit u echt niet op te wachten. Mocht er onverhoopt toch iets vervelends gebeuren, dan bent u met een goede reisverzekering van ALLIANZ Global Assistance beschermd tegen de eventuele gevolgen. Desgewenst kunt u hier een reisverzekering afsluiten en hier een annuleringsverzekering.

Indien u reist via Bangkok en daar nog enkele dagen verblijft:

Indien u niet direct doorvliegt naar Cambodja, maar eerst nog een aantal dagen in Bangkok (of elders in Thailand) verblijft, krijgt u in het vliegtuig een ‘Arrival/Departure Card’ voor Thailand uitgereikt, die u al van tevoren in kunt vullen met uw persoonlijke gegevens en bij aankomst op Suvarnabhumi Airport in Bangkok bij de paspoortcontrole moet afgeven. Daar krijgt u een toeristenvisum voor 30 dagen. Opgelet: bewaar uw ‘Departure Card’ goed, deze moet bij een eventueel vertrek uit Thailand weer ingeleverd worden!

Indien u doorreist naar Cambodja:

Bij aankomst in Bangkok volgt u de aanwijzingen ‘Transit passengers’. Begeef u naar de transitzone en vervolgens naar de gate waar u voor de vlucht naar Cambodja incheckt.

Indien u weer huiswaarts keert via Bangkok:

Verlaat u Cambodja en gaat u via de airport van Bangkok weer naar huis, dan kunt u in het vertrekgedeelte (terminal level 4) inchecken. Bij de paspoortcontrole moet de ‘Departure Card’ weer ingeleverd worden.

Het tijdsverschil is met Nederland +6 uur in de winter en +5 uur tijdens de zomer. Dus 12.00 uur ‘s middags in Nederland is 18.00 uur in Cambodja (wintertijd). Cambodja kent maar één tijdzone. Wilt u de juiste tijd weten kijk dan op: https://www.dewereldklok.nl/tijd/cambodja/.

Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie of avontuurlijke reis niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij vaccinatie kunt u zich een hoop ellende besparen. Vaccinaties zijn niet verplicht voor Cambodja maar worden wel sterk aangeraden. Gebruik van een muggenwerend middel met een hoog percentage DEET is zeker te adviseren.

Welke vaccinaties en medicijnen u voor uw reis naar Cambodja precies nodig hebt, laten wij graag aan deskundigen over. Er zijn verschillende medische instanties (waaronder GGD en Meditel) die u kunnen adviseren en uw vaccinatie kunnen verzorgen. Weinig tijd ? U kunt zelfs thuis of op het werk gevaccineerd worden. Zie: https://www.thuisvaccinatie.nl/.

TIP! Maak tijdig een afspraak.

Door de oorlogen zijn er nogal wat landmijnen en andere explosieven achtergebleven in Cambodja. Vrijwel alles is reeds met hulp van de Verenigde Naties opgeruimd, maar nog steeds is voorzichtigheid geboden. Negeer nooit de waarschuwingsborden en ga nooit zonder begeleiding van de gangbare routes af. De wegen en paden die met enige regelmaat gebruikt worden door de bevolking zijn absoluut veilig.

Paspoort, vliegticket, geld en bankpassen kunt u het beste opbergen in een kluisje in het hotel. Vrijwel alle hotels beschikken over kluisjes, bij de receptie of op de hotelkamer. Waardevolle sieraden kunt u beter thuislaten.

Waar ter wereld je ook op vakantie gaat, je hebt overal criminelen die het voorzien hebben op toeristen. Hoewel Cambodja  een veilige reisbestemming is, dient u toch goed op uw spullen te letten. Vooral als u ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten of op de markt is waakzaamheid geboden.

Wees vooral in de grote steden alert op zakkenrollers en tasjesdieven. Helaas blijkt maar al te vaak dat mensen die u aanspreken op straat bijna altijd een bijbedoeling hebben. Let dus te allen tijde goed op! Ga ook niet in zee met zgn. studenten of taxichauffeurs die u naar ‘goedkope’ winkels en restaurants willen brengen. Zij krijgen hoge provisies en u betaalt de hoofdprijs.

Het is beter uw paspoort niet af te geven bij verhuurkantoren van auto’s, brommers, motoren e.d., maar geef een kopie. Je paspoort is je kostbaarste bezit op reis; dat geef je toch niet zomaar weg?! Als zich problemen mochten voordoen heeft u dit officiële document in ieder geval nog in uw bezit.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft overigens een interessante website met actuele reisadviezen en artikelen over criminaliteit en veiligheid: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/cambodja.

U wordt geadviseerd 3 uur voor de aangegeven vertrektijd op de luchthaven aanwezig te zijn. Het toegestane maximumgewicht en overige informatie over uw bagage staat op uw vliegticket vermeld. Neem geen scherpe voorwerpen, of voorwerpen die gevaar op kunnen leveren, mee in uw handbagage! Ook voor vloeistoffen gelden strenge regels. Wat u mee mag nemen vindt u op: https://www.schiphol.nl/nl/pagina/wat-mag-in-handbagage/.

In tegenstelling tot veel landen in Zuidoost-Azië rijdt het verkeer in Cambodja rechts. De staat van de wegen is over het algemeen (nog) niet best, al zal het door de vele projecten in de toekomst een stuk beter worden. Tussen de grote steden is de situatie over het algemeen acceptabel. Er zijn diverse middelen van vervoer beschikbaar.

Een aantal steden is met binnenlandse vluchten te bereiken: Siem Reap, Phnom Penh, Battambang, Sihanoukville en Koh Kong. Een betrekkelijk goedkoop vervoermiddel in en rond de steden is de taxi. Spreek vooraf een bedrag af.

Uiteraard is het ook leuk een keer een rit te maken met een zogenaamde ‘Cyclo’ (fietstaxi). Tegenwoordig zijn er ook gemotoriseerde cyclo’s (remorks). U dient echter wel vooraf de prijs af te spreken. Een beetje afdingen kan hierbij geen kwaad. Wilt u wat meer snelheid dan kunt u gebruik maken van de meest voorkomende vorm van openbaar vervoer: achterop de motortaxi!

Het is vanuit Nederland niet mogelijk om rechtstreeks naar Phnom Penh en Siem Reap in Cambodja te vliegen. Er dient altijd een tussenstop gemaakt te worden. Dat kan bijvoorbeeld in Bangkok of Singapore. Veel reizigers maken van de gelegenheid gebruik om een ‘stop-over’ in de reis op te nemen, zodat zij nog een aantal dagen in Thailand of Singapore kunnen verblijven. Ook interesse? Informeer dan naar de mogelijkheden bij LAZOA Travel.

Voor winkels en warenhuizen zijn niet echt vastgestelde tijden aan te geven. Wel zijn de meeste dagelijks geopend van 07.00 uur ’s morgens tot ’s avonds 21.00 uur. Op markten en bij kleinere winkels kan men vaak tot heel laat terecht. De banken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 16.00 uur. In grote steden is een enkele bank op zaterdagochtend geopend. De meeste postkantoren doordeweeks van 08.00 tot 16.00 uur en soms ook op zaterdag.