Eilandhoppen Indonesië

Het Beste van Java, Sulawesi en Bali
17 dagen

EILANDHOPPEN INDONESIË: Het beste van Java, Sulawesi en Bali

Ga eilandhoppen op dit onvergetelijke avontuur in Indonesië. LAZOA Travel heeft een mooie 17-daagse individuele rondreis samengesteld, die u naar de eilanden Java, Sulawesi en Bali brengt. Op deze eindeloos fascinerende eilanden bezoekt u de mooiste plekjes en bezienswaardigheden.

Op Java wordt gestart in de culturele hoofdstad Yogyakarta, die nog een vleugje van de sfeer van het Nederlandse koloniale verleden uitstraalt. U bezoekt de UNESCO tempelcomplexen Borobudur en Prambanan, reist met auto en trein door schitterende tropische landschappen met vulkanen, rijstvelden en plantages en maakt de indrukwekkende zonsopgang op Mount Bromo mee.

Op Sulawesi (het vroegere Celebes) komt u aan in Malakka. Hier bezoekt u het 17e-eeuwse Fort Rotterdam, een schitterend Nederlands bouwwerk uit de VOC-periode. Door naar Sengkang, waar we op bezoek gaan bij het Bugis-volk in een drijvend dorp op het meer van Tempe. Twee dagen worden uitgetrokken om in Torajaland de idyllische landschappen, eeuwenoude begrafenisrituelen en fraaie dorpsarchitectuur te leren kennen.

De reis wordt afgesloten op het populaire eiland Bali. Hier staat nog een aantal interessante excursies op het programma. Bali is doordrenkt met cultuur, over het hele eiland verspreid vind je veel tempels (pura’s). Een aantal daarvan wordt bezocht. Leuk is een bezoek aan boerderij Taman Sari Buwana, waar u het echte lokale Balinese leven ervaart. Ook bent u getuige van een traditionele Kecak-dans. U kunt eventueel ook nog een dagje naar het strand.

Een schitterende rondreis die u alle moois van Java, Sulawesi en Bali laat zien!

Dag 1: Amsterdam – Yogyakarta
Vandaag vliegt u vanaf Schiphol – met tussenstop – naar Yogyakarta in Indonesië, waar u de volgende dag landt om te beginnen met het eilandhoppen door Indonesië.

Dag 2: Yogyakarta
Na aankomst op de luchthaven van Yogyakarta wordt u opgewacht door de gids en chauffeur en volgt transfer naar het hotel in de stad. Alvorens in te checken geniet u eerst van een lunch in het restaurant van het hotel.

De rest van de dag is ter vrije besteding. U kunt zich ontspannen in het hotel of alvast op pad gaan om de stad te verkennen. Yogyakarta (meestal Jogja genoemd) is een bruisende stad in Midden-Java en telt ca. 650.000 inwoners. Het is een stad met een opmerkelijk historisch en cultureel erfgoed en is veruit de meest populaire bestemming op Java.

Overnachting in Yogyakarta.
Lunch inclusief.

Dag 3: Yogyakarta – Prambanan – Yogyakarta
De historische en culturele tradities van Yogyakarta komen aan bod tijdens een stadstour. We beginnen met een bezoek aan de Kraton, het paleis van de sultan, gebouwd tussen 1756 en 1790. Het is een schitterend complex en een prachtig voorbeeld van 18e-eeuwse Javaanse paleisarchitectuur; de gebouwen zijn rijkelijk gedecoreerd met fraai houtsnijwerk.

We begeven ons naar het Taman Sari Waterpaleis dat zich binnen het Kraton-complex bevindt. Het werd in 1758 gebouwd door sultan Hamengkubuwono I, met zwembaden voor zijn harem. Hoewel de tand des tijds goed zichtbaar is, kunt u zich een voorstelling maken van de pracht en praal die het destijds moet hebben gehad.

Met een becak (fietstaxi) rijden we vervolgens door de drukke straten van Yogyakarta om een indruk te krijgen van het lokale leven van deze levendige maar relaxte stad. We lunchen in een lokaal restaurant.

De middag wordt besteed aan het verkennen van het Hindoe-Javaanse tempelcomplex Prambanan, op 17 kilometer van Yogyakarta. Prambanan werd gebouwd tussen de 8e en 10e eeuw. De drie belangrijke hoofdtempels zijn gewijd aan de hindoe-drie-eenheid: Brahma, Vishnu en Shiva. Uw gids zal de geschiedenis en symboliek van de tempels uitleggen terwijl u rondloopt. Prambanan staat sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Verder bezoeken we nog de nabijgelegen tempel van Plaosan. Deze tempel combineert de religieuze symbolen en sculpturen van het hindoeïsme en boeddhisme. Als laatste nemen we een kijkje bij het boeddhistische Sewu-tempelcomplex, ook zeker de moeite waard.

We keren terug naar Yogyakarta. Nadat u zich heeft opgefrist in het hotel, dineert u in een lokaal restaurant en wordt u getrakteerd op een uitvoering van het traditionele Ramayana-ballet: een combinatie van muziek, dans en drama.

Overnachting in Yogyakarta.
Ontbijt, lunch en diner inclusief.

Dag 4: Yogyakarta – Borobudur – Candirejo – Yogyakarta
Na het ontbijt maken we ons op voor een bezoek aan het UNESCO-werelderfgoed Borobudur, 42 km ten westen van Yogyakarta. Het tempelcomplex is een van de mooiste en grootste boeddhistische heiligdommen in de wereld, werd tussen 778 en 856 gebouwd en bestaat uit duizenden vulkanische en rivierstenen blokken.

Verder bezoeken we de nabijgelegen tempels Mendut en Pawon. Beide schitterende boeddhistische tempels stammen uit de 9e eeuw. Na een rondleiding bij de tempels lunchen we in een lokaal restaurant.

’s Middags proeft u het lokale leven middels een rit met een dokar (paardenkoetsje) door het vredige dorpje Candirejo. U rijdt langs smalle landweggetjes met traditionele huizen en stopt om dorpsactiviteiten te zien, zoals het maken van cassavecrackers, het oogsten van lokale gewassen en het bespelen van de gamelan. Na de dokar-rit keert u terug naar Yogyakarta.

Overnachting in Yogyakarta.
Ontbijt en lunch inclusief.

Dag 5: Yogyakarta – Mojokerto – Tosari
Vandaag vroeg op. U krijgt een wake-up call om 05.30 uur. Door het hotel wordt een ontbijtbox verstrekt. Om 06.00 uur wordt u naar het treinstation van Yogyakarta gebracht voor een prachtige treinreis naar Mojokerto in Oost-Java. De gids vergezelt u tijdens de reis.

Reizen met de trein op Java is een geweldige gelegenheid om de lokale bevolking te ontmoeten en is ook de beste manier om te genieten van de vulkanische landschappen van Midden- en Oost-Java.

Bij aankomst in Mojokerto ontmoet u de lokale chauffeur voor de laatste etappe van de reis van vandaag. In 4 uur, met onderweg een lunchstop in een lokaal restaurant, wordt u naar het dorp Tosari aan de rand van de Tengger Caldera gebracht. Dit spectaculaire dorp is een van de toegangspoorten tot de vulkaan Bromo. Bij aankomst inchecken bij de lodge en opfrissen voor het diner.

Overnachting in Tosari.
Ontbijt, lunch en diner inclusief.

Dag 6: Tosari – Bromo – Surabaya
Vroeg in de ochtend opstaan om de zonsopkomst bij de vulkaan Bromo (2392 m) mee te maken. U rijdt per 4WD-jeep naar het uitkijkpunt op de berg Penanjakan, dat een prachtig uitzicht biedt op de Bromo-vulkaan en de omgeving. Een echt onvergetelijke ervaring en een van de meest fotogenieke gelegenheden die u in Azië kunt beleven. Kleed u warm aan voor dit avontuur en draag stevige wandelschoenen.

U gaat met de jeep verder naar de vulkaankrater, vaak nog bedekt door mist in de vroege ochtend. De mist, in combinatie met de asgrauwe grond, creëert een ongewone atmosfeer, vaak vergeleken met een maanlandschap. Een rit van 20 minuten te paard brengt u naar de Bromo-krater.

Na het geweldige spektakel gaat u terug naar de lodge voor het ontbijt. U checkt uit en gaat op weg naar Surabaya, de tweede grootste stad van Indonesië. Vier uur rijden door mooie gebieden. Niet ver van Surabaya stoppen we bij de Sampoerna-fabriek, waar de beroemde Indonesische kretek-sigaretten worden geproduceerd. Hierna gebruiken we de lunch.

Na de lunch is het nog een uur rijden naar Surabaya, waar we halverwege de middag aankomen. Na de check-in bij het hotel is de rest van de dag ter vrije besteding.

Overnachting in Surabaya.
Ontbijt en lunch inclusief.

Dag 7: Surabaya – Makassar (Sulawesi)
Na het ontbijt heeft u vrije tijd tot de transfer naar de luchthaven van Surabaya voor uw rechtstreekse vlucht naar Makassar op Sulawesi (het vroegere Celebes). Bij aankomst wordt u opgehaald en naar het hotel gebracht. Inchecken bij het hotel, de rest van de dag is ter vrije besteding. Opmerking: Er is een tijdsverschil tussen Java en Sulawesi (op Sulawesi is het 1 uur later).

Overnachting in Makassar.
Ontbijt inclusief.

Dag 8: Makassar – Sengkang
Na het ontbijt ontmoet u rond 09.30 uur uw lokale chauffeur en gids voor een stadstour. U begint met een bezoek aan de bedrijvige vismarkt en maakt vervolgens een wandeling naar de haven Paotere om meer te weten te komen over de beroemde Bugis Phinisi schoener-scheepsbouw in de regio.

Bijzonder is een bezoek aan het meest iconische monument van de stad: het 17e-eeuwse Fort Rotterdam. Onlangs gerestaureerd, is het misschien wel een van de best bewaarde Nederlandse forten in heel Indonesië. Binnen het fort bevindt zich het La Galigo Museum dat de geschiedenis en cultuur van Zuid-Sulawesi vertelt met relikwieën uit vervlogen tijden.

De lunch wordt geserveerd in het populaire restaurant Surya. Geniet hier van de meest verse zeevruchten. Na de lunch vertrekken we naar Sengkang, een voormalige hoofdstad van het koninkrijk Bugis, met uitzicht op het meer van Tempe, het grootste meer op Sulawesi. ’s Avonds wordt u een diner in Bugis-stijl aangeboden.

Overnachting in Sengkang.
Ontbijt, lunch en diner inclusief.

Dag 9: Sengkang – Lake Tempe – Enrekang – Rantepao
Sta om 05.15 uur op om een pittoresk schouwspel, de zonsopgang, op het meer van Tempe mee te maken. De bewoners van het meer (de Bugis) hebben een unieke woonstijl, hun traditionele huizen drijven op het water. We varen rond met een longtailboot en ervaren de Bugis-gastvrijheid met een kopje thee of koffie, en misschien wel gebakken banaan. De huizen op het uitgestrekte meer worden bewoond door traditionele vissers.

U keert terug naar het hotel voor het ontbijt. Hierna rijden we via Enrekang naar de streek Tana Toraja. In Enrekang wordt de lunch gebruikt. We rijden door afwisselende landschappen naar Rantepao, de hoofdstad van de regio Toraja. De etnische bewoners hier (Toraja’s) staan bekend om hun uitgebreide begrafenisrituelen, traditionele huizen, dansen en houtsnijkunst. In de komende twee dagen gaat u Toraja-dorpen bezoeken en kennismaken met hun unieke cultuur.

Bij aankomst in Toraja bezoekt u het dorp Kete Kesu met zijn mooie traditionele Toraja-huizen (Tongkonans). Deze bootvormige huizen hebben hoge zadelvormige daken. De gevels zijn fraai gedecoreerd met houten- en geschilderde motieven. We maken een korte wandeling door het dorp en zien de versierde doodskisten die zich in de rotspartijen bevinden. Laat in de middag komen we aan bij het hotel, waar het diner wordt geserveerd.

Overnachting in Rantepao.
Ontbijt, lunch en diner inclusief.

Dag 10: Rantepao – Zuidelijk Torajaland – Rantepao
Vandaag is het de hele dag toeren door het zuidelijke deel van Toraja met veel gevarieerde dorpen en begrafenistradities. Misschien niet de meest gezellige dag, maar wel indrukwekkend en bijzonder.

We beginnen de ochtend met een bezoek aan de dorpen Lemo en Suaya. Deze dorpen hebben zeer unieke begraafplaatsen: sommige in grotten, sommige op kliffen en andere hebben koninklijke tombes. In het dorp Sangalla ziet u graven in stammen van bomen, het traditionele Toraja-begraven voor baby’s. We stoppen bij Kembira voordat we doorgaan naar Maruang om daar de bijzondere bouwstijl van de Tongkonans te zien. Hier gebruiken we ook de lunch.

Na de lunch gaan we naar het dorp Londa en loopt u door de rijstvelden naar een reeks grotten met houten doodskisten, die zich in de holten bevinden. De laatste stop vandaag is Marante, een dorp dat bekend staat om zijn ‘tau-tau’, levensgrote houten dodenbeelden die zich in rotsformaties bevinden. We sluiten een enerverende dag af en keren terug naar het hotel.

Overnachting in Rantepao.
Ontbijt, lunch en diner inclusief.

Opmerking:
Als u tijdens uw bezoek aan Toraja de gelegenheid heeft om een begrafenisceremonie te zien, zal de gids u adviseren. Deze ceremonie kan confronterend zijn, omdat het de slachting van levende buffels inhoudt. Laat het uw gids weten of u wel of niet getuige wilt zijn om deze unieke culturele ervaring mee te maken.

Dag 11: Rantepao – Noordelijk Torajaland – Rantepao
Na het ontbijt brengen we een bezoek aan de Pasar Bolu in het centrum van Rantepao. Een unieke ervaring om de toestroom te zien van bewoners uit omliggende dorpen naar deze markt en de handel van buffels en varkens, die zo belangrijk zijn in het leven van de Toraja-bevolking.

We gaan verder naar Palawa, een typisch Toraja-dorp, en verder naar de hooglanden van Batutumonga voor een prachtig uitzicht over de vallei. Na de lunch in Mentirotiku maken we een wandeling door enkele fascinerende Toraja-dorpen. U heeft de keuze uit een korte, of wat langere wandeling.

Gelegen op de hellingen van Mount Sesean, bieden deze dorpen een prachtig uitzicht op rijstvelden bezaaid met grote zwarte rotsen, overblijfselen van oude vulkaanuitbarstingen. De tocht van 1 uur neemt u mee naar de dorpen Lempo en Tinongbayo, terwijl de tocht van 2 uur u naar de dorpen Bori en Tikala brengt, waar u de lokale bevolking kunt ontmoeten en hun traditionele levensstijl en gewoonten kunt gadeslaan.

U keert terug naar Rantepao met onderweg een stop bij een Todi-weverij, waar de aloude technieken en motieven voor Torajaans textiel, bekend als Ikat’s, worden bewaard. Laat in de middag bent u terug in het hotel en kunt u genieten van een heerlijk diner.

Overnachting in Rantepao.
Ontbijt, lunch en diner inclusief.

Dag 12: Rantepao – Makassar – Ubud (Bali)
Na een vroeg ontbijt rijdt u terug naar Makassar (324 km). Onderweg wordt gestopt voor de lunch in Pare-Pare. Door naar de luchthaven van Makassar voor uw vlucht naar Bali, nog zo’n schitterend eiland in de Indonesische archipel. Bij aankomst op Bali staan de gids en chauffeur klaar om u naar het resort in Ubud te brengen. Inchecken bij het resort en opfrissen voor het diner.

Overnachting in Ubud.
Ontbijt, lunch en diner inclusief.

Dag 13: Ubud – Tampaksiring – Ubud
Na het ontbijt wachten gids en chauffeur op u om uw eerste dag op het Hindoe-eiland Bali te beginnen met een aantal excursies. U begint in Monkey Forest (heilige apenbos). Hier bevinden zich 3 tempels: Pura Dalem Agung, Pura Beji en Pura Prajapati. De gids zal u de betekenis van de tempels uitleggen. Let op: de brutale apen in het bos hebben heel veel interesse voor allerlei voorwerpen die bezoekers bij zich hebben.

In het centrum van Ubud bezoeken we het koninklijk paleis (Puri Saren Palace). Gebouwd in de periode 1800-1823, is het paleis nog steeds de thuisbasis van de koninklijke familie van Ubud. We steken de straat over naar de markt, waar de lokale marktlui hun producten verkopen: van voedsel tot souvenirs tot kleding.

Vervolgens bezoeken we het ARMA-museum, opgericht in 1996 met het doel het verzamelen en behouden van kunstwerken. Er is een permanente tentoonstelling met schilderijen van Balinese, Indonesische en buitenlandse kunstschilders. De lunch wordt geserveerd in het dorp Perkedui, met een prachtig uitzicht over de rijstterrassen.

We vervolgen de bezoeken van vandaag met een stop bij de mooie tempel van Pura Tirta Empul (tempel van het heilige bronwater) en Pura Gunung Kawi (tempel met beelden gehouwen uit de rotsen) in het dorp Tampaksiring. Nog een laatste stop bij een plantage voordat we terugrijden naar Ubud.

Overnachting in Ubud.
Ontbijt en lunch inclusief.

Dag 14: Ubud – Taman Sari Buwana – Mengwi – Sanur
Na het ontbijt en uitchecken bij het hotel wordt u opgehaald door uw gids en chauffeur voor de activiteiten van vandaag. U wordt naar het centrum van het eiland gebracht voor een geweldige excursie m.b.t. duurzaam toerisme op de boerderij Taman Sari Buwana. U ervaart hier het echte lokale Balinese leven terwijl u een zogenaamd “community-based” toeristisch project in de het dorp Tunjuk steunt.

Bij aankomst in Tunjuk wordt u met een glimlach verwelkomd door de dorpelingen. U bezoekt een schooltje, traditionele huizen en leert tempeloffers maken. Vervolgens neemt u deel aan diverse activiteiten op de boerderij, waarbij een traditionele conische hoed niet mag ontbreken. U gaat met de boeren naar hun rijstvelden (sawah’s) om te helpen met het planten van rijst en het ploegen van de velden.

U brengt een bezoek aan groente- en fruitplantages. Locals demonstreren hoe zij in kokospalmen klimmen om kokosnoten te plukken voor een verfrissend drankje. We keren vervolgens terug naar de thuisbasis waar u een snack van cassave met vers geraspte kokosnoot wacht, voordat u gaat genieten van een heerlijke lunch op de boerderij.

Na de lunch gaan we op weg naar Sanur. Onderweg stoppen we bij de Taman Ayun-tempel in Mengwi. Deze tempel (uit 1634) ligt in een schitterend park met tropische tuinen en waterpartijen. U maakt een spectaculaire zonsondergang mee bij de beroemde Tanah Lot-zeetempel, gebouwd op een rots en de meest gefotografeerde tempel op Bali. De eindbestemming vandaag is het strandhotel in Sanur, waar het diner wordt geserveerd.

Overnachting in Sanur.
Ontbijt, lunch en diner inclusief.

Dag 15: Sanur – Uluwatu – Jimbaran – Sanur
Breng de dag ontspannen door op het strand of geniet van een beetje winkelen in de omgeving. Sanur beschikt over een mooi zandstrand en palmbomen zorgen voor de nodige schaduw. De zee is er kalm, en bij laag water komt er een brede strook met koraal droog te liggen langs het rif. Er zijn veel watersportmogelijkheden en gezellige restaurants.

Deze avond ervaart u een tranceachtige Kecak-dans op een mooie locatie met uitzicht op de Uluwatu-tempel. Deze dans, ontstaan in de jaren 1930, wordt door mannen uitgevoerd en vindt plaats zonder muzikale begeleiding. De locatie voor deze dans is op een klif, met uitzicht op een fraaie zonsondergang in de Indische Oceaan.

Als afsluiting krijgt u een diner aangeboden. Geniet onder de sterrenhemel op het strand van Jimbaran van de heerlijkste visgerechten. Daarna keren we weer terug naar het hotel in Sanur.

Overnachting in Sanur.
Ontbijt en diner inclusief.

Dag 16: Sanur – Denpasar – Amsterdam
Een schitterende reis Eilandhoppen Indonesië zit er helaas weer op. U wordt in de loop van de middag opgehaald en naar de luchthaven van Denpasar gebracht voor uw vlucht terug naar huis.

Ontbijt inclusief.

Dag 17: Amsterdam
Vandaag landt u op luchthaven Schiphol, of een andere luchthaven naar keuze.

Strandverlenging

U kunt deze rondreis eventueel verlengen met een aantal dagen strandvakantie in het hotel in Sanur, of één van de andere bruisende badplaatsen op Bali. Informeer bij LAZOA Travel naar de mogelijkheden.

Reisinformatie & tips:
> INDONESIË

Prijsindicatie bij 2 personen: € 2.999,00 per persoon.
Prijsindicatie bij 4 personen: € 2.799,00 per persoon.

Laat u niet afschrikken door de prijs. Bij LAZOA Travel is heel veel inclusief, zoals vele maaltijden en entreegelden, die u bij andere reisorganisaties ter plekke nog moet voldoen.

De prijs van deze Rondreis Eilandhoppen Indonesië is afhankelijk van de vertrekdag en uw persoonlijke wensen. Vraag via het contactformulier onderaan de pagina uw persoonlijke offerte aan.

Inclusief:

 • internationale vluchten met overstap Amsterdam-Yogyakarta en Denpasar-Amsterdam
 • binnenlandse vlucht Surabaya-Makassar
 • binnenlandse vlucht Makassar-Denpasar
 • luchthavenbelastingen
 • brandstofheffing – veiligheidstoeslag
 • excursies en transfers zoals beschreven
 • begeleiding door een lokale Engelstalige gids
 • verblijf in uitstekende hotels
 • hotelverzorging op basis van logies & ontbijt
 • overige genoemde maaltijden

Exclusief:

 • niet genoemde maaltijden
 • fooien
 • optionele excursies
 • reis- en annuleringsverzekering
 • reserveringskosten (€ 25,00 per boeking)
 • bijdrage garantiefonds GGTO (€ 7,50 per persoon per boeking)

Hieronder vindt u de hotels die LAZOA Travel voor deze Rondreis Eilandhoppen Indonesië heeft geselecteerd. Het zou kunnen dat een hotel tijdens uw reis niet beschikbaar is. U overnacht dan in een gelijkwaardig of beter hotel.

Yogyakarta – Eclipse Hotel***
Eclipse Hotel Yogyakarta    Eclipse Hotel YogyakartaEclipse Hotel Yogyakarta    Eclipse Hotel Yogyakarta

Bromo – Bromo Cottages
Bromo Cottages    Bromo CottagesBromo Cottages    Bromo Cottages
www.bromocottages.com

Surabaya – Swiss Belinn***
Hotel Surabaya    Hotel SurabayaHotel Surabaya    Hotel Surabaya
www.swiss-belhotel.com

Makassar – Santika Hotel***
Santika Makassar    Santika MakassarSantika Makassar    Santika Makassar
www.mysantika.com

Sengkang – BBC Hotel**
BBC Hotel Sengkang    BBC Hotel SengkangBBC Hotel Sengkang    BBC Hotel Sengkang

Rantepao – Toraja Misiliana Hotel****
Eilandhoppen Indonesie    Toraja Misiliana HotelToraja Misiliana Hotel    Toraja Misiliana Hotel
www.torajamisiliana.com

Ubud – Rama Phala Resort & Spa****
Rama Phala Resort Ubud    Rama Phala Resort UbudRama Phala Resort Ubud    Eilandhoppen Indonesie
www.ramaphala.thephala.com

Sanur – Respati Beach Hotel***
Eilandhoppen Indonesie    Respati Beach Hotel SanurRespati Beach Hotel Sanur    Respati Beach Hotel Sanur
www.respatibeachhotel.com

  VRAAG EEN OFFERTE AAN: