Hanoi – Hoofdstad van Vietnam

Hanoi, de hoofdstad van Vietnam, werd gesticht in de 7e eeuw en telt naar schatting ongeveer 8 miljoen inwoners. Door zijn historisch verleden is het een stad van vele contrasten en diverse gezichten. Met zijn meren, drukke boulevards, kleurrijke markten, pagodes en vele koloniale gebouwen is het een heerlijke stad om te verkennen. Het kent een subtropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur die schommelt rond de 27 graden.

Heel fascinerend is het verkeer in en rondom Hanoi. Neem de duizenden brommertjes die kriskras door elkaar rijden, fietsers, auto’s en karren, en de chaos is compleet. Het oude centrum is tot op de dag van vandaag nog steeds het kloppend hart van de stad. U vindt hier winkelcentra, gezellige restaurants en bars, en een uitgaansgebied. Tegen een spotprijs eet men hier de heerlijkste gerechten. Het is een genot om door de vele smalle steegjes van winkel naar winkel te slenteren, die geopend blijven tot in de late uurtjes.

Er zijn heel veel bezienswaardigheden en attracties, waarvan de meest bekende hierna worden vermeld. Samen met het gezellige avondgebeuren is Hanoi een zeer interessante en leuke bestemming. U hoeft zich hier dan ook geen moment te vervelen.

Hanoi’s Oude Wijk

Deze schilderachtige wijk (The Old Quarter) is een van de meest levendige wijken van de stad. Talrijke smalle straatjes lopen in elkaar over, de stoepen staan overvol met uitgestalde koopwaar. Slalommend tussen alle geparkeerde brommertjes kunt u hier alles vinden wat u zoekt. Typisch zijn de straatjes waarvan de naam is ontleent aan de handelsgilden die er zijn gevestigd. Zo vindt u er bijvoorbeeld de Kleermaker-, Schoenen- en Kruidenstraat. In de wijk vindt u heel wat restaurants, bars en een snel groeiend avondgebeuren, dat zich snel uitbreidt ten behoeve van het toerisme. Heerlijk om hier een dagje te winkelen en de sfeer te proeven.

Ho Chi Minh-mausoleum
Hanoi

Ho Chi Minh-mausoleum

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad is het Ho Chi Minh-mausoleum. Ho Chi Minh was eerste minister van het land en werd later tot president benoemd. Na zijn dood op 2 september 1969 werd zijn lichaam gebalsemd (overigens tegen zijn laatste wil in want hij wenste gecremeerd te worden) en opgebaard in het Mausoleum, waar hij in een glazen sarcofaag te zien is.

Bij een bezoek is verzorgde kleding vereist. Filmen en fotograferen is niet toegestaan. Misschien een wat vreemde ervaring om een gebalsemd lichaam te gaan bekijken, maar voor Vietnamezen is het een eer om het lichaam van een van de grootste leiders van hun land te bezoeken. Het Mausoleum is alleen ’s morgens te bezoeken! Tijdens de maanden oktober en november is het Mausoleum voor publiek gesloten.

Een Pilaar Pagode

Een bezoek aan deze tempel is tijdens een verblijf in Hanoi aan te bevelen. Helaas werd een groot gedeelte van deze tempel vernietigd tijdens de oorlog met de Fransen, maar na de eerste Indochina-oorlog heeft Vietnam de tempel weer laten herbouwen. De pagode werd in 1049 gebouwd in opdracht van keizer Ly Thai Tong om de geboorte van een langverwachte opvolger te vieren. De houten tempel werd gebouwd in de vorm van een lotusbloem. Via een stenen trap kan de tempel bezocht worden.

Schildpad Pagode

In het Hoan Kiem-meer staat dit 3 verdiepingen tellende gebouw in achthoekige vorm (refererend aan de Chinese leer van Yin en Yang). Het staat symbool om keizer Le Loi te herdenken. Het was tijdens de 15e eeuw dat Ming-dynastie China het land onderdrukte en zeer hoge belastingen oplegde. De Vietnamezen kwamen hiertegen in opstand in een strijd die werd aangevoerd door Le Loi. Volgens de legende zou een schildpad een zwaard hebben aangeboden om de strijd met de Chinezen aan te gaan. Na de overwinning ging het zwaard weer terug naar de schildpad.

Schildpad pagode
Hoan Kiem

Ngoc Son Tempel (de Jadeberg)

Deze 18e eeuwse tempel is gelegen in het Hoan Kiem-meer en is opgedragen aan generaal Tran Hung Dao, die tijdens de 13e eeuw de strijd tegen de Mongolen won. De tempel is in een rustige omgeving gelegen en wordt door water omringd. Voor wie even weg wil uit de drukte is het wellicht een suggestie om deze tempel te bezoeken.

Tempel van de Literatuur

Pas in de 18e eeuw heeft deze tempel zijn huidige naam gekregen. In 1070 liet keizer Ly Thanh Tong een school bouwen, die bestemd was voor de kinderen van hooggeplaatste personen. Het instituut kreeg de naam ‘Quoc Hoc Vien’ (school voor de Elite).

In 1235 werd de formule gewijzigd en ging de school open voor een breder publiek, en werd het een nationale Koninklijke Universiteit. In deze tempel treffen we beelden aan van de Chinese filosoof Confucius, met enkele van zijn bekendste leerlingen en diverse graven van filosofen uit de oudheid, waarvan de grafsteen op de rug van een schildpad staat: symbool voor een lang leven.

Ho Chi Minh Huis

Het Ho Chi Minh Huis is een typisch, eenvoudig, Vietnamees huis, gebouwd op palen en is in de originele staat gebleven sinds Ho Chi Minh het heeft achtergelaten. ‘Oom Ho’ heeft hier gewoond van 1958 tot 1969.  Het huis werd tevens gebruikt als vergaderruimte door de revolutionaire raad. Het huis en de tuinen er omheen zijn te bezichtigen.

Waterpoppentheater
Tempel van de literatuur

Gevangenismuseum Hoa Lo (Hanoi Hilton)

De beruchte Hoa Lo gevangenis, ooit gebouwd door de Fransen, is te vinden in de gelijknamige straat. Tijdens de Vietnamoorlog verbleven hier Amerikaanse krijgsgevangenen, die de gevangenis de bijnaam Hanoi Hilton gaven. Het geheel zal zeker niet de indruk geven van een goed beveiligde gevangenis, waar ontsnappen onmogelijk zou zijn. Thans doet de voormalige gevangenis dienst als museum. De museumcollectie bestaat uit ketenen, zwepen en andere martelwerktuigen, alsook een grote collectie foto’s.

Waterpoppentheater

Een van de belangrijkste attracties van Hanoi, die u beslist niet mag overslaan, is een voorstelling van het traditionele waterpoppentheater (Roi Nuoc). Dit bijzondere poppenspel is alleen te bewonderen in Vietnam. De traditie van dit poppenspel gaat meer dan 1000 jaar terug. De poppen zijn gemaakt naar figuren uit diverse Vietnamese verhalen. Zo zien we dansende maagden, vuurspuwende draken, boeren en andere figuren op het podium, dat zich op het water bevindt. Het geheel wordt begeleid door sfeervolle live muziek en is een spektakel om te zien. Een van de waterpoppenshows wordt gegeven aan het Hoan Kiem-meer, maar er zijn inmiddels meerdere locaties. De voorstellingen worden zowel ’s middags als ’s avonds gegeven. Informeer naar de aanvangstijden! 

Eten en drinken

Overal in de stad komt u goede restaurants tegen. De meeste bevinden zich in het oude stadsgedeelte en u kunt er overheerlijke Vietnamese specialiteiten eten. Voor wie echter de internationale keuken verkiest zijn er o.a. Franse, Italiaanse, Spaanse en Mexicaanse restaurants te vinden.

Ook kunt u er volop genieten van verse vruchtensappen en milkshakes en voor een heerlijk glaasje bier kunt u terecht in een van de vele Bia hoi-bars (bierbars). Het is er vooral in de vooravond een zeer gezellige bedoening en een ontmoetingsplaats voor veel toeristen en Vietnamezen. Vergeet niet om een heerlijke Vietnamese loempia (spring roll) te proeven. Ze zijn er gefrituurd, maar ook de ‘rauwe’ versie is heerlijk!

Spring roll
Spring roll

Winkelen in Hanoi

Hanoi heeft zo ongeveer het grootste aanbod aan winkelcentra in Vietnam. Deze bevinden zich in de oude binnenstad en liggen op loopafstand van elkaar. Het is heerlijk om door de leuke levendige straatjes te slenteren. Hier wordt zowat alles te koop aangeboden: van lokale producten tot souvenirs, van kleding tot fotocamera’s. Leuk zijn de straatnamen die verwijzen naar de ambachten die er uitgeoefend worden.

In Vietnam moet u steeds onderhandelen over de prijs, al neemt het aantal winkels dat vaste prijzen hanteert steeds meer toe. Let erop, dat het streng verboden is om antiek, Boeddhabeelden en souvenirs gemaakt van beschermde plant- of diersoorten, uit te voeren. Informeer u goed hierover!

Vervoer

In Hanoi kunt u gebruik maken van taxi’s en fietstaxi’s (cyclo’s), de meest gebruikte vervoermiddelen hier. Een fietstaxi is handig voor korte afstanden en een sightseeing-tour. De prijzen tussen de verschillende taxibedrijven kunnen nogal verschillen. Spreek van tevoren een prijs af!  Beschikt de taxi over een taximeter vraag dan aan de chauffeur de meter aan te zetten. Wordt dat geweigerd, neem dan eventueel een andere taxi.

Let ook goed op dat men u naar de gewenste plek brengt en niet (ongewild) de hele stad laat zien. U als klant betaalt tenslotte de rekening. Maak te allen tijde goed duidelijk waar u heen wilt. Verder kunt u ook gebruik maken van een motorfiets taxi. Ook hier geldt: maak een goede afspraak waar u heen wilt en onderhandel over de prijs. Zelf rijden kan natuurlijk ook, maar is in het hectische verkeer beslist niet aan te raden.

Cyclo
Hanoi

Interesse om Hanoi zelf te bezoeken? Tijdens onderstaande individuele rondreizen brengt u onder andere een bezoek aan deze fascinerende hoofdstad van Vietnam.

Rondreis Hoogtepunten van Vietnam – 15 dagen

Rondreis Vietnam van Noord naar Zuid – 15 dagen

Rondreis Vietnam Compleet – 21 dagen

Het Beste van Cambodja en Vietnam – 18 dagen