Reisinformatie & Tips

Cambodja

REISINFORMATIE & TIPS CAMBODJA

Op deze pagina treft u nuttige informatie en tips aan die van pas kunnen komen voor uw reis náár en verblijf ín Cambodja. Onze informatie zal niet voldoende zijn om al uw vragen te kunnen beantwoorden. Raadpleeg daarom ook de vele Cambodja blog- en websites voor nog meer info. Ook zijn er goede reisgidsen in de boekhandel verkrijgbaar. In Cambodja kunt u op steun van de gids rekenen.

Een vakantie begint met een goede voorbereiding en brengt u alvast in de stemming voor een bezoek aan dit schitterende land!

Tips Cambodja

REISINFORMATIE & TIPS CAMBODJA

Hoofdstad: Phnom Penh
Aantal inwoners: ca. 16,5 miljoen
Oppervlakte: 181.035 km²  (4,5 keer Nederland)
Regeringsvorm: Parlementaire monarchie
Taal: Khmer, Frans
Klimaat: Tropisch moessonklimaat
Religie: Grotendeels boeddhistisch (95%)
Tijdsverschil: Zomer 5 uur later, winter 6 uur later
Munteenheid: Riel (KHR), Amerikaanse Dollar (USD)
Elektriciteit: 110 of 230 volt

Bekijk hier onze reizen naar Cambodja:

Bij aankomst in het hotel is het verstandig om niet de hele dag te gaan slapen. Het duurt dan langer voordat u geacclimatiseerd bent. Beter is om het rustig aan te doen en ‘s avonds vroeg naar bed te gaan. De volgende dag bent u dan al aan het tijdsverschil gewend.

Begin rustig met eten. Vergeet niet dat u een vermoeiende reis achter de rug heeft en dat u in de tropen bent. Uw lichaam moet daar eventjes aan wennen. Begin ook niet meteen met ijskoud(e) cola of bier. Neem liever een kopje warme thee. Dat helpt ook tegen de dorst en doet in ieder geval geen aanslag op uw maag. En let vooral goed op met de zon!

Neem niet teveel kleding mee op reis. Kleding laten wassen kan in bijna elk hotel. Bovendien kunt u overal goedkoop kleding kopen. Verstandig is het om in de (mini)bus/auto een trui mee te nemen in verband met de airco.

In de aankomsthal van de luchthaven in Siem Reap wordt u opgewacht door een medewerker van de douane, die uw visum voor Cambodja verzorgt. Hieraan zijn bij LAZOA Travel geen extra kosten verbonden. Als de douaneformaliteiten achter de rug zijn, maakt u kennis met uw gids en chauffeur, die u in uw privéauto naar uw hotel brengen.

Opgelet! De visumservice is niet van toepassing bij aankomsten in Phnom Penh. U dient het visum zelf te regelen of al geregeld te hebben.

Besef goed dat u naar een land reist waar men andere wetten, regels en gebruiken kent. Probeer daar met zoveel mogelijk respect mee om te gaan. Cambodjanen vormen een beleefd, bescheiden en zeer vriendelijk volk. Gedraag u daarom ook beleefd en vriendelijk.

Zeker niet compleet, maar houdt u in ieder geval aan de volgende regels:

  • Het hoofd wordt als het belangrijkste deel van het lichaam beschouwd, aangezien de ziel daarin huist. Raak daarom nooit iemands hoofd aan (ook niet van kinderen).
  • Er gelden geen strikte kledingvoorschriften in Cambodja, maar al te bloot wordt niet erg op prijs gesteld, net als topless of naakt zonnebaden.
  • Draag gepaste kleding bij een bezoek aan paleizen, moskeeën of tempels. De kleding dient armen, benen en schouders te bedekken. Draag geen hoofddeksel en schoenen bij het naar binnen gaan.
  • Boeddhistische monniken, herkenbaar aan hun oranje gewaden, dienen met eerbied te worden behandeld. U mag een monnik niet aanraken. Maak zonder toestemming ook geen foto’s van monniken.
  • In Cambodja worden de voeten als minderwaardige ledematen beschouwd. Voorkom daarom dat uw voeten of voetzolen naar iemand of naar een Boeddhabeeld wijzen.
  • E-sigaretten zijn verboden. Om problemen te voorkomen kunt u ze beter thuis laten.

> Reisinformatie & Tips Cambodja

Bellen:
Het internationale toegangsnummer in Cambodja is +855. Het landennummer van Nederland is +31. Bellen naar Nederland kies dan: 00 31 – netnummer zonder nul – abonneenummer.

Het gebruik van een mobiele telefoon in Cambodja is over het algemeen geen probleem, maar in afgelegen gebieden kan het bereik minder zijn. U kunt gebruik maken van een Nederlandse provider, maar dat is vaak erg prijzig. Een overzicht van de belkosten per provider vindt u op: www.bellen.com (keuze Buitenland). Sommige providers bieden voordeelbundels aan voor reizen in de wereld.

Een stuk voordeliger is het kopen van een lokale simkaart in Cambodja. Deze kaarten zijn erg goedkoop en al verkrijgbaar op de luchthaven en in de grote(re) steden bij (bel)winkels, kiosken en zelfs op de markt. Vraag of de verkoper de simkaart wil installeren. Kijk eens op internet wat de mogelijkheden zijn voor het gebruik van simkaarten voor uw mobiele telefoon in Cambodja.

Het gebruik van een smartphone is tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld. Bellen, internetten, whatsappen en skypen. Wat is er allemaal niet mogelijk? Het is de ultieme reisgids die je altijd op zak hebt.

Internet:
Zeker in de grote steden zijn volop internetmogelijkheden. Internet is een goedkope manier om contact te onderhouden met het thuisfront. Veel hotels, restaurants en cafés bieden hun klanten gratis WiFi aan, wat erg handig is als je een eigen laptop of smartphone bij je hebt. Houd er rekening mee dat internet in Cambodja niet zo snel en stabiel is als wij in Nederland gewend zijn. In afgelegen gebieden is internet zelfs niet altijd mogelijk.

Invoer in Cambodja:
Als toerist mag je 200 sigaretten of 250 gram tabak/sigaren invoeren. Invoer van 1 liter sterke drank is ook toegestaan. Neemt u vreemde valuta mee met een waarde van US$ 10.000 of meer, dan moet u dat bij de Cambodjaanse douane aangeven.

Invoer in Nederland (EU):
Als u met het vliegtuig of per boot vanuit een land buiten de EU naar de Europese Unie reist, mag u voor maximaal € 430 per persoon belastingvrij goederen invoeren. Boven dit bedrag moet u belasting betalen. Het is streng verboden om producten van beschermde plant- en diersoorten in Nederland in te voeren.

TIP! Meer informatie over in- en uitvoerbepalingen vindt u op de handige ‘Douane reizen app’. Deze is te downloaden in de appstore van Apple of Google Play.

> Reisinformatie & Tips Cambodja

De netspanning is in Cambodja 230 volt. In sommige afgelegen gebieden kan ook wel 110 volt voorkomen. Vergewis u vooraf wat het voltage is voordat u een toestel aansluit. In de meeste hotels kunt u gebruik maken van uw Nederlandse stekkers om bijvoorbeeld uw batterijen op te laden. Neem voor alle zekerheid een wereldstekker mee. Check hier uw voltage en type stekker voor Cambodja: www.wereldstopcontacten.nl.

Soms zijn er stroomstoringen, vooral in kleinere plaatsen. De onderbrekingen kunnen van korte tot langere duur zijn. De meeste hotels hebben een noodstroomvoorziening. Het meenemen van een zaklamp, reservebatterijen en een powerbank kunnen wij adviseren.

De Cambodjaanse keuken is nauw verwant aan de keuken van de buurlanden Thailand en Laos, maar minder gekruid. Vis en rijst zijn de belangrijkste ingrediënten. Er zijn in de belangrijkste toeristencentra talrijke specialiteitenrestaurants waar u terecht kunt voor internationale gerechten zoals Chinese, Indonesische, Japanse of andere gerechten. Uiteraard zijn er ook pizzeria’s en fastfood restaurants.

Wat de drankjes betreft kunt u gaan voor: koffie, thee, mineraalwater, vruchtensappen, frisdrank, verse kokosmelk en bier. Let op: drink alleen water uit flesjes en mijd ijsblokjes.

Fooien zijn niet verplicht maar worden zeer op prijs gesteld. Cambodja is een arm land, de mensen verdienen erg weinig. Gidsen, chauffeurs, obers, kamermeisjes en kruiers verwachten allemaal een fooi. Een fooi is dan ook een vorm van waardering. Het is handig om ervoor te zorgen dat u steeds wat kleinere biljetten bij de hand heeft. Uiteraard kunt u naar eigen goeddunken fooien geven. Restaurants voegen gewoonlijk 10% servicetoeslag aan de rekening toe, maar bedenk dat de bedienden daar niets van krijgen.

> Reisinformatie & Tips Cambodja

Fotograferen/filmen is in Cambodja doorgaans geen probleem. De kleurrijke bevolking, prachtige landschappen, historische bouwwerken, markten: u kunt hier naar hartenlust fotograferen. Wilt u de lokale bevolking op de foto zetten, vraag dan eerst om toestemming. Bij sommige attracties moet u extra betalen voor uw (video)camera. Kazernes, vliegvelden, grensposten e.d. ziet men als strategische objecten en mogen niet gefotografeerd worden.

Hoewel film- en fotomateriaal in toeristische gebieden goed verkrijgbaar is, adviseren wij u toch om voldoende films, geheugenkaartjes, batterijen e.d. van huis mee te nemen. Bewaar uw apparatuur op een koele plek i.v.m. de hitte en houd rekening met de luchtvochtigheid.

De Cambodjaanse munteenheid is de RIEL (KHR). Er zijn biljetten van 50, 100, 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000 riel in omloop. Biljetten van 100.000 riel worden niet overal geaccepteerd, omdat niet altijd voldoende wisselgeld voorradig is. Zorg er dus voor dat u voldoende kleine coupures op zak heeft. De riel is gekoppeld aan de dollar en daar gaat de voorkeur ook naar uit.

Voor 10 euro ontvangt u ongeveer 45.000 riel en voor US$ 10 ongeveer 40.000 riel. Dat betekent al gauw een portemonnee vol met briefgeld. De koers kan fluctueren, dus kijk voor de actuele koers op: www.oanda.com/currency/converter.

De riel was lange tijd een instabiele munt en kende een hoge inflatie. Door de koppeling aan de Amerikaanse dollar is er nu sprake van een evenwichtige wisselkoers. Prijzen worden vaak in dollars aangegeven. Dit is vooral het geval bij hotels, restaurants en bezienswaardigheden. Het is op veel plaatsen mogelijk – en zelfs gewenst – om met dollars te betalen. De Thaise baht wordt ook vaak geaccepteerd, maar liever heeft men toch de dollar. Kleinere bedragen kunnen gewoon met riel worden betaald. Indien u betaalt met dollars krijgt u meestal riel terug. Het is dus verstandig om over genoeg US-dollars in kleine coupures te beschikken.

Contant geld:
Neem naast een bankpas en een creditcard ook voldoende contant geld mee in euro’s of Amerikaanse dollars. In Cambodja wordt de voorkeur gegeven aan dollars (geen muntgeld). Neem uitsluitend onbeschadigde of nieuwe bankbiljetten mee, omdat gescheurde, gekreukte en beduimelde exemplaren mogelijk niet worden geaccepteerd. Al bij aankomst op het vliegveld kunt u geld (dollars of riel) opnemen. Geld kunt u wisselen bij banken, wisselkantoren en veelal bij recepties van hotels.

Pinnen:
Geld opnemen kan in Cambodja met uw Nederlandse pinpas op veel plaatsen, zeker in de grote(re) steden. U krijgt bij de meeste automaten (ATM’s) de keuze of u uw geld wilt ontvangen in Cambodjaanse riel of Amerikaanse dollars. Kies bij voorkeur voor dollars en niet voor riel. Zorg er wel voor dat u vooraf ‘wereldwijd pinnen’ bij uw bank heeft aangezet! Probeer het aantal transacties zoveel mogelijk te beperken; dat scheelt in de transactiekosten. Het aanbod van pinautomaten buiten de grote steden is beperkt. Dus als u buiten de grote steden verblijft, zorg dan vooraf voor voldoende contant geld.

Geld wisselen/Wisselkantoren:
Eurobiljetten en Amerikaanse dollars kunt u probleemloos omwisselen bij banken, wisselkantoren en recepties van hotels. Wisselkantoren bieden doorgaans de beste koers. Neem een paspoort mee als u geld gaat wisselen. Het verdient aanbeveling alleen geld te wisselen bij banken of officiële wisselkantoren.

Creditcards:
Internationale creditcards – zoals VISA en Mastercard – kunnen over het algemeen als betaalmiddel worden gebruikt in hotels, grote winkelcentra en duurdere restaurants. Verder is het gebruik van creditcards vaak gelimiteerd, zorg er dus voor dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft. Gebruik de creditcard zo min mogelijk en pas als het echt nodig is geld op te nemen of met de kaart te betalen. Het gebruik ervan is erg onvoordelig door de hoge transactiekosten.

Opgelet! Als u gebruik maakt van uw pinpas of creditcard let dan goed op dat u uw kaart niet uit het oog verliest. Voorzichtig omgaan met betaalkaarten kan heel wat problemen voorkomen.

De banken in Cambodja zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 16.00 uur. In grote steden is een enkele bank op zaterdagochtend geopend. Wisselkantoren hebben over het algemeen ruimere openingstijden.

> Reisinformatie & Tips Cambodja

In Cambodja staat handenarbeid op een hoog niveau. Vooral op de traditionele markten wordt aan souvenirs heel wat te koop aangeboden. Het zal dan ook niet moeilijk zijn een mooi souvenir voor thuis te kopen. Typisch Cambodjaanse artikelen zijn: houtsnijwerken, goud (24 karaat), edelstenen, afbeeldingen geschilderd op rijstpapier, handgeweven zijde, items gemaakt van zilver en rieten manden. Bij aankoop is het vrijwel altijd mogelijk om af te dingen. Ook als je niet zo van het shoppen bent, is het altijd leuk een kijkje op de markt te nemen.

Met name de markten in Siem Reap en Phnom Penh staan bekend als goede plekken om souvenirs te kopen. Siem Reap beschikt over twee leuke souvenirmarkten: de Phsar Chas (oude markt) en de Phsar Leu (hogere markt), die even buiten de stad ligt. Koop je graag kleding of juwelen dan kun je in Phnom Penh je hart ophalen bij de Centrale markt en de Russische markt.

De grote steden in Cambodja beschikken over moderne en luxueuze shopping malls. In Phnom Penh bijvoorbeeld vindt u ‘Aeon Mall’, een mooi warenhuis met veelal luxeartikelen in het duurdere segment. Er zijn daar ook restaurants, supermarkten, bioscopen, bowlingbanen en er is zelfs een schaatsbaan.

Houdt u aan de douanevoorschriften m.b.t. het invoeren van producten uit Cambodja en pas op met ‘imitatie merkartikelen’. Meer informatie over in- en uitvoeren vindt u op de handige ‘Douane reizen app’. Deze is te downloaden in de appstore van Apple of Google Play.

> Reisinformatie & Tips Cambodja

Wat u mee moet nemen aan kleding en schoeisel is afhankelijk van uw bestemming en in welke tijd van het jaar u reist. Gezien de warmte en luchtvochtigheid is luchtige (katoenen) kleding aan te bevelen. Vrijetijdskleding wordt in hotels, restaurants, nachtclubs e.d. doorgaans toegestaan. Bovendien beschikken vrijwel alle goede hotels over een snel werkende wasserij en kunt u goedkoop nieuwe kleding aanschaffen.

Reist u naar bergachtige gebieden, dan kunnen wij u een trui en jack adviseren. Neem ook een lichte regenjas en paraplu mee, want er kan nog wel eens een (flinke) regenbui vallen.

Bij een bezoek aan paleizen of tempels wordt aangeraden om kleding te dragen die je armen, benen en schouders bedekken. Zomerse kleding wordt wel toegestaan, mits niet te kort of te bloot. Een paar comfortabele wandelschoenen komen van pas als u van plan bent veel te gaan lopen. Voor het strand zijn een paar slippers of sandalen geen overbodige luxe.

> Reisinformatie & Tips Cambodja

Klimaat:
Cambodja is in een tropische zone gelegen, waardoor het bijna het gehele jaar door warm en vochtig is. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 27º C. De minimumtemperatuur is ongeveer 16º C. Alle te noemen waarden zijn natuurlijk indicatief. Er is niets zo veranderlijk dan het weer, zelfs in Cambodja.

 Het klimaat in Cambodja is in te delen in twee seizoenen:

  •  Moesson seizoen (nat): Het vochtige en regenachtige moesson seizoen loopt van juni t/m oktober. De moessons geven hetzelfde patroon met heldere ochtenden en ’s middags 1 tot 2 uur regen. De temperatuur varieert meestal tussen de 27º-35º C, met een luchtvochtigheid van soms wel meer dan 90%. In de bergachtige gebieden valt de meeste regen, gemiddeld 416 mm per maand; in Phnom Penh gemiddeld 116 mm.
  • Droge seizoen: Het droge seizoen loopt van november t/m mei. In deze maanden valt de minste regen, wat een bezoek aan het land wel zo prettig maakt. Het droge seizoen is te verdelen in twee subseizoenen. Het droge seizoen (koel/minder heet) van november tot februari (25º-30º C); het droge seizoen (heet) van maart tot mei (29º-38º C).

Het klimaat kan in de verschillende delen van Cambodja sterk verschillen. Kijk voor meer informatie op: klimaatinfo.nl/cambodja.

Beste reistijd:
Op basis van bovenstaande informatie zou je kunnen concluderen dat november t/m mei de beste periode is om Cambodja te bezoeken. Toch moet je je niet al te veel vastpinnen op de seizoenen, omdat ieder seizoen naast nadelen ook voordelen kent. Er zijn reizigers die bijvoorbeeld bewust kiezen voor het regenseizoen. Het regent immers zelden de hele dag, de reizen zijn goedkoper en het is minder druk. Als je goed tegen de hitte kunt of aan zee verblijft (verkoelend zeebriesje) dan is zelfs het warme seizoen een optie.

Budget en persoonlijke voorkeur kunnen bepalend zijn voor de beste reistijd in Cambodja.

Indien u geneesmiddelen gebruikt is het verstandig om deze in ruime mate mee te nemen. Berg deze op in uw handbagage. Niet alle geneesmiddelen zijn in Cambodja verkrijgbaar. Neem de originele verpakking mee en vraag uw (huis)arts om een medisch paspoort of een verklaring (in het Engels) met informatie over uw aandoening en medicijnen. In geval van nood kunt u dan snel geholpen worden. Mocht u medicijnen moeten kopen, controleer dan wel de houdbaarheidsdatum. Ook is het verstandig een EHBO-set voor kleine ongemakken mee te nemen.

Opgelet! Sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet en daarvoor heeft u een verklaring nodig. Informeer bij uw apotheek of (huis)arts of dat voor u van toepassing is. Op www.hetcak.nl is te lezen hoe de verklaring aangevraagd kan worden. Meenemen van deze middelen zonder verklaring is strafbaar.

> Reisinformatie & Tips Cambodja

Paspoort:
Voor een bezoek aan Cambodja heeft u een geldig paspoort en een visum nodig. Uw paspoort moet bij aankomst in Cambodja nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Ook moet het paspoort beschikken over tenminste 2 lege visumpagina’s. Kinderen dienen over een eigen paspoort en visum te beschikken. U bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het bezitten van de juiste reisdocumenten.

Visum:
Bij een maximale verblijfsduur van 30 dagen is het niet nodig vooraf een visum aan te vragen. U kunt een toeristenvisum (Visa on Arrival = type T) kopen op de luchthaven van Siem Reap of Phnom Penh. Reist u over land dan kunt u dat doen bij de (meeste) controleposten in de grensplaatsen. Kinderen hebben een eigen visum voor Cambodja nodig. Zorg ervoor dat u een pasfoto bij u heeft. De kosten voor een visum bedragen tussen de 30 en 40 dollar.

Elektronisch visum (E-visum)
Om het aanvragen van een visum niet al te ingewikkeld te maken adviseren wij onze reizigers online een e-visum aan te vragen. Het is een eenvoudige procedure, kan in de Nederlandse taal geregeld worden en u hoeft nergens meer aan te denken als u het vliegtuig instapt. Het e-visum (single entry) voor Cambodja heeft een geldigheidsduur van 30 dagen. Ook kinderen hebben een e-visum nodig.

Voor nadere informatie en procedure voor het aanvragen van een e-visum kunt u gebruik maken van een visumbureau. Kijk hiervoor op internet.

TIP! Maak een digitaal dossier aan. Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Zo heb je, in geval van diefstal of verlies tijdens de reis, altijd kopieën van je belangrijke papieren achter de hand.

Ga nooit op reis zonder een goede reisverzekering. Reizen en op vakantie gaan doet u voor uw plezier. Het zal je maar gebeuren: bagage gestolen, ziek worden of in een ziekenhuis belanden. Daar zit u echt niet op te wachten. Mocht er onverhoopt toch iets vervelends gebeuren, dan bent u met een goede reisverzekering van ALLIANZ Global Assistance beschermd tegen de eventuele gevolgen. Desgewenst kunt u hier een reis- en/of annuleringsverzekering afsluiten.

Indien u reist via Bangkok en daar nog enkele dagen verblijft:
Indien u niet direct doorvliegt naar Cambodja, maar eerst nog een aantal dagen in Bangkok (of elders in Thailand) verblijft, krijgt u in het vliegtuig een ‘Arrival/Departure Card’ voor Thailand uitgereikt, die u al van tevoren in kunt vullen met uw persoonlijke gegevens en bij aankomst op Suvarnabhumi Airport in Bangkok bij de paspoortcontrole moet afgeven. Daar krijgt u een toeristenvisum voor 30 dagen. Opgelet: bewaar uw ‘Departure Card’ goed, deze moet bij een eventueel vertrek uit Thailand weer ingeleverd worden!

Indien u direct doorreist naar Cambodja:
Bij aankomst in Bangkok volgt u de aanwijzingen ‘Transit passengers’. Begeef u naar de transitzone en vervolgens naar de gate waar u voor de vlucht naar Cambodja incheckt.

Indien u weer huiswaarts keert via Bangkok:
Verlaat u Cambodja en gaat u via de airport van Bangkok weer naar huis, dan kunt u daar in het vertrekgedeelte (terminal level 4) inchecken. Bij de paspoortcontrole moet de ‘Departure Card’ weer ingeleverd worden.

Het tijdsverschil is met Nederland +6 uur in de winter en +5 uur tijdens de zomer. Dus 12.00 uur ‘s middags in Nederland is 18.00 uur in Cambodja (wintertijd). Cambodja kent maar één tijdzone. Wilt u de juiste tijd weten kijk dan op: www.dewereldklok.nl/tijd/cambodja.

Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie of avontuurlijke reis niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij vaccinatie kunt u zich een hoop ellende besparen. Vaccinaties zijn niet verplicht voor Cambodja maar worden wel sterk aangeraden. Gebruik van een muggenwerend middel met een hoog percentage DEET is zeker te adviseren.

Welke vaccinaties en medicijnen u voor uw reis naar Cambodja precies nodig hebt, laten wij graag aan deskundigen over. Er zijn verschillende medische instanties (waaronder GGD en Meditel) die u kunnen adviseren en uw vaccinatie kunnen verzorgen. Weinig tijd? U kunt zelfs thuis of op het werk gevaccineerd worden. Zie: www.thuisvaccinatie.nl.

TIP! Maak tijdig een afspraak.

Paspoort, vliegticket, geld en bankpassen kunt u het beste opbergen in een kluisje in het hotel. Vrijwel alle hotels beschikken over kluisjes, bij de receptie of op de hotelkamer. Waardevolle sieraden kunt u beter thuislaten.

Waar ter wereld je ook op vakantie gaat, je hebt overal criminelen die het voorzien hebben op toeristen. Hoewel Cambodja een veilige reisbestemming is, dient u toch goed op uw spullen te letten. Vooral als u ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten of op de markt is waakzaamheid geboden.

Wees vooral in de grote steden alert op zakkenrollers en tasjesdieven. Helaas blijkt maar al te vaak dat mensen die u aanspreken op straat bijna altijd een bijbedoeling hebben. Let dus te allen tijde goed op! Ga ook niet in zee met zgn. studenten of taxichauffeurs die u naar ‘goedkope’ winkels en restaurants willen brengen. Zij krijgen hoge provisies en u betaalt de hoofdprijs.

Het is beter uw paspoort niet af te geven bij verhuurkantoren van auto’s, brommers, fietsen e.d., maar geef een kopie. Je paspoort is je kostbaarste bezit op reis; dat geef je toch niet zomaar af?! Als zich problemen mochten voordoen heeft u dit officiële document in ieder geval nog in uw bezit.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft overigens een interessante website met actuele reisadviezen en artikelen over criminaliteit en veiligheid: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/cambodja.

> Reisinformatie & Tips Cambodja

U wordt geadviseerd 3 uur voor de aangegeven vertrektijd op de luchthaven aanwezig te zijn. Het toegestane maximumgewicht en overige informatie over uw bagage staat op uw vliegticket vermeld. Neem geen scherpe voorwerpen, of voorwerpen die gevaar op kunnen leveren, mee in uw handbagage! Ook voor vloeistoffen gelden strenge regels. Wat u mee mag nemen vindt u op: www.schiphol.nl/nl/pagina/wat-mag-in-handbagage.

> Reisinformatie & Tips Cambodja

Eerst een waarschuwing! De verkeersregels in Cambodja worden losser geïnterpreteerd dan in Nederland. Voetgangers en fietsers moeten op hun hoede zijn, vooral in de grote steden. Automobilisten houden zich niet erg bezig met het welzijn van hun medeweggebruikers. Hier geldt het recht van de sterkste.

In tegenstelling tot veel landen in Zuidoost-Azië rijdt het verkeer in Cambodja rechts. De staat van de wegen is over het algemeen (nog) niet best, al zal het door de vele projecten in de toekomst een stuk beter worden. Tussen de grote steden is de situatie over het algemeen acceptabel. Er zijn diverse middelen van vervoer beschikbaar.

Om een stad of omgeving te verkennen, kunt u een (elektrische) fiets, mountainbike of brommer huren. Wilt u zich liever laten rijden, dan is er de mogelijkheid dat met een tuktuk, cyclo, remork (gemotoriseerde cyclo), motorfiets-taxi of gewone taxi te doen. U dient wel vooraf een prijs af te spreken. Een beetje afdingen kan hierbij geen kwaad.

Ook een ritje met het openbaar vervoer (bus) is leuk en heel goedkoop. De bus is ook een populair vervoermiddel onder de locals, dus door deze manier van reizen leert u de cultuur beter kennen.

> Reisinformatie & Tips Cambodja

Het is vanuit Nederland niet mogelijk om rechtstreeks naar Phnom Penh en Siem Reap in Cambodja te vliegen. Er dient altijd een tussenstop gemaakt te worden. Dat kan bijvoorbeeld in Bangkok of Singapore. Veel reizigers maken van de gelegenheid gebruik om een ‘stop-over’ in de reis op te nemen, zodat zij nog een aantal dagen in Thailand of Singapore kunnen verblijven. Ook interesse? Informeer dan naar de mogelijkheden bij LAZOA Travel.

> Reisinformatie & Tips Cambodja

Voor winkels en warenhuizen zijn niet echt vastgestelde tijden aan te geven. Wel zijn de meeste dagelijks geopend van 07.00 uur ’s morgens tot ’s avonds 21.00 uur. Op markten en bij kleinere winkels kan men vaak tot heel laat terecht. De banken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 16.00 uur. In grote steden is een enkele bank op zaterdagochtend geopend. De meeste postkantoren doordeweeks van 08.00 tot 16.00 uur en soms ook op zaterdag.

> Reisinformatie & Tips Cambodja

Bekijk hier onze reizen naar Cambodja: