Reisinformatie & Tips

Hong Kong

REISINFORMATIE & TIPS HONG KONG

Hong Kong werd op 1 juli 1997 door het Verenigd Koninkrijk overgedragen aan China en is nu een speciale administratieve regio van de Volksrepubliek China.

Op deze pagina treft u nuttige informatie en tips aan die van pas kunnen komen voor uw reis náár en verblijf ín Hong Kong. Onze informatie zal niet voldoende zijn om al uw vragen te kunnen beantwoorden. Raadpleeg daarom ook de vele Hong Kong blog- en websites voor nog meer info. Ook zijn er goede reisgidsen in de boekhandel verkrijgbaar. In Hong Kong kunt u op steun van de gids rekenen.

Een vakantie begint met een goede voorbereiding en brengt u alvast in de stemming voor een bezoek aan deze schitterende wereldstad!

Tips Hong Kong

REISINFORMATIE & TIPS HONG KONG

Hoofdstad: Victoria City (Central) – niet officieel
Aantal inwoners: ca. 7,5 miljoen
Oppervlakte: 1099 km²
Regeringsvorm: Administratieve regio van China
Taal: Engels, Chinees
Klimaat: (Sub)tropisch zeeklimaat
Religie: Taoïsme, boeddhisme, confucianisme
Tijdsverschil: Zomer 6 uur later, winter 7 uur later
Munteenheid: Hongkongse dollar (HKD)
Elektriciteit: 220 volt

Bij aankomst in het hotel is het verstandig om niet de hele dag te gaan slapen. Het duurt dan langer voordat u geacclimatiseerd bent. Beter is om het rustig aan te doen en ‘s avonds vroeg naar bed te gaan. De volgende dag bent u dan al aan het tijdsverschil gewend.

Begin rustig met eten. Vergeet niet dat u een vermoeiende reis achter de rug heeft en dat u in de (sub)tropen bent. Uw lichaam moet daar eventjes aan wennen. Begin ook niet meteen met ijskoud(e) cola of bier. Neem liever een kopje warme thee. Dat helpt ook tegen de dorst en doet in ieder geval geen aanslag op uw maag. En let vooral goed op met de zon!

Neem niet teveel kleding mee op reis. Kleding laten wassen kan in bijna elk hotel. Bovendien kunt u overal goedkoop kleding kopen. Verstandig is het om in de (mini)bus/auto een trui mee te nemen in verband met de airco.

In de aankomsthal van de luchthaven in Hong Kong wordt u opgewacht door onze vertegenwoordiger, herkenbaar aan een bordje met uw naam of LAZOA Travel erop. Daarna volgt transfer naar uw hotel.

Besef goed dat u naar een gebied reist waar men andere wetten, regels en gebruiken kent. Probeer daar met zoveel mogelijk respect mee om te gaan. Hongkongers vormen een beleefd, bescheiden en zeer vriendelijk volk. Gedraag u daarom ook beleefd en vriendelijk.

Zeker niet compleet, maar houdt u in ieder geval aan de volgende regels:

  • Hongkongers zijn meestal gereserveerd en ongemakkelijk bij nauw lichaamscontact. Knuffel geen mensen die je niet zo goed kent.
  • Knuffelen en kussen in het openbaar wordt als ongepast beschouwd.
  • Roken is verboden in alle overdekte openbare plaatsen, inclusief restaurants, karaokebars en winkelcentra. Het rookverbod wordt ook toegepast in het openbaar vervoer, op stranden en in zwembaden.
  • Leg uw eetstokjes op uw eetstokjessteun of netjes op tafel als u klaar bent met eten. Steek ze nooit in een kom rijst.
  • E-sigaretten zijn verboden. Om problemen te voorkomen kunt u ze beter thuis laten.

> Reisinformatie & Tips Hong Kong

Bellen:
Het internationale toegangsnummer in Hong Kong is +852. Het landennummer van Nederland is +31. Bellen naar Nederland kies dan: 00 31 – netnummer zonder nul – abonneenummer. 

Het gebruik van een mobiele telefoon in Hong Kong is over het algemeen geen probleem. U kunt gebruik maken van een Nederlandse provider, maar dat is vaak erg prijzig. Een overzicht van de belkosten per provider vindt u op: www.bellen.com (keuze Buitenland). Sommige providers bieden voordeelbundels aan voor reizen in de wereld.

Een stuk voordeliger is het kopen van een lokale prepaid simkaart in Hong Kong. Deze kaarten zijn erg goedkoop en al verkrijgbaar op de luchthaven, bij belwinkels, elektronicazaken en supermarkten. Vraag of de verkoper de simkaart wil installeren. Kijk eens op internet wat de mogelijkheden zijn voor het gebruik van simkaarten voor uw mobiele telefoon in Hong Kong.

Het gebruik van een smartphone is tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld. Bellen, internetten, whatsappen en skypen. Wat is er allemaal niet mogelijk? Het is de ultieme reisgids die je altijd op zak hebt.

Internet:
In Hong Kong zijn volop internetmogelijkheden. Internet is een goedkope manier om contact te onderhouden met het thuisfront. Veel hotels, restaurants en cafés bieden hun klanten gratis WiFi aan, wat erg handig is als je een eigen laptop of smartphone bij je hebt. Ook zijn er internetcafés in overvloed.

Invoer in Hong Kong:
Als toerist (18 jaar of ouder) mag je 19 sigaretten, of 1 sigaar of 25 gram andere tabakswaren invoeren. Invoer van 1 liter sterke drank is ook toegestaan. Als u baar geld of waardepapieren ter waarde van meer dan HK$ 120.000 wilt in- of uitvoeren, dan moet u dat bij de douane van Hong Kong aangeven.

Invoer in Nederland (EU):
Als u met het vliegtuig of per boot vanuit een land buiten de EU naar de Europese Unie reist, mag u voor maximaal € 430 per persoon belastingvrij goederen invoeren. Boven dit bedrag moet u belasting betalen. Het is streng verboden om producten van beschermde plant- en diersoorten in Nederland in te voeren. 

TIP! Meer informatie over in- en uitvoerbepalingen vindt u op de handige ‘Douane reizen app’. Deze is te downloaden in de appstore van Apple of Google Play.

> Reisinformatie & Tips Hong Kong

De netspanning is in Hong Kong 220 volt. Er worden stopcontacten gebruikt, die niet (altijd) geschikt zijn voor Nederlandse stekkers. Neem dan ook voor alle zekerheid een wereldstekker mee. Check hier uw voltage en type stekker voor Hong Kong: www.wereldstopcontacten.nl.

De keuken van Hong Kong is verfijnd, heerlijk en divers. Hong Kong wordt vaak de ‘Culinaire hoofdstad van Azië’ genoemd met meer dan 13.000 eetgelegenheden op het hele grondgebied, variërend van eenvoudige kraampjes op straat tot blitse gastronomische restaurants boven op wolkenkrabbers. Meer dan 40 restaurants in Hong Kong bezitten minstens één felbegeerde Michelinster. 

De naar schatting 13.000 restaurants serveren van alles: van lokaal voedsel als noedels en dim sum tot internationale specialiteiten uit de Thaise, Vietnamese en Italiaanse keuken. Een prominent gerecht is geroosterde gans, terwijl de Hong Kong dim sum ongetwijfeld de beste ter wereld is. Uiteraard zijn er ook pizzeria’s en fastfood restaurants. 

Wat de drankjes betreft, kunt u gaan voor: koffie, thee, water, frisdranken, bier, wijn etc. In Hong Kong kun je water uit de kraan drinken. De meeste mensen drinken echter liever flessenwater.

Fooien zijn niet verplicht maar worden zeer op prijs gesteld. Gidsen, chauffeurs, obers, kamermeisjes en kruiers verwachten allemaal een fooi. Een fooi is dan ook een vorm van waardering. Het is handig om ervoor te zorgen dat u steeds wat kleinere biljetten bij de hand heeft. Uiteraard kunt u naar eigen goeddunken fooien geven. Restaurants voegen gewoonlijk 10% servicetoeslag aan de rekening toe, maar bedenk dat de bedienden daar niets van krijgen.

> Reisinformatie & Tips Hong Kong

Fotograferen/filmen is in Hong Kong doorgaans geen probleem. Het kan zijn dat op sommige plekken, zoals in tempels en musea, niet gefotografeerd mag worden; dat wordt dan duidelijk aangegeven. Wilt u de lokale bevolking op de foto zetten, vraag dan eerst om toestemming. Niet alle mensen stellen het op prijs gefotografeerd te worden.

Hoewel film- en fotomateriaal in Hong Kong goed verkrijgbaar is, adviseren wij u toch om voldoende films, geheugenkaartjes, batterijen e.d. van huis mee te nemen. Bewaar uw apparatuur op een koele plek i.v.m. de hitte en houd rekening met de luchtvochtigheid.

De Hong Kongse munteenheid is de HONGKONGSE DOLLAR (HKD). In Hong Kong betaalt u met zowel bankbiljetten als munten. De bankbiljetten lopen uiteen in waardes van 10, 20, 50, 100, 500 en 1.000 dollar. Biljetten van 1.000 dollar worden slechts incidenteel gebruikt. De biljetten worden naast de overheid ook nog door drie banken uitgegeven. Deze verschillen dan ook allemaal qua ontwerp en kleur.

De munten zijn er in waardes van 10, 20 en 50 cent, evenals dollarmunten van 1, 2, 5 en 10 dollar. De munten worden alleen uitgegeven door de overheid, er zijn dus niet zoals bij de bankbiljetten verschillende variaties van dezelfde munt.

Voor 10 euro ontvangt u ongeveer 90 HK$ en voor US$ 10 ongeveer 75 HK$. De koers kan fluctueren, dus kijk voor de actuele koers op: www.oanda.com/currency/converter/.

Contant geld:
Neem naast een bankpas en een creditcard ook voldoende contant geld mee in euro’s of Amerikaanse dollars, voor het geval dat geldopname (pinnen) niet mogelijk is. Neem uitsluitend onbeschadigde of nieuwe bankbiljetten mee, omdat gescheurde, gekreukte en beduimelde exemplaren mogelijk niet worden geaccepteerd. Geld kunt u wisselen bij banken, wisselkantoren en veelal bij recepties van hotels. Al bij aankomst op het vliegveld in Hong Kong kunt u geld (Hong Kong dollars) opnemen.

Pinnen:
Geld opnemen kan in Hong Kong met uw Nederlandse pinpas op veel plaatsen. Zorg er wel voor dat u vooraf ‘wereldwijd pinnen’ bij uw bank heeft aangezet! Probeer het aantal transacties zoveel mogelijk te beperken; dat scheelt in de transactiekosten.

Geld wisselen/wisselkantoren:
Eurobiljetten en Amerikaanse dollars kunt u probleemloos omwisselen bij banken, wisselkantoren en recepties van hotels. Wisselkantoren bieden doorgaans de beste koers. Neem een paspoort mee als u geld gaat wisselen. Het verdient aanbeveling alleen geld te wisselen bij banken of officiële wisselkantoren.

Creditcards:
Internationale creditcards – zoals VISA en Mastercard – kunnen over het algemeen als betaalmiddel worden gebruikt in hotels, grote winkelcentra en duurdere restaurants. Verder is het gebruik van creditcards vaak gelimiteerd en kunt u op veel plekken alleen maar contant betalen. Zorg er dus voor dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft. Gebruik de creditcard zo min mogelijk en pas als het echt nodig is geld op te nemen of met de kaart te betalen. Het gebruik ervan is erg onvoordelig door de hoge transactiekosten.

Opgelet! Als u gebruik maakt van uw pinpas of creditcard let dan goed op dat u uw kaart niet uit het oog verliest. Voorzichtig omgaan met betaalkaarten kan heel wat problemen voorkomen.

De banken in Hong Kong zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 16.30 uur en op zaterdag van 09.00 tot 12.30 uur. Wisselkantoren hebben over het algemeen ruimere openingstijden.

De reputatie van Hong Kong als internationaal handelscentrum heeft geleid tot de ontwikkeling van supermoderne winkelcentra. Hong Kong is een echt winkelparadijs met een scala aan winkels die alles verkopen, van traditionele souvenirs en lokale gerechten tot de nieuwste elektronische gadgets en de meest exclusieve modemerken. Het is bijna onmogelijk de stad te verlaten met lege handen. Populaire winkelgebieden zijn: Central, Causeway Bay, Sheung Wan, Tsim Sha Tsui, Mongkok en Sham Shui Po.

Traditionele markten zijn er ook in overvloed. Het zal dan ook niet moeilijk zijn een mooi souvenir voor thuis te kopen. Er is een groot aanbod aan kleding, antiek, horloges, Chinese theeserviezen, zijdeproducten en heel veel meer. Bij aankoop is het vrijwel altijd mogelijk om af te dingen. Ook als je niet zo van het shoppen bent, is het altijd leuk een kijkje op de markt te nemen.

Houdt u aan de douanevoorschriften m.b.t. het invoeren van producten uit Hong Kong en pas op met ‘imitatie merkartikelen’. Meer informatie over in- en uitvoerrechten vindt u op de handige ‘Douane reizen app’. Deze is te downloaden in de appstore van Apple of Google Play.

> Reisinformatie & Tips Hong Kong

Wat u mee moet nemen aan kleding en schoeisel, is afhankelijk van de tijd van het jaar dat u Hong Kong bezoekt. Gezien de warmte en luchtvochtigheid is luchtige (katoenen) kleding in de zomer aan te bevelen. Als u in het voor- of najaar op bezoek bent, neem dan warmere kleding mee. In de winter daalt de temperatuur aanzienlijk en is een trui en jas nodig.  Neem ook een lichte regenjas en paraplu mee, want het kan nog weleens regenen.

Hoewel Hong Kong minder streng is dan andere Aziatische landen over kledingvoorschriften bij het bezoeken van tempels en moskeeën, wordt aangeraden kleding te dragen die armen, benen en schouders bedekken.

Klimaat:

Hong Kong heeft een subtropisch klimaat met verschillende seizoenen. De enige voorspelbare weersgebeurtenis die een significante invloed kan hebben op de reisplannen is een tyfoon. Het tyfoonseizoen begint in mei en eindigt in november. Waarschuwingen op radio en TV.

Het klimaat in Hong Kong is in te delen in vier seizoenen: 

  • Lente: maart-mei; stijgende temperaturen, vochtigheid en koele avonden. Gemiddelde temperaturen van 17º-26º C.
  • Zomer: juni-augustus; warm, vochtig en zonnig, met af en toe een bui en onweer. De temperatuur kan hoger zijn dan 31º C, maar een hoge luchtvochtigheid kan het heter laten aanvoelen. Gemiddelde temperaturen van 26º-31º C.
  • Herfst: september-november; dit seizoen heeft een aangename bries, veel zon en comfortabele temperaturen. Gemiddelde temperaturen van 19º-28º C.
  • Winter: december-februari; dit seizoen kent koele, droge en bewolkte periodes. De temperatuur kan onder de 10º C dalen.

Niets is veranderlijker dan het weer, zelfs in Hong Kong. In een stad met een subtropisch klimaat is het nooit exact te voorspellen op welke momenten van het jaar regen kan worden verwacht. En waar regen wordt verwacht schijnt vaak de zon en andersom. Kijk voor meer klimaatinformatie op: klimaatinfo.nl/hongkong.

Beste reistijd:

Veel mensen beschouwen de maanden september t/m december als de beste maanden van het jaar om Hong Kong te bezoeken. Toch moet je je niet teveel vastpinnen op de seizoenen, omdat ieder seizoen naast nadelen ook voordelen kent. Er zijn reizigers die bewust kiezen voor een koel seizoen of regenseizoen. De reizen zijn dan goedkoper en het is minder druk. Budget en persoonlijke voorkeur kunnen bepalend zijn voor de beste reistijd in Hong Kong.

Indien u geneesmiddelen gebruikt is het verstandig om deze in ruime mate mee te nemen. Berg deze op in uw handbagage. Neem de originele verpakking mee en vraag uw (huis)arts om een medisch paspoort of een verklaring (in het Engels) met informatie over uw aandoening en medicijnen. In geval van nood kunt u dan snel geholpen worden. Mocht u medicijnen moeten kopen, controleer dan wel de houdbaarheidsdatum. Ook is het verstandig een EHBO-set voor kleine ongemakken mee te nemen.

Opgelet! Sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet en daarvoor heeft u een verklaring nodig. Informeer bij uw apotheek of (huis)arts of dat voor u van toepassing is. Op www.hetcak.nl is te lezen hoe de verklaring aangevraagd kan worden. Meenemen van deze middelen zonder verklaring is strafbaar.

> Reisinformatie & Tips Hong Kong

Paspoort:
Voor een bezoek aan Hong Kong heeft u een geldig paspoort nodig. Het document moet nog minimaal 1 maand (of tenminste 6 maanden als men wil doorreizen naar China) geldig zijn na vertrek uit Hong Kong. Ook moet het paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina. Kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. U bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het bezitten van de juiste reisdocumenten.

Visum:
Een visum is niet nodig als u maximaal 90 dagen in Hong Kong verblijft. Bij aankomst op de luchthaven krijgt u een formulier in uw paspoort voor een verblijf van maximaal 90 dagen. Op verzoek moet u bij de douane van Hong Kong wel een retour- of doorreisticket kunnen tonen. Reist u door naar China, dan heeft u voor dát land wel een visum nodig.

TIP! Maak een digitaal dossier aan. Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Zo heb je, ingeval van diefstal of verlies tijdens de reis, altijd kopieën van je belangrijke papieren achter de hand.

> Reisinformatie & Tips Hong Kong

Ga nooit op reis zonder een goede reisverzekering. Reizen en op vakantie gaan doet u voor uw plezier. Het zal je maar gebeuren: bagage gestolen, ziek worden of in een ziekenhuis belanden. Daar zit u echt niet op te wachten. Mocht er onverhoopt toch iets vervelends gebeuren, dan bent u met een goede reisverzekering van ALLIANZ Global Assistance beschermd tegen de eventuele gevolgen. Desgewenst kunt u hier een reis- en/of annuleringsverzekering afsluiten.

Het tijdsverschil is met Nederland +7 uur in de winter en +6 uur tijdens de zomer. Dus 12.00 uur ‘s middags in Nederland is 19.00 uur in Hong Kong (wintertijd). Wilt u de juiste tijd weten kijk dan op: www.dewereldklok.nl/tijd/Hongkong

> Reisinformatie & Tips Hong Kong

Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie of avontuurlijke reis niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij vaccinatie kunt u zich een hoop ellende besparen. Vaccinaties zijn niet verplicht voor Hong Kong maar worden wel sterk aangeraden. Gebruik van een muggenwerend middel met een hoog percentage DEET is zeker te adviseren.

Welke vaccinaties en medicijnen u voor uw reis naar Hong Kong precies nodig hebt, laten wij graag aan deskundigen over. Er zijn verschillende medische instanties (waaronder GGD en Meditel) die u kunnen adviseren en uw vaccinatie kunnen verzorgen. Weinig tijd ? U kunt zelfs thuis of op het werk gevaccineerd worden. Zie: www.thuisvaccinatie.nl.

TIP! Maak tijdig een afspraak.

Paspoort, vliegticket, geld en bankpassen kunt u het beste opbergen in een kluisje in het hotel. Vrijwel alle hotels beschikken over kluisjes, bij de receptie of op de hotelkamer. Waardevolle sieraden kunt u beter thuislaten.

Waar ter wereld je ook op vakantie gaat, je hebt overal criminelen die het voorzien hebben op toeristen. Hoewel Hong Kong een zeer veilige reisbestemming is, dient u toch goed op uw spullen te letten. Vooral als u ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten of op de markt is waakzaamheid geboden.

Het is beter uw paspoort niet af te geven bij verhuurkantoren van auto’s, brommers, fietsen e.d., maar geef een kopie. Je paspoort is je kostbaarste bezit op reis; dat geef je toch niet zomaar af?! Als zich problemen mochten voordoen heeft u dit officiële document in ieder geval nog in uw bezit.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft overigens een interessante website met actuele reisadviezen en artikelen over criminaliteit en veiligheid: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/Hong Kong.

U wordt geadviseerd 3 uur voor de aangegeven vertrektijd op de luchthaven aanwezig te zijn. Het toegestane maximumgewicht en overige informatie over uw bagage staat op uw vliegticket vermeld. Neem geen scherpe voorwerpen, of voorwerpen die gevaar op kunnen leveren, mee in uw handbagage! Ook voor vloeistoffen gelden strenge regels. Wat u mee mag nemen vindt u op: www.schiphol.nl/nl/pagina/wat-mag-in-handbagage.

> Reisinformatie & Tips Hong Kong

Hong Kong heeft een geweldige infrastructuur. Openbaar vervoer is bijzonder goed geregeld en heel goedkoop. Het wereldklasse ondergrondse metrosysteem (MTR) maakt het navigeren een fluitje van een cent. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van een card betalingssysteem, genaamd Octopus (die werkt op dezelfde manier als de Oyster-card in Londen), en kan worden opgewaardeerd. De kaart kan worden gebruikt voor alle metro, bus en veerboot verbindingen.

De metro (MTR) is de gemakkelijkste en goedkoopste manier om alle uithoeken en toeristische bestemmingen van de stad te verkennen, maar er zijn ook bussen, of de iconische Star Ferry en bijzonder leuk is het een ritje met de dubbeldekker tram te maken. Daarnaast kun je altijd terugvallen op de net iets duurdere taxi.

Voor winkels en warenhuizen zijn niet echt vastgestelde tijden aan te geven. Wel zijn de meeste dagelijks geopend van 10.00 uur ’s morgens tot ’s avonds 21.00 uur. De banken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 16.30 uur en op zaterdag van 09.00 tot 12.30 uur. Postkantoren zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.30 uur.

> Reisinformatie & Tips Hong Kong